Adevărul despre tilapia, numit și „peștele Sfântului Petru”. Ce beneficii are pentru organism
Tilapia sau peștele Sfântului Petru este unul dintre cele mai controversate tipuri de pește. Este înrudit cu bibanul și trăiește în apă dulce în Africa, Asia, dar și în America Centrală și unele zone ale Americii de Sud. Astăzi majoritatea peștilor tilapia vin din crescătorii. Unii specialiști recomandă evitarea lui. Iată adevărul despre tilapia.
Părerile despre tilapia variază de la ”pește gunoi” la ”pește foarte bogat în nutrienți”. Pentru că este crescut în crescătorii unde, pentru că este foarte rezistent poate trăi chiar și în ape de o calitate îndoielnică, potrivit MedicalNewsToday. Potrivit acestora, dacă este ținut în condiții corecte este sigur de consum, însă acest lucru nu se întâmplă tot timpul.
Potrivit Ocean Wise cele mai sustenabile surse sunt fermele din Ecuador, Peru, Mexic, Indonezia, Honduras și SUA. Food and Drug Administration (FDA) chiar a introdus tilapia pe lista celor mai buni pești pentru consum pentru că este bogat în nutrienți, iar concentrația de mercur este aproape de zero.
Adevărul despre tilapia
Organizația pentru Hrană și Agricultură (FAO) spune despre tilapia că este „crescută rapid pe furaje formulate cu niveluri mai scăzute de proteine și tolerează niveluri mai mari de carbohidrați decât multe specii carnivore de crescătorie.
De asemenea, pot accepta furaje cu un procent mai mare de proteine vegetale. Este ușor să crești tilapia și să le cultivi intensiv și economic.
Sunt relativ rezistenți la calitatea proastă a apei și la boli. Capacitatea lor de a se reproduce în exces în iazuri necesită utilizarea populațiilor masculine monosex.
Rezistența și adaptabilitatea lor la o gamă largă de sisteme de cultură a condus la comercializarea producției de tilapia în peste 100 de țări. Atracția lor larg răspândită pentru consumatori va alimenta expansiunea industriei de tilapia pentru anii următori.”
Ce beneficii nutriționale are tilapia
Un studiu realizat în 2008 a scos în evidență faptul că în cazul tilapia raportul de acizi grași omega 3: omega 6 este în favoarea celor din urmă. Acest lucru se traduce prin faptul că are potențial inflamator mai are decât cea a hamburgerilor sau a baconului.
- Calorii: 127
- Proteine: 26 g
- Carbohidrați: 0 g
- Grăsimi totale: 2,6 g
- Grăsimi saturate: 0,9 g
- Seleniu: 99% din doza zilnică recomandată
- Vitamina B3: 29% din doza zilnică recomandată
- Vitamina D: 18% din doza zilnică recomandată
Dincolo de concentrația destul de mare de acizi grași omega 6, tilapia este o sursă excelentă de proteine, dar și de vitamine esențiale pentru buna funcționare a organismului: D, B3, dar și de minerale cum este seleniu.
Îți poate asigura chiar și 15% din necesarul de acizi grași omega 3. Acest pește are avantajul de a nu avea un gust foarte puternic și nu are foarte multe oase.
Descoperă și care sunt cele mai bune tipuri de fructe de mare pentru familia ta. Vezi la ce concluzii au ajuns specialiștii.
Atunci când alegi să gătești tilapia important este să cauți un pește dintr-o sursă sigură. Pentru acest lucru trebuie să cauți pe etichetă țara de origine pentru a te asigura că vine din locurile recomandate de Ocean Wise. Este posibil chiar să existe sigla lor pe ambalajul peștilor siguri de consum.
Cum se gătește tilapia
Tilapia poate fi copt, sotat, înăbușit, gătit la grătar, prăjit, la aburi. Poți încerca să îl marinezi înainte de a-l găti însă este de preferat ca timpul în care stă în marinadă să fie scurt pentru că are o carne destul de delicată.
Acesta este motivul pentru care poate fi puțin mai dificil de gătit la grătar. Totuși îl poți înveli în folie de aluminiu.