Adevărul despre tilapia, numit și „peștele Sfântului Petru”. Ce beneficii are pentru organism

Tilapia sau peștele Sfântului Petru este unul dintre cele mai controversate tipuri de pește. Este înrudit cu bibanul și trăiește în apă dulce în Africa, Asia, dar și în America Centrală și unele zone ale Americii de Sud. Astăzi majoritatea peștilor tilapia vin din crescătorii. Unii specialiști recomandă evitarea lui. Iată adevărul despre tilapia.

pește tilapia pe un tocător
Tilapia trebuie consumat doar din surse sigure / Shutterstock

Părerile despre tilapia variază de la ”pește gunoi” la ”pește foarte bogat în nutrienți”. Pentru că este crescut în crescătorii unde, pentru că este foarte rezistent poate trăi chiar și în ape de o calitate îndoielnică, potrivit MedicalNewsToday. Potrivit acestora, dacă este ținut în condiții corecte este sigur de consum, însă acest lucru nu se întâmplă tot timpul.

Citește și

Potrivit Ocean Wise cele mai sustenabile surse sunt fermele din Ecuador, Peru, Mexic, Indonezia, Honduras și SUA. Food and Drug Administration (FDA) chiar a introdus tilapia pe lista celor mai buni pești pentru consum pentru că este bogat în nutrienți, iar concentrația de mercur este aproape de zero.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Adevărul despre tilapia

Organizația pentru Hrană și Agricultură (FAO) spune despre tilapia că este „crescută rapid pe furaje formulate cu niveluri mai scăzute de proteine ​​și tolerează niveluri mai mari de carbohidrați decât multe specii carnivore de crescătorie. 

Un pește tilapia pe un fundal alb
Peștele tilapia poate crește în ape foarte aglomerate / Shutterstock

De asemenea, pot accepta furaje cu un procent mai mare de proteine ​​vegetale. Este ușor să crești tilapia și să le cultivi intensiv și economic. 

Sunt relativ rezistenți la calitatea proastă a apei și la boli. Capacitatea lor de a se reproduce în exces în iazuri necesită utilizarea populațiilor masculine monosex.

Rezistența și adaptabilitatea lor la o gamă largă de sisteme de cultură a condus la comercializarea producției de tilapia în peste 100 de țări. Atracția lor larg răspândită pentru consumatori va alimenta expansiunea industriei de tilapia pentru anii următori.”

Ce beneficii nutriționale are tilapia

Un studiu realizat în 2008 a scos în evidență faptul că în cazul tilapia raportul de acizi grași omega 3: omega 6 este în favoarea celor din urmă. Acest lucru se traduce prin faptul că are potențial inflamator mai are decât cea a hamburgerilor sau a baconului.

  • Calorii: 127
  • Proteine: 26 g
  • Carbohidrați: 0 g
  • Grăsimi totale: 2,6 g
  • Grăsimi saturate: 0,9 g
  • Seleniu: 99% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina B3: 29% din doza zilnică recomandată
  • Vitamina D: 18% din doza zilnică recomandată

Dincolo de concentrația destul de mare de acizi grași omega 6, tilapia este o sursă excelentă de proteine, dar și de vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului: D, B3, dar și de minerale cum este seleniu.

Îți poate asigura chiar și 15% din necesarul de acizi grași omega 3. Acest pește are avantajul de a nu avea un gust foarte puternic și nu are foarte multe oase.

Descoperă și care sunt cele mai bune tipuri de fructe de mare pentru familia ta. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.

Atunci când alegi să gătești tilapia important este să cauți un pește dintr-o sursă sigură. Pentru acest lucru trebuie să cauți pe etichetă țara de origine pentru a te asigura că vine din locurile recomandate de Ocean Wise. Este posibil chiar să existe sigla lor pe ambalajul peștilor siguri de consum.

Cum se gătește tilapia

Tilapia poate fi copt, sotat, înăbușit, gătit la grătar, prăjit, la aburi. Poți încerca să îl marinezi înainte de a-l găti însă este de preferat ca timpul în care stă în marinadă să fie scurt pentru că are o carne destul de delicată.

Acesta este motivul pentru care poate fi puțin mai dificil de gătit la grătar. Totuși îl poți înveli în folie de aluminiu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Mai multe bucăți de somon care se află într-o tigaie
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Doi pești puși pe un blat de lemn alături de câteva condimente delicioase
Condimente pentru peștele gătit în casă. Ingrediente care îi dau mai mult gust
Condimente pentru peștele gătit în casă. Ingrediente care îi dau mai mult gust
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide