Ce garnitură se pune la pește. Variante pentru toate gusturile

Fără coacere

Peștele nu ar trebui să lipsească de pe masa de Revelion. Potrivit tradiției se spune că dacă îl mănânci vei trece ușor prin anul ca unduirea peștelui prin apă. Poți alege orice specie, gătit așa cum îți place ție. Important este să ai pe masă pește. Descoperă ce garnitură se pune la pește. Iată câteva variante pentru toate gusturile.

Cristina Catană
Publicat: 31 decembrie 2023, 09:00
Pentru pește garnitură se alege în funcție de specie și de modul în care a fost gătit / Shutterstock

Cel mai simplu mod de a găti peștele este la cuptor. Pur și simplu îl pui pe o hârtie de copt cu sare, ulei de măsline și câteva felii de lămâie și vei avea un preparat delicios, ușor și sănătos.

Alături de el se potrivesc o mulțime de garnituri de la legume la cartofi, orez sau salate.

Citește și

Ce garnitură se pune la pește, în funcție de specie

Garniturile pot varia în funcție de specia și modul de preparare a peștelui. Iată câteva sugestii din care să te inspiri pentru mesele tale de sărbătoare.

Pește alb (cod, șalău, plătică)

Pentru peștele alb se potrivește o anumită garnitură. Găsești mai jos câteva sugestii de garnituri perfecte pentru acest pește.

Sosuri cu unt și ierburi

Un sos clasic de unt cu ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjelul sau cimbrul, se potrivește bine cu peștele alb. Poți adăuga și puțin suc de lămâie pentru prospețime.

Legume la abur sau coapte

Sparanghelul, broccoli, cartofii obișnuiți sau cei dulci, dovleceii, fasolea teci sunt opțiuni bune pentru a însoți peștele alb. De asemenea, le poți transforma într-un piure cremos în care poți strecura și câteva ierburi aromatice.

Salate

O salată simplă verde sau o salată de roșii și castraveți poate completa bine gustul delicat al peștelui alb.

Pește gras (somon, macrou, hering)

Pentru peștele gras ai nevoie de sosuri și garnituri care să echilibreze preparatul, fără să copleșească gustul peștelui.

Sosuri cu citrice sau muștar

Un sos de lămâie, portocală sau o combinație de muțtar și miere se potrivește de minune cu peștele gras. Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de lămâie.

Orez sau cartofi dulci

Un piure de cartofi dulci sau un orez simplu pot completa perfect peștele gras. În acestea poți adăuga și câteva ieburi aromatice proaspete sau uscate.

Legume

Legumele cu arome puternice, cum ar fi spanacul, ciupercile sau sparanghelul, pot fi excelente alături de peștele gras.

Peștele la grătar sau pe plită

Dacă ai posibilitatea să gătești peștele afară pe grătar sau pe plită vei avea un preparat cu o piele mai crocantă și cu un gust aparte.

Sosuri cu unt sau ulei de măsline

Sosul clasic de unt sau un ulei de măsline cu ierburi proaspete sunt alegeri simple și delicioase.

Salate de legume proaspete

O salată crocantă de rucola cu roșii cherry și oțet balsamic poate fi o garnitură ușoară și plină de prospețime.

Garnitură dietetică pentru pește

Pentru o garnitură dietetică și sănătoasă care să însoțească peștele, poți alege opțiuni cu conținut scăzut de calorii și bogate în nutrienți.

O varietate de legume gătite la aburi, cum ar fi broccoli, sparanghelul, dovleceii sau spanacul, sunt o alegere excelentă pentru o garnitură sănătoasă și plină de nutrienți. Acestea sunt bogate în fibre și substanțe nutritive esențiale.

Legumele le poți servi și sub formă de piure, dacă nu adaugi o cantitate mare de unt sau de smântână. De asemenea, le poți pune la cuptor alături de pește. Dovleceii, ardeii, roșiile cherry și ceapa, asezonate simplu cu ierburi proaspete și ulei de măsline, poate completa perfect peștele.

Poți alege și o salată simplă de frunze verzi proaspete, cum ar fi salata verde, rucola sau spanacul, este o opțiune ușoară și plină de vitamine.

Dacă vrei o garnitură neobișnuită, dar delicioasă, poți alege un amestec de căpșune tăiate felii și frunze proaspete de mentă. Această combinație adaugă prospețime și gust fără a adăuga multe calorii.

Piure de legume: Un piure de legume, cum ar fi cartofii dulci sau dovleacul, fără adăugarea excesivă de unt sau smântână, poate fi o garnitură delicioasă și sățioasă.

Garnituri rafinate pentru pește

Pentru a însoți peștele într-un mod mai rafinat și sofisticat, poți opta pentru garnituri care pun în valoare gustul și prezentarea preparatului.

Un sos clasic de unt cu ierburi proaspete, cum ar fi pătrunjelul, cimbrul sau tarhonul, poate aduce un plus de arome și finețe preparatului de pește.

Pentru pește se potrivesc și sosurile rafinate, cum ar fi sosul hollandaise, sosul beurre blanc sau un pesto fin cu nuci și busuioc, pot adăuga o notă distinctă și sofisticată preparatului de pește.

Un risotto cremos și parfumat, preparat cu supă de legume sau de pește, poate fi o garnitură excelentă pentru peștele gătit. Poți adăuga diverse ingrediente, cum ar fi sparanghelul, sparanghelul de mare sau ciupercile pentru un plus de complexitate și gust.

Legumele la grătar, precum dovlecelul, vinetele, ardeii sau sparanghelul, preparate cu puțin ulei de măsline și arome de ierburi, pot aduce un echilibru delicios alături de pește. Ideal este să le așezi pe farfurie într-un mod cât mai elegant. Pentru mai mult rafinament poți alege felii subțiri de fenicul caramelizat în cuptor, cu un strop de miere și puțin ulei de măsline.

Un piure delicat de linte sau fasole poate fi o garnitură inovativă și plină de proteine, care se potrivește bine cu peștele.

Combinația dintre pește și aceste garnituri rafinate poate aduce o experiență culinară extraordinară. Experimentează cu aromele și texturile pentru a găsi combinarea perfectă care să pună în valoare gustul și prezentarea preparatului de pește.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Top 10 cele mai sănătoase tipuri de pește și fructe de mare
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Pe ce parte se gătește somonul pentru a avea cel mai bun gust
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
Jumătate de ţară, sub cod galben de vreme severă până sâmbătă seara. Rafalele de vânt depăşesc 50 km/oră
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă