Orzo, pastele care pot înlocui orezul în mâncarea ta
Poate ai văzut și tu la raionul de paste pungi cu un produs care seamănă cu orezul și nu ai știut ce este și cum se gătește. Orzo sunt paste mici, subțiri, ovale, în formă de orez. Sunt folosite în mod obișnuit în supe din bucătăria italiană, dar pot fi gătite în tot felul de alte preparate.
Orzo este făcut din griș, din grâu dur și are un conținut ridicat de gluten. În Italia, aceste paste mici sau „pastina” poartă adesea numele de risi (care înseamnă de fapt ”orez”) sau rosini, nu orzo, care înseamnă orz în italiană.
În Grecia, orzo este cunoscut sub numele de kritharaki.
Cum se gătește orzo
Cel mai simplu mod de a prepara orzo este să încălzești o oală cu apă cu sare și să adăugi pastele odată ce apa începe să fiarbă. Se gătesc până când pastele ajung al dente, aproximativ 8-10 minute. Se scurge apa se pune puțin unt topit sau ulei de măsline înainte de a le servi cu sosul preferat.
Dacă vrei să adăugi orzo în salate, cel mai bine este să le amesteci cu puțin ulei de măsline și apoi să treci prin ele de mai multe ori cu o furculiță pentru a le face mai pufoase cât sunt încă fierbinți pentru a evita aglomerarea, apoi să le răcești și să le puni la frigider.
Orzo poate fi, de asemenea, gătit ca orezul respectând un raport de doi la unu de apă și paste. Vei avea un preparat mult mai cremos pentru că orzo are mai mult amidon, iar timpul de gătire se va reduce la jumătate.
Orzo pentru risotto fals
Pentru un fel de mâncare impresionant, acest tip de paste mică poate fi folosit pentru a face și un risotto „fals”. Risotto clasic necesită un anumit tip de orez – arborio – precum și multă răbdare și amestecare continuă pentru a obține textura potrivită.
Orzo poate fi mai ușor de preparat și necesită mai puțin timp pentru a se găti, iar amidonul din paste va oferi preparatului o textură cremoasă plăcută.
Poți pregăti totul așa cum o faci pentru o rețetă tipică de risotto, iar după ce adăugi orzo și niște apă sau supă, îl poți fierbe, neacoperit, adăugând mai mult lichid și amestecând din când în când până când pastele sunt aproape fragede.
Dacă adaugi orzo în supe, cel mai bine este să o faci aproape de sfârșit, astfel încât să nu devină prea moi. Ca alternativă, gătește-l separat și pune-l în oală atunci este supa gata.
Cu ce poți înlocui orzo
Dacă ai o rețetă care necesită orzo, dar nu ai la îndemână, poți folosi ditalini, pastina sau stelline mici în formă de stea. Este foarte util și orezul. Trebuie să iei în considerare diferența de timpi de gătire în acest caz. Orezul prefiert este alternativa cea mai rapidă. De asemenea, poate fi înlocuit cu cușcușul.
Orzo cu roșii, busuioc și parmezan
Orzo cu roșii, busuioc și parmezan este gata în 20 de minute. Poți folosi roșii proaspete, dar dacă nu este sezonul sunt bune și cele din conservă.
Ingrediente
- 250 g orzo
- 3 linguri de ulei de măsline
- 3-4 căței de usturoi tocat
- 1/2 linguriță de fulgi de ardei roșu mărunțiți
- 350 g roșii, tocate
- 120 g parmezan mărunțit, plus mai mult pentru servire
- frunze de busuioc, rupte în bucăți
- sare
- piper negru proaspăt macinat, după gust
Mod de preparare
Se pune la fiert apa cu sare pe foc și când ajunge la punctul de fierbere se pun pastele. Se lasă să fiarbă 8-10 minute. Înainte de a scurge pastele, se păstrează o cană din apa în care au fiert.
Se pun uleiul de măsline, usturoiul și fulgii de ardei roșu într-o tigaie mare și adâncă. Se pune la foc mediu și când uleiul începe să facă bule se adaugă pastele orzo fierte, roșiile, busuiocul și parmezanul.
Se pun două linguri din apa în care au fiert pastele și se amestecă bine, timp de un minut. Sosul ar trebui să înceapă să acopere pastele. Dacă pare uscat, mai se mai pune din apa în care au fiert pastele și se mai lasă să fiarbă câteva secunde. Se servesc cu busuioc suplimentar, parmezan și piper negru proaspăt măcinat deasupra.