Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești

Sarmalele sunt unele dintre preparatele care se păstrează cel mai bine la congelator. Fie că ți-au rămas câteva de la masa se sărbători sau le pregătești special pentru a le congela, vor fi excelente pentru o masă rapidă. Iată cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Descoperă și tu termenul pe care e indicat să nu-l depășești.

Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Sarmalele se pot congela până la 3 luni / Shutterstock

Poți păstra sarmale la congelator atât crude, cât și gata gătite. Important este să respecți normele de siguranță alimentară și să le decongelezi așa cum este recomandat pentru a-și păstra proprietățile, dar și pentru a împiedica dezvoltarea de bacterii periculoase.

Citește și

Păstrarea sarmalelor congelate este o modalitate excelentă de a avea acest preparat tradițional românesc disponibil pentru mese viitoare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator fără să se strice

Sarmalele pot fi păstrate la congelator pentru o perioadă de până la 3 luni fără să se strice.

Dacă congelezi sarmale crude congelează-le mai întâi pe o tavă și apoi pune-le în pungi, porționate. Dacă știi că la o masă tu și familia ta veți consuma 10 sarmale, atunci pune în pungă de congelator sau recipient care se închide etanș doar atâtea. Sarmalele gătite se congelează după ce s-au răcit complet, tot porționate.

Etichetează pungile sau recipientele cu data la care ai congelat sarmalele și, eventual, conținutul (dacă ai mai multe tipuri de preparate congelate). Acest lucru te va ajuta să știi cât timp au fost păstrate în congelator și să folosești mai întâi cele mai vechi preparate.

Asigură-te că temperatura congelatorului este setată la -18°C sau mai mică. Aceasta este temperatura optimă pentru păstrarea alimentelor congelate pentru perioade lungi de timp, spun experții de la EatThis.

După ce sarmalele au fost păstrate la congelator, verifică-le înainte de consum. Dacă observi modificări de culoare, miros sau textură, este mai bine să le arunci.

Cum se păstrează sarmale congelate: fierte sau crude

Atât sarmalele fierte, cât și cele crude pot fi congelate, dar există diferențe în procesul de congelare și în modul de gătire ulterioară. Iată avantajele și dezavantajele fiecărei metode, precum și instrucțiunile de congelare și decongelare.

Dacă vrei să congelezi sarmalele crude ai avantajul că păstrează o aromă și o textură mai apropiată de cea proaspătă după gătire. În plus, în momentul în care vrei să le consumi poți decide cât de mult să le fierbi și poți ajusta condimentele după preferință.

Rulează sarmalele în mod obișnuit, folosind frunzele de varză murată sau dulce și amestecul de carne și orez. Dacă vrei să le congelezi nu adăuga sosul de roșii sau bulionul.

Apoi așează sarmalele crude într-un singur strat pe o tavă, astfel încât să nu se atingă. Introdu tava în congelator și lasă sarmalele să înghețe complet, aproximativ 2-3 ore.

După congelare, transferă-le într-o pungă de congelator resigilabilă sau într-un recipient etanș. Scoate cât mai mult aer posibil pentru a preveni arsurile de congelare.

Etichetează punga sau recipientul cu data și conținutul. Poți păstra sarmalele crude congelate până la 3 luni.

Dacă vrei să congelezi sarmalele deja gătite ai avantajul de a le putea decongela și consuma imediat. În plus, gătirea înainte de congelare asigură că orice bacterie este eliminată.

Pentru a le congela trebuie să răcești sarmalele complet, până ajung la temperatura camerei. Apoi, pune câte sarmale dorești pentru o porție în pungi de congelator resigilabile sau recipiente etanșe.

Cum se face decongelarea sarmalelor

Decongelarea sarmalelor este un proces simplu, dar trebuie făcut corect pentru a menține calitatea și siguranța alimentară.

Cea mai sigură metodă de decongelare a sarmalelor este în frigider. În felul acesta se păstrează cel mai bine textura și gustul sarmalelor. Pur și simplu scoate sarmalele din congelator și așează-le într-un recipient sau pe o tavă pentru a prinde orice lichid care s-ar putea scurge în timpul decongelării.

Va dura aproximativ 24-48 h până să poată fi încălzite, în funcție de mărimea și grosimea porțiilor de sarmale.

Decongelarea în apă rece este o metodă mai rapidă, dar necesită mai multă atenție pentru a asigura siguranța alimentară.

Lasă sarmalele în ambalajul lor original sau pune-le într-o pungă de plastic sigilată pentru a preveni contactul direct cu apa.

Apoi așează punga/recipientul într-un bol mare cu apă rece. Schimbă apa la fiecare 30 de minute pentru a menține temperatura scăzută.

Sarmalele ar trebui să se decongeleze în 2-3 ore, în funcție de mărimea și grosimea lor.

Cea mai rapidă metodă este decongelarea în cuptorul cu microunde. Totuși, trebuie folosită cu grijă pentru a evita gătirea parțială a sarmalelor în timpul decongelării.

Scoate sarmalele din ambalajul de plastic și pune-le pe o farfurie potrivită pentru cuptorul cu microunde. Utilizează funcția de decongelare a cuptorului cu microunde sau setează-l la putere mică.

Verifică sarmalele la fiecare câteva minute și rotește-le pentru a asigura o decongelare uniformă. Timpul total de decongelare ar trebui să fie de aproximativ 10-15 minute, în funcție de cantitate și puterea cuptorului cu microunde.

Indiferent de metoda de decongelare folosită, este important să reîncălzești sarmalele corespunzător. O poți face pe aragaz într-o cratiță, adăugând puțin lichid (apă, sos de roșii sau bulion) pentru a preveni uscarea.

Nu da focul prea tare pentru a preveni lipirea. Le poți reîncălzi și la cuptorul aragazului, la 180°C, într-o tavă de copt, acoperită cu folie de aluminiu. Vor fi numai bune în aproximativ 20-30 de minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
amp;#8220;Nu mai intra în baie” Ce a putut păţi în închisoare milionarul român care are 9 copii cu 4 femei!
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide