Ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. 4 rețete și idei

Cozonacul este desertul tradițional românesc ce însoțește orice masă în zilele de Paște sau de Crăciun. De multe ori se întâmplă să îți mai rămână bucăți destul de mari și te întrebi ce facem cu cozonacul rămas de la sărbători. Nu îl arunca pentru că îl poți transforma în niște deserturi gustoase și spectaculoase.

Cozonac tăiat felii pentru a ilustra ce facem cu cozonacul rămas
Din cozonacul rămas putem face budincă, tort sau acadele / Shutterstock

Din cozonacul rămas de la sărbători cel mai des se face budincă. Pentru aceasta sunt o mulțime de rețete. Cel mai des cozonacul se hidratează cu o compoziție din lapte sau smântână lichidă, ouă și zahăr. Mai poți pune ciocolată, tot felul de nuci și alune, fructe confiate, rahat, esențe, coajă rasă de portocale, lămâie sau limetă.

Pe lângă budincă mai poți folosi cozonacul rămas pentru a repara alte prăjituri. De exemplu, folosind un amestec de cozonac fărâmițat foarte bine și cremă de unt poți face o compoziția cu care poți umple găurile inestetice ale altor torturi sau prăjituri. De asemenea, cu firimituri de cozonac poți decora alte deserturi.

Înainte de a folosi cozonacul rămas după sărbători trebuie să te asiguri că este încă bun, că are un miros plăcut și nu are urme de mucegai.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Budincă de cozonac cu sos de ciocolată

Budinca de cozonac este cel mai la îndemână mod de a refolosi cozonacul rămas care s-a întărit. Poți folosi fructe confiate sau alune pentru a-i da o textură mai interesantă.

Budincă de cozonac cu ciocolată servită pe o farfurie albă
Budinca de cozonac se poate presăra cu zahăr pudră / Shutterstock

Ingrediente

  • 700 g cozonac uscat
  • 5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • 50 g ciocolată neagră
  • 4 linguri de lapte

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă într-un vas ouăle, zahărul, coaja de portocală şi laptele. După ce compoziția este bine omogenizată se pun bucățile de cozonac. Se ung cu unt două tăvi pentru chec. Se împarte compoziția între cele două forme și se dau la cuptorul preîncălzit la 160°C pentru 30 de minute.

Ciocolata se pune într-un vas termorezistent care se așează deasupra unei oale cu apă care clocotește. Se Amestecă până când ciocolata se topește. Apoi, se pun cele 4 linguri de lapte. Când budinca este gata, se scoate din cuptor și se acoperă cu sosul de ciocolată.

Citește și

Tort de cozonac

Tortul de cozonac este cea mai elegantă variantă de a reutiliza cozonacul clasic întărit. Poți doar să îl tai în felii și să îl folosești ca blat sau poți să îl mărunțești dacă vrei o textură mai cremoasă.

Tort de cozonac decorat cu nuci și frișcă
Nucile sunt cele mai potrivite pentru decorarea tortului de cozonac / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cozonac
  • 500 ml apă
  • 3 linguri de zahăr
  • esenţă de rom
  • esență de portocale
  • 500 ml smântână lichidă
  • Pentru crema ciocolată
  • 250 g ciocolată amăruie
  • 200 ml smântână lichidă
  • 50 g unt

Mod de preparare

Se pune apa la fiert împreună cu zahărul și cele două tipuri de esență. Se amestecă până când zahărul se topește. Se lasă deoparte.

Cozonacul se rupe în bucăți mici și se însiropează cu siropul de zahăr.

Se pune un vas termorezistent deasupra unei oale cu apă fierbinte. Se pun ciocolata ruptă bucăți și untul și se amestecă până ciocolata este topită. Se pune apoi frișca lichidă încălzită și se amestecă cu un tel. Se dă la rece.

Cele 500 ml de smântână lichidă se bat până se obține o frișcă tare. Într-o formă de tort cu margine retractabilă. Se pune un strat de cozonac, apoi un strat de ganache de ciocolată, apoi alt strat de de cozonac, apoi alt strat de ganache, apoi, alt strat de cozonac, unul de ciocolată și ultimul de frișcă. Se îmbracă în frișcă și se ornează cu fructe confiate și/sau nuci mărunțite.

Cake Pops

Cake Pops sau acadele de prăjituri sunt perfecte pentru o petrecere. Dacă vrei să aibă un aspect mai interesant poți să le presari cu diverse tipuri de decor de ciocolată sau cu nuci sau alune pisate.

Cacke pops făcute din cozonacul rămas de la sărbători
Cake Pops sunt potrivite mai ales pentru petreceri / Shutterstock

Ingrediente 

  • 400 g cozonac
  • 250 g chipsuri de ciocolată neagră
  • 250 g chipsuri de ciocolată albă
  • Glazură cu cremă de unt
  • 110 g unt sărat, înmuiat
  • 500 g zahăr pudră
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • 1 lingură de smântână

Mod de preparare

Într-un castron se bate untul. Apoi se adaugă 250 g zahăr pudră și se amestecă până se combină. Se pune esența de vanilie și restul de zahăr pudră. Apoi se pune smântâna și se amestecă.

Într-un castron mare, se sfărâmă cozonacul în firimituri fine. Se adaugă 2 linguri de glazură de unt și se amestecă foarte bine. Se adaugă treptat și restul de glazură astfel încât ingredientele să fie bine legate împreună.

Se ia câte o linguriță din compoziție și se formează bile care se pun pe o tavă. Se dau la congelator.

Între timp, în două boluri separate se topesc ciocolata albă și ciocolata neagră. Se scot bilele de cozonac din congelator și se înfige în fiecare câte un bețișor de lemn.

Se ia fiecare pop cake și se trece prin ciocolata topită. Odată acoperit cu ciocolată, se bate ușor bețișorul de marginea vasului pentru a lăsa excesul să se scurgă. 

Se înfige fiecare bețișor într-un bloc de polistiren sau într-un pahar umplut cu orez pentru a le ține în poziție verticală. 

Trifle

Trifle este un desert specific englezesc pentru care poți să folosești cozonac, chec sau pandișpan proaspete sau întărite.

Triffle decorat cu frișcă și căpșuni proaspete
Poți face trifle în vase mari sau în porții mai mici, în pahare / Shutterstock

Ingrediente

  • 170 g cozonac
  • 2- 3 linguri de sherry , opțional
  • 400 g zmeură sau căpșuni proaspete
  • 500 g jeleu
  • 400 g smântână
  • 400 g frișcă
  • zmeură întreagă sau căpșuni pentru garnitura
  • migdale feliate prăjite

Mod de preparare

Se tapetează fundul unui castron cu un strat generos de cozonac tăiat felii. Se toarnă peste ele cherry și se lasă să se înmoaie timp de 5 minute. Apoi se acoperă cu zmeură și căpșuni. peste el se pune gelatina și se dă la frigider până se întărește. Apoi se pune deasupra un strat de smântână lichidă și unul de frișcă. Se decorează cu fructe și cu migdale.

Cât timp se poate consuma cozonacul rămas

Cozonacul se poate consuma chiar și o săptămână dacă este păstrat în pungă de hârtie închisă ermetic. De asemenea, îl poți înfășura într-un șervețel de hârtie sau într-un prosop curat de bumbac. Cel mai bine este să îl păstrezi în locuri mai reci, de exemplu în cămară.

Înainte de a-l consuma verifică să nu aibă urme de mucegai, mai ales crema. De asemenea, ar trebui să îți păstreze aromele. Dacă simți miros de rânced ar trebui să îl arunci.

Cum se păstrează corect cozonacul

Cozonacul se poate păstra la temperatura camerei învelit în foaie de hârtie curată și apoi pus într-o pungă de hârtie. Poți să îl dai și la frigider pentru că aromele se vor păstra proaspete mai mult timp. Totuși trebuie să ai grijă că aerul rece îl va face să se deshidrateze. De aceea, este recomandat să intre în contact cu aerul cât mai puțin timp. Nu este recomandat să îl ții mai mult de o săptămână.

Cozonacul mai poate fi învelit în folie alimentară de plastic și apoi în prosop curat de bumbac. În felul acesta poate fi păstrat atât la temperatura camerei, cât și la frigider.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsori în toată ţara, de mâine dimineaţă. Vreme severă până sâmbătă
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Câţi bani poate să ia pensie de la statul român milionarul care primeşte şi un salariu de 33.000 de euro pe lună
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Cu cine votează Laura Vicol. Avocata a rupt tăcerea înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel
Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel
Tort Ecler cu cremă de banane, căpșuni și caramel
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat unfollow pe Instagram. Vedeta a descris situația drept întâmplătoare și neinteresantă
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat „unfollow” pe Instagram. Vedeta a descris situația drept „întâmplătoare și neinteresantă”
Miley Cyrus a reacționat după ce mama ei i-a dat „unfollow” pe Instagram. Vedeta a descris situația drept „întâmplătoare și neinteresantă”
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
închide