Ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. 4 rețete și idei

Cozonacul este desertul tradițional românesc ce însoțește orice masă în zilele de Paște sau de Crăciun. De multe ori se întâmplă să îți mai rămână bucăți destul de mari și te întrebi ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. Nu îl arunca pentru că îl poți transforma în niște deserturi gustoase și spectaculoase.

Cozonac tăiat felii pentru a ilustra ce facem cu cozonacul rămas
Din cozonacul rămas putem face budincă, tort sau acadele / Shutterstock

Din cozonacul rămas de la sărbători cel mai des se face budincă. Pentru aceasta sunt o mulțime de rețete. Cel mai des cozonacul se hidratează cu o compoziție din lapte sau smântână lichidă, ouă și zahăr. Mai poți pune ciocolată, tot felul de nuci și alune, fructe confiate, rahat, esențe, coajă rasă de portocale, lămâie sau limetă.

Pe lângă budincă mai poți folosi cozonacul rămas pentru a repara alte prăjituri. De exemplu, folosind un amestec de cozonac fărâmițat foarte bine și cremă de unt poți face o compoziția cu care poți umple găurile inestetice ale altor torturi sau prăjituri. De asemenea, cu firimituri de cozonac poți decora alte deserturi.

Înainte de a folosi cozonacul rămas după sărbători trebuie să te asiguri că este încă bun, că are un miros plăcut și nu are urme de mucegai.

Budincă de cozonac cu sos de ciocolată

Budinca de cozonac este cel mai la îndemână mod de a refolosi cozonacul rămas care s-a întărit. Poți folosi fructe confiate sau alune pentru a-i da o textură mai interesantă.

Budincă de cozonac cu ciocolată servită pe o farfurie albă
Budinca de cozonac se poate presăra cu zahăr pudră / Shutterstock

Ingrediente

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec. Se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.

Ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așează deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se Amestecă până când ciocolata se topește. Apoi, se pun cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată.

Citește și

Tort de cozonac

Tortul de cozonac este cea mai elegantă variantă de a reutiliza cozonacul clasic întărit. Poți doar să îl tai în felii și să îl folosești ca blat sau poți să îl mărunțești dacă vrei o textură mai cremoasă.

Tort de cozonac decorat cu nuci și frișcă
Nucile sunt cele mai potrivite pentru decorarea tortului de cozonac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esenţă de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă
  • Pentru crema ciocolată
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte.

Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.

Se pune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se pune apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Se dă la rece.

Cele 500 ml de smântână lichidă se bat până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă. Se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, apoi, alt strat de cozonac, unul de ciocolată și ultimul de frișcă. Se îmbracă în frișcă și se ornează cu fructe confiate și/sau nuci mărunțite.

Cake Pops

Cake Pops sau acadele de prăjituri sunt perfecte pentru o petrecere. Dacă vrei să aibă un aspect mai interesant poți să le presari cu diverse tipuri de decor de ciocolată sau cu nuci sau alune pisate.

Cacke pops făcute din cozonacul rămas de la sărbători
Cake Pops sunt potrivite mai ales pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente 

  • 400 g cozonac
  • 250 g chipsuri de ciocolată neagră
  • 250 g chipsuri de ciocolată albă
  • Glazură cu cremă de unt
  • 110 g unt sărat, înmuiat
  • 500 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Într-un castron se bate untul. Apoi se adaugă 250 g zahăr pudră și se amestecă până se combină. Se pune esența de vanilie și restul de zahăr pudră. Apoi se pune smântâna și se amestecă.

Într-un castron mare, se sfărâmă cozonacul în firimituri fine. Se adaugă 2 linguri de glazură de unt și se amestecă foarte bine. Se adaugă treptat și restul de glazură astfel încât ingredientele să fie bine legate împreună.

Se ia câte o linguriță din compoziție și se formează bile care se pun pe o tavă. Se dau la congelator.

Între timp, în două boluri separate se topesc ciocolata albă și ciocolata neagră. Se scot bilele de cozonac din congelator și se înfige în fiecare câte un bețișor de lemn.

Se ia fiecare pop cake și se trece prin ciocolata topită. Odată acoperit cu ciocolată, se bate ușor bețișorul de marginea vasului pentru a lăsa excesul să se scurgă. 

Se înfige fiecare bețișor într-un bloc de polistiren sau într-un pahar umplut cu orez pentru a le ține în poziție verticală. 

Trifle

Trifle este un desert specific englezesc pentru care poți să folosești cozonac, chec sau pandișpan proaspete sau întărite.

Triffle decorat cu frișcă și căpșuni proaspete
Poți face trifle în vase mari sau în porții mai mici, în pahare / Shutterstock

Ingrediente

  • 170 g cozonac
  • 2- 3 linguri de sherry , opțional
  • 400 g zmeură sau căpșuni proaspete
  • 500 g jeleu
  • 400 g smântână
  • 400 g frișcă
  • zmeură întreagă sau căpșuni pentru garnitura
  • migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Se tapetează fundul unui castron cu un strat generos de cozonac tăiat felii. Se toarnă peste ele cherry și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute. Apoi se acoperă cu zmeură și căpșuni. peste el se pune gelatina și se dă la frigider până se întărește. Apoi se pune deasupra un strat de smântână lichidă și unul de frișcă. Se decorează cu fructe și cu migdale.

Cât timp se poate consuma cozonacul rămas

Cozonacul se poate consuma chiar și o săptămână dacă este păstrat în pungă de hârtie închisă ermetic. De asemenea, îl poți înfășura într-un șervețel de hârtie sau într-un prosop curat de bumbac. Cel mai bine este să îl păstrezi în locuri mai reci, de exemplu în cămară.

Înainte de a-l consuma verifică să nu aibă urme de mucegai, mai ales crema. De asemenea, ar trebui să îți păstreze aromele. Dacă simți miros de rânced ar trebui să îl arunci.

Cum se păstrează corect cozonacul

Cozonacul se poate păstra la temperatura camerei învelit în foaie de hârtie curată și apoi pus într-o pungă de hârtie. Poți să îl dai și la frigider pentru că aromele se vor păstra proaspete mai mult timp. Totuși trebuie să ai grijă că aerul rece îl va face să se deshidrateze. De aceea, este recomandat să intre în contact cu aerul cât mai puțin timp. Nu este recomandat să îl ții mai mult de o săptămână.

Cozonacul mai poate fi învelit în folie alimentară de plastic și apoi în prosop curat de bumbac. În felul acesta poate fi păstrat atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, porționată, alături de căpșuni proaspete
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Două Pulpe de pui în sos de legume într-un bol alb
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Mai multe boluri cu supe de legume
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Ștevie pe un blat de lemn alături de ouă
Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă
Cum poți prepara ștevia. 3 rețete pe care să le încerci acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
08:00
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Pahare cu supă rece de avocado
06:00
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Rețete cu legume prezentate pe o masă mare de lemn
06:00
5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă 5 rețete simple cu legume. Preparate pe care le poți face rapid acasă
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
1 iunie, 08:00
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară porționat pe un tocător de lemn, alături de batoane de scorțișoară, un bol cu zahăr brun și un bol cu cireșe
1 iunie, 07:00
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Gem de căpșuni cu fragi de pădure în borcan, alături de căpșuni proaspete și fragi răsturnați dintr-un bol verde
1 iunie, 06:00
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Dovlecei tocați și puși în pungi la congelator
31 mai, 07:00
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
31 mai, 06:00
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
1
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Dacă îți plac deserturile de vară cu fructe, simple și rapid de preparat, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Se prepară destul de...
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
2
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Un singur fruct costă câțiva lei și este hrănitor, consistent, cu o textură cremoasă. Beneficiile asupra sănătății sunt nenumărate dacă consumi zilnic cel mai ieftin fruct: banana. Descoperă în cele ce...
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
3
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
Gem de căpșuni fără zahăr în borcan și în linguriță
4
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm...
Prajitură cu pandispan pufos si crema de visine pe un platou
5
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot
Prăjitura Ciocolatina cu vișine din compot, încă un motiv de bucurie pentru iubitorii de ciocolată. Este ideală pentru zilele în care ai invitați la masă. Ciocolata în prăjituri este mereu alegerea...
Parteneri
Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii

Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii

Culoarea spirituală, divină și vindecătoare pentru fiecare zodie. Ce spun specialiștii
Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în mai bine de jumătate din ţară. Zonele vizate de avertizare

Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în mai bine de jumătate din ţară. Zonele vizate de avertizare

Cod galben de vijelii, grindină şi ploi torenţiale în mai bine de jumătate din ţară. Zonele vizate de avertizare
Ea este Denisa, superbul fotomodel care l-a consolat pe Istvan Kovacs după atacurile brutale ale familiei Mititelu

Ea este Denisa, superbul fotomodel care l-a consolat pe Istvan Kovacs după atacurile brutale ale familiei Mititelu

Ea este Denisa, superbul fotomodel care l-a consolat pe Istvan Kovacs după atacurile brutale ale familiei Mititelu
Stelian Nistor, concurentul din echipa lui chef Florin Dumitrescu, are o soție superbă. Cât de frumoasă este Daniela

Stelian Nistor, concurentul din echipa lui chef Florin Dumitrescu, are o soție superbă. Cât de frumoasă este Daniela

Stelian Nistor, concurentul din echipa lui chef Florin Dumitrescu, are o soție superbă. Cât de frumoasă este Daniela
Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea

Sıla Türkoğlu dezvăluie totul pe rețelele sociale. Cum decurge o ședință foto profesională cu vedeta din Moștenirea
Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete
Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe
Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă

Jennifer Lopez și Ben Affleck au cumpărat o casă de 60 de milioane de dolari. Cuplul a căutat doi ani după reședința perfectă
fresh
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
închide