Ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. 4 rețete și idei

Cozonacul este desertul tradițional românesc ce însoțește orice masă în zilele de Paște sau de Crăciun. De multe ori se întâmplă să îți mai rămână bucăți destul de mari și te întrebi ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. Nu îl arunca pentru că îl poți transforma în niște deserturi gustoase și spectaculoase.

Cozonac tăiat felii pentru a ilustra ce facem cu cozonacul rămas
Din cozonacul rămas putem face budincă, tort sau acadele / Shutterstock

Din cozonacul rămas de la sărbători cel mai des se face budincă. Pentru aceasta sunt o mulțime de rețete. Cel mai des cozonacul se hidratează cu o compoziție din lapte sau smântână lichidă, ouă și zahăr. Mai poți pune ciocolată, tot felul de nuci și alune, fructe confiate, rahat, esențe, coajă rasă de portocale, lămâie sau limetă.

Pe lângă budincă mai poți folosi cozonacul rămas pentru a repara alte prăjituri. De exemplu, folosind un amestec de cozonac fărâmițat foarte bine și cremă de unt poți face o compoziția cu care poți umple găurile inestetice ale altor torturi sau prăjituri. De asemenea, cu firimituri de cozonac poți decora alte deserturi.

Înainte de a folosi cozonacul rămas după sărbători trebuie să te asiguri că este încă bun, că are un miros plăcut și nu are urme de mucegai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de cozonac cu sos de ciocolată

Budinca de cozonac este cel mai la îndemână mod de a refolosi cozonacul rămas care s-a întărit. Poți folosi fructe confiate sau alune pentru a-i da o textură mai interesantă.

Budincă de cozonac cu ciocolată servită pe o farfurie albă
Budinca de cozonac se poate presăra cu zahăr pudră / Shutterstock

Ingrediente

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec. Se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.

Ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așează deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se Amestecă până când ciocolata se topește. Apoi, se pun cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată.

Citește și

Tort de cozonac

Tortul de cozonac este cea mai elegantă variantă de a reutiliza cozonacul clasic întărit. Poți doar să îl tai în felii și să îl folosești ca blat sau poți să îl mărunțești dacă vrei o textură mai cremoasă.

Tort de cozonac decorat cu nuci și frișcă
Nucile sunt cele mai potrivite pentru decorarea tortului de cozonac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esenţă de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă
  • Pentru crema ciocolată
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte.

Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.

Se pune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se pune apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Se dă la rece.

Cele 500 ml de smântână lichidă se bat până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă. Se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, apoi, alt strat de cozonac, unul de ciocolată și ultimul de frișcă. Se îmbracă în frișcă și se ornează cu fructe confiate și/sau nuci mărunțite.

Cake Pops

Cake Pops sau acadele de prăjituri sunt perfecte pentru o petrecere. Dacă vrei să aibă un aspect mai interesant poți să le presari cu diverse tipuri de decor de ciocolată sau cu nuci sau alune pisate.

Cacke pops făcute din cozonacul rămas de la sărbători
Cake Pops sunt potrivite mai ales pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente 

  • 400 g cozonac
  • 250 g chipsuri de ciocolată neagră
  • 250 g chipsuri de ciocolată albă
  • Glazură cu cremă de unt
  • 110 g unt sărat, înmuiat
  • 500 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Într-un castron se bate untul. Apoi se adaugă 250 g zahăr pudră și se amestecă până se combină. Se pune esența de vanilie și restul de zahăr pudră. Apoi se pune smântâna și se amestecă.

Într-un castron mare, se sfărâmă cozonacul în firimituri fine. Se adaugă 2 linguri de glazură de unt și se amestecă foarte bine. Se adaugă treptat și restul de glazură astfel încât ingredientele să fie bine legate împreună.

Se ia câte o linguriță din compoziție și se formează bile care se pun pe o tavă. Se dau la congelator.

Între timp, în două boluri separate se topesc ciocolata albă și ciocolata neagră. Se scot bilele de cozonac din congelator și se înfige în fiecare câte un bețișor de lemn.

Se ia fiecare pop cake și se trece prin ciocolata topită. Odată acoperit cu ciocolată, se bate ușor bețișorul de marginea vasului pentru a lăsa excesul să se scurgă. 

Se înfige fiecare bețișor într-un bloc de polistiren sau într-un pahar umplut cu orez pentru a le ține în poziție verticală. 

Trifle

Trifle este un desert specific englezesc pentru care poți să folosești cozonac, chec sau pandișpan proaspete sau întărite.

Triffle decorat cu frișcă și căpșuni proaspete
Poți face trifle în vase mari sau în porții mai mici, în pahare / Shutterstock

Ingrediente

  • 170 g cozonac
  • 2- 3 linguri de sherry , opțional
  • 400 g zmeură sau căpșuni proaspete
  • 500 g jeleu
  • 400 g smântână
  • 400 g frișcă
  • zmeură întreagă sau căpșuni pentru garnitura
  • migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Se tapetează fundul unui castron cu un strat generos de cozonac tăiat felii. Se toarnă peste ele cherry și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute. Apoi se acoperă cu zmeură și căpșuni. peste el se pune gelatina și se dă la frigider până se întărește. Apoi se pune deasupra un strat de smântână lichidă și unul de frișcă. Se decorează cu fructe și cu migdale.

Cât timp se poate consuma cozonacul rămas

Cozonacul se poate consuma chiar și o săptămână dacă este păstrat în pungă de hârtie închisă ermetic. De asemenea, îl poți înfășura într-un șervețel de hârtie sau într-un prosop curat de bumbac. Cel mai bine este să îl păstrezi în locuri mai reci, de exemplu în cămară.

Înainte de a-l consuma verifică să nu aibă urme de mucegai, mai ales crema. De asemenea, ar trebui să îți păstreze aromele. Dacă simți miros de rânced ar trebui să îl arunci.

Cum se păstrează corect cozonacul

Cozonacul se poate păstra la temperatura camerei învelit în foaie de hârtie curată și apoi pus într-o pungă de hârtie. Poți să îl dai și la frigider pentru că aromele se vor păstra proaspete mai mult timp. Totuși trebuie să ai grijă că aerul rece îl va face să se deshidrateze. De aceea, este recomandat să intre în contact cu aerul cât mai puțin timp. Nu este recomandat să îl ții mai mult de o săptămână.

Cozonacul mai poate fi învelit în folie alimentară de plastic și apoi în prosop curat de bumbac. În felul acesta poate fi păstrat atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente pe un tocător de lemn, o ciupercă secționată
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
Femeie decorând brioșe cu cremă de mascarpone și cafea
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rețete cu pui și orez servite într-o farfurie albă alături de câteva lingurițe cu condimente
3 rețete cu pui și orez. Preparate perfecte pentru o masă rapidă
3 rețete cu pui și orez. Preparate perfecte pentru o masă rapidă
Crutoane puse în boluri care se află pe o masă
7 preparate care au fost inventate din resturile altor alimente
7 preparate care au fost inventate din resturile altor alimente
Moduri diferite de a găti cartofii ilustrate cu ajutorul unui colaj cu preparate de cartofi
5 moduri diferite de a găti cartofii. Cum poți obține garnitura perfectă
5 moduri diferite de a găti cartofii. Cum poți obține garnitura perfectă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciocolata caldă servită într-o ceașcă argintie alături de câteva bezele
08:00
Ingredientul secret care face ciocolata caldă cu adevărat specială Ingredientul secret care face ciocolata caldă cu adevărat specială
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
07:00
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Tort egiptean porționat
06:00
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
4 decembrie, 09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
4 decembrie, 08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
4 decembrie, 07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
4 decembrie, 06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”

Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”

Ion Ţiriac, discurs incredibil despre Simona Halep: „Asta înseamnă o pedeapsă cu moartea! E incorect şi ilegal”
Cine a câștigat imunitatea la America Express: Le-am suflat-o, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina

Cine a câștigat imunitatea la America Express: „Le-am suflat-o”, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina

Cine a câștigat imunitatea la America Express: „Le-am suflat-o”, Prima echipă care are biletele asigurate spre Argentina
Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii
Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari
Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu cum este să le fie dor

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”
Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri
fresh
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
închide