Sos bolognese, rețeta oficială a Academiei Italiene de Gastronomie

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Orașul Bologna este considerat centrul gastronomic al Italiei. Datorită locației sale geografice strategice în regiunea Emilia Romagna, în centrul Italiei, Bologna se mândrește cu unele dintre cele mai bune bucătării din Italia. Deși nu este considerat un fel de mâncare autentic din Bologna, sosul bolognese și-a câștigat multă popularitate în întreaga lume. 

O tigaie cu sos bolognese alături de ingredientele principale
Sosul bolognese a fost inițial o tocană de culoare albă / Shutterstock

Numele provine de la o rețetă care a fost preparată inițial în Bologna. Aceasta era un fel de mâncare din paste de tip tagliatelle și un sos ragù foarte bogat. În Italia, ragù este un termen folosit pentru a descrie un tip de sos de carne care este gătit timp de multe ore la foc mic. 

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Se toacă mărunt pancetta, apoi se topește într-o tigaie groasă de aluminiu de aproximativ 20 cm diametru. Se amestecă 3 linguri de ulei sau 50 g de unt cu legumele tocate mărunt și se lasă să fiarbă ușor. Se adăugă carnea tocată și se amestecă bine cu un polonic până este fiartă și sfârâie.

Se toarnă vinul și se amestecă ușor până când alcoolul s-a evaporat complet. Se adaugă pasta de roșii sau roșiile decojite, se acoperă și se fierbe încet aproximativ două ore, adăugând bulion când este necesar, apoi se adaugă laptele spre final pentru a contracara aciditatea roșiilor.

Se asezonează cu sare și piper. La final, când sosul este gata, se adaugă smântâna.

Cum se prepară ragù bolognez

Sosul bolognese are la bază un amestec de morcovi, țelină și ceapă. Bucățile mari de carne de vită sunt prăjite la foc mare. Apoi se adaugă vin alb pentru a spori aroma cărnii. La final, totul se lasă la fiert ore în șir, până când carnea începe să se destrame.

Se crede că originea termenului ragù este legată de echivalentul francez „ragout”. Termen este folosit pentru a defini tocănițele de carne și legume gătite la foc mic pentru o lungă perioadă de timp.

Sosul bolognese își are originea în Franța medievală

Strămoșul sosului ragù a fost de fapt un preparat popular în Franța în Evul Mediu, în secolele XII-XIV, care consta în bucăți de carne, legume sau chiar pește înăbușite încet. Poate fi un fel de mâncare bogat sau sărac, în funcție de cantitatea de carne, condimentele și legumele folosite. Evident, la acel moment, nu erau folosite roșiile.

Din Franța acest preparat a ajuns în bucătăriile curții napolitane de Bourbon și în cele ale Vaticanului. Evident, rețeta a fost adaptată cu diferențe semnificative, în funcție de zonele Italiei. Încearcă și rețeta de lasagna bolognese.

La origine era o tocană albă

În 1773, Vincenzo Corrado în cartea sa „Il Cuoco Galante” descrie pentru prima dată un fel de mâncare care ar putea fi definit ca primul ragù, dar ingredientele nu erau încă definite. La acea vreme se foloseau legume, diverse tipuri de carne, creveți sau chiar ouă, fierte în supă de legume și ierburi aromate.

Important este că rețeta intrase în bucătăria italiană și s-a răspândit, având diverse variante. S-au adăugat și ingrediente noi, cum roșiile. Acestea sunt menționate pentru prima dată în 1790 în rețeta „Maccheorni alla Napolitana” din cartea de bucate „Apicius modern” de Francesco Leonardi. Ragù, chiar dacă era celebru, era considerat un fel de mâncare din carne cu sos.

Roșiile au fost adăugate în secolul XX

Abia în secolul al XX-lea, odată cu răspândirea sosului de roșii, această rețetă a devenit ragù pe care îl gătim astăzi.

În 1891, Pellegrino Artusi în cartea „Știința în bucătărie și arta de a mânca bine” descria „macaroanele bologneze”, potrivit TravelEmiliaRomagna.com. La acea vreme nu era conștient de faptul că punea bazele uneia dintre cele mai cunoscute rețete ale bucătăriei italiene.

Roșia nu era încă inclusă. Aproape toate celelalte ingrediente existau burta de porc sărată, carnea de vițel, țelina, morcovul și ceapa, toate gătite cu bulion de carne. Artusi sugerează și câteva adaosuri pentru a îmbogăți acest sos: ciuperci uscate, trufe, ficat de pui și smântână. 

Transformarea definitivă are loc la sfârșitul primului deceniu al secolului XX, când roșia au devenit un ingredient esențial. Carnea proaspătă de porc a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, după cum relatează celebra carte italiană de rețete „ Il Cucchiaio d’Argento ”, într-o rețetă care a rămas neschimbată până astăzi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O persoană gătind sosuri albe pentru paste
3 sosuri albe pentru paste. Rețete simple și rapide
3 sosuri albe pentru paste. Rețete simple și rapide
Sos de unt cu lămâie servit într-o sosieră
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Cel mai sănătos sos pentru salate pus în trei borcane diferite
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Luca Zvaleni, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki, a câștigat sezonul 16 Chefi la cuțite
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide