Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez

Pilaful este un preparat delicios din orez, care are origini în Orientul Mijlociu și Asia Centrală, dar care este foarte popular și în gastronomia românească. Dacă se întâmplă să gătești o cantitate prea mare și nu știi ce poți face cu pilaful rămas, atunci te invităm să te inspiri din rețetele de mai jos.

Un bol plin cu pilaf cu legume
Pilaful rămas trebuie păstrat la frigider/ Shutterstock

În mod tradițional pentru pilaf este folosit orezul cu bob lung și aromat, cum ar fi basmati sau orezul jasmin. Acest tip de orez este ideal pentru a absorbi aromele și pentru a rămâne pufos după gătire. alături de orez se mai pun diverse tipuri de carne, precum pui, miel, vită sau carne de porc, dar și legume.

Cele mai comune sunt ceapa, morcovul și usturoiul. Acestea sunt adesea călite înainte de adăugarea orezului pentru a adăuga adâncime aromei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Rețete delicioase cu orez

Orezul este un ingredient care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Indiferent ce alte legume, tipuri de carne sau condimente mai ai în frigider sau cămară, dacă ai și orez poți să prepari un fel de mâncare delicios și sățios.

Crochete de orez cu cașcaval

Crochetele de orez cu cașcaval sunt o gustare delicioasă și potrivită pentru a folosi resturile de pilaf. Servește crochetele calde, de preferință cu o garnitură de salată verde proaspătă sau cu o sos de iaurt, usturoi și verdeață.

Cochete de orez alături de un sos cu maioneză
Crochetele de orez se pot servi cu sos de iaurt/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pilaf
  • 1 ou mare, bătut
  • 120 g cașcaval ras
  • 2 lingurițe de pesmet (plus extra pentru învelit)
  • pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
  • sare
  • piper după gust
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă pilaful cu oul bătut, cașcavalul ras, pesmetul, pătrunjelul tocat și se condimentează cu sare și piper după gust. Se amestecă bine ingredientele până când se obține o compoziție omogenă.

Se modelează amestecul în bile mici, apoi se presează ușor pentru a le forma sub formă de crochete. Se pot da și prin pesmet pentru a le acoperi uniform.

Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu. Se pun crochetele în uleiul încins, având grijă să nu se suprapună. Se prăjesc crochetele pe fiecare parte până devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Se pot prăji crochetele în două-trei tranșe, în funcție de dimensiunea tigăii tale.

Se scot crochetele pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Chiftele de orez

Chiftelele de orez sunt o opțiune delicioasă și versatilă, ideală pentru a utiliza orezul rămas de la alte mese. Servește chifteluțele calde, alături de o garnitură de salată verde, sos de iaurt sau de roșii, după preferință.

Chiftele de orez puse pe un blat de lemn alb
Chiftelele de orez pot fi fel principal sau garnitură/ Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g pilaf
  • 1 ou mare, bătut
  • 120 g pesmet (plus extra pentru învelit)
  • 80 g parmezan ras (opțional)
  • pătrunjel proaspăt tocat (sau alte ierburi preferate, cum ar fi busuioc sau cimbru)
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți fin sau pisati
  • sare
  • piper după gust
  • ulei pentru prăjit

Mod de preparare

Într-un castron mare, se amestecă orezul gătit cu oul bătut, pesmetul, parmezanul ras, pătrunjelul tocat, usturoiul mărunțit și se condimentează cu sare și piper după gust. Se amestecă bine ingredientele până când se omogenizează compoziția.

Se modelează amestecul în bile mici, apoi se presară cu pesmet pentru a le acoperi uniform. Dacă compoziția este prea moale, se poate adăuga în ea puțin pesmet pentru a o îngroșa.

Se încinge uleiul într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță la foc mediu. Apoi se pun chifteluțele în uleiul încins, având grijă să nu se suprapună. Se prăjesc chifteluțele pe fiecare parte până devin aurii și crocante, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Apoi se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Servește chifteluțele calde, alături de o garnitură de salată verde, sos de iaurt sau de roșii, după preferință.

Ce mai poți face cu pilaful rămas

Se întâmplă destul de des să rămână o cantitate de mâncare pe care, de cele mai multe ori, din păcate, o arunci. Nu este cazul și cu pilaful. Deși își va pierde din textură odată ce este reîncălzit, dacă este transformat în alte feluri de mâncare va fi delicios.  

Poți transforma pilaful într-o tocăniță. Încălzește-l într-o tigaie mare, adaugă puțină apă sau supă de pui pentru a-l subția, dacă este necesar. Apoi pune legume proaspete, cum ar fi morcovi, mazăre sau ardei, și condimente pentru a transforma pilaful într-o tocană savuroasă.

Italienii au găsit metoda perfectă de a reutiliza pilaful. Arancini sunt bile de orez umplute, tradiționale din Sicilia. Modelează pilaful rămas în bile mici. Fă o adâncitură în fiecare bilă și umple-o cu brânză, mozzarella sau alte ingrediente preferate. Treci bilele prin ou bătut și pesmet, apoi prăjește-le în ulei până devin aurii și crocante.

Poți chiar să nu mai gătești deloc pilaful rămas și să îl transformi într-o salată. Amestecă pilaful rămas cu legume proaspete tăiate cubulețe (castraveți, roșii, ardei), verdețuri (ceapă verde, pătrunjel, coriandru), brânză feta sau brânză telemea, și un dressing simplu din ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare și piper.

Pilaful rămas poate fi excelent și pentru preparate pe care să le iei la pachet la birou sau chiar la picnicuri. Încălzește pilaful și înfășoară-l în foi de lipie împreună cu salată verde, roșii tăiate felii, castraveți, avocado și un sos cremos, cum ar fi sosul tzatziki sau sosul de iaurt cu usturoi.

Folosește pilaful ca umplutură pentru legume umplute, cum ar fi ardeii sau roșiile. Scoate miezul legumelor, umple-le cu pilaful încălzit și presară cu brânză rasă. Coace în cuptor până când legumele sunt moi și brânza este topită.

Adaugă pilaful rămas într-o tigaie și combină-l cu carne tocată sau cuburi de tofu. Condimentează cu ierburi și mirodenii preferate și gătește până când carnea este rumenită sau tofu-ul este încălzit.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
De ce lipsesc ouăle din supermarketuri, chiar dacă producem mai mult decât consumăm
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Salată de ridiche neagră cu morcovi și semințe de in
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
închide