Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp. Ce poți face pentru a te bucura mai mult de ele
Ți s-a întâmplat, poate, să cumperi mai multe fructe decât poți mânca în câteva zile. După câteva zile ai constatat că majoritatea s-au stricat și că trebuie să le arunci. Ce poți face pentru a păstra fructele proaspete cât mai mult timp? Descoperă câteva sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp.
Majoritatea fructelor nu rezistă foarte mult timp la temperatura camerei, mai ales dacă sunt ținute în lumina directă a soarelui, iar altora aerul rece de la frigider nu le face bine. Unde mai pui că dacă pui fructele unele lânge altele nu le va fi foarte bine. Iată câteva sfaturi pentru ca fructele tale să rezite multe zile.
Ce fructe rezistă mai mult timp
Fructele tale pot rezista mai mult timp la frigider, mai ales dacă le alegi pe cele potrivite. Este important să faci selecția potrivită. Specialiștii susțin că unele fructe se păstrează mult mai bine decât altele.
Mere și pere
Pune la frigider merele într-o pungă de plastic. În mod ideal, ar trebui să stea într-un sertar special destinat fructelor care nu sunt sensibile la etilenă, un gaz degajat de exemplu de mere și pere, care grăbește procesul de coacere.
Merele nu trebuie să stea la temperatura camerei, pentru că preferă frigul. După recoltare, producătorii le păstrează la temperaturi apropiate de cea de îngheț pentru a-și menține aspectul crocant pe tot parcursul anului. În casele noastre trebuie să stea în pungă de plastic în cel mai rece colț din frigider.
Punga de plastic este importantă deoarece merele, precum ceapa, eliberează gaz etilenă, ceea ce face ca celelalte produse proaspete din frigider să se strice mai repede.
Perele au nevoie de niște condiții puțin diferite. Perele care nu sunt suficient coapte trebuie să rămână la temperatura camerei într-un castron sau într-o pungă de hârtie. Odată ce se înmoaie puțin, le poți pune în frigider, unde vor rămâne proaspete câteva săptămâni.
Mango
Mango se recomandă a se păstra necoapt la temperatura camerei. Odată copt, pune mango la frigider separat de mere și pere.
Când cumperi mango, caută fructe fără nicio pată. Dacă nu este suficient copt păstrează-l într-o pungă de hârtie la temperatura camerei. În cazul în care aproape crud poate dura și 3 săptămâni să se coacă. Îți vei da seama că acest lucru s-a întâmplat când apeși pe coajă și simți pulpa moale.
Citrice
Citricele se păstrează la temperatura camerei până la o săptămână. Dacă vrei să reziste mai mult, nu le pune în pungi sau alte recipiente închise.
Portocalele și grepfruitul nu sunt sensibile la etilenă, așa că le poți păstra împreună cu merele și perele, dar asigură-te că lămâile și limele sunt separate de acei producători de etilenă. Descoperă cum poți să prepari pudră de portocale.
Banane
Se păstrează la temperatura camerei cu cozile înfășurate în folie de plastic
Bananele produc un gaz numit etilenă, iar separarea fiecărei banane din ciorchine prin învelirea fiecărei cozi în folie de plastic poate opri răspândirea gazului, potrivit Goodhousekeeping.com. Dacă s-au copt deja prea mult, decojește-le și congelează-le.
Fructele de pădure
Spălă fructele de pădure cu o soluție de oțet diluat (1 parte oțet la 3 părți apă) și lăsă-le să se usuce complet pe un prosop de bucătărie. Păstrează-le într-un recipient tapetat cu hârtie, lăsând capacul ușor întredeschis pentru a lăsa umezeala să iasă. Oțetul scade nivelul pH-ului de la suprafața fructelor de pădure și ajută la menținerea bacteriilor și a sporilor de mucegai la minimum.
Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp
Fructele sunt delicioase, însă se pot strica destul de repede. Pentru a te bucura mai mult timp de ele poți începe să le depozitezi în așa fel încât să rămână mereu proaspete. Fructele proaspete pot fi servite ca gustare sau pot fi incluse într-o mulțime de preparate delicioase. Descoperă care sunt fructele recomandate pentru consum în fiecare săptămână.
Nu spăla decât ce mănânci
Spălarea fructelor înainte de a le pune într-un bol poate favoriza procesul de descompunere. Spălă fiecare bucată chiar înainte de a o mânca.
Oferă-le spațiu
Când așezi fructele într-un vas, reține că, prea multe fructe aglomerate în același loc, nu vor mai permite aerului să circule. În acest caz vor putrezi mai repede. Din când în când verifică-le penru a vedea dacă este vreunul stricat.
Nu depozitați fructe și legume împreună. Multe fructe, cum ar fi bananele, avocado și piersicile, produc etilenă, care acționează ca un hormon de coacere și poate accelera procesul de coacere a altor produse.
Caută soluții adecvate de depozitare
Avocado , roșiile, mango, pepenele galben, merele și perele vor continua să se coacă dacă sunt lăsate pe blat, în timp ce fructele precum strugurii, citricele și fructele de pădure se vor deteriora și ar trebui refrigerate.
Lasă-le să se coacă la temperatura camerei
Lăsați fructele cu sâmburi, cum ar fi nectarinele și mango, să se coacă într-un vas cu fructe și apoi mutați-le la frigider odată ce sunt suficient de moi pentru a fi mâncate pentru a ajuta la conservarea lor.
Fructul | Unde se păstrează | În ce se păstrează | Cât rezistă | A se evita contactul cu |
Fructe de pădure | Frigider | Recipient ușor întredeschis | Până la o săptămână | Orice fruct care emană etilenă |
Mere | Frigider | pungă de plastic | 2 săptămâni | varza, morcovii, legume cu frunze verzi |
Pere | Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider | Pungă de plastic deschisă | Până la 2 săptămâni | varza, morcovii, legume cu frunze verzi |
Portocale | Frigider | Orice recipient deschis | La temperatura camerei -1-2 săptămâni În frigider – până la 2 săptămâni |
nu există |
Mango | Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider | Orice recipient deschis | Câteva zile | Mere, pere |
Lămâi | Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider | Recipient deschis | La temperatura camerei -1-2 săptămâni În frigider – până la 2 săptămâni |
Pungi de plastic, mere, pere, banane |
Banane | Pe blatul din bucătărie | Cu cozile înfășurate în folie de plastic | Câteva zile | Orice fructe și legume sensibile la etilenă |