Ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. 4 rețete și idei

Cozonacul este desertul tradițional românesc ce însoțește orice masă în zilele de Paște sau de Crăciun. De multe ori se întâmplă să îți mai rămână bucăți destul de mari și te întrebi ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. Nu îl arunca pentru că îl poți transforma în niște deserturi gustoase și spectaculoase.

Cozonac tăiat felii pentru a ilustra ce facem cu cozonacul rămas
Din cozonacul rămas putem face budincă, tort sau acadele / Shutterstock

Din cozonacul rămas de la sărbători cel mai des se face budincă. Pentru aceasta sunt o mulțime de rețete. Cel mai des cozonacul se hidratează cu o compoziție din lapte sau smântână lichidă, ouă și zahăr. Mai poți pune ciocolată, tot felul de nuci și alune, fructe confiate, rahat, esențe, coajă rasă de portocale, lămâie sau limetă.

Pe lângă budincă mai poți folosi cozonacul rămas pentru a repara alte prăjituri. De exemplu, folosind un amestec de cozonac fărâmițat foarte bine și cremă de unt poți face o compoziția cu care poți umple găurile inestetice ale altor torturi sau prăjituri. De asemenea, cu firimituri de cozonac poți decora alte deserturi.

Înainte de a folosi cozonacul rămas după sărbători trebuie să te asiguri că este încă bun, că are un miros plăcut și nu are urme de mucegai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de cozonac cu sos de ciocolată

Budinca de cozonac este cel mai la îndemână mod de a refolosi cozonacul rămas care s-a întărit. Poți folosi fructe confiate sau alune pentru a-i da o textură mai interesantă.

Budincă de cozonac cu ciocolată servită pe o farfurie albă
Budinca de cozonac se poate presăra cu zahăr pudră / Shutterstock

Ingrediente

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec. Se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.

Ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așează deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se Amestecă până când ciocolata se topește. Apoi, se pun cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată.

Citește și

Tort de cozonac

Tortul de cozonac este cea mai elegantă variantă de a reutiliza cozonacul clasic întărit. Poți doar să îl tai în felii și să îl folosești ca blat sau poți să îl mărunțești dacă vrei o textură mai cremoasă.

Tort de cozonac decorat cu nuci și frișcă
Nucile sunt cele mai potrivite pentru decorarea tortului de cozonac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esenţă de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă
  • Pentru crema ciocolată
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte.

Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.

Se pune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se pune apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Se dă la rece.

Cele 500 ml de smântână lichidă se bat până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă. Se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, apoi, alt strat de cozonac, unul de ciocolată și ultimul de frișcă. Se îmbracă în frișcă și se ornează cu fructe confiate și/sau nuci mărunțite.

Cake Pops

Cake Pops sau acadele de prăjituri sunt perfecte pentru o petrecere. Dacă vrei să aibă un aspect mai interesant poți să le presari cu diverse tipuri de decor de ciocolată sau cu nuci sau alune pisate.

Cacke pops făcute din cozonacul rămas de la sărbători
Cake Pops sunt potrivite mai ales pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente 

  • 400 g cozonac
  • 250 g chipsuri de ciocolată neagră
  • 250 g chipsuri de ciocolată albă
  • Glazură cu cremă de unt
  • 110 g unt sărat, înmuiat
  • 500 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Într-un castron se bate untul. Apoi se adaugă 250 g zahăr pudră și se amestecă până se combină. Se pune esența de vanilie și restul de zahăr pudră. Apoi se pune smântâna și se amestecă.

Într-un castron mare, se sfărâmă cozonacul în firimituri fine. Se adaugă 2 linguri de glazură de unt și se amestecă foarte bine. Se adaugă treptat și restul de glazură astfel încât ingredientele să fie bine legate împreună.

Se ia câte o linguriță din compoziție și se formează bile care se pun pe o tavă. Se dau la congelator.

Între timp, în două boluri separate se topesc ciocolata albă și ciocolata neagră. Se scot bilele de cozonac din congelator și se înfige în fiecare câte un bețișor de lemn.

Se ia fiecare pop cake și se trece prin ciocolata topită. Odată acoperit cu ciocolată, se bate ușor bețișorul de marginea vasului pentru a lăsa excesul să se scurgă. 

Se înfige fiecare bețișor într-un bloc de polistiren sau într-un pahar umplut cu orez pentru a le ține în poziție verticală. 

Trifle

Trifle este un desert specific englezesc pentru care poți să folosești cozonac, chec sau pandișpan proaspete sau întărite.

Triffle decorat cu frișcă și căpșuni proaspete
Poți face trifle în vase mari sau în porții mai mici, în pahare / Shutterstock

Ingrediente

  • 170 g cozonac
  • 2- 3 linguri de sherry , opțional
  • 400 g zmeură sau căpșuni proaspete
  • 500 g jeleu
  • 400 g smântână
  • 400 g frișcă
  • zmeură întreagă sau căpșuni pentru garnitura
  • migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Se tapetează fundul unui castron cu un strat generos de cozonac tăiat felii. Se toarnă peste ele cherry și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute. Apoi se acoperă cu zmeură și căpșuni. peste el se pune gelatina și se dă la frigider până se întărește. Apoi se pune deasupra un strat de smântână lichidă și unul de frișcă. Se decorează cu fructe și cu migdale.

Cât timp se poate consuma cozonacul rămas

Cozonacul se poate consuma chiar și o săptămână dacă este păstrat în pungă de hârtie închisă ermetic. De asemenea, îl poți înfășura într-un șervețel de hârtie sau într-un prosop curat de bumbac. Cel mai bine este să îl păstrezi în locuri mai reci, de exemplu în cămară.

Înainte de a-l consuma verifică să nu aibă urme de mucegai, mai ales crema. De asemenea, ar trebui să îți păstreze aromele. Dacă simți miros de rânced ar trebui să îl arunci.

Cum se păstrează corect cozonacul

Cozonacul se poate păstra la temperatura camerei învelit în foaie de hârtie curată și apoi pus într-o pungă de hârtie. Poți să îl dai și la frigider pentru că aromele se vor păstra proaspete mai mult timp. Totuși trebuie să ai grijă că aerul rece îl va face să se deshidrateze. De aceea, este recomandat să intre în contact cu aerul cât mai puțin timp. Nu este recomandat să îl ții mai mult de o săptămână.

Cozonacul mai poate fi învelit în folie alimentară de plastic și apoi în prosop curat de bumbac. În felul acesta poate fi păstrat atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjituri de post fără coacere, într-un colaj
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Prăjituri de post. Idei de dulciuri pe care poți să le pregătești în perioada postului
Porții de prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Prăjitură umedă cu caise și nectarine, decorată cu migdale
Tartă cu lămâie și zmeură porționată pe farfurie și pe platou, alături de lămâi și zmeură
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Tartă cu lămâie și zmeură. Un desert perfect pentru vară
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, amestecați cu paleta de lemn
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Dovlecei la tigaie cu ierburi aromate și usturoi, pentru gustări delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu caise în tavă ceramică, alături de caise proaspete
06:26
Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat Clafoutis cu caise. Un desert rustic, simplu și ușor de preparat
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc în vas negru
05:56
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
File de somon preparat la airfryer
6 august, 16:35
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste (P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
6 august, 07:36
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Galette cu nectarine și migdale alături de un bol cu miere și un bol cu fulgi de migdale
6 august, 05:11
Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii pe o farfurie albă
5 august, 05:24
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute
Porții de tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic
5 august, 04:38
Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure porționată
5 august, 04:22
Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ce sentimente lasă aura ta în urmă, în funcție de zodie. Ce arată astrele
Ion Iliescu va fi înmormântat astăzi cu onoruri militare. Programul ceremoniilor de joi, zi de doliu național
Ion Iliescu va fi înmormântat astăzi cu onoruri militare. Programul ceremoniilor de joi, zi de doliu național
Ion Iliescu va fi înmormântat astăzi cu onoruri militare. Programul ceremoniilor de joi, zi de doliu național
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Ce a putut să spună Laurenţiu Reghecampf despre Bebeto, după momentul unic din viaţa fiului său
Bianca Dan de la Insula Iubirii și-a făcut o nouă intervenție estetică. De ce a apelat la medicul estetician
Bianca Dan de la Insula Iubirii și-a făcut o nouă intervenție estetică. De ce a apelat la medicul estetician
Bianca Dan de la Insula Iubirii și-a făcut o nouă intervenție estetică. De ce a apelat la medicul estetician
Demet Özdemir revine în centrul atenției cu o rochie inedită. Ce detaliu au observat fanii la ținuta sa
Demet Özdemir revine în centrul atenției cu o rochie inedită. Ce detaliu au observat fanii la ținuta sa
Demet Özdemir revine în centrul atenției cu o rochie inedită. Ce detaliu au observat fanii la ținuta sa
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Elon Musk a primit acces la pământul de sub un oraș cunoscut din SUA. Ce vrea miliardarul să facă acolo
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Castraveți murați în fâșii, cu saramură fiartă
Un nou studiu dezvăluie dezavantajul de a fi primul născut sau copilul unic
Un nou studiu dezvăluie dezavantajul de a fi primul născut sau copilul unic
Un nou studiu dezvăluie dezavantajul de a fi primul născut sau copilul unic
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: Există un anumit tip de putere în asta
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: „Există un anumit tip de putere în asta”
Miley Cyrus a pozat nud pentru coperta revistei Perfect: „Există un anumit tip de putere în asta”
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
Alimente bogate în kaempferol. Cum te poate ajuta acest antioxidant să-ți păstrezi sănătatea organismului
fresh
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii. Un aperitiv lejer, gata în câteva minute

Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure

Prăjitură cu mousse de ciocolată și mousse de fructe de pădure

Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios

Tartă cu jeleu de zmeură și cremă de fistic. Desert fin și delicios

Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească

Galette cu nectarine și migdale. Rețetă de tartă rustică, franțuzească

Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant

Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
închide