Și tot din categoria deserturilor cu dovleac îți mai recomandăm să încerci și rețeta de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară.
Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat
Printre deserturile pe care le poți prepara în plin sezon al dovlecilor aromați și frumos colorați, trece pe listă și rețeta de brioșe cu dovleac. Este una dintre cele mai simple rețete, dar pe cât de simplă, pe atât de delicioasă este.
Brioșele sunt printre cele mai versatile și iubite deserturi. Aceste prăjituri mici, coapte în forme individuale, au o textură ușor pufoasă și o crustă delicat rumenită. În mod clasic aluatul pentru brioșe este simplu, dar se poate adapta la aproape orice gust și preferință, fie dulce, fie sărat.
Inițial, brioșele au fost inspirate din prăjiturile englezești numite „muffins”, dar au evoluat în diferite stiluri. Brioșele americane, așa cum le cunoaștem astăzi, au o textură mai pufoasă, similară unui chec, în timp ce muffin-urile englezești sunt prăjituri plate și dense, deseori servite prăjite. În zilele noastre, brioșele pot avea diverse umpluturi, de la fructe, ciocolată și nuci la brânză, spanac sau chiar bucățele de bacon. Ele sunt ideale pentru micul dejun, o gustare rapidă sau ca desert.
Descoperă și o rețetă de brioșe din aluat rulat cu ciocolată, mai consistente și mai aspectuoase. iar mai jos poți urmări lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de brioșe cu dovleac.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti dovleacul pe care îl cureți și îl dai pe răzătoarea mare, într-un vas cu pereți dubli. Adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și așază vasul pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă. Amestecă dovleacul cu zahărul până când se caramelizează frumos. La final, adaugă scorțișoara și lasă compoziția de dovleac plăcintar să se răcească.
Cum prepari aluatul pentru brioșe cu dovleac
În timp ce dovleacul caramelizat se răcește poți pregăti celelalte ingrediente pentru compoziția brioșelor. Ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri și lasă-le un timp la temperatura camerei. Apoi macină miezul de nucă mai grosier.
Când dovleacul caramelizat este complet răcit, poți pregăti aluatul pentru brioșe. Dar mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și unge formele de brioșe cu ulei sau pune hârtiuțe speciale de brioșe în ele.
Mixează albușurile până când obții o compoziție spumoasă și cristalină. Adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic pentru a obține o bezea fermă. Amestecă dovleacul caramelizat și răcit cu gălbenușurile și uleiul și omogenizează bine compoziția.
Apoi încorporează puțin câte puțin din bezeaua de albușuri în compoziția de gălbenușuri cu dovleac. Amestecă făina cu praful de copt și trece amestecul prin sită deasupra compoziției pentru brioșe de dovleac. Amestecă ușor cu o spatulă pentru a se menține compoziția aerată. La final adaugă și nuca măcinată și omogenizează ușor compoziția.
Toarnă compoziția obținută în formele de brioșe umplând aproximativ 3/4 din capacitatea lor. Pune-le la cuptor și coace brioșele cu dovleac pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius, sau până când se rumenesc frumos la suprafață. După coacere lasă-le să se răcească 5-6 minute în formele de copt, apoi scoate-le pe un grătar de răcire.
Pentru un aspect frumos, unge brioșele cu puțină apă și presară zahăr tos.