Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre ea

Burrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.

Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock
Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock

La exterior, burrata seamănă cu mozzarella proaspătă. De îndată ce deschizi bulgărele de brânză apare un ghem de cheag de lapte cremos și extrem de fin. De fapt, denumirea ei vine de la cuvântul italienesc ”burro” care se traduce prin unt.

Burrata se produce din lapte de vacă, de la începutul anilor 1900. Ciobanii din sudul Italiei au fost cei care au descoperit-o și de atunci a devenit un ingredient de bază pentru paste, pizza sau salata caprese. Evident, se poate mânca doar stropită cu puțin ulei de măsline și pâine de calitate, ca să te bucuri de gustul și textura ei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce brânza burrata

Brânza burrata este o brânză moale, cu o cochilie de mozzarella în care stă o bilă (sau mai multe) de cheag de lapte. Cum se produce această delicatesă? Artizanii italieni știu întreg procesul și l-au perfecționat de-a lungul timpului.

Burrata se produce ca orice alt timp de brânză, cu culturi de lapte și cheag care se adaugă în lapte de vacă cald. Când începe să se închege, zerul este separat de brânza care este lăsată la scurs. Apoi, peste bulgării de lapte închegat se toarnă apă fierbinte care atunci când se întăresc seamănă cu mozzarella. De aici începe deosebirea între cele două tipuri de brânză.

Laptele închegat și întărit este umplut cu un amestec de smântână și bulgărași de brânză proaspătă, apoi închis bine. Rezultă burrata așa cum o știm cu toții: cu forma de punguță și gustul delicios.

Care este diferența dintre burrata și mozzarella

La prima vedere este mozzarella și burrata sunt ușor de confundat. Dar, asemănările se opresc aici. De fapt, mozzarella este un ingredient de bază pentru brânza burrata, însă miezul este total diferit.

Chiar și gustul este distinct. Burrata este mult mai aromată, cu o textură mai bogată, mai complexă. De asemenea, are un conținut mai mare de grăsimi.

Cu se poate înlocui burrata

În mod evident, poți înlocui burrata cu mozzarella proaspătă. Totuși, nu vei obține aceeași textură, iar gustul de lapte nu va fi la fel de puternic.

Dacă vrei să topești brânza, cel mai bine este să folosești mozzarella pentru că nu este la fel se scumpă și în plus, odată ce este supusă tratamentului termic burrata va pierde interiorul cremos.

Cum se mănâncă burrata

Este recomandat să folosești burrata în rețete care să îi pună în valoare textura și să fie servită la temperatura camerei. Cea mai simplă rețetă implică ulei de măsline extravirgin și pâine cu maia.

În cazul în care vrei ceva mai sofisticat atunci poți pune burrata în salată (mai ales cu roșii și busuioc proaspăt), cu fructe sau ca topping pentru pizza. În acest ultim caz trebuie adăugată după ce pizza este scoasă de la cuptor pentru a te putea bucura de textura deosebită a brânzei.

Cum se păstrează burrata

Pe cât este de delicioasă pe atât este de greu de păstrat pentru că dată ce ai tăiat o bucată de burrata trebuie să o și consumi. Cel mai bine este să o păstrezi în saramura ei, într-un vas care se închide etanș. După desigilare trebuie consumată în maximum 5 zile. 

Reteta de salata de burrata de rosii

Salata de burrata de roșii este una dintre cele mai ușoare salate de vară. Brânza burrata este delicioasă cu roșii, busuioc, ulei de măsline și oțet balsamic.

Buratta servită alături de mai multe roșii într-o salată italienească
alata de roșii cu brânză burrata este micul-dejun perfect italienesc / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 roșii medii
  • 10 roșii cherry
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 170 g brânză burrata
  • piper negru măcinat
  • sare de mare 
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se taie roșiile în felii nu tocmai groase și se pun într-un castron. Apoi, se taie pe jumătate roșiile cherry și se pun și ele în vas. Busuiocul se toacă mărunt și se presară peste roșii. Brânza burrata se pune deasupra. Totul se stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic și se asezonează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă
Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă
Tipuri de brânzeturi pe un platou de lemn
8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider
8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci

Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci

Momentul exploziei de la Călimănești a fost filmat. O cameră de supraveghere a surprins deflagrația care a ucis patru muncitori și a rănit alți cinci
Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”
Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide