Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Specialiștii spun că trebuie să profiți de toate beneficiile acestei legume atât de gustoase. Iată cum gătești corect sparanghelul. Descoperă câteva trucuri pentru preparate delicioase.

cum gătești corect sparanghelul la tigaie cu carne de vită
Sparanghelul se poate consuma crud sau gătit prin orice procedeu termic / Shutterstock

Înainte de a afla cum se gătește corect sparanghelul trebuie să știi pe care să îl alegi. Cel proaspăt are tulpini cu vârfuri tari și uscate, fără niciun fel de umezeală.

În acest fel, nu numai că vei avea garanția unei arome la maximă maturitate și a unei texturi minunate, dar sparanghelul tău va rezista mai mult.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi sparanghelul potrivit

Tulpinile mai subțiri de sparanghel au o textură mai delicată și un timp de gătire mai scurt, în timp ce tulpinile mai groase trebuie tratate termic mai mult și au o textură mai cărnoasă și mai consistentă. Alegera grosimii sparanghelului trebuie să țină cont și de ce urmează să gătești cu el.

Cele medii merg perfect pe grătar, în timp ce cele mai groase merge tăiat în rondele subțiri și puse în salată. Sparanghelul subțire este excelent singur sau drept garnitură.

Cum se depozitează sparanghelul

Sparanghelul este perisabil, așa că trebuie să stea la rece, dacă nu intenționezi să îl gătești în câteva ore după ce ai ajuns acasă. Nu îl îngrămădi în frigider printre alte legume. Îndepărtează-i capetele tari, lemnoase. Poți folosi un cuțit sau poți să ții tulpina de sparanghel de la mijloc și să tragi de capăt.

Dacă este proasăt se va rupe imediat. Nu trebuie să îl speli înainte de a-l pune la frigider. Umiditatea îl va face să devină lipicios. Descoperă cum să păstrezi legumele proaspete în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp.

După aceea, pune mănunchiul într-un borcan umplut cu aproximativ un centimetru de apă rece. Acoperă ușor partea de sus a sparanghelului cu o pungă de plastic și pune-o la frigider, unde ar trebui să rămână proaspăt până la cinci zile.

Beneficiile nutritive ale sparanghelului

După ce cumperi sparanghelul potrivit pentru nevoile tale e bine să știi că ai făcut o alegere excelentă. Îți va aduce în organism micronutrienți precum vitaminele A, C și K, scrie Healthline.

În plus, o cană de sparanghel crud are aproape trei grame de fibre, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, și care ajută la favorizează înmulțirea bacteriilor bune în intestin și sunt legate de o bună sănătate digestivă , potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică .

Cum poți găti sparanghelul

Sparanghelul poate fi gătit cu ușurință folosind aproape orice tehnică: blanșare, prăjire, pe grătar, la aburi, fiert, sotat sau chiar crud. Cel mai bun mod de a-l prepara ține de preferințele tale legate de intensitatea aromei și de textură.

Dacă nu ai mai gătit niciodată sparanghel cel mai simplu este să îl sotezi. Taie sulițele de sparanghel în bucăți de 2 cm și pune-le într-o tigaie în care ai încălzit un strop de ulei de măsline. Gătește-l la foc mediu 2-3 minute și apoi adaugă puțină sare și piper. La final, poți stoarce zeama de lâmâie și poți pune puțin parmezan ras deasupra.

Dacă vrei să îi iasă în evidență dulceața îl poți pune la cuptor. Pune sparanghelul într-o tavă, stropește-l cu ulei de măsline și asezonează-l cu sare, piper și usturoi praf după gust. Apoi dă tava la cuptor la 220°C pentru 20-25 de minute.

Cum gătești sparanghelul ca să nu se înmoaie

Sparanghelul înmuiat este de obicei rezultatul gătirii pentru un timp prea lung. Poți să eviți această problemă acordând atenție timpului de gătire al rețetelor de sparanghel. 

O altă modalitate de a păstra sparanghelul tare în timpul procesului de gătire este să alegi tulpini mai groase. În general, temperaturile mai ridicate și timpul de gătire mai scurt sunt cheia pentru o textură crocantă. 

Sparanghelul gătit corect ar trebui să fie verde strălucitor. Dacă verdele seamănă cu cel al uniformei militare sau al fructului de avocado înseamnă că l-ai lăsat prea mult pe foc. Ca să întrerupi expunerea la căldură trebuie să îl scoți într-un bol plin cu gheață.

Ce altceva mai poți face cu sparanghelul

Sparanghelul este una dintre acele legume destul de versatile pe care îl poți combina cu multe alte ingrediente.

Pizza cu sparanghel

Poți pune câteva tulpini de sparanghel sotat pe un blat de pizza, alături de mozzarella, usturoi, ceapă și o cantitate mai mare de piper negru proaspăt măcinat.

Pâine prăjită cu legume de primăvară

Sparanghelul se potrivește bine cu toate celelalte legume de primăvară, cum ar fi fasolea, feniculul, prazul și mazărea. Poți să le sotezi pe toate cu puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi tocat și mărar proaspăt tocat și apoi să le pui pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale unsă cu brânză ricotta.

Supă de sparanghel

Supa de sparanghel este cremoasă, foarte aromată și poate fi un fel de mâncare confortabil pentru o zi de primăvară.

Salată de sparanghel crud

Sparanghelul crud este de-a dreptul delicios. După ce îi tăiați capetele, folosiți un curățător de legume pentru a-l decoji pe lungime. Vei obține un fel de fidele de sparanghel.

Pune-le într-o baie cu apă cu gheață pentru a nu oxida. Când termini procesul, amestecă-le cu ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie,sare și piper și câteva nuci trase la tigaie. Vei avea o salată delicioasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Un castron plin cu guacamole oxidat
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
08:00
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Chec de post cu vișine pe o farfurie albă
07:00
Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios Chec de post cu vișine. Rețeta de desert rapid și delicios
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
07:00
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
06:00
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Chec de post cu apă minerală servit pe un blat de lemn
7 decembrie, 09:00
Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă Chec de post cu apă minerală. Rețeta simplă și rapidă
Turtă cu ceapă verde ruptă în mâini
7 decembrie, 08:00
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post în bol alb
7 decembrie, 07:00
Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni Salată de cartofi cremoasă, cu maioneză de post. Rețetă bună și pentru vegetarieni
Un castron plin cu guacamole oxidat
7 decembrie, 06:00
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tort egiptean porționat
1
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Pentru o aniversare, o sărbătoare sau pentru un eveniment deosebit, rețeta orientală de tort egiptean poate fi opțiunea ideală. Tortul iese absolut delicios, dar și foarte aspectuos. Rețeta nu este foarte...
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
2
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Dacă te întrebi cu ce fursecuri să umpli platoul pentru Moș Nicolae sau pentru alte ocazii deosebite, poți prepara rețeta de nuci și alte forme de fursecuri umplute. Fursecurile sunt de...
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
3
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Deserturile de post nu trebuie să fie fade. Încearcă acestă rețetă de chec de post cu mere și te vei bucura de o prăjitură pufoasă, dulce și aromată. Este perfect pentru...
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
4
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Este de preferat să consumi alimentele proaspete, însă uneori se întâmplă să fii nevoită să le cumperi congelate. Iată 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi....
O femeie care curăță de coajă un morcov
5
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
De cele mai multe ori arunci coaja legumelor. Ar trebui să te gândești de două ori înainte de a face acest lucru pentru că sunt pline de fibre, antioxidanți și vitamine....
Parteneri
4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii

4 zodii care oferă cadouri scumpe. Ei sunt nativii care își răsfață prietenii
Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024

Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024

Vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 11 decembrie 2023 - 8 ianuarie 2024
Cea mai frumoasă înotătoare de la Campionatele Europene de la Otopeni, cuvinte uriaşe despre David Popovici: „E fenomen!”

Cea mai frumoasă înotătoare de la Campionatele Europene de la Otopeni, cuvinte uriaşe despre David Popovici: „E fenomen!”

Cea mai frumoasă înotătoare de la Campionatele Europene de la Otopeni, cuvinte uriaşe despre David Popovici: „E fenomen!”
Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic

Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic

Imagini tulburătoare cu Dan Ciotoi pe patul de spital. Ce se întâmplă cu artistul de la Generic
Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor

Natalia Ramírez din Betty cea urâtă apare fără filtre în mediul online. Care a fost efectul pe care l-a avut asupra fanilor
Sindromul bradului de Crăciun e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători

„Sindromul bradului de Crăciun” e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători

„Sindromul bradului de Crăciun” e real, susțin experții. Cum te pot îmbolnăvi decorațiunile de sărbători
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine

Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față

Ce riscuri poate avea pupatul bebelușului pe mâini și față
Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York

Nick Cannon și Bre Tiesi au fost văzuți purtând haine asortate în timpul unei întâlniri. Cei doi vor petrece Crăciunul în New York
Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește

Proprietățile medicinale ale ceaiului de senna. La ce se folosește
fresh
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
Turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Rețetă de post
închide