Baba ghanoush. Salată de vinete din bucătăria arăbească
Salata de vinete este preparatul cel mai popular pe care toată lumea îl adoră, de cum apar vinetele pe piață. Există mai multe rețete delicioase de salată pe bază de vinete, una dintre acestea fiind cea din bucătăria arăbească denumită Baba ghanoush sau Baba ghanouj.
Această salată este tradițională în Liban, Siria, Iordania, Israel, Palestina dar și în câteva zone din Turcia. Acolo se găsește sub denumirile de „babaganuş sau abugannuş”. Pentru prepararea salatei, în aceste zone vinetele se coc doar pe jar sau pe o plită deasupra jarului.
Salata se prepară asemănător cu salata clasică de vinete pe care o cunoaștem cu toții. Însă se mai adaugă câteva ingrediente în plus. Pasta de susan denumită tahini oferă gust deosebit salatei, dar și textură cremoasă. Aceasta se găsește în comerț, la borcan, dar se poate prepara foarte simplu și în propria bucătărie.
Descoperă aici cum poți prepara în casă pastă de susan sau tahini. Mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu salata arăbească de vinete Baba ghanoush.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi te vei ocupa de vinete care necesită spălare, ștergere și coacere. Dacă ai posibilitatea, coace vinetele pe un grătar cu jar. Ies mult mai gustoase și se coc mai rapid și mai uniform.
Cum pregătești vinetele pentru salata Baba ghanoush
Coace vinetele până când coaja lor este bine carbonizată. Aceasta va influența gustul vinetelor într-un mod tare gustos.
Pentru a curăța mai rapid vinetele după coacere, pune-le pe un blat de lucru sau într-o tavă și presară sare peste ele. Acoperă-le și lasă-le așa 20-30 de minute. Vinetele se vor înăbuși acoperite, iar coaja lor se va îndepărta foarte ușor și rapid.
Nu curăța vinetele sub jet de apă pentru a nu le diminua gustul. Curăță-le deasupra unui bol cu apă, umezindu-ți constant mâinile. După curățare pune vinetele într-o sită și lasă-le acolo să se scurgă și să se răcească.
În acest interval de timp pregătești și celelalte ingrediente necesare salatei. Curăță cei doi căței de usturoi și pisează-i bine presărați cu sare, ca pentru mujdei. Stoarce sucul de lămâie, iar pătrunjelul spală-l și toacă-l mărunt. Dacă adori aroma mentei poți folosi și câteva frunze de mentă, pentru decor.
Când ai toate ingredientele pregătite poți toca vinetele ca pentru salata clasică de vinete cu maioneză.
Pune vinetele tocate într-un bol. Adaugă peste ele usturoiul pisat, pasta de susan și amestecă bine până la omogenizare. Apoi adaugă din ulei, în timp ce amesteci ca la maioneză. Adaugă și suc de lămâie și potrivește gustul salatei Baba ghanoush cu sare și piper. Decoreaz-o cu puțin ulei, cu verdeața tocată, cu semințe de susan sau chiar cu alune mărunțite. Pune salata la rece pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire. Este mai gustoasă rece.
Pentru data următoare când mai dorești să prepari o rețetă de salată de vinete, îți recomandăm să încerci rețeta Mutabal. Este tot o salată de vinete din Orientul Mijlociu.