Cum să faci acasă loukoumades, gogoși grecești

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Grecească

Loukoumades sunt mici gogoși grecești, crocante la exterior și moi în interior, înmuiate într-un sirop dulce de miere și presărate cu scorțișoară și nuci. Aceste delicii sunt savurate de secole și sunt o parte esențială a culturii culinare grecești.

Cristina Catană
Publicat: 22 august 2024, 06:59
Loukoumades se pot servi cu miere și scorțișoară/ Shutterstock

Originile loukoumades datează din Antichitate, fiind menționate chiar și în textele lui Aristofan. Se crede că aceste dulciuri erau oferite ca recompensă sportivilor victorioși în timpul Jocurilor Olimpice antice. De-a lungul timpului, rețeta s-a răspândit în diverse culturi mediteraneene și orientale, fiecare adăugându-și propria notă unică.

Citește și

Deși nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, ca să obții niște loukoumades ca în Grecia trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cheia unei consistențe ideale este un aluat bine dospit. Amestecul trebuie să fie moale și elastic, lăsat să dospească până își dublează volumul. Utilizează o lingură umedă sau o pungă de patiserie pentru a forma mici bile de aluat. Apoi se pun în uleiul încins.

Atunci când prăjești gogoșelele grecești uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită (aproximativ 175-180°C). Dacă este prea fierbinte, loukoumades se vor arde la exterior înainte de a fi gătite în interior. Dacă nu este încins suficient  vor absorbi prea mult ulei.

Pregătește un sirop din miere, apă și zahăr, adăugând o notă de lămâie pentru echilibru. Loukoumades se scufundă imediat în siropul cald pentru a absorbi dulceața.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun apa călduță, zahărul și drojdia într-un castron mare.

Cum prepari rețeta de loukoumades, gogoși grecești

Se amestecă ușor, cât să se combine, apoi se lasă să stea 5-10 minute până compoziția devine spumoasă. Apoi se adaugă laptele cald, dar nu fierbinte,  toată făina, sarea și tot uleiul de măsline. Se amestecă energic cu o lingură de lemn până se combină, aproximativ 2 minute, până se formează un aluat lipicios și neted. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă deoparte într-un loc cald să crească cel puțin o oră sau până când aluatul și-a dublat volumul.

După ce aluatul a crescut, într-o tigaie de mărime medie cu latura înaltă se pune suficient ulei și se lasă pe foc să se încingă. Se unge o lingură cu ulei și se ia aluat din vas, apoi se formează bile cu mâinile. Se adaugă fiecare gogoașă în uleiul încins, dar nu foarte multe în același timp pentru a avea suficient loc să se prăjească. Se lasă 2-3 minute în total, întorcându-le fiecare 30 de secunde când devin maro intens pe fiecare parte.

Se scot gogoșile cu o lingură cu fantă într-un vas în care a fost așezat un prosop de hârtie. Se continuă procesul până când se termină tot aluatul. Se servesc cu miere și scorțișoară.

Cum se servesc loukoumades

Loukoumades se servesc cel mai bine calde, imediat după ce au fost scufundate în sirop. Tradițional, se presară cu scorțișoară și nuci mărunțite pentru un plus de aromă și textură. Aceste delicii sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cafea grecească sau un ceai, la finalul unei mese festive sau ca o gustare dulce.

Deși loukoumades sunt cel mai bine savurate proaspete, pot fi păstrate pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este necesar să le păstrezi, așează-le într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru maxim o zi. Reîncălzirea se face cel mai bine în cuptor, la temperatură joasă, pentru a-și recăpăta puțină crocantă. Totuși, textura și gustul optim se pierd rapid, de aceea este recomandat să fie consumate imediat după preparare.

Citește și
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Gogoși pufoase cu unt în aluat. Desert simplu și delicios
Gogoși pufoase cu unt în aluat. Desert simplu și delicios
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:51
Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă
06:13
Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă Cum se face siropul de gutui. Rețeta simplă și delicioasă
15 septembrie, 06:07
Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți
15 septembrie, 04:05
Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni
14 septembrie, 03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
14 septembrie, 03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...

Parteneri

Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
Câte pahare de apă sunt recomandate zilnic. Specialiștii au dezvăluit cantitatea necesară pentru a te hidrata
De la 30 de grade Celsius la 1,5 metri de zăpadă, în doar câteva ore. Oraşul îngropat în zăpadă de ciclonul Boris
De la 30 de grade Celsius la 1,5 metri de zăpadă, în doar câteva ore. Oraşul îngropat în zăpadă de ciclonul Boris
Fosta noră a lui Victor Piţurcă a fost prezentă la nunta de 3 milioane de euro organizată de un milionar român în Paris
Fosta noră a lui Victor Piţurcă a fost prezentă la nunta de 3 milioane de euro organizată de un milionar român în Paris
Cine a câștigat jocul de amuletă, desfășurat pe apă: „S-au bătut și își spuneau iartă-mă”. Două concurente au cerut remiză:
Cine a câștigat jocul de amuletă, desfășurat pe apă: „S-au bătut și își spuneau iartă-mă”. Două concurente au cerut remiză:
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie spectaculoasă
Thalía a participat în cadrul premiilor MTV VMA. Diva a purtat o rochie spectaculoasă
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Tot ce trebuie să știi despre ochelarii pentru copii mici
Cum și-au petrecut vedetele ultima săptămână. Sabrina Carpenter a participat la un afterparty, în timp ce Mariska Hargitay și Kelli Giddish au filmat pentru un nou episod din serialul „Law and Order”
Cum și-au petrecut vedetele ultima săptămână. Sabrina Carpenter a participat la un afterparty, în timp ce Mariska Hargitay și Kelli Giddish au filmat pentru un nou episod din serialul „Law and Order”
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
Băuturi care te pot face să iei în greutate. Lichidele pe care este de preferat să le eviți
fresh

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți

Aluat fraged pe bază de iaurt. Rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să prepari tarte, pizza, biscuiți

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Unde poți să păstrezi cartofii ca să reziste până la șase luni

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă

Pâine cu făină de hrișcă și semințe, mai gustoasă și mai consistentă