Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp. Ce poți face pentru a te bucura mai mult de ele

Ți s-a întâmplat, poate, să cumperi mai multe fructe decât poți mânca în câteva zile. După câteva zile ai constatat că majoritatea s-au stricat și că trebuie să le arunci. Ce poți face pentru a păstra fructele proaspete cât mai mult timp? Descoperă câteva sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp.

Fructe proaspete păstrate mai mult timp în frigider
Evită să așezi bananele aproape dacă vrei să ai fructe proaspete mai mult timp / Shutterstock

Majoritatea fructelor nu rezistă foarte mult timp la temperatura camerei, mai ales dacă sunt ținute în lumina directă a soarelui, iar altora aerul rece de la frigider nu le face bine. Unde mai pui că dacă pui fructele unele lânge altele nu le va fi foarte bine. Iată câteva sfaturi pentru ca fructele tale să rezite multe zile.

Ce fructe rezistă mai mult timp

Fructele tale pot rezista mai mult timp la frigider, mai ales dacă le alegi pe cele potrivite. Este important să faci selecția potrivită. Specialiștii susțin că unele fructe se păstrează mult mai bine decât altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Mere și pere

Pune la frigider merele într-o pungă de plastic. În mod ideal, ar trebui să stea într-un sertar special destinat fructelor care nu sunt sensibile la etilenă, un gaz degajat de exemplu de mere și pere, care grăbește procesul de coacere.

Merele nu trebuie să stea la temperatura camerei, pentru că preferă frigul. După recoltare, producătorii le păstrează la temperaturi apropiate de cea de îngheț pentru a-și menține aspectul crocant pe tot parcursul anului. În casele noastre trebuie să stea în pungă de plastic în cel mai rece colț din frigider.

Punga de plastic este importantă deoarece merele, precum ceapa, eliberează gaz etilenă, ceea ce face ca celelalte produse proaspete din frigider să se strice mai repede.

Perele au nevoie de niște condiții puțin diferite. Perele care nu sunt suficient coapte trebuie să rămână la temperatura camerei într-un castron sau într-o pungă de hârtie. Odată ce se înmoaie puțin, le poți pune în frigider, unde vor rămâne proaspete câteva săptămâni.

Mango

Mango se recomandă a se păstra necoapt la temperatura camerei. Odată copt, pune mango la frigider separat de mere și pere.

Când cumperi mango, caută fructe fără nicio pată. Dacă nu este suficient copt păstrează-l într-o pungă de hârtie la temperatura camerei. În cazul în care aproape crud poate dura și 3 săptămâni să se coacă. Îți vei da seama că acest lucru s-a întâmplat când apeși pe coajă și simți pulpa moale.

Citrice

Citricele se păstrează la temperatura camerei până la o săptămână. Dacă vrei să reziste mai mult, nu le pune în pungi sau alte recipiente închise.

Portocalele și grepfruitul nu sunt sensibile la etilenă, așa că le poți păstra împreună cu merele și perele, dar asigură-te că lămâile și limele sunt separate de acei producători de etilenă. Descoperă cum poți să prepari pudră de portocale.

Banane

Se păstrează la temperatura camerei cu cozile înfășurate în folie de plastic

Bananele produc un gaz numit etilenă, iar separarea fiecărei banane din ciorchine prin învelirea fiecărei cozi în folie de plastic poate opri răspândirea gazului, potrivit Goodhousekeeping.com. Dacă s-au copt deja prea mult, decojește-le și congelează-le.

Fructele de pădure

Spălă fructele de pădure cu o soluție de oțet diluat (1 parte oțet la 3 părți apă) și lăsă-le să se usuce complet pe un prosop de bucătărie. Păstrează-le într-un recipient tapetat cu hârtie, lăsând capacul ușor întredeschis pentru a lăsa umezeala să iasă. Oțetul scade nivelul pH-ului de la suprafața fructelor de pădure și ajută la menținerea bacteriilor și a sporilor de mucegai la minimum.

Sfaturi practice pentru ca fructele să rămână proaspete mai mult timp

Fructele sunt delicioase, însă se pot strica destul de repede. Pentru a te bucura mai mult timp de ele poți începe să le depozitezi în așa fel încât să rămână mereu proaspete. Fructele proaspete pot fi servite ca gustare sau pot fi incluse într-o mulțime de preparate delicioase. Descoperă care sunt fructele recomandate pentru consum în fiecare săptămână.

Nu spăla decât ce mănânci

Spălarea fructelor înainte de a le pune într-un bol poate favoriza procesul de descompunere. Spălă fiecare bucată chiar înainte de a o mânca.

Oferă-le spațiu

Când așezi fructele într-un vas, reține că, prea multe fructe aglomerate în același loc, nu vor mai permite aerului să circule. În acest caz vor putrezi mai repede. Din când în când verifică-le penru a vedea dacă este vreunul stricat.

Nu depozitați fructe și legume împreună. Multe fructe, cum ar fi bananele, avocado și piersicile, produc etilenă, care acționează ca un hormon de coacere și poate accelera procesul de coacere a altor produse.

Caută soluții adecvate de depozitare

Avocado , roșiile, mango, pepenele galben, merele și perele vor continua să se coacă dacă sunt lăsate pe blat, în timp ce fructele precum strugurii, citricele și fructele de pădure se vor deteriora și ar trebui refrigerate.

Lasă-le să se coacă la temperatura camerei

Lăsați fructele cu sâmburi, cum ar fi nectarinele și mango, să se coacă într-un vas cu fructe și apoi mutați-le la frigider odată ce sunt suficient de moi pentru a fi mâncate pentru a ajuta la conservarea lor.

Fructul Unde se păstrează În ce se păstrează Cât rezistă A se evita contactul cu
Fructe de pădure Frigider Recipient ușor întredeschis Până la o săptămână Orice fruct care emană etilenă
Mere Frigider pungă de plastic 2 săptămâni varza, morcovii, legume cu frunze verzi
Pere Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Pungă de plastic deschisă Până la 2 săptămâni varza, morcovii, legume cu frunze verzi
Portocale Frigider Orice recipient deschis La temperatura camerei -1-2 săptămâni
În frigider – până la 2 săptămâni
nu există
Mango Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Orice recipient deschis Câteva zile Mere, pere
Lămâi Pe blatul din bucătărie și apoi în frigider Recipient deschis La temperatura camerei -1-2 săptămâni
În frigider – până la 2 săptămâni
Pungi de plastic, mere, pere, banane
Banane Pe blatul din bucătărie Cu cozile înfășurate în folie de plastic Câteva zile Orice fructe și legume sensibile la etilenă
Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
alimente expirate
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bala baiana
06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
11 octombrie, 05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: La taxe sunt viu
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
închide