Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Specialiștii spun că trebuie să profiți de toate beneficiile acestei legume atât de gustoase. Iată cum gătești corect sparanghelul. Descoperă câteva trucuri pentru preparate delicioase.

cum gătești corect sparanghelul la tigaie cu carne de vită
Sparanghelul se poate consuma crud sau gătit prin orice procedeu termic / Shutterstock

Înainte de a afla cum se gătește corect sparanghelul trebuie să știi pe care să îl alegi. Cel proaspăt are tulpini cu vârfuri tari și uscate, fără niciun fel de umezeală.

În acest fel, nu numai că vei avea garanția unei arome la maximă maturitate și a unei texturi minunate, dar sparanghelul tău va rezista mai mult.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi sparanghelul potrivit

Tulpinile mai subțiri de sparanghel au o textură mai delicată și un timp de gătire mai scurt, în timp ce tulpinile mai groase trebuie tratate termic mai mult și au o textură mai cărnoasă și mai consistentă. Alegera grosimii sparanghelului trebuie să țină cont și de ce urmează să gătești cu el.

Cele medii merg perfect pe grătar, în timp ce cele mai groase merge tăiat în rondele subțiri și puse în salată. Sparanghelul subțire este excelent singur sau drept garnitură.

Cum se depozitează sparanghelul

Sparanghelul este perisabil, așa că trebuie să stea la rece, dacă nu intenționezi să îl gătești în câteva ore după ce ai ajuns acasă. Nu îl îngrămădi în frigider printre alte legume. Îndepărtează-i capetele tari, lemnoase. Poți folosi un cuțit sau poți să ții tulpina de sparanghel de la mijloc și să tragi de capăt.

Dacă este proasăt se va rupe imediat. Nu trebuie să îl speli înainte de a-l pune la frigider. Umiditatea îl va face să devină lipicios. Descoperă cum să păstrezi legumele proaspete în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp.

După aceea, pune mănunchiul într-un borcan umplut cu aproximativ un centimetru de apă rece. Acoperă ușor partea de sus a sparanghelului cu o pungă de plastic și pune-o la frigider, unde ar trebui să rămână proaspăt până la cinci zile.

Beneficiile nutritive ale sparanghelului

După ce cumperi sparanghelul potrivit pentru nevoile tale e bine să știi că ai făcut o alegere excelentă. Îți va aduce în organism micronutrienți precum vitaminele A, C și K, scrie Healthline.

În plus, o cană de sparanghel crud are aproape trei grame de fibre, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, și care ajută la favorizează înmulțirea bacteriilor bune în intestin și sunt legate de o bună sănătate digestivă , potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică .

Cum poți găti sparanghelul

Sparanghelul poate fi gătit cu ușurință folosind aproape orice tehnică: blanșare, prăjire, pe grătar, la aburi, fiert, sotat sau chiar crud. Cel mai bun mod de a-l prepara ține de preferințele tale legate de intensitatea aromei și de textură.

Dacă nu ai mai gătit niciodată sparanghel cel mai simplu este să îl sotezi. Taie sulițele de sparanghel în bucăți de 2 cm și pune-le într-o tigaie în care ai încălzit un strop de ulei de măsline. Gătește-l la foc mediu 2-3 minute și apoi adaugă puțină sare și piper. La final, poți stoarce zeama de lâmâie și poți pune puțin parmezan ras deasupra.

Dacă vrei să îi iasă în evidență dulceața îl poți pune la cuptor. Pune sparanghelul într-o tavă, stropește-l cu ulei de măsline și asezonează-l cu sare, piper și usturoi praf după gust. Apoi dă tava la cuptor la 220°C pentru 20-25 de minute.

Cum gătești sparanghelul ca să nu se înmoaie

Sparanghelul înmuiat este de obicei rezultatul gătirii pentru un timp prea lung. Poți să eviți această problemă acordând atenție timpului de gătire al rețetelor de sparanghel. 

O altă modalitate de a păstra sparanghelul tare în timpul procesului de gătire este să alegi tulpini mai groase. În general, temperaturile mai ridicate și timpul de gătire mai scurt sunt cheia pentru o textură crocantă. 

Sparanghelul gătit corect ar trebui să fie verde strălucitor. Dacă verdele seamănă cu cel al uniformei militare sau al fructului de avocado înseamnă că l-ai lăsat prea mult pe foc. Ca să întrerupi expunerea la căldură trebuie să îl scoți într-un bol plin cu gheață.

Ce altceva mai poți face cu sparanghelul

Sparanghelul este una dintre acele legume destul de versatile pe care îl poți combina cu multe alte ingrediente.

Pizza cu sparanghel

Poți pune câteva tulpini de sparanghel sotat pe un blat de pizza, alături de mozzarella, usturoi, ceapă și o cantitate mai mare de piper negru proaspăt măcinat.

Pâine prăjită cu legume de primăvară

Sparanghelul se potrivește bine cu toate celelalte legume de primăvară, cum ar fi fasolea, feniculul, prazul și mazărea. Poți să le sotezi pe toate cu puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi tocat și mărar proaspăt tocat și apoi să le pui pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale unsă cu brânză ricotta.

Supă de sparanghel

Supa de sparanghel este cremoasă, foarte aromată și poate fi un fel de mâncare confortabil pentru o zi de primăvară.

Salată de sparanghel crud

Sparanghelul crud este de-a dreptul delicios. După ce îi tăiați capetele, folosiți un curățător de legume pentru a-l decoji pe lungime. Vei obține un fel de fidele de sparanghel.

Pune-le într-o baie cu apă cu gheață pentru a nu oxida. Când termini procesul, amestecă-le cu ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie,sare și piper și câteva nuci trase la tigaie. Vei avea o salată delicioasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Pensia pe care Gigi Becali o primeşte de la statul român. amp;#8220;Ce-mi dați, bă, atâția bani?”
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Campionii României au degustat din preparatele concurenților Chefi la cuțite. Cine a respectat rețetele tradiționale cel mai bine
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
închide