Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare
Croația este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru Români. Plajele pitorești, parcurile naționale cu peisaje de vis, mâncărurile delicioase și distanța relativ mică ce trebuie parcursă sunt motive suficiente pentru a alege Croația pentru o vacanță de vis. Descoperă ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Iată câteva recomandări de rețete pline de gust și savoare.
Bucătăria croată este foarte variată, cu influențe turcești, italienești, grecești, ungurești. Fiecare regiune a țării are specificul ei, iar zona de coastă nu face excepție. Aici vei găsi preparate ce aduc cu cele din zona mediteraneană atât ca ingrediente, cât și ca tehnici de preparare.
Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația
Pentru croați fiecare masă a zilei este importantă, astfel încât vei găsi preparate specifice atât pentru mic dejun, cât și pentru prânz sau cină. Fie că vei vrea să mănânci la un local sau să iei ceva de la patiseriile locale, vei găsi preparate delicioase și sățioase.
Gregada
Mesele la restaurantele din Croația se remarcă prin faptul că sunt foarte mari, gregada nu face excepție. Este unul dintre felurile de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Insula Hvar, de unde este originară.
Ingredientele sale sunt peștele proaspăt și cartofii gătiți cu vin alb, usturoi, țelină, capere și pătrunjel. Seamănă cu o tocăniță și este foarte aromată. Se potrivește cel mai bine cu pâinea proaspătă pe care nu te vei abține să nu o înmoi în sos.
Miel din Insula Pag
Paška janjetina este un preparat specific insulei Pag. Locul în sine este foarte interesant, cu un peisaj aproape selenar, fără prea multă vegetație. S-ar putea să nu ai prea multe așteptări, însă în ceea ce privește mâncarea vei avea surprize cu adevărat plăcute.
Sarea, mierea și brânzeturile produse aici au un gust specific datorită ierburilor aromatice ce cresc pe aceste meleaguri.
De asemenea, carnea de la miei crescuți pe Insula Pag are un gust aparte pentru că pasc în zone în care apa mării se infiltrează în sol. Fermierii de aici chiar au obținut protecție la nivel european pentru acest tip de carne încă din 2015.
Miei sunt tăiați înainte să împlinească 45 de zile pentru că atunci carnea lor este cea mai fragedă. Au între 4 și 10 kilograme. Prețul cărnii este destul de piperat, fie că o vei cumpăra de piață sau că vei alege să o mănânci la restaurant.
Peka
Peka este un preparat despre care se spune că se gătea și în urmă cu 5000 de ani. Se gătește foarte încet, din carne de porc, vită sau miel. Versiunile moderne au ca ingredient caracatița. Procesul de gătire –ispod peke „sau gătitul sub clopot”—face ca preparatul să fie atât de special.
Pe lângă carne, se mai pun cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, piper, ulei de măsline, condimente și ierburi aromatice. Se lasă să se gătească la foc mic, pentru mai multe ore ceea ce face ca aromele să se întrepătrundă într-un mod delicios.
Pašticada
Carnea de vită tăiată mărunt, vin roșu, oțet, morcovi, ceapă și usturoi gătite împreună cu rozmarin, condimente și untură sau pancetta/slănină dau un preparat de care te vei îndrăgosti.
Sosul rezultat este atât de fin și de parfumat încât nu te vei putea abține să nu mai ceri o porție. De obicei, pašticada se servește cu gnocchi.
Rețeta suferă modificări în funcție de zona Croației unde este preparată. În trecut, în zonele locuite de venețieni se făcea chiar din carne de cal. Astăzi se folosește cea ce vită sau de vițel.
Fuži cu trufe, un preparat special în vacanță în Croația
Fuži sunt paste tradiționale din Peninsula Istria, aflată aproape de granița Croației cu Slovenia. Aici se simte destul de mult influența bucătăriei italiene și austriece pentru că de-a lungul timpului s-au aflat sub dominația celor două popoare.
Fuži sunt paste care se prepară de obicei în casă. Sunt tăiate sub formă de diamant și presate ușor în centru. De cele mai multe ori sunt preparate cu alt ingredient specific din Istra, trufele. De obicei, din ciupercile sunt folosite atât pentru a face un sos cremos, cât și deasupra preparatului.
Ćevapi
Ćevapi sunt un fel de mâncare pe care îl vei găsi și în Muntenegru, Kosovo, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Seamănă la aspect cu micii noștri, doar că sunt mult mai uscați și mai subțiri.
Însă, în esență sunt tot cârnați fără membrană, gătiți pe grătar. Se prepară din carne de porc și/sau vită și condimente. Se mănâncă cu pită—o pâine subțire, ceapă tocată și ardei gras.
Crljenak Kaštelanski (Vin Zinfandel)
Crljenak Kaštelanski se traduce prin „struguri roșii din Kaštela”. Kaštela este un oraș aflat la malul mării, pe coasta dalmată. Vinul zinfandel se potrivește perfect cu mezeluri sărate.
Descoperă mai multe și despre șapte locații de lux pentru iubitorii de vin.
Burek
Burek este un produs de patiserie pe care îl vei găsi în aproape toate țările din Balcani. Poate fi umplut cu brânză sărată, spanac sau cu carne. Îl vei găsi la ”pekara”—brutărie în dimensiuni mai mari sau mai mici și în forme diferite.
Sarmale
Sarma este de fapt o variantă a sarmalelor pe care le avem și noi. Rețeta croată este puțin diferită, astfel că pe lângă orez, în compoziție ei mai pun și usturoi, ouă, nucșoară și cuișoare.
Uneori în mijlocul oalei în care fierb este pus un ciolan de porc, alteori se strecoară bucăți generoase de bacon printre straturile de sarmale.
Ciocnește un pahar de rakjia în vacanță în Croația
Rakjia sau rachiul este o băutură cu tărie alcoolică mare pe care croații o beau atât fiartă, cât și rece. Se face din fructe fermentate, cel mai des din prune. Vei mai găsi rachiu de mere sau pere, uneori îndulcite și cu miere.
Risotto negru
Orezul nu este foarte popular în Croația. A fost adus de italieni, care la rândul lor au preluat obiceiul de a-l consuma de la spanioli în timpul Evului Mediu. Atunci când Peninsula Istria a fost sub ocupație italiană a început să fie consumat și orezul, mai ales sub formă de risotto.
Numai că de-a lungului timpului croații au adaptat rețeta astfel încât să se potrivească cu ingredientele care se găsesc pe pământul lor.
Risotto negru se face în mod tradițional cu fructe de mare, însă uneori se mai adaugă și bucăți de pește, creveți, sau homar. În unele restaurante vei găsi chiar și bucăți de carne de porc. Culoarea neagră este dată de cerneala obșinută de la caracatițe.
Zagorski štrukli
Zagorski štrukli este un preparat cu origine protejată la nivelul Uniunii Europene. Este un fel de mâncare foarte simplu.
Un aluat din făină, apă, ouă, sare, ulei și oțet este frământat bine, apoi se formează pernuțe care sunt umplute cu brânză de vaci amestecată cu smântână sau cottage cheese. Apoi se coc sau se fierb în apă cu sare până când brânza se topește.