Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase

Sparanghelul are o mulțime de beneficii pentru sănătate și nu ar trebui să lipsească din dieta ta zilnică. Specialiștii spun că trebuie să profiți de toate beneficiile acestei legume atât de gustoase. Iată cum gătești corect sparanghelul. Descoperă câteva trucuri pentru preparate delicioase.

cum gătești corect sparanghelul la tigaie cu carne de vită
Sparanghelul se poate consuma crud sau gătit prin orice procedeu termic / Shutterstock

Înainte de a afla cum se gătește corect sparanghelul trebuie să știi pe care să îl alegi. Cel proaspăt are tulpini cu vârfuri tari și uscate, fără niciun fel de umezeală.

În acest fel, nu numai că vei avea garanția unei arome la maximă maturitate și a unei texturi minunate, dar sparanghelul tău va rezista mai mult.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi sparanghelul potrivit

Tulpinile mai subțiri de sparanghel au o textură mai delicată și un timp de gătire mai scurt, în timp ce tulpinile mai groase trebuie tratate termic mai mult și au o textură mai cărnoasă și mai consistentă. Alegera grosimii sparanghelului trebuie să țină cont și de ce urmează să gătești cu el.

Cele medii merg perfect pe grătar, în timp ce cele mai groase merge tăiat în rondele subțiri și puse în salată. Sparanghelul subțire este excelent singur sau drept garnitură.

Cum se depozitează sparanghelul

Sparanghelul este perisabil, așa că trebuie să stea la rece, dacă nu intenționezi să îl gătești în câteva ore după ce ai ajuns acasă. Nu îl îngrămădi în frigider printre alte legume. Îndepărtează-i capetele tari, lemnoase. Poți folosi un cuțit sau poți să ții tulpina de sparanghel de la mijloc și să tragi de capăt.

Dacă este proasăt se va rupe imediat. Nu trebuie să îl speli înainte de a-l pune la frigider. Umiditatea îl va face să devină lipicios. Descoperă cum să păstrezi legumele proaspete în frigider pentru o perioadă mai lungă de timp.

După aceea, pune mănunchiul într-un borcan umplut cu aproximativ un centimetru de apă rece. Acoperă ușor partea de sus a sparanghelului cu o pungă de plastic și pune-o la frigider, unde ar trebui să rămână proaspăt până la cinci zile.

Beneficiile nutritive ale sparanghelului

După ce cumperi sparanghelul potrivit pentru nevoile tale e bine să știi că ai făcut o alegere excelentă. Îți va aduce în organism micronutrienți precum vitaminele A, C și K, scrie Healthline.

În plus, o cană de sparanghel crud are aproape trei grame de fibre, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, și care ajută la favorizează înmulțirea bacteriilor bune în intestin și sunt legate de o bună sănătate digestivă , potrivit Academiei de Nutriție și Dietetică .

Cum poți găti sparanghelul

Sparanghelul poate fi gătit cu ușurință folosind aproape orice tehnică: blanșare, prăjire, pe grătar, la aburi, fiert, sotat sau chiar crud. Cel mai bun mod de a-l prepara ține de preferințele tale legate de intensitatea aromei și de textură.

Dacă nu ai mai gătit niciodată sparanghel cel mai simplu este să îl sotezi. Taie sulițele de sparanghel în bucăți de 2 cm și pune-le într-o tigaie în care ai încălzit un strop de ulei de măsline. Gătește-l la foc mediu 2-3 minute și apoi adaugă puțină sare și piper. La final, poți stoarce zeama de lâmâie și poți pune puțin parmezan ras deasupra.

Dacă vrei să îi iasă în evidență dulceața îl poți pune la cuptor. Pune sparanghelul într-o tavă, stropește-l cu ulei de măsline și asezonează-l cu sare, piper și usturoi praf după gust. Apoi dă tava la cuptor la 220°C pentru 20-25 de minute.

Cum gătești sparanghelul ca să nu se înmoaie

Sparanghelul înmuiat este de obicei rezultatul gătirii pentru un timp prea lung. Poți să eviți această problemă acordând atenție timpului de gătire al rețetelor de sparanghel. 

O altă modalitate de a păstra sparanghelul tare în timpul procesului de gătire este să alegi tulpini mai groase. În general, temperaturile mai ridicate și timpul de gătire mai scurt sunt cheia pentru o textură crocantă. 

Sparanghelul gătit corect ar trebui să fie verde strălucitor. Dacă verdele seamănă cu cel al uniformei militare sau al fructului de avocado înseamnă că l-ai lăsat prea mult pe foc. Ca să întrerupi expunerea la căldură trebuie să îl scoți într-un bol plin cu gheață.

Ce altceva mai poți face cu sparanghelul

Sparanghelul este una dintre acele legume destul de versatile pe care îl poți combina cu multe alte ingrediente.

Pizza cu sparanghel

Poți pune câteva tulpini de sparanghel sotat pe un blat de pizza, alături de mozzarella, usturoi, ceapă și o cantitate mai mare de piper negru proaspăt măcinat.

Pâine prăjită cu legume de primăvară

Sparanghelul se potrivește bine cu toate celelalte legume de primăvară, cum ar fi fasolea, feniculul, prazul și mazărea. Poți să le sotezi pe toate cu puțin ulei de măsline, un cățel de usturoi tocat și mărar proaspăt tocat și apoi să le pui pe o felie de pâine prăjită din cereale integrale unsă cu brânză ricotta.

Supă de sparanghel

Supa de sparanghel este cremoasă, foarte aromată și poate fi un fel de mâncare confortabil pentru o zi de primăvară.

Salată de sparanghel crud

Sparanghelul crud este de-a dreptul delicios. După ce îi tăiați capetele, folosiți un curățător de legume pentru a-l decoji pe lungime. Vei obține un fel de fidele de sparanghel.

Pune-le într-o baie cu apă cu gheață pentru a nu oxida. Când termini procesul, amestecă-le cu ulei de măsline, suc proaspăt de lămâie,sare și piper și câteva nuci trase la tigaie. Vei avea o salată delicioasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Shaorma de casă. Rețetă delicioasă, făcută exact pe placul tău
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Motivul pentru care 6.500 de avioane Airbus au rămas la sol provocând haos pe aeroporturi din întreaga lume
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Afacerea în care a pierdut 25 de milioane de euro românul celebru care are avion privat, dar merge cu metroul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide