Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre ea
Burrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.
La exterior, burrata seamănă cu mozzarella proaspătă. De îndată ce deschizi bulgărele de brânză apare un ghem de cheag de lapte cremos și extrem de fin. De fapt, denumirea ei vine de la cuvântul italienesc ”burro” care se traduce prin unt.
Burrata se produce din lapte de vacă, de la începutul anilor 1900. Ciobanii din sudul Italiei au fost cei care au descoperit-o și de atunci a devenit un ingredient de bază pentru paste, pizza sau salata caprese. Evident, se poate mânca doar stropită cu puțin ulei de măsline și pâine de calitate, ca să te bucuri de gustul și textura ei.
Cum se produce brânza burrata
Brânza burrata este o brânză moale, cu o cochilie de mozzarella în care stă o bilă (sau mai multe) de cheag de lapte. Cum se produce această delicatesă? Artizanii italieni știu întreg procesul și l-au perfecționat de-a lungul timpului.
Burrata se produce ca orice alt timp de brânză, cu culturi de lapte și cheag care se adaugă în lapte de vacă cald. Când începe să se închege, zerul este separat de brânza care este lăsată la scurs. Apoi, peste bulgării de lapte închegat se toarnă apă fierbinte care atunci când se întăresc seamănă cu mozzarella. De aici începe deosebirea între cele două tipuri de brânză.
Laptele închegat și întărit este umplut cu un amestec de smântână și bulgărași de brânză proaspătă, apoi închis bine. Rezultă burrata așa cum o știm cu toții: cu forma de punguță și gustul delicios.
Care este diferența dintre burrata și mozzarella
La prima vedere este mozzarella și burrata sunt ușor de confundat. Dar, asemănările se opresc aici. De fapt, mozzarella este un ingredient de bază pentru brânza burrata, însă miezul este total diferit.
Chiar și gustul este distinct. Burrata este mult mai aromată, cu o textură mai bogată, mai complexă. De asemenea, are un conținut mai mare de grăsimi.
Cu se poate înlocui burrata
În mod evident, poți înlocui burrata cu mozzarella proaspătă. Totuși, nu vei obține aceeași textură, iar gustul de lapte nu va fi la fel de puternic.
Dacă vrei să topești brânza, cel mai bine este să folosești mozzarella pentru că nu este la fel se scumpă și în plus, odată ce este supusă tratamentului termic burrata va pierde interiorul cremos.
Cum se mănâncă burrata
Este recomandat să folosești burrata în rețete care să îi pună în valoare textura și să fie servită la temperatura camerei. Cea mai simplă rețetă implică ulei de măsline extravirgin și pâine cu maia.
În cazul în care vrei ceva mai sofisticat atunci poți pune burrata în salată (mai ales cu roșii și busuioc proaspăt), cu fructe sau ca topping pentru pizza. În acest ultim caz trebuie adăugată după ce pizza este scoasă de la cuptor pentru a te putea bucura de textura deosebită a brânzei.
Cum se păstrează burrata
Pe cât este de delicioasă pe atât este de greu de păstrat pentru că dată ce ai tăiat o bucată de burrata trebuie să o și consumi. Cel mai bine este să o păstrezi în saramura ei, într-un vas care se închide etanș. După desigilare trebuie consumată în maximum 5 zile.
Reteta de salata de burrata de rosii
Salata de burrata de roșii este una dintre cele mai ușoare salate de vară. Brânza burrata este delicioasă cu roșii, busuioc, ulei de măsline și oțet balsamic.
Ingrediente
- 3 roșii medii
- 10 roșii cherry
- frunze de busuioc proaspăt
- 170 g brânză burrata
- piper negru măcinat
- sare de mare
- ulei de măsline extravirgin
- 2 linguri de oțet balsamic
Mod de preparare
Se taie roșiile în felii nu tocmai groase și se pun într-un castron. Apoi, se taie pe jumătate roșiile cherry și se pun și ele în vas. Busuiocul se toacă mărunt și se presară peste roșii. Brânza burrata se pune deasupra. Totul se stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic și se asezonează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.