Ardei copți la borcan. Rețeta cu care nu ai cum să greșești
Rețeta de ardei copți la borcan pentru iarnă colorați și aromați este foarte ușor de făcut de oricine. Nu trebuie să ai prea multă experiență în bucătărie ca să prepari această conservă de care te vei bucura în anotimpul rece.
Câteva borcane de ardei copți în cămară te vor salva în mod onorabil atunci când ai poftă de ceva bun sau nu ai timp să pregătești ceva de mâncare. Poți folosi ardeii conservați în ulei drept garnitură pentru preparate din carne sau pentru a face un platou alături de alte tipuri de salate, mezeluri, măsline.
Ingrediente
Mod de preparare
Ardeii se coc la cuptor la 220°C sau pe o tablă de grătar. Se lasă pe foc până se înnegresc puțin și se înmoaie. Se pun apoi într-un vas acoperit și se lasă până se răcesc suficient cât să poată fi manipulați. Apoi li se curăță de pielița fină, se scoate cotorul și se curăță bine se semințe. Se taie în felii lungi și subțiri.
Usturoiu se prăjește în tigaie neaderentă cu tot cu foi aproximativ 20-30 de minute, până când usturoiul se înmoaie. Se curăță de înveliș. Se amestecă uleiul de măsline cu sarea, piperul și fulgi de chilli.
Într-un borcan steril se adaugă fâșiile de ardei colorate, usturoiul, crenguțe de cimbru și se adaugă puțin ulei condimentat între fiecare strat pe măsură se umple borcanul. Se umple borcanul cu ardei și la final se acoperă cu ulei. Borcanul se strânge ermetic și se sterilizează.
Ardei copți la borcan pentru iarnă
Conservarea legumelor în ulei este o practică care datează de multe secole. În țările din spațiul Mării Mediteranene este cel mai des întâlnită. De fapt, nu prea există case unde să nu găsești diverse tipuri de legume păstrate în ulei în cămară.
De obicei, legumele sunt mai întâi supuse unui tratament termic, fie coapte, fie fierte și apoi sunt infuzate cu ierburi aromatice și condimente. Este o metodă de conservare ușoară, dar mai ales gustoasă. Prin congelare nu mai poți beneficia de aromele condimentelor.
Ardeiul gras este vedeta acestui preparat. Poți folosi ardei kapia, dar și ardei grași. Ideal este să îi alegi în culori diverse pentru că aspectul borcanului va fi unul special. În plus, fiecare are arome ușor diferite.
Uleiul de măsline nu trebuie neapărat să fie extravirgin, ci unul standard, dar de calitate. În cazul în care nu ai la dispoziție, poți pune și ulei de floarea-soarelui, însă vei pierde din savoare. Poți încerca să faci câteva borcane cu ulei de măsline și câteva cu alt ulei vegetal pentru a vedea care este diferența dintre e.
Cum se servesc ardeii copți la borcan
Cea mai simplă metodă de servire a acestor ardei este pe o felie de pâine de calitate. Dacă mai adaugi și puțin parmezan răzuit atunci poți să spui că ai o cină delicioasă. Ardeii se mai pot adăuga în supa cremă de legume sau de roșii sau pot fi ingrediente în sosuri și tocănițe.
Ardeii copți și păstrați în ulei pot fi făcuți salată. Adaugă oțet balsamic, un praf de piper, doi căței de usturoi zdrobiți și amestecă-i bine cât să se întrepătrundă toate aromele.