Cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasă
Sarea nu este singurul condiment care dă gust mâncărurilor tale. Dacă din păcate suferi de vreo boală cardiovasculară sau pur și simplu vrei să limitezi consumul de sodiu ai câteva opțiuni pentru ca mâncarea ta să nu fie fadă. Află cu ce să înlocuiești sarea, dar mâncarea să rămână în continuare gustoasă. Sfaturi utile în bucătărie.
Un adult sănătos nu trebuie să consume mai mult de 2.300 mg de sodiu în fiecare zi, potrivit Centers for Desease Control and Prevention (CDC) din SUA. Trebuie să iei în considerare faptul că sodiul ajunge în organism nu doar din sarea ca atare, ci și din fructe, legume, carne sau alimente procesate.
În ceea ce privește sarea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă să nu depășim 5 g zilnic. Cu toate acestea, potrivit studiilor un adult ajunge să consume între 9 și 12 g de sare în fiecare zi.
Cu ce să înlocuiești sarea
Dacă vrei să reduci aportul de sodiu ia în considerare alternative mai sănătoase pentru sporirea gustului preparatelor tale. Potrivit publicației Taste Of Home există mai multe soluții. Iată câteva moduri prin care poți înlocui sarea.
Condimente și ierburi aromatice
Cel mai sănătos mod de a-ți face mâncarea gustoasă fără să pui sare este să folosești condimente și ierburi aromatice.
- Pătrunjelul proaspăt poate fi adăugat în aproape orice mâncare de la orez, la supe, paste, preparate cu ouă, cartofi, legume.
- Busuiocul merge bine în paste, panini, în supe, sandviciuri, pe pizza.
- Carnea de vită poate fi asezonată cu foi de dafin, mărghiran, piper, salvie sau cimbru.
- Poți da gust preparatelor cu carne de pui folosind paprika, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.
- Salatele din cereale vor avea mai mult gust dacă strecori câteva fructe uscate sau o mână de frunze de mentă proaspătă.
- Coriandrul proaspăt se îmbună bine cu alimentele picante, cu puiul la cuptor sau cu quinoa.
- Somonul va avea un gust deosebit alături de mărar.
- Ouăle se combină perfect cu busuioc, mărar sau pătrunjel.
- Legumele la cuptor se pot asezona cu busuioc, pătrunjel sau piper.
- Carnea pentru grătar se condimentează cu chimen, usturoi, ardei iute și oregano.
- Sosul de roșii va fi delicios cu busuioc, foi de dafin, maghiran, oregano și pătrunjel.
Ceapa și usturoiul
Ceapa, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute sunt ingrediente cu gust foarte puternic ce te pot ajuta să transformi un preparat banal într-unul delicios. Se potrivesc la fel de bine cu carnea de orice fel sau cu legumele. Le poți utiliza la sotat, în timpul procesului de gătire sau le poți adăuga la finalul preparării pentru mai mult gust.
Ceapa, usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute pot fi combinate cu alte ingrediente pentru a crea sosuri sau marinade delicioase. Se potrivesc perfect cu uleiul de măsline, zeama de lămâie sau limetă, cu nucile trase la tigaie.
Le poți pune pe toate într-un robot de bucătărie pentru a face un sos numai bun pentru sandviciuri, carne la grătar sau legume la cuptor.
Folosește sucuri de fructe
Zeama de lămâie sau de limetă poate fi un condiment potrivit pentru carne, pește sau legume. Poate fi utilizată în diverse sosuri sau în diverse marinade alături de alte ingrediente sau simplă. Pentru a face un dressing pentru salată amestecă zeamă de lămâie, oțet balsamic și miere și nu vei mai simți nevoia să pui sare.
Alege alimente proaspete
Cu cât alimentele pe care le alegi sunt mai puțin procesate, mai naturale și mai proaspete, cu atât vei simți mai puțin nevoia să folosești sare pentru a le da gust.
În plus, vei fi sigură că nu consumi sodiu fără să știi. Produsele industrializate conțin aditivi alimentari care au sodiu în cantități destul de mari. Mezelurile, conservele, brânzeturile topite sunt în această situație.
Citește cu atenție etichetele alimentelor pe care le cumperi, chiar și pe cele ale condimentelor pentru că multe dintre ele conțin aditivi alimentari sau sare.
Fă alegeri corecte
În loc de sarea de masă folosește un praf de sare de mare. Este tot sare, dar punând doar puțină la finalul procesului de gătire sau când mâncarea este deja în farfurie nu vei ingera atât de mult sodiu.
Poți înlocui maioneza sau alt tip de sos îmbuteliat cu avocado feliat sau cu pastă de avocado.