Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Fără coacere

Cozonacul este mult mai mult decât un simplu desert. Este un simbol al tradiției și al comuniunii familiale, o modalitate de a împărtăși momente de bucurie și recunoștință alături de cei dragi. Fiecare mușcătură de cozonac este o amintire a zilelor de sărbătoare, iar mirosul său inconfundabil poate transforma orice masă într-un prilej de celebrare a valorilor tradiționale. Descoperă ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Iată cât timp se frământă de fapt.

Cristina Catană
Publicat: 24 decembrie 2024, 05:07 / Actualizat: 24 decembrie 2024, 8:33
Aluatul de cozonac nu trebuie frământat excesiv/ Shutterstock

Cozonacul se prepară dintr-un aluat bogat, pe bază de făină, zahăr, ouă, unt și drojdie. Nu lipsesc aromele precum vanilia, coaja de lămâie sau romul care parfumează toată casă. Chiar dacă de cele mai multe ori te concentrezi asupra aluatului, să știi că și umplutura este foarte importantă.

Poți alege nucile, macul, rahatul, ciocolata, brânza sau chiar o combinație între acestea în funcție de preferințele familiei. Cu o formă împletită sau rotundă, cozonacul este adesea uns cu ou pentru a obține o crustă aurie și lucioasă, ce îi adaugă farmecul său distinctiv.

Citește și

Ce se pune în aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac este o combinație de ingrediente care, împreună, formează o textură fină, pufosă și dulce. Ingredientele de bază sunt următoarele făina, drojdia, zahărul, ouăle, laptele, untul, sarea și aromele.

Făina este ingredientul principal, care formează structura aluatului. De obicei, se folosește făină de tip 650 sau 000, care este mai fină și mai potrivită pentru cozonaci.

Drojdia este esențială pentru a face aluatul să dospească și să devină pufos. Se poate folosi drojdie proaspătă sau drojdie uscată. Drojdia trebuie activată înainte de a fi adăugată în aluat, de obicei în lapte călduț cu zahăr.

Zahărul este necesar pentru a da dulceață aluatului și pentru a hrăni drojdia, contribuind astfel la dospirea corectă. Cantitatea poate varia în funcție de preferințele pentru dulceață. De obicei se folosește în jur de 200-250 g pentru 1 kg de făină.

Ouăle dau consistență și culoare aluatului, contribuind la textura fină și la rumenirea cozonacului în timpul coacerii. De obicei, se folosesc 3-4 ouă pentru 1 kg de făină.

Pentru ca aluatul să fie moale și umed este nevoie de lapte, dar și de unt. Acesta îi dă cozonacului și un gust mai bogat și îl face mai fraged.

De obicei, ai nevoie de 100-150 g de unt pentru 1 kg de făină. Nu uita de sare! O cantitate mică este necesară pentru a echilibra dulceața și pentru a intensifica aroma aluatului.

Cât timp se frământă aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac trebuie frământat între 15 și 20 de minute, în funcție de consistența sa și de modul în care se dezvoltă glutenul.

Frământarea este esențială pentru obținerea unui aluat pufos și elastic, care va da cozonacului textura aerată dorită. Este important să frămânți până când aluatul devine neted, elastic și nu mai este lipicios. Nu trebuie adăugată prea multă făină în acest proces pentru a nu deveni prea dens.

Dacă aluatul se simte prea lipicios, poți adăuga puțină făină suplimentar. Pune câte puțină, pe rând, deoarece orice cantitate în plus îi va afecta consistența finală.

Un truc este să frămânți până când aluatul începe să se desprindă de pereții vasului și devine mai ușor de manevrat. Odată ce aluatul a fost frământat corespunzător, îl lași la dospit pentru a-și dubla volumul.

De ce se lipește aluatul de cozonac

Aluatul de cozonac se poate lipi din mai multe motive. Identificarea cauzei este esențială pentru a-l corecta și a obține un cozonac pufos.

Dacă aluatul conține prea mult lapte, ouă sau alt lichid, acesta poate deveni prea umed și se va lipi de mâini sau de suprafața pe care îl frămânți. Este important să adaugi lichidele treptat, astfel încât să obții un aluat moale, dar nu excesiv de lipicios.

Dacă aluatul nu are suficientă făină, poate deveni lipicios și greu de manevrat. În acest caz, trebuie să mai adaugi făină pe parcursul frământării. Nu exagera!

Prea multă făină poate face aluatul dens și greu. Aluatul de cozonac trebuie frământat bine pentru a dezvolta glutenul, care ajută la formarea unei structuri elastice, care nu se va lipi ușor.

Dacă aluatul nu este frământat suficient, va fi greu de manipulat și se va lipi. În această situație, mai frămânți până când aluatul devine neted și elastic.

Dacă laptele sau untul sunt prea calde când sunt adăugate în aluat, acest lucru poate face ca drojdia să se activeze prea repede, ceea ce poate afecta textura aluatului. Este important ca laptele și untul să fie doar ușor călduțe, iar ouăle să fie la temperatura camerei.

Dacă există o proporție incorectă între făină și lichide sau între făină și grăsimi, aluatul poate deveni prea umed sau prea uscat. Este esențial să urmezi cu atenție rețeta și să ajustezi ingredientele în funcție de necesitate.

Citește și
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
Supă cremă de fenicul cu somon afumat, cremoasă și savuroasă
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Blat de tort cu cacao și alune, mai dens și mai consistent
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Cârnați de casă cu usturoi și amestec din carne de porc și vită
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Te-ar mai putea interesa și
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:40
Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii
05:34
Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă Ciocolată caldă în stil italian. Cea mai cremoasă variantă
05:26
Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga Rețeta simplă de vin fiert. Cât se ține la fiert și ce mai poți adăuga
24 decembrie, 06:20
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
24 decembrie, 05:29
Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta Lista celor mai bune ingrediente pentru salata de boeuf. Ce nu trebuie să lipsească din rețeta ta
24 decembrie, 05:12
Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte Care e cea mai bună carne pentru sarmale. Sfaturi ca să iasă perfecte
24 decembrie, 05:07
Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă
24 decembrie, 05:02
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...

Parteneri

Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
Zile libere în ianuarie 2025. Câte sărbători legale vor pica în prima lună din an
Tradiţii şi superstiţii în prima zi de Crăciun. Astăzi nu se mătură, pâinea se aşează sub masă pentru noroc, iar copiii umblă cu Steaua
Tradiţii şi superstiţii în prima zi de Crăciun. Astăzi nu se mătură, pâinea se aşează sub masă pentru noroc, iar copiii umblă cu Steaua
„Am 9 copii, pe ei cine-i crește?” Decizia radicală luată de Cristi Borcea. Ce se întâmplă cu averea milionarului român
„Am 9 copii, pe ei cine-i crește?” Decizia radicală luată de Cristi Borcea. Ce se întâmplă cu averea milionarului român
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Akin Akinozu urmează să revină într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Un nou super-continent se va forma pe Pământ. Cât de schimbată va fi planeta
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Fursecuri de Crăciun cu gem de căpșuni
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Chifteluțe la cuptor din carne de curcan și legume. O opțiune sănătoasă și gustoasă pentru mesele festive ale celor mici
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
Rihanna a vorbit despre evoluția stilului său: „Doamne, de ce trebuie să-mi amintiți de chestii vechi?”
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
La ce să fie atente persoanele în vârstă în perioada sărbătorilor. Care sunt recomandările medicilor
fresh

File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos

File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos

Tort Kilimanjaro. Rețetă de tort cu aspect de vulcan

Tort Kilimanjaro. Rețetă de tort cu aspect de vulcan

Rețete cu carne de vită la cuptor. Cum să-ți iasă friptura fragedă și aromată

Rețete cu carne de vită la cuptor. Cum să-ți iasă friptura fragedă și aromată

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă

Ce să pui în aluatul de cozonac pentru a ieși pufos și fraged. Cât timp se frământă