Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Dacă ai poftă de castraveți murați, dar nu mai ai răbdare să aștepți sezonul de murături, poți apela la rețeta de castraveți murați la soare. Este o metodă mai sănătoasă de a face murături fermentate natural.
Galerie foto
Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce le conferă un gust acru, crocant și ușor sărat. Metoda de fermentare a castraveților la soare este una veche, tradițională. Este foarte simplă, nu necesită conservanți și nici timp îndelungat de așteptare. În plus, aceste murături au și numeroase beneficii pentru sănătate.
Prin procesul de fermentare se dezvoltă probioticele, anumite bacterii benefice care ajută la menținerea sănătății florei intestinale și la îmbunătățirea digestiei. Fibrele din castraveți și bacteriile probiotice ajută la menținerea unui tranzit intestinal sănătos. În același timp, acestea pot contribui la întărirea sistemului imunitar, ajutând la prevenirea infecțiilor.
Un alt avantaj al castraveților murați este acela că sunt săraci în calorii, dar bogați în nutrienți. Conțin o mulțime de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K, vitamina C și potasiu. Castraveții au un conținut ridicat de apă, contribuind la menținerea hidratării organismului, pe tot parcursul zilei. Descoperă și rețeta clasică pentru castraveciori bulgărești, conservați în oțet. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara castraveți murați la soare.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei pregăti castraveții pe care îi speli bine și le îndepărtezi puțin din capete. Optează pentru castraveți de mărimi aproximativ egale, pentru a-i putea așeza frumos în borcane.
Lasă castraveții în apă foarte rece și ocupă-te de sterilizarea borcanelor.
Cum prepari castraveți murați la soare
După sterilizarea și răcirea borcanelor, așază la baza acestora o floare de mărar uscată și câteva fâșii de hrean. Apoi adaugă 2-3 căței de usturoi, 1/2 linguriță cu boabele de piper și 1/4 linguriță cu semințe de muștar. Așază castraveții vertical în borcan, ușor îndesați unul în altul, dar fără a-i strivi. Deasupra lor mai adaugă mărar, usturoi și hrean.
Când ai umplut toate borcanele poți pregăti saramura. Într-un recipient cu apă rece dizolvă sarea amestecând bine cu o lingură de lemn.
Toarnă saramura în borcane, până la gâtul acestora, dar urmărește să fie castraveții acoperiți. Deasupra castraveților așază câte o felie subțire de pâine. Aceasta are rolul de a accelera fermentarea.
Așază un tifon curat deasupra borcanelor cu castraveți sau așază capacele, dar fără a le închide, pentru a permite circulația aerului. Pune borcanele la la loc luminos unde pătrunde bine soarele și lasă-le acolo 3-4 zile. Verifică zilnic și asigură-te că sunt castraveții mereu acoperiți de saramură. În funcție de temperatura exterioară, castraveții ar trebui să fie gata în 3-5 zile.
Când sunt gata delicioșii castraveți murați la soare, scoate feliile de pâine și închide capacele borcanelor. Depozitează-le în frigider pentru a opri procesul de fermentare și pentru a păstra murăturile proaspete.
Dacă mai dorești și alte rețete de murături, mai poți încerca și rețeta de conopidă murată în saramură.
Galerie foto