Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Rețete pline de gust și savoare

Croația este una dintre cele mai populare destinații de vară pentru Români. Plajele pitorești, parcurile naționale cu peisaje de vis, mâncărurile delicioase și distanța relativ mică ce trebuie parcursă sunt motive suficiente pentru a alege Croația pentru o vacanță de vis. Descoperă ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația. Iată câteva recomandări de rețete pline de gust și savoare.

mâncare în vacanță în Croația
Peștele, fructele de mare și brânzeturile sunt de neratat într-o vacanță în Croația / Shutterstock

Bucătăria croată este foarte variată, cu influențe turcești, italienești, grecești, ungurești. Fiecare regiune a țării are specificul ei, iar zona de coastă nu face excepție. Aici vei găsi preparate ce aduc cu cele din zona mediteraneană atât ca ingrediente, cât și ca tehnici de preparare.

Ce să mănânci când ajungi în vacanță în Croația

Pentru croați fiecare masă a zilei este importantă, astfel încât vei găsi preparate specifice atât pentru mic dejun, cât și pentru prânz sau cină. Fie că vei vrea să mănânci la un local sau să iei ceva de la patiseriile locale, vei găsi preparate delicioase și sățioase.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gregada

Mesele la restaurantele din Croația se remarcă prin faptul că sunt foarte mari, gregada nu face excepție. Este unul dintre felurile de mâncare pe care nu trebuie să le ratezi dacă mergi în Insula Hvar, de unde este originară.

Gregada servită într-o farfurie mare și albă
Gregada se servește de-a lungul întregii coaste dalmate / Shutterstock

Ingredientele sale sunt peștele proaspăt și cartofii gătiți cu vin alb, usturoi, țelină, capere și pătrunjel. Seamănă cu o tocăniță și este foarte aromată. Se potrivește cel mai bine cu pâinea proaspătă pe care nu te vei abține să nu o înmoi în sos.

Miel din Insula Pag

Paška janjetina este un preparat specific insulei Pag. Locul în sine este foarte interesant, cu un peisaj aproape selenar, fără prea multă vegetație. S-ar putea să nu ai prea multe așteptări, însă în ceea ce privește mâncarea vei avea surprize cu adevărat plăcute.

O tură de miei pe insula Pag
Miei din insula Pag au o carne foarte aromată / Shutterstock

Sarea, mierea și brânzeturile produse aici au un gust specific datorită ierburilor aromatice ce cresc pe aceste meleaguri.

De asemenea, carnea de la miei crescuți pe Insula Pag are un gust aparte pentru că pasc în zone în care apa mării se infiltrează în sol. Fermierii de aici chiar au obținut protecție la nivel european pentru acest tip de carne încă din 2015.

Miei sunt tăiați înainte să împlinească 45 de zile pentru că atunci carnea lor este cea mai fragedă. Au între 4 și 10 kilograme. Prețul cărnii este destul de piperat, fie că o vei cumpăra de piață sau că vei alege să o mănânci la restaurant.

Citește și

Peka

Peka este un preparat despre care se spune că se gătea și în urmă cu 5000 de ani. Se gătește foarte încet, din carne de porc, vită sau miel. Versiunile moderne au ca ingredient caracatița. Procesul de gătire –ispod peke „sau gătitul sub clopot”—face ca preparatul să fie atât de special.

Peka servită într-o cratiță albastră
Vei întâlni peka pe toată coasta Mării Adriatice / Shutterstock

Pe lângă carne, se mai pun cartofi, morcovi, ceapă, usturoi, piper, ulei de măsline, condimente și ierburi aromatice. Se lasă să se gătească la foc mic, pentru mai multe ore ceea ce face ca aromele să se întrepătrundă într-un mod delicios.

Pašticada

Carnea de vită tăiată mărunt, vin roșu, oțet, morcovi, ceapă și usturoi gătite împreună cu rozmarin, condimente și untură sau pancetta/slănină dau un preparat de care te vei îndrăgosti.

Pašticada servită alături de piure de cartofi
Pašticada este un preparat de inspirație venețiană / Shutterstock

Sosul rezultat este atât de fin și de parfumat încât nu te vei putea abține să nu mai ceri o porție. De obicei, pašticada se servește cu gnocchi.

Rețeta suferă modificări în funcție de zona Croației unde este preparată. În trecut, în zonele locuite de venețieni se făcea chiar din carne de cal. Astăzi se folosește cea ce vită sau de vițel.

Fuži cu trufe, un preparat special în vacanță în Croația

Fuži sunt paste tradiționale din Peninsula Istria, aflată aproape de granița Croației cu Slovenia. Aici se simte destul de mult influența bucătăriei italiene și austriece pentru că de-a lungul timpului s-au aflat sub dominația celor două popoare.

Fuži cu trufe servite într-o farfurie mare și albă
Trufele cresc în pădurile din Istra / Shutterstock

Fuži sunt paste care se prepară de obicei în casă. Sunt tăiate sub formă de diamant și presate ușor în centru. De cele mai multe ori sunt preparate cu alt ingredient specific din Istra, trufele. De obicei, din ciupercile sunt folosite atât pentru a face un sos cremos, cât și deasupra preparatului.

Ćevapi

Ćevapi sunt un fel de mâncare pe care îl vei găsi și în Muntenegru, Kosovo, Serbia sau Bosnia și Herțegovina. Seamănă la aspect cu micii noștri, doar că sunt mult mai uscați și mai subțiri.

Ćevapi servit alături de lipie
Ćevapi se face din carne de mici / Shutterstock

Însă, în esență sunt tot cârnați fără membrană, gătiți pe grătar. Se prepară din carne de porc și/sau vită și condimente. Se mănâncă cu pită—o pâine subțire, ceapă tocată și ardei gras.

Crljenak Kaštelanski (Vin Zinfandel)

Crljenak Kaštelanski se traduce prin „struguri roșii din Kaštela”. Kaštela este un oraș aflat la malul mării, pe coasta dalmată. Vinul zinfandel se potrivește perfect cu mezeluri sărate.

Crljenak Kaštelanski servit într-un pahar alături de doi struguri
Vinul zinfandel se obține din struguri roșii / Shutterstock

Descoperă mai multe și despre șapte locații de lux pentru iubitorii de vin.

Burek

Burek este un produs de patiserie pe care îl vei găsi în aproape toate țările din Balcani. Poate fi umplut cu brânză sărată, spanac sau cu carne. Îl vei găsi la ”pekara”—brutărie în dimensiuni mai mari sau mai mici și în forme diferite.

Burek servit pe un blat de lemn
Burek este umplut cu brânză, carne sau spanac / Shutterstock

Sarmale

Sarma este de fapt o variantă a sarmalelor pe care le avem și noi. Rețeta croată este puțin diferită, astfel că pe lângă orez, în compoziție ei mai pun și usturoi, ouă, nucșoară și cuișoare.

Sarmale servite într-o cratiță tradițională
Sarmalele croaților sunt mai condimentate / Shutterstock

Uneori în mijlocul oalei în care fierb este pus un ciolan de porc, alteori se strecoară bucăți generoase de bacon printre straturile de sarmale.

Ciocnește un pahar de rakjia în vacanță în Croația

Rakjia sau rachiul este o băutură cu tărie alcoolică mare pe care croații o beau atât fiartă, cât și rece. Se face din fructe fermentate, cel mai des din prune. Vei mai găsi rachiu de mere sau pere, uneori îndulcite și cu miere.

Rakjia alături de trei pahare și câteva prune
Rakjia se face în general din prune / Shutterstock

Risotto negru

Orezul nu este foarte popular în Croația. A fost adus de italieni, care la rândul lor au preluat obiceiul de a-l consuma de la spanioli în timpul Evului Mediu. Atunci când Peninsula Istria a fost sub ocupație italiană a început să fie consumat și orezul, mai ales sub formă de risotto.

Numai că de-a lungului timpului croații au adaptat rețeta astfel încât să se potrivească cu ingredientele care se găsesc pe pământul lor.

Risotto negru servit cu felii de pâine
Risotto se colorează cu cerneală de sepie / Shutterstock

Risotto negru se face în mod tradițional cu fructe de mare, însă uneori se mai adaugă și bucăți de pește, creveți, sau homar. În unele restaurante vei găsi chiar și bucăți de carne de porc. Culoarea neagră este dată de cerneala obșinută de la caracatițe.

Zagorski štrukli

Zagorski štrukli este un preparat cu origine protejată la nivelul Uniunii Europene. Este un fel de mâncare foarte simplu.

Zagorski štrukli servit pe o farfurie albă
Zagorski štrukli este un preparat recunoscut de UE / Shutterstock

Un aluat din făină, apă, ouă, sare, ulei și oțet este frământat bine, apoi se formează pernuțe care sunt umplute cu brânză de vaci amestecată cu smântână sau cottage cheese. Apoi se coc  sau se fierb în apă cu sare până când brânza se topește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare de pe linii aeriene
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
Cu ce linii aeriene poți să călătorești dacă vrei să mănânci bine
cum să cheltui mai puțin pe mâncare
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
10 moduri de a cheltui mai puțin pe mâncare atunci când călătorești
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!. Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
"Nu te mai satură Dumnezeu! Te ia dracu!". Copilă de 13 ani, călcată în picioare de două adolescente, în Roman. Martorii, amuzați copios
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Care este singurul „moment de desfătare” al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul: „Asta e rutina!”
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
Beneficiile și riscurile consumului de alimente picante. Sfaturi pentru a le include în dietă în mod corect
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
închide