Aperitive ușoare. 6 rețete pentru toate gusturile
Atunci când ai musafiri cauți să pregătești aperitive ușoare, care se prepară rapid, dar care arată foarte bine și sunt gustoase. Variante sunt multe și cu puțină imaginație poți să impresionezi și cei mai mofturoși oaspeți.
Când pregătești aperitive ușoare trebuie să te gândești la contextul în care le vei servi. Pentru picnicuri alege preparate care rezistă mai mult la temperatura camerei, pentru petreceri de copii cele simple sunt cele mai apreciate, iar pentru petrecerile mai sofisticate ingredientele elegante fac diferența. Indiferent de situație aperitivele trebuie să fie ușor de mâncat.
Biluțe de cartofi cu bacon
Poți folosi pentru această rețetă piureul rămas de la o masă anterioară. Vei obține un preparat special cu care vei impresiona musafirii.
Ingrediente
- 750 g piure de cartofi
- 3 felii de bacon mărunțite
- 160 g brânză cheddar mărunțită
- 2 fire de ceapă verde tocată
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 ouă, bătute
- 300 g pesmet panko
- ulei vegetal, pentru prăjit
Mod de preparare
Într-un castron mare, se amestecă piureul de cartofi cu baconul, brânza cheddar, ceapa verde și pudra de usturoi. Se condimentează cu sare și piper. Se amestecă până când toate ingredientele sunt încorporate.
Se pune ouăle și panko în boluri separate, puțin adânci. Folosind o linguriță mică se ia compoziție de cartofi. Se formează bile care apoi se trec prima dată prin ou și apoi prin pesmet.
Se încinge uleiul în tigaie și se pun bilele de cartofi. Se lasă să se prăjească până devin aurii pe toate părțile, 2-3 minute. Se scot pe o farfurie pe care este așezat un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Se asezonează cu sare.
Conopidă pane cu sos de miere și usturoi
Combinația de conopidă cu sos ușor iute este perfectă pentru aperitive la mese festive. Le poți servi și atunci când urmărești un meci sau când ai o masă cu prietenii.
Ingrediente
- 250 g făină
- 250 g pesmet panko
- 3 ouă mari, bătute
- 1 conopidă, tăiată în buchete de dimensiuni mici
- 80 g miere
- 80 g sos de soia
- 2 căței de usturoi, tocați
- sucul de la 1 limetă
- 1 lingură de sos sriracha
- 60 ml apă
- 2 lingurițe de amidon de porumb
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C și se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt.
Într-un castron mare, se amestecă făina și bucățile de conopidă, până când acestea sunt acoperite complet. Într-un bol, se pune pesmetul panko și într-un alt castron se bat ouăle cu 2 linguri de apă. Se trec pe rând bucățile de conopida prin ouăle bătute, apoi prin panko. Trebuie să fie complet acoperite. Se transferă pe tava de copt pregătită și se asezonează cu sare și piper. Se coc până când devin aurii și crocante, 20-25 de minute.
Într-un castron mic, se amestecă amidonul de porumb și apa, până când amidonul de porumb se dizolvă complet. Se lasă deoparte. Sosul de soia, mierea, usturoiul, sucul de limetă și sosul sriracha se pun pe foc într-o cratiță mică la foc mediu.
Când amestecul ajunge la punctul de fierbere, se dă focul mai mic și se adaugă amestecul de amidon de porumb. Se aduce din nou la punctul de fierbere și se lasă până când sosul se îngroașă, aproximativ 2 minute.
Se amestecă conopida cu sosul. Se pune conopida din nou pe tava de copt și se mai dă la cuptor 2 minute. Se servește fierbinte.
Rulouri cu pui și avocado
Aceste rulouri cu pui și avocado pot fi aperitive delicioase pentru orice fel de petrecere, chiar și pentru cele pentru copii, dar și un prânz nutritiv la birou.
Ingrediente
- 2 avocado
- sucul de la 1 limetă
- 500 g carne de pui mărunțită
- 1 ardei gras tocat
- 1/2 ceapă roșie mică, tocată
- 120 g cașcaval mărunțit
- 120 g brânză cheddar mărunțită
- 2 linguri de smântână
- 2 linguri de arpagic tocat mărunt
- 4 tortilla mari
Mod de preparare
Într-un castron mediu, se amestecă avocado și sucul de limetă și se pasează până când rămân doar bucăți mici de avocado. Se adaugă carnea de pui, ardeiul gras, ceapa roșie, cașcavalul, brânza cheddar, smântâna și arpagicul și se amestecă până se combină uniform. Află mai multe despre beneficiile consumului de avocado.
Se întinde un strat subțire de amestec de pui cu avocado pe o tortilla mare, lăsând marginea goală. Se rulează tortilla strâns, apoi i se taie în rulouri de aproximativ 2 cm. Se repetă procesul cu ingredientele rămase.
Se servesc reci sau la temperatura camerei.
Rulouri cu feta și roșii cherry
Aceste rulouri cu feta și roșii cherry sunt potrivite pentru cocktailuri, la întâlnirile cu prietenii în vacanță sau la o seară cu fetele.
Ingrediente
- 110 g cremă de brânză, la temperatura camerei
- 110 g brânză feta mărunțită
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat
- 1 lingură de praf de usturoi
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 220 g aluat foietaj congelat, decongelat
- 160 g roșii cherry tocate
- 110 g mozzarella tocată
Mod de preparare
Într-un castron mediu, se combină crema de brânză, brânza feta, pătrunjelul, praful de usturoi, sarea și piperul.
Se întinde amestecul de cremă de brânză pe tortilla până la margini. Se acoperă cu roșii, apoi se așează mozzarella. Începând de la marginea de jos, se rulează aluatul pentru a forma un sul. Se transferă pe o tavă de copt și se dă la congelator aproximativ 20 de minute.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se taie în 16 bucăți. Se pune pe tavă cu hârtie de copt și apoi se coace până se umflă 15-20 de minute. Se lasă să se răcească înainte de servire.
Falafel cu sos picant de tahini
Crocante la exterior și fragede la interior, aceste bile de falafel sunt delicioase ca atare. Le mai poți pune într-un wrap cu câteva legume proaspete tocate pentru o masă mai consistentă.
Ingrediente
- 250 g fistic decojit
- 110 g frunze de mentă
- 110 g coriandru
- 110 g mărar
- 110 g pătrunjel
- 500 g năut, fiert din uscat sau conservat, scurs și clătit
- 2 căței de usturoi
- 1/2 ceapă galbenă mică, tocată
- 3 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 1 lingură de coajă de lămâie
- 1 lingură de făină universală
- 1 lingură de praf de copt
- 1 lingură de sare
- 1/2 linguriță de coriandru
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- Pentru sosul de tahini
- 110 g tahini
- 110 g frunze de mentă
- 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
- 1 lingură de sirop de arțar
- 1 cățel de usturoi
- 1 jalapeño mic, cu semințele îndepărtate
- 1/2 linguriță de sare
- 3 linguri de apă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C și se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Într-un robot de bucătărie, se pun fisticul, menta, coriandrul, mărar și pătrunjelul și se procesează până se transformă într-o pastă fină. Apoi se adaugă ingredientele rămase și se pulsează până se măcina grosier, răzuind părțile laterale ale bolului.
Cu ajutorul mâinilor, se formează din amestec 20 de bile și se transferă pe tava de copt pregătită. Se coc până se rumenesc, 15-18 minute.
Între timp, se combină toate ingredientele pentru sos, cu excepția apei, într-un blender. Se amestecă, adăugând apă câte 1 lingură de apă, până când se omogenizează. Serviți falafelul cu sos tahini în lateral.
Chiftele de pui și tăiței cu unt cu usturoi
Aceste chifteluțe sărace în carbohidrați, fără gluten, sunt perfecte atunci când ai nevoie de un aperitiv ușor, fără prea multe calorii.
Ingrediente
- 500 g carne tocată de pui
- 5 căței de usturoi, tocați și împărțiți
- 1 ou mare, bătut
- 120 g parmezan proaspăt ras, plus mai mult pentru ornat
- 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
- 1/4 linguriță de fulgi de ardei roșu măcinați
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 4 linguri de unt
- 500 g tăiței
- sucul de 1/2 lămâie
Mod de preparare
Într-un castron mare, se combină carnea de pui, 2 căței de usturoi, oul, parmezanul, pătrunjelul și fulgii de ardei roșu. Se condimentează cu sare și piper, apoi se formează chifteluțe cât o lingură.
Într-o tigaie mare, la foc mediu, se încălzește uleiul și se prăjesc chiftele până când devin aurii pe toate părțile aproximativ 10 minute. Se transferă pe o farfurie și se șterge tigaia cu un prosop de hârtie.
Se topește untul în tigaie și se adaugă usturoiul tocat rămas. Se lasă 1 minut. Se adaugă tăițeii în tigaie, se amestecă cu untul și se adaugă sucul de lămâie. Se pun chiftelele în tigaie și se lasă 5 minute.
Se ornează cu parmezan înainte de servire.