Burrata, regina brânzeturilor italienești. Tot ce trebuie să știi despre ea

Burrata este o brânză cu o istorie ce seamănă cu cea a Cenușăresei. A fost produsă din resturi de mozzarella, din dorința de nu se mai face risipă și, în timp, a ajuns unul dintre cele mai decadente sortimente. Se produce de aproximativ 100 de ani, însă în acest scurt timp a reușit să fie cunoscută în întreaga lume.

Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock
Brânza burrata seamănă la exterior cu mozzarella, dar are un interior cremos/ Shutterstock

La exterior, burrata seamănă cu mozzarella proaspătă. De îndată ce deschizi bulgărele de brânză apare un ghem de cheag de lapte cremos și extrem de fin. De fapt, denumirea ei vine de la cuvântul italienesc ”burro” care se traduce prin unt.

Burrata se produce din lapte de vacă, de la începutul anilor 1900. Ciobanii din sudul Italiei au fost cei care au descoperit-o și de atunci a devenit un ingredient de bază pentru paste, pizza sau salata caprese. Evident, se poate mânca doar stropită cu puțin ulei de măsline și pâine de calitate, ca să te bucuri de gustul și textura ei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se produce brânza burrata

Brânza burrata este o brânză moale, cu o cochilie de mozzarella în care stă o bilă (sau mai multe) de cheag de lapte. Cum se produce această delicatesă? Artizanii italieni știu întreg procesul și l-au perfecționat de-a lungul timpului.

Burrata se produce ca orice alt timp de brânză, cu culturi de lapte și cheag care se adaugă în lapte de vacă cald. Când începe să se închege, zerul este separat de brânza care este lăsată la scurs. Apoi, peste bulgării de lapte închegat se toarnă apă fierbinte care atunci când se întăresc seamănă cu mozzarella. De aici începe deosebirea între cele două tipuri de brânză.

Laptele închegat și întărit este umplut cu un amestec de smântână și bulgărași de brânză proaspătă, apoi închis bine. Rezultă burrata așa cum o știm cu toții: cu forma de punguță și gustul delicios.

Care este diferența dintre burrata și mozzarella

La prima vedere este mozzarella și burrata sunt ușor de confundat. Dar, asemănările se opresc aici. De fapt, mozzarella este un ingredient de bază pentru brânza burrata, însă miezul este total diferit.

Chiar și gustul este distinct. Burrata este mult mai aromată, cu o textură mai bogată, mai complexă. De asemenea, are un conținut mai mare de grăsimi.

Cu se poate înlocui burrata

În mod evident, poți înlocui burrata cu mozzarella proaspătă. Totuși, nu vei obține aceeași textură, iar gustul de lapte nu va fi la fel de puternic.

Dacă vrei să topești brânza, cel mai bine este să folosești mozzarella pentru că nu este la fel se scumpă și în plus, odată ce este supusă tratamentului termic burrata va pierde interiorul cremos.

Cum se mănâncă burrata

Este recomandat să folosești burrata în rețete care să îi pună în valoare textura și să fie servită la temperatura camerei. Cea mai simplă rețetă implică ulei de măsline extravirgin și pâine cu maia.

În cazul în care vrei ceva mai sofisticat atunci poți pune burrata în salată (mai ales cu roșii și busuioc proaspăt), cu fructe sau ca topping pentru pizza. În acest ultim caz trebuie adăugată după ce pizza este scoasă de la cuptor pentru a te putea bucura de textura deosebită a brânzei.

Cum se păstrează burrata

Pe cât este de delicioasă pe atât este de greu de păstrat pentru că dată ce ai tăiat o bucată de burrata trebuie să o și consumi. Cel mai bine este să o păstrezi în saramura ei, într-un vas care se închide etanș. După desigilare trebuie consumată în maximum 5 zile. 

Reteta de salata de burrata de rosii

Salata de burrata de roșii este una dintre cele mai ușoare salate de vară. Brânza burrata este delicioasă cu roșii, busuioc, ulei de măsline și oțet balsamic.

Buratta servită alături de mai multe roșii într-o salată italienească
alata de roșii cu brânză burrata este micul-dejun perfect italienesc / Shutterstock

Ingrediente

  • 3 roșii medii
  • 10 roșii cherry
  • frunze de busuioc proaspăt
  • 170 g brânză burrata
  • piper negru măcinat
  • sare de mare 
  • ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare

Se taie roșiile în felii nu tocmai groase și se pun într-un castron. Apoi, se taie pe jumătate roșiile cherry și se pun și ele în vas. Busuiocul se toacă mărunt și se presară peste roșii. Brânza burrata se pune deasupra. Totul se stropește cu ulei de măsline și oțet balsamic și se asezonează cu sare de mare și piper proaspăt măcinat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
brânzeturi maturate din Europa pe un fundal negru
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
combinații de vin cu brânză
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
15 combinații de vin și brânză pe care toată lumea ar trebui să le știe
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
18 noiembrie, 05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
zabaione servit într-un pahar transparent
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Află care sunt zodiile care plănuiesc să aibă copii, potrivit astrelor. Vezi dacă te numeri printre ele
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Noua metodă de a recicla ambalajele SGR. Contravaloarea PET-urilor, dublată
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Un nou actor s-a alăturat distribuției Golden Boy – Dragoste rebelă. Vezi despre cine este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir, de post
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Cele mai frumoase locuri de ieșit cu copiii în București, indiferent dacă e vreme rea sau bună
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
Katy Perry a anunțat un turneu mondial uriaș. Vedeta este încântată să o implice pe fiica sa, Daisy, în aventura ei muzicală
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
O dietă bazată pe alimente vegetale poate scădea riscul de boli de inimă și cancer. Nutrienții din plante pot proteja organismul împotriva acestor afecțiuni
fresh
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
închide