Cum să faci acasă loukoumades, gogoși grecești

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Grecească

Loukoumades sunt mici gogoși grecești, crocante la exterior și moi în interior, înmuiate într-un sirop dulce de miere și presărate cu scorțișoară și nuci. Aceste delicii sunt savurate de secole și sunt o parte esențială a culturii culinare grecești.

Cristina Catană
Publicat: 22 august 2024, 06:59
Loukoumades se pot servi cu miere și scorțișoară/ Shutterstock

Originile loukoumades datează din Antichitate, fiind menționate chiar și în textele lui Aristofan. Se crede că aceste dulciuri erau oferite ca recompensă sportivilor victorioși în timpul Jocurilor Olimpice antice. De-a lungul timpului, rețeta s-a răspândit în diverse culturi mediteraneene și orientale, fiecare adăugându-și propria notă unică.

Citește și

Deși nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, ca să obții niște loukoumades ca în Grecia trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cheia unei consistențe ideale este un aluat bine dospit. Amestecul trebuie să fie moale și elastic, lăsat să dospească până își dublează volumul. Utilizează o lingură umedă sau o pungă de patiserie pentru a forma mici bile de aluat. Apoi se pun în uleiul încins.

Atunci când prăjești gogoșelele grecești uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită (aproximativ 175-180°C). Dacă este prea fierbinte, loukoumades se vor arde la exterior înainte de a fi gătite în interior. Dacă nu este încins suficient  vor absorbi prea mult ulei.

Pregătește un sirop din miere, apă și zahăr, adăugând o notă de lămâie pentru echilibru. Loukoumades se scufundă imediat în siropul cald pentru a absorbi dulceața.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun apa călduță, zahărul și drojdia într-un castron mare.

Cum prepari rețeta de loukoumades, gogoși grecești

Se amestecă ușor, cât să se combine, apoi se lasă să stea 5-10 minute până compoziția devine spumoasă. Apoi se adaugă laptele cald, dar nu fierbinte,  toată făina, sarea și tot uleiul de măsline. Se amestecă energic cu o lingură de lemn până se combină, aproximativ 2 minute, până se formează un aluat lipicios și neted. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă deoparte într-un loc cald să crească cel puțin o oră sau până când aluatul și-a dublat volumul.

După ce aluatul a crescut, într-o tigaie de mărime medie cu latura înaltă se pune suficient ulei și se lasă pe foc să se încingă. Se unge o lingură cu ulei și se ia aluat din vas, apoi se formează bile cu mâinile. Se adaugă fiecare gogoașă în uleiul încins, dar nu foarte multe în același timp pentru a avea suficient loc să se prăjească. Se lasă 2-3 minute în total, întorcându-le fiecare 30 de secunde când devin maro intens pe fiecare parte.

Se scot gogoșile cu o lingură cu fantă într-un vas în care a fost așezat un prosop de hârtie. Se continuă procesul până când se termină tot aluatul. Se servesc cu miere și scorțișoară.

Cum se servesc loukoumades

Loukoumades se servesc cel mai bine calde, imediat după ce au fost scufundate în sirop. Tradițional, se presară cu scorțișoară și nuci mărunțite pentru un plus de aromă și textură. Aceste delicii sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cafea grecească sau un ceai, la finalul unei mese festive sau ca o gustare dulce.

Deși loukoumades sunt cel mai bine savurate proaspete, pot fi păstrate pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este necesar să le păstrezi, așează-le într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru maxim o zi. Reîncălzirea se face cel mai bine în cuptor, la temperatură joasă, pentru a-și recăpăta puțină crocantă. Totuși, textura și gustul optim se pierd rapid, de aceea este recomandat să fie consumate imediat după preparare.

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă