Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre ea

Burrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.

Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock
Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock

La exterior, burrata seamănă cu mozzarella proaspătă. De îndată ce deschizi bulgărele de brânză apare un ghem de cheag de lapte cremos și extrem de fin. De fapt, denumirea ei vine de la cuvântul italienesc ”burro” care se traduce prin unt.

Burrata se produce din lapte de vacă, de la începutul anilor 1900. Ciobanii din sudul Italiei au fost cei care au descoperit-o și de atunci a devenit un ingredient de bază pentru paste, pizza sau salata caprese. Evident, se poate mânca doar stropită cu puțin ulei de măsline și pâine de calitate, ca să te bucuri de gustul și textura ei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce brânza burrata

Brânza burrata este o brânză moale, cu o cochilie de mozzarella în care stă o bilă (sau mai multe) de cheag de lapte. Cum se produce această delicatesă? Artizanii italieni știu întreg procesul și l-au perfecționat de-a lungul timpului.

Burrata se produce ca orice alt timp de brânză, cu culturi de lapte și cheag care se adaugă în lapte de vacă cald. Când începe să se închege, zerul este separat de brânza care este lăsată la scurs. Apoi, peste bulgării de lapte închegat se toarnă apă fierbinte care atunci când se întăresc seamănă cu mozzarella. De aici începe deosebirea între cele două tipuri de brânză.

Laptele închegat și întărit este umplut cu un amestec de smântână și bulgărași de brânză proaspătă, apoi închis bine. Rezultă burrata așa cum o știm cu toții: cu forma de punguță și gustul delicios.

Care este diferența dintre burrata și mozzarella

La prima vedere este mozzarella și burrata sunt ușor de confundat. Dar, asemănările se opresc aici. De fapt, mozzarella este un ingredient de bază pentru brânza burrata, însă miezul este total diferit.

Chiar și gustul este distinct. Burrata este mult mai aromată, cu o textură mai bogată, mai complexă. De asemenea, are un conținut mai mare de grăsimi.

Cu se poate înlocui burrata

În mod evident, poți înlocui burrata cu mozzarella proaspătă. Totuși, nu vei obține aceeași textură, iar gustul de lapte nu va fi la fel de puternic.

Dacă vrei să topești brânza, cel mai bine este să folosești mozzarella pentru că nu este la fel se scumpă și în plus, odată ce este supusă tratamentului termic burrata va pierde interiorul cremos.

Cum se mănâncă burrata

Este recomandat să folosești burrata în rețete care să îi pună în valoare textura și să fie servită la temperatura camerei. Cea mai simplă rețetă implică ulei de măsline extravirgin și pâine cu maia.

În cazul în care vrei ceva mai sofisticat atunci poți pune burrata în salată (mai ales cu roșii și busuioc proaspăt), cu fructe sau ca topping pentru pizza. În acest ultim caz trebuie adăugată după ce pizza este scoasă de la cuptor pentru a te putea bucura de textura deosebită a brânzei.

Cum se păstrează burrata

Pe cât este de delicioasă pe atât este de greu de păstrat pentru că dată ce ai tăiat o bucată de burrata trebuie să o și consumi. Cel mai bine este să o păstrezi în saramura ei, într-un vas care se închide etanș. După desigilare trebuie consumată în maximum 5 zile. 

Reteta de salata de burrata de rosii

Salata de burrata de roșii este una dintre cele mai ușoare salate de vară. Brânza burrata este delicioasă cu roșii, busuioc, ulei de măsline și oțet balsamic.

Buratta servită alături de mai multe roșii într-o salată italienească
alata de roșii cu brânză burrata este micul-dejun perfect italienesc / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 roșii medii
  • 10 roșii cherry
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 170 g brânză burrata
  • piper negru măcinat
  • sare de mare 
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se taie roșiile în felii nu tocmai groase și se pun într-un castron. Apoi, se taie pe jumătate roșiile cherry și se pun și ele în vas. Busuiocul se toacă mărunt și se presară peste roșii. Brânza burrata se pune deasupra. Totul se stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic și se asezonează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
lapte bătut
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
brânzeturi maturate din Europa pe un fundal negru
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
combinații de vin cu brânză
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
12 octombrie, 05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Reacţia unui român stabilit în Suedia de 50 de ani, când vede preţurile de la noi din magazine
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Turcul care a dat o lovitură uriașă după victoria României cu Austria. Ce cadou a putut să primească din partea unui român
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Ce avere uriașă a lăsat în urmă Diane Keaton. Câți bani avea regretata actriță de la Hollywood
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Cât adevăr ascunde drama istorică House of Guinness? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: Cele mai ciudate lucruri sunt reale
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Cât adevăr ascunde drama istorică „House of Guinness”? Creatorul serialului, dezvăluiri surprinzătoare: „Cele mai ciudate lucruri sunt reale”
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
închide