Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare

Croația este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru Români. Plajele pitorești, parcurile naționale cu peisaje de vis, mâncărurile delicioase și distanța relativ mică ce trebuie parcursă sunt motive suficiente pentru a alege Croația pentru o vacanță de vis. Descoperă ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Iată câteva recomandări de rețete pline de gust și savoare.

mâncare în vacanță în Croația
Peștele, fructele de mare și brânzeturile sunt de neratat într-o vacanță în Croația / Shutterstock

Bucătăria croată este foarte variată, cu influențe turcești, italienești, grecești, ungurești. Fiecare regiune a țării are specificul ei, iar zona de coastă nu face excepție. Aici vei găsi preparate ce aduc cu cele din zona mediteraneană atât ca ingrediente, cât și ca tehnici de preparare.

Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația

Pentru croați fiecare masă a zilei este importantă, astfel încât vei găsi preparate specifice atât pentru mic dejun, cât și pentru prânz sau cină. Fie că vei vrea să mănânci la un local sau să iei ceva de la patiseriile locale, vei găsi preparate delicioase și sățioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gregada

Mesele la restaurantele din Croația se remarcă prin faptul că sunt foarte mari, gregada nu face excepție. Este unul dintre felurile de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Insula Hvar, de unde este originară.

Gregada servită într-o farfurie mare și albă
Gregada se servește de-a lungul întregii coaste dalmate / Shutterstock

Ingredientele sale sunt peștele proaspăt și cartofii gătiți cu vin alb, usturoi, țelină, capere și pătrunjel. Seamănă cu o tocăniță și este foarte aromată. Se potrivește cel mai bine cu pâinea proaspătă pe care nu te vei abține să nu o înmoi în sos.

Miel din Insula Pag

Paška janjetina este un preparat specific insulei Pag. Locul în sine este foarte interesant, cu un peisaj aproape selenar, fără prea multă vegetație. S-ar putea să nu ai prea multe așteptări, însă în ceea ce privește mâncarea vei avea surprize cu adevărat plăcute.

O tură de miei pe insula Pag
Miei din insula Pag au o carne foarte aromată / Shutterstock

Sarea, mierea și brânzeturile produse aici au un gust specific datorită ierburilor aromatice ce cresc pe aceste meleaguri.

De asemenea, carnea de la miei crescuți pe Insula Pag are un gust aparte pentru că pasc în zone în care apa mării se infiltrează în sol. Fermierii de aici chiar au obținut protecție la nivel european pentru acest tip de carne încă din 2015.

Miei sunt tăiați înainte să împlinească 45 de zile pentru că atunci carnea lor este cea mai fragedă. Au între 4 și 10 kilograme. Prețul cărnii este destul de piperat, fie că o vei cumpăra de piață sau că vei alege să o mănânci la restaurant.

Citește și

Peka

Peka este un preparat despre care se spune că se gătea și în urmă cu 5000 de ani. Se gătește foarte încet, din carne de porc, vită sau miel. Versiunile moderne au ca ingredient caracatița. Procesul de gătire –ispod peke „sau gătitul sub clopot”—face ca preparatul să fie atât de special.

Peka servită într-o cratiță albastră
Vei întâlni peka pe toată coasta Mării Adriatice / Shutterstock

Pe lângă carne, se mai pun cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, piper, ulei de măsline, condimente și ierburi aromatice. Se lasă să se gătească la foc mic, pentru mai multe ore ceea ce face ca aromele să se întrepătrundă într-un mod delicios.

Pašticada

Carnea de vită tăiată mărunt, vin roșu, oțet, morcovi, ceapă și usturoi gătite împreună cu rozmarin, condimente și untură sau pancetta/slănină dau un preparat de care te vei îndrăgosti.

Pašticada servită alături de piure de cartofi
Pašticada este un preparat de inspirație venețiană / Shutterstock

Sosul rezultat este atât de fin și de parfumat încât nu te vei putea abține să nu mai ceri o porție. De obicei, pašticada se servește cu gnocchi.

Rețeta suferă modificări în funcție de zona Croației unde este preparată. În trecut, în zonele locuite de venețieni se făcea chiar din carne de cal. Astăzi se folosește cea ce vită sau de vițel.

Fuži cu trufe, un preparat special în vacanță în Croația

Fuži sunt paste tradiționale din Peninsula Istria, aflată aproape de granița Croației cu Slovenia. Aici se simte destul de mult influența bucătăriei italiene și austriece pentru că de-a lungul timpului s-au aflat sub dominația celor două popoare.

Fuži cu trufe servite într-o farfurie mare și albă
Trufele cresc în pădurile din Istra / Shutterstock

Fuži sunt paste care se prepară de obicei în casă. Sunt tăiate sub formă de diamant și presate ușor în centru. De cele mai multe ori sunt preparate cu alt ingredient specific din Istra, trufele. De obicei, din ciupercile sunt folosite atât pentru a face un sos cremos, cât și deasupra preparatului.

Ćevapi

Ćevapi sunt un fel de mâncare pe care îl vei găsi și în Muntenegru, Kosovo, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Seamănă la aspect cu micii noștri, doar că sunt mult mai uscați și mai subțiri.

Ćevapi servit alături de lipie
Ćevapi se face din carne de mici / Shutterstock

Însă, în esență sunt tot cârnați fără membrană, gătiți pe grătar. Se prepară din carne de porc și/sau vită și condimente. Se mănâncă cu pită—o pâine subțire, ceapă tocată și ardei gras.

Crljenak Kaštelanski (Vin Zinfandel)

Crljenak Kaštelanski se traduce prin „struguri roșii din Kaštela”. Kaštela este un oraș aflat la malul mării, pe coasta dalmată. Vinul zinfandel se potrivește perfect cu mezeluri sărate.

Crljenak Kaštelanski servit într-un pahar alături de doi struguri
Vinul zinfandel se obține din struguri roșii / Shutterstock

Descoperă mai multe și despre șapte locații de lux pentru iubitorii de vin.

Burek

Burek este un produs de patiserie pe care îl vei găsi în aproape toate țările din Balcani. Poate fi umplut cu brânză sărată, spanac sau cu carne. Îl vei găsi la ”pekara”—brutărie în dimensiuni mai mari sau mai mici și în forme diferite.

Burek servit pe un blat de lemn
Burek este umplut cu brânză, carne sau spanac / Shutterstock

Sarmale

Sarma este de fapt o variantă a sarmalelor pe care le avem și noi. Rețeta croată este puțin diferită, astfel că pe lângă orez, în compoziție ei mai pun și usturoi, ouă, nucșoară și cuișoare.

Sarmale servite într-o cratiță tradițională
Sarmalele croaților sunt mai condimentate / Shutterstock

Uneori în mijlocul oalei în care fierb este pus un ciolan de porc, alteori se strecoară bucăți generoase de bacon printre straturile de sarmale.

Ciocnește un pahar de rakjia în vacanță în Croația

Rakjia sau rachiul este o băutură cu tărie alcoolică mare pe care croații o beau atât fiartă, cât și rece. Se face din fructe fermentate, cel mai des din prune. Vei mai găsi rachiu de mere sau pere, uneori îndulcite și cu miere.

Rakjia alături de trei pahare și câteva prune
Rakjia se face în general din prune / Shutterstock

Risotto negru

Orezul nu este foarte popular în Croația. A fost adus de italieni, care la rândul lor au preluat obiceiul de a-l consuma de la spanioli în timpul Evului Mediu. Atunci când Peninsula Istria a fost sub ocupație italiană a început să fie consumat și orezul, mai ales sub formă de risotto.

Numai că de-a lungului timpului croații au adaptat rețeta astfel încât să se potrivească cu ingredientele care se găsesc pe pământul lor.

Risotto negru servit cu felii de pâine
Risotto se colorează cu cerneală de sepie / Shutterstock

Risotto negru se face în mod tradițional cu fructe de mare, însă uneori se mai adaugă și bucăți de pește, creveți, sau homar. În unele restaurante vei găsi chiar și bucăți de carne de porc. Culoarea neagră este dată de cerneala obșinută de la caracatițe.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli este un preparat cu origine protejată la nivelul Uniunii Europene. Este un fel de mâncare foarte simplu.

Zagorski štrukli servit pe o farfurie albă
Zagorski štrukli este un preparat recunoscut de UE / Shutterstock

Un aluat din făină, apă, ouă, sare, ulei și oțet este frământat bine, apoi se formează pernuțe care sunt umplute cu brânză de vaci amestecată cu smântână sau cottage cheese. Apoi se coc  sau se fierb în apă cu sare până când brânza se topește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare de pe linii aeriene
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
închide