Ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. 4 rețete și idei

Cozonacul este desertul tradițional românesc ce însoțește orice masă în zilele de Paște sau de Crăciun. De multe ori se întâmplă să îți mai rămână bucăți destul de mari și te întrebi ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. Nu îl arunca pentru că îl poți transforma în niște deserturi gustoase și spectaculoase.

Cozonac tăiat felii pentru a ilustra ce facem cu cozonacul rămas
Din cozonacul rămas putem face budincă, tort sau acadele / Shutterstock

Din cozonacul rămas de la sărbători cel mai des se face budincă. Pentru aceasta sunt o mulțime de rețete. Cel mai des cozonacul se hidratează cu o compoziție din lapte sau smântână lichidă, ouă și zahăr. Mai poți pune ciocolată, tot felul de nuci și alune, fructe confiate, rahat, esențe, coajă rasă de portocale, lămâie sau limetă.

Pe lângă budincă mai poți folosi cozonacul rămas pentru a repara alte prăjituri. De exemplu, folosind un amestec de cozonac fărâmițat foarte bine și cremă de unt poți face o compoziția cu care poți umple găurile inestetice ale altor torturi sau prăjituri. De asemenea, cu firimituri de cozonac poți decora alte deserturi.

Înainte de a folosi cozonacul rămas după sărbători trebuie să te asiguri că este încă bun, că are un miros plăcut și nu are urme de mucegai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de cozonac cu sos de ciocolată

Budinca de cozonac este cel mai la îndemână mod de a refolosi cozonacul rămas care s-a întărit. Poți folosi fructe confiate sau alune pentru a-i da o textură mai interesantă.

Budincă de cozonac cu ciocolată servită pe o farfurie albă
Budinca de cozonac se poate presăra cu zahăr pudră / Shutterstock

Ingrediente

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec. Se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.

Ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așează deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se Amestecă până când ciocolata se topește. Apoi, se pun cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată.

Citește și

Tort de cozonac

Tortul de cozonac este cea mai elegantă variantă de a reutiliza cozonacul clasic întărit. Poți doar să îl tai în felii și să îl folosești ca blat sau poți să îl mărunțești dacă vrei o textură mai cremoasă.

Tort de cozonac decorat cu nuci și frișcă
Nucile sunt cele mai potrivite pentru decorarea tortului de cozonac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esenţă de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă
  • Pentru crema ciocolată
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte.

Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.

Se pune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se pune apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Se dă la rece.

Cele 500 ml de smântână lichidă se bat până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă. Se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, apoi, alt strat de cozonac, unul de ciocolată și ultimul de frișcă. Se îmbracă în frișcă și se ornează cu fructe confiate și/sau nuci mărunțite.

Cake Pops

Cake Pops sau acadele de prăjituri sunt perfecte pentru o petrecere. Dacă vrei să aibă un aspect mai interesant poți să le presari cu diverse tipuri de decor de ciocolată sau cu nuci sau alune pisate.

Cacke pops făcute din cozonacul rămas de la sărbători
Cake Pops sunt potrivite mai ales pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente 

  • 400 g cozonac
  • 250 g chipsuri de ciocolată neagră
  • 250 g chipsuri de ciocolată albă
  • Glazură cu cremă de unt
  • 110 g unt sărat, înmuiat
  • 500 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Într-un castron se bate untul. Apoi se adaugă 250 g zahăr pudră și se amestecă până se combină. Se pune esența de vanilie și restul de zahăr pudră. Apoi se pune smântâna și se amestecă.

Într-un castron mare, se sfărâmă cozonacul în firimituri fine. Se adaugă 2 linguri de glazură de unt și se amestecă foarte bine. Se adaugă treptat și restul de glazură astfel încât ingredientele să fie bine legate împreună.

Se ia câte o linguriță din compoziție și se formează bile care se pun pe o tavă. Se dau la congelator.

Între timp, în două boluri separate se topesc ciocolata albă și ciocolata neagră. Se scot bilele de cozonac din congelator și se înfige în fiecare câte un bețișor de lemn.

Se ia fiecare pop cake și se trece prin ciocolata topită. Odată acoperit cu ciocolată, se bate ușor bețișorul de marginea vasului pentru a lăsa excesul să se scurgă. 

Se înfige fiecare bețișor într-un bloc de polistiren sau într-un pahar umplut cu orez pentru a le ține în poziție verticală. 

Trifle

Trifle este un desert specific englezesc pentru care poți să folosești cozonac, chec sau pandișpan proaspete sau întărite.

Triffle decorat cu frișcă și căpșuni proaspete
Poți face trifle în vase mari sau în porții mai mici, în pahare / Shutterstock

Ingrediente

  • 170 g cozonac
  • 2- 3 linguri de sherry , opțional
  • 400 g zmeură sau căpșuni proaspete
  • 500 g jeleu
  • 400 g smântână
  • 400 g frișcă
  • zmeură întreagă sau căpșuni pentru garnitura
  • migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Se tapetează fundul unui castron cu un strat generos de cozonac tăiat felii. Se toarnă peste ele cherry și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute. Apoi se acoperă cu zmeură și căpșuni. peste el se pune gelatina și se dă la frigider până se întărește. Apoi se pune deasupra un strat de smântână lichidă și unul de frișcă. Se decorează cu fructe și cu migdale.

Cât timp se poate consuma cozonacul rămas

Cozonacul se poate consuma chiar și o săptămână dacă este păstrat în pungă de hârtie închisă ermetic. De asemenea, îl poți înfășura într-un șervețel de hârtie sau într-un prosop curat de bumbac. Cel mai bine este să îl păstrezi în locuri mai reci, de exemplu în cămară.

Înainte de a-l consuma verifică să nu aibă urme de mucegai, mai ales crema. De asemenea, ar trebui să îți păstreze aromele. Dacă simți miros de rânced ar trebui să îl arunci.

Cum se păstrează corect cozonacul

Cozonacul se poate păstra la temperatura camerei învelit în foaie de hârtie curată și apoi pus într-o pungă de hârtie. Poți să îl dai și la frigider pentru că aromele se vor păstra proaspete mai mult timp. Totuși trebuie să ai grijă că aerul rece îl va face să se deshidrateze. De aceea, este recomandat să intre în contact cu aerul cât mai puțin timp. Nu este recomandat să îl ții mai mult de o săptămână.

Cozonacul mai poate fi învelit în folie alimentară de plastic și apoi în prosop curat de bumbac. În felul acesta poate fi păstrat atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos secționat pe platou și două porții pe farfurii
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Gözleme
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
Friptură din pulpă de porc cu cartofi și roșii
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Croque Monsieur pe un platou negru cu salată proaspătă
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O felie de cozonac servită pe o farfurie albă alături de un pahar de lapte
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
06:58
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
06:10
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos, servit cu spaghete integrale
6 februarie, 06:42
Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos Piept de pui cu baby spanac și sos din lapte de cocos
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
6 februarie, 05:07
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
somon la airfryer cu legume
5 februarie, 10:15
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
O femeie care pune ouă în frigider
5 februarie, 05:54
Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță
Tartă cu caise și brânză porționată, alături de o furculiță
4 februarie, 05:33
Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat Tartă cu brânză și caise din compot. Un desert fin, cremos și parfumat
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos secționat pe platou și două porții pe farfurii
4 februarie, 05:33
Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos Tort Red Velvet cu vișine din compot și cremă de cocos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
Gnocchi cu sos de gorgonzola. Un preparat cremos, catifelat și plin de savoare
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
Un poliţist s-a răzbunat pe o tânără care l-a ignorat pe Facebook. A pândit-o în trafic şi a prins-o fără triunghi reflectorizant
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
Cu ce se ocupă şi cum arată Gina Gogean la 9 luni de la drama teribilă prin care a trecut familia ei
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cine este și cum arată mama lui Alexandru Ion de la Asia Express 2025. Concurentul a dezvăluit un detaliu despre părinții săi.
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Cansu Dere se află în vacanță în Chile. Actrița de origine turcă a publicat fotografii inedite
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
Coreea de Sud deja a interzis DeepSeek pe dispozitivele guvernamentale. Ce alte țări au luat aceeași decizie
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Bomboane de ciocolată cu biscuiți și nucă de cocos
Cum să te asiguri că joaca pe gheață este sigură pentru copilul tău
Cum să te asiguri că joaca pe gheață este sigură pentru copilul tău
Cum să te asiguri că joaca pe gheață este sigură pentru copilul tău
Kate Cassidy a mărturisit că i-a fost destinat să-l întâlnească pe Liam Payne. Diva s-a îndrăgostit de artist încă de când avea 10 ani și era fană One Direction
Kate Cassidy a mărturisit că i-a fost destinat să-l întâlnească pe Liam Payne. Diva s-a îndrăgostit de artist încă de când avea 10 ani și era fană One Direction
Kate Cassidy a mărturisit că i-a fost destinat să-l întâlnească pe Liam Payne. Diva s-a îndrăgostit de artist încă de când avea 10 ani și era fană One Direction
Boala care mimează simptomele demenței. Mai multe tratamente o pot ameliora sau vindeca
Boala care mimează simptomele demenței. Mai multe tratamente o pot ameliora sau vindeca
Boala care mimează simptomele demenței. Mai multe tratamente o pot ameliora sau vindeca
fresh
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă

Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță

Cât poți ține ouăle în frigider. Sfaturi pentru a le păstra în condiții de siguranță

Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare

Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare

Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate

Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
închide