Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare

Croația este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru Români. Plajele pitorești, parcurile naționale cu peisaje de vis, mâncărurile delicioase și distanța relativ mică ce trebuie parcursă sunt motive suficiente pentru a alege Croația pentru o vacanță de vis. Descoperă ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Iată câteva recomandări de rețete pline de gust și savoare.

mâncare în vacanță în Croația
Peștele, fructele de mare și brânzeturile sunt de neratat într-o vacanță în Croația / Shutterstock

Bucătăria croată este foarte variată, cu influențe turcești, italienești, grecești, ungurești. Fiecare regiune a țării are specificul ei, iar zona de coastă nu face excepție. Aici vei găsi preparate ce aduc cu cele din zona mediteraneană atât ca ingrediente, cât și ca tehnici de preparare.

Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația

Pentru croați fiecare masă a zilei este importantă, astfel încât vei găsi preparate specifice atât pentru mic dejun, cât și pentru prânz sau cină. Fie că vei vrea să mănânci la un local sau să iei ceva de la patiseriile locale, vei găsi preparate delicioase și sățioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gregada

Mesele la restaurantele din Croația se remarcă prin faptul că sunt foarte mari, gregada nu face excepție. Este unul dintre felurile de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Insula Hvar, de unde este originară.

Gregada servită într-o farfurie mare și albă
Gregada se servește de-a lungul întregii coaste dalmate / Shutterstock

Ingredientele sale sunt peștele proaspăt și cartofii gătiți cu vin alb, usturoi, țelină, capere și pătrunjel. Seamănă cu o tocăniță și este foarte aromată. Se potrivește cel mai bine cu pâinea proaspătă pe care nu te vei abține să nu o înmoi în sos.

Miel din Insula Pag

Paška janjetina este un preparat specific insulei Pag. Locul în sine este foarte interesant, cu un peisaj aproape selenar, fără prea multă vegetație. S-ar putea să nu ai prea multe așteptări, însă în ceea ce privește mâncarea vei avea surprize cu adevărat plăcute.

O tură de miei pe insula Pag
Miei din insula Pag au o carne foarte aromată / Shutterstock

Sarea, mierea și brânzeturile produse aici au un gust specific datorită ierburilor aromatice ce cresc pe aceste meleaguri.

De asemenea, carnea de la miei crescuți pe Insula Pag are un gust aparte pentru că pasc în zone în care apa mării se infiltrează în sol. Fermierii de aici chiar au obținut protecție la nivel european pentru acest tip de carne încă din 2015.

Miei sunt tăiați înainte să împlinească 45 de zile pentru că atunci carnea lor este cea mai fragedă. Au între 4 și 10 kilograme. Prețul cărnii este destul de piperat, fie că o vei cumpăra de piață sau că vei alege să o mănânci la restaurant.

Citește și

Peka

Peka este un preparat despre care se spune că se gătea și în urmă cu 5000 de ani. Se gătește foarte încet, din carne de porc, vită sau miel. Versiunile moderne au ca ingredient caracatița. Procesul de gătire –ispod peke „sau gătitul sub clopot”—face ca preparatul să fie atât de special.

Peka servită într-o cratiță albastră
Vei întâlni peka pe toată coasta Mării Adriatice / Shutterstock

Pe lângă carne, se mai pun cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, piper, ulei de măsline, condimente și ierburi aromatice. Se lasă să se gătească la foc mic, pentru mai multe ore ceea ce face ca aromele să se întrepătrundă într-un mod delicios.

Pašticada

Carnea de vită tăiată mărunt, vin roșu, oțet, morcovi, ceapă și usturoi gătite împreună cu rozmarin, condimente și untură sau pancetta/slănină dau un preparat de care te vei îndrăgosti.

Pašticada servită alături de piure de cartofi
Pašticada este un preparat de inspirație venețiană / Shutterstock

Sosul rezultat este atât de fin și de parfumat încât nu te vei putea abține să nu mai ceri o porție. De obicei, pašticada se servește cu gnocchi.

Rețeta suferă modificări în funcție de zona Croației unde este preparată. În trecut, în zonele locuite de venețieni se făcea chiar din carne de cal. Astăzi se folosește cea ce vită sau de vițel.

Fuži cu trufe, un preparat special în vacanță în Croația

Fuži sunt paste tradiționale din Peninsula Istria, aflată aproape de granița Croației cu Slovenia. Aici se simte destul de mult influența bucătăriei italiene și austriece pentru că de-a lungul timpului s-au aflat sub dominația celor două popoare.

Fuži cu trufe servite într-o farfurie mare și albă
Trufele cresc în pădurile din Istra / Shutterstock

Fuži sunt paste care se prepară de obicei în casă. Sunt tăiate sub formă de diamant și presate ușor în centru. De cele mai multe ori sunt preparate cu alt ingredient specific din Istra, trufele. De obicei, din ciupercile sunt folosite atât pentru a face un sos cremos, cât și deasupra preparatului.

Ćevapi

Ćevapi sunt un fel de mâncare pe care îl vei găsi și în Muntenegru, Kosovo, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Seamănă la aspect cu micii noștri, doar că sunt mult mai uscați și mai subțiri.

Ćevapi servit alături de lipie
Ćevapi se face din carne de mici / Shutterstock

Însă, în esență sunt tot cârnați fără membrană, gătiți pe grătar. Se prepară din carne de porc și/sau vită și condimente. Se mănâncă cu pită—o pâine subțire, ceapă tocată și ardei gras.

Crljenak Kaštelanski (Vin Zinfandel)

Crljenak Kaštelanski se traduce prin „struguri roșii din Kaštela”. Kaštela este un oraș aflat la malul mării, pe coasta dalmată. Vinul zinfandel se potrivește perfect cu mezeluri sărate.

Crljenak Kaštelanski servit într-un pahar alături de doi struguri
Vinul zinfandel se obține din struguri roșii / Shutterstock

Descoperă mai multe și despre șapte locații de lux pentru iubitorii de vin.

Burek

Burek este un produs de patiserie pe care îl vei găsi în aproape toate țările din Balcani. Poate fi umplut cu brânză sărată, spanac sau cu carne. Îl vei găsi la ”pekara”—brutărie în dimensiuni mai mari sau mai mici și în forme diferite.

Burek servit pe un blat de lemn
Burek este umplut cu brânză, carne sau spanac / Shutterstock

Sarmale

Sarma este de fapt o variantă a sarmalelor pe care le avem și noi. Rețeta croată este puțin diferită, astfel că pe lângă orez, în compoziție ei mai pun și usturoi, ouă, nucșoară și cuișoare.

Sarmale servite într-o cratiță tradițională
Sarmalele croaților sunt mai condimentate / Shutterstock

Uneori în mijlocul oalei în care fierb este pus un ciolan de porc, alteori se strecoară bucăți generoase de bacon printre straturile de sarmale.

Ciocnește un pahar de rakjia în vacanță în Croația

Rakjia sau rachiul este o băutură cu tărie alcoolică mare pe care croații o beau atât fiartă, cât și rece. Se face din fructe fermentate, cel mai des din prune. Vei mai găsi rachiu de mere sau pere, uneori îndulcite și cu miere.

Rakjia alături de trei pahare și câteva prune
Rakjia se face în general din prune / Shutterstock

Risotto negru

Orezul nu este foarte popular în Croația. A fost adus de italieni, care la rândul lor au preluat obiceiul de a-l consuma de la spanioli în timpul Evului Mediu. Atunci când Peninsula Istria a fost sub ocupație italiană a început să fie consumat și orezul, mai ales sub formă de risotto.

Numai că de-a lungului timpului croații au adaptat rețeta astfel încât să se potrivească cu ingredientele care se găsesc pe pământul lor.

Risotto negru servit cu felii de pâine
Risotto se colorează cu cerneală de sepie / Shutterstock

Risotto negru se face în mod tradițional cu fructe de mare, însă uneori se mai adaugă și bucăți de pește, creveți, sau homar. În unele restaurante vei găsi chiar și bucăți de carne de porc. Culoarea neagră este dată de cerneala obșinută de la caracatițe.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli este un preparat cu origine protejată la nivelul Uniunii Europene. Este un fel de mâncare foarte simplu.

Zagorski štrukli servit pe o farfurie albă
Zagorski štrukli este un preparat recunoscut de UE / Shutterstock

Un aluat din făină, apă, ouă, sare, ulei și oțet este frământat bine, apoi se formează pernuțe care sunt umplute cu brânză de vaci amestecată cu smântână sau cottage cheese. Apoi se coc  sau se fierb în apă cu sare până când brânza se topește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare de pe linii aeriene
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Nu mai pot, mamaie!. Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda accidentul
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide