Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul, dar și fără să ai unul

Fără coacere

Pentru cei mai experimentați, să desfacă o sticlă de vin poate părea floare la ureche chiar și în lipsa unui tirbușon. Pentru cei care nu au făcut acest lucru este o sarcină dificilă. Află cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușornul.

Cristina Catană
Publicat: 14 martie 2023, 08:00
Dacă nu ai un tirbușon la îndemână îți poți folosi imaginația pentru a desface o sticlă de vin / Profimedia Images

Pe piață se găsesc mai multe tipuri de tirbușoane, însă 3 modele sunt folosite cel mai des: tirbușon clasic, tirbușon cu aripi și tirbușon electric. În afară de acestea mai există: tirbușonul fix, tirbușonul cu dinți gemeni și tirbușonul levier. Asigură-te că ai acasă un intrument potrivit pentru a pueta desface sticlele de vin pe care vrei să le servești alături de prieteni și cei dragi.

Cum să desfaci o sticlă de vin folosind tirbușonul

Deschiderea sticlei de vin poate să devină o problemă dacă nu ai acasă un tirbușon de care să se folosești. Tirbușonul face deschiderea sticlei de vin mult mai facilă, chiar și pentru cei care nu se pricep de minune la acest lucru. Dacă ești iubitoare de vin, te invităm să descoperi ce se întâmplă în corpul tău dacă ai consumat un pahar de vin înainte de culcare.

Citește și

Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon clasic

Tirbușonul clasic sau cuțitul ospătarului este cel mai folosit. Sunt ușoare, portabile și nici nu costă o avere, potrivit GoodHousekeeping.com.

Pentru a deschide sticla de vin cu tirbușonul clasic trebuie ca mai întâi să desfaci folia ce îmbracă gâtul sticlei. Ca să faci acest lucru taie cu ajutorul cuțitului cu care este prevăzut tirbușonul folia exact sub buza sticlei. Ai grijă la degete, pentru că îți poate scăpa ușor lama de sub control.

Fixează ”șurubul” tirbușoului cât mai aproape de centrul dopului de plută pentru a te asigura că îl vei scoate intact.

Ține sticla de vin și rotește tirbușonul în sensul acelor de ceasornic până intră ¾ în dop.

Sprijină mânerul tirbușonului în buza sticlei, ridicând cu putere de celălalt braț. Scoate dopul și bucură-te de vin!

Cum să desfaci o sticlă de vin cu un tirbușon cu aripi

Turbușonul cu aripi este foarte ușor de utilizat. Dacă nu are prevăzut și un mic cuțit pentru a tăia folia care îmbracă gâtul sticlei de vin o poți face folosindu-ți mâna.

Majoritatea sticlelor de vin au un semn care te ajută să faci acest lucru foarte simplu. Nu este recomandat să folosești un cuțit obișnuit pentru că acestea pot aluneca ușor și te poți tăia.

De îndată ce ai scos folia de protecție, fizează tirbușonul în centrul dopului de plută. Cu o mână ține bine sticla, iar cu cealaltă înșurubează ”șurubul” sau ”viermele” tirbușonului până când aripile sunt complet ridicate.

Când ai ajuns în acest punct pur și simplu apasă pe ele și dopul va ieși cu ușurință. Alături de un pahar de vin poți să savurezi și o felie de pizza preparată în casă.

Cum poți deschide o sticlă de vin cu un tirbușon electric

Dacă tirbușonul este prevăzut cu o lamă pentru folia care acoperă gâtul sticlei o poți folosi. Dacă nu, atunci pur și simplu desfă-o cu mâna.

De îndată ce ai îndepărtat folia plasează tirbușonul în mijlocul dopului de sticlă, ținând bine sticla. Apasă pe butonul cu care este prevăzut tirbușnul și de îndată ce dopul a ieșit, bucură-te de un pahar de vin.

Există mai multe tipuri de tirbușoane electrice, cu mecanisme diferite. Este important să respecți indicațiile date de producător pentru a scoate dopul de plută intact.

Cum să desfaci o sticlă de vin fără tirbușon

Dacă ai deprins arta de a scoate dopul sticlei de vin cu ajutorul mai multor tipuri de tirbușoane, atunci poți trece la nivelul următor.  

Cea mai eficientă metodă de a scoate dopul unei sticle de vin fără tirbușon presupune să ai la îndemână un șurub destul de lung, o șurubelniță și un ciocan. Folosindu-te de șurubelniță înșurubează șurubul în dop având grijă să lași afară aproximativ un centimetru. Apoi, pune partea ascuțită a ciocanului sub capătul șurubului și împinge până iese dopul.

O metodă care nu dă întotdeauna rezultate perfecte pentru că se poate rupe dopul presupune folosirea unui cuțit cu lamă îngustă și zimțată. Pur și simplu, răsucește lama cuțitului la fel cum ai face cu tirbușonul și apoi trage. Există riscul să se rupă dopul, însă dacă îți dorești mult să desfaci sticla de vin poți încerca.

Dacă ai la dispoziție o foarfecă o poți folosi pentru a scoate dopul unei sticle de vin. Cu cât este mai mică foarfeca cu atât este mai bine.

Se înfige lama mai subțire în centrul dopului, apoi se pune puțină presiune pe ea, până când ajunge la jumătatea plutei. Apoi trage în sus, răsucind foarfeca. Este important ca în timp ce faci aceste operațiuni să ții foarte bine sticla.

Indiferent prin ce metodă desfaci sticla de vin, cu sau fără tirbușon, bea responsabil!

Citește și
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cele mai noi articole hellotaste
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...

Parteneri

Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă