Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Pentru că s-a răcorit afară și poți aprinde cuptorul în voie, este vremea să dai start preparării aluaturilor de casă. Începe cu rețeta de batoane cu mac și susan, desertul copilăriei adorat de întreaga familie.
Galerie foto
Pe vremuri, nu existau chioșcuri de pâine care să nu te ademenească cu delicioasele batoane. Erau glazurate cu miere și presărate cu mac și susan. Aveau miezul foarte pufos, iar coaja subțire, frumos rumenită și ușor crocantă. Te răsfățai cu ele în drum spre școală sau în drum spre birou.
Cu timpul, brutarii au divulgat rețetele, iar acum se pot prepara în propria bucătărie când pofta pune stăpânire pe papile. Aluatul se prepară simplu, ca pentru rețeta clasică de pâine, dar ușor îndulcit. Se modelează sub formă de rulou subțire și lung și se decorează cu mac sau cu susan. Și pentru că batoanele se servesc la desert, se mai glazurează și cu un sirop delicios cu miere. Urmărește mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu așa desert minunat, cu iz de copilărie.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe prin a aduce ingredientele pentru aluat pe masa de lucru și a le lăsa la temperatura camerei, 15-20 de minute. Este important ca făina să nu fie foarte rece când se începe frământarea aluatului. Pentru a rezulta un aluat reușit și pufos, făina se va trece prin sită de 2-3 ori.
Pași necesari pentru aluat de batoane cu mac și susan
Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia amestecată cu zahărul. Zahărul este necesar pentru a ajuta drojdia să se dezvolte mai rapid.
Pune laptele într-o crăticioară la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Toarnă o parte din el peste amestecul de drojdie cu zahăr. Cu o spatulă, amestecă bine aceste este ingrediente până când obții o compoziție omogenă, ca o smântână de groasă. Aceasta este maiaua care se folosește la dospitul aluatului. Las-o să se dezvolte pentru aproximativ 10-12 minute, sau până când își va dubla volumul.
Apoi, adaugă treptat în timp ce amesteci intens restul de lapte cald și uleiul. Aduni peste aceste ingrediente și făina de pe marginile bolului. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Lasă-l pentru aproximativ 25-30 de minute la loc cald, acoperit cu un ștergar curat pentru a se dospi.
Cum formezi și coci batoanele cu mac și susan
Scoate aluatul pe masa de lucru și presară sare fină peste el. Frământă-l din nou pentru omogenizare, apoi împarte-l în opt părți egale. Modelează-le sub formă de sfere, acoperă-le din nou cu ștergarul și mai lasă-le la odihnit pentru 5-6 minute. Apoi le întinzi pe rând cu sucitorul de aluaturi și formezi foi subțiri, de lungimea laturii mici a tăvii în care le vei coace. Rulează fiecare foaie de aluat, nu foarte strâns. Așază rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt la distanțe de 2-3 cm între ele. Acoperă-le cu ștergarul și mai lasă-le la loc cald până își măresc consistent volumul.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de gogoși glazurate, mai bune decât la gogoșerie!
Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Amestecă 100 ml de apă rece cu o lingură de făină. Cu ajutorul unei pensule, unge uniform suprafața batoanelor cu acest amestec. Presară mac peste jumătate din ele și susan peste celelalte. Pune tava la cuptor și coace minunatele batoane cu mac și susan pentru 20 de minute, la 175 de grade Celsius.
Între timp, fierbe apa pentru sirop, apoi o lași să se tempereze. Adaugi mierea și amesteci până când aceasta se topește. Cu acest sirop de miere glazurezi batoanele fierbinți, imediat după ce le scoți din cuptor.
Cu siguranță vei repeta cât mai curând rețeta pentru că prea bune sunt batoanele copilăriei. Dar, pentru data viitoare, îți recomandăm să încerci și varianta de batoane pufoase cu gem.