Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă
Friptura de vită este unul dintre cele mai pretențioase preparate, mai ales dacă vrei să le gătești acasă. Există două metode pe care le poți folosi, iar rezultatul să fie similar cu cel de la un restaurant de lux. Descoperă care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă. Sfaturi utile de la bucătarii profesioniști.
Metodele și aparatele folosite în restaurantele profesioniste au devenit din ce în ce mai accesibile, așa că poți încerca și să gătești și acasă ca un chef. Pentru friptura de vită perfectă ai la dispoziție aparatul de gătit sous vide, care scade și riscul de a da greș cu preparatul.
Dacă nu ai posibilitatea să îl achiziționezi atunci poți încerca o altă metodă: ”sigilarea inversă”, potrivit The Tasting Table. Aceasta presupune să gătești carnea la cuptor, după care să o tragi rapid la tigaie.
Care este cea mai bună metodă pentru a găti friptura de vită perfectă
Ambele metode au avantajele lor, însă „sigilarea inversă” are un beneficiu clar pentru că friptura va avea o crustă delicioasă. În timp ce prin metoda sous vide carnea se gătește într-o pungă sigilată în apă, prin „sigilarea inversă” friptura este adusă la temperatura corectă în cuptor.
Asta înseamnă că, în timp ce friptura de vită gătită sous vide se gătește în propriile sucuri, prin cealaltă metodă exteriorul cărnii se usucă într-un mod plăcut.
Ambele vor menține în continuare temperaturile suficient de scăzute pentru ca interiorul să rămână umed. Totuși, exteriorul crocant va face diferența. Mai puțină umiditate pe suprafața fripturii înseamnă că este mai rumenită, iar acest lucru se traduce prin mai multă aromă, scrie EatThis.
Friptura de vită gătită sous vide
Folosirea metodei sous vide pentru pregătirea fripturii de vită are câteva avantaje față de ”sigilarea inversă”. Desigur, aveți dezavantajul de a avea nevoie de un gadget dedicat, dar îți oferă o precizie pe care nicio altă metodă nu o poate atinge.
Elementul esențial pentru metoda sous vide este apa care se încălzește la o temperatură controlată prin utilizarea unui sistem cu imersie. Înconjurând friptura doar cu apă la o anumită temperatură, o poți găti până în acel punct în care nu există niciun risc să fie prea bine făcută.
La cuptor, chiar și la o temperatură scăzută, o poți usca dacă nu o scoți la momentul potrivit.
Nu există nicio altă metodă prin care să obții, să păstrezi și să controlezi atât de bine temperatura ca folosind aparatul sous vide. Datorită acestui lucru poți obține friptura perfectă.
Deoarece este proces atât de blând, prin sous vide poți pregăti o friptură încălzită foarte uniform. Vei avea o carne de vită suculentă la temperatura potrivită, făcută cu puțin efort și risc redus de eroare.
Cu toate acestea, are și câteva dezavantaje. Unul dintre ele este timpul lung de gătit. Temperatura foarte scăzută pe care o folosește se traduce prin o durată de câteva ore pentru a prepara o friptură.
Celălalt este că prin etanșeizarea fripturii în timp ce se gătește se împiedică evaporarea umezelii. Friptura are nevoie să fie și puțin rumenită, iar excesul de umiditate inhibă această lucru.
Friptură de vită prin metoda „sigilării inverse”
Dacă vrei să folosești metoda „sigilării inverse” trebuie să pui carnea la cuptorul preîncălzit la 120°C. Deși nu poți seta cu exactitate gradul de gătire pe care îl dorești așa cum se întâmplă la sous vide, gătitul la cuptor este totuși suficient de lentă încât ai o marjă largă de eroare.
Poți identifica momentul în care friptura trebuie scoasă din cuptor cu ajutorul unui termometru pentru carne.
Descoperă și ce condimente se pun la friptura de vită. Uite cum poți să ai cel mai bun preparat la tine acasă.
Timpul de gătite prim metoda ”sigilării inverse” este mai rapid decât la sous vide. Totuși, riști să depășești temperatura corectă, ceea ce înseamnă că trebuie să o scoți mai repede. Un minut sau două în plus nu vor face o diferență enormă, dar nu va fi la fel de exact.
Crusta și aroma pe care le vei obține prin „sigilarea inversă” sunt delicioase. De aceea merită efortul și riscurile. Expunerea prelungită la aer în cuptor va deshidrata exteriorul înainte de a o prăji în tigaie.
Crusta pe care friptura de vită o capătă prin prăjire va fi închisă la culoare, crocantă și plină de arome rezultate din reacția Maillard. Mai puțină umiditate înseamnă, de asemenea, că rumenirea are loc mai rapid, deoarece nu trebuie să se evapore apa, ceea ce reduce riscul de ardere în tigaie.