De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia

Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. Sunt consumate de mii de ani, iar chinezii le-au folosit chiar în medicină datorită beneficiilor lor asupra sănătății. Descoperă și tu de ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. Află ce beneficii au pentru sănătate.

Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
Poți consuma ouă de prepeliță zilnic în funcție de starea ta de sănătate / Shutterstock

Ouăle de prepeliță pot fi consumate într-o multitudine de feluri. Chiar și dacă nu îți place să gătești le poți fierbe și mânca simple sau într-o salată. Totuși, ele sunt folosite și în feluri de mâncare rafinate și le vei regăsi în meniurile gourmet ale restaurantelor de lux.

Cu toate acestea, au fost identificate ca alimente durabile în țările subdezvoltate și, de asemenea, ca o resursă alimentară alternativă de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO). 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Valori nutritive ale ouălor de prepeliță

Ouăle de prepeliță sunt considerate o delicatesă în multe părți ale lumii. Sunt o modalitate sănătoasă și delicioasă de a adăuga mai multe proteine, vitamine și minerale în dietă. Un singur ou de prepeliță are doar 14 calorii, dar oferă o doză mare de vitamina B12, seleniu, riboflavină și colină împreună cu puțin fier.

  • Calorii: 14 grame
  • Grăsimi totale: 1 g
  • Grăsimi saturare: 0,3 g
  • Colesterol: 0,84 mg
  • Sodiu: 1,41 mg
  • Proteine: 1,3 g
  • Vitamina D: 0,55 mcg
  • Calciu: 0,64 mg
  • Fier: 0,36 mg
  • Potasiu: 1,32 mg

De asemenea, sunt bogate în antioxidanți, seleniu, lecitină, iod și colină. Te invităm să descoperi și rețeta de drob de pui cu ouă de prepeliță. Este un preparat simplu și delicios.

De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță

Potrivit studiilor realizate de-a lungul timpului, ouăle de prepeliță îmbunătățesc imunitatea, stimulează sănătatea oaselor, ajută la menținerea unui ten sănătos și previn căderea părului. 

Unele cercetări arată că ajută la gestionarea depresiei și la îmbunătățirea sănătății sexuale și a vederii. 

Ouăle de prepeliță sunt bogate în nutrienți

Ouăle de prepeliță sunt mai hrănitoare decât ouăle de găină. Conțin 13% proteine, în timp ce ouăle de găină conțin doar 11%. De asemenea, au de aproape 3 ori mai multă vitamina B1 și o cantitate dublă de vitamina B2 și vitamina A ca ouăle de găină.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA) un ou de prepeliță este bogat în vitamina E, aminoacizi, acizi grași, fier și zinc. În anumite cazuri, ouăle de găină pot provoca reacții alergice cu simptome precum greață, vărsături, dureri de stomac și erupții cutanate, ceea ce nu se întâmplă în cazul celor de prepeliță.

Pot ajuta la tratarea tulburărilor respiratorii

În antichitate, ouăle de prepeliță erau folosite pentru a trata astmul și bronșita. Un studiu publicat în Food Science & Nutrition a constatat că un supliment alimentar cu ouă de prepeliță este eficient în ameliorarea simptomelor rinitei alergice.

Pot ajuta la tratarea alergiilor

Consumul de ouă de prepeliță poate ajuta la ameliorarea simptomelor de astm, alergii și alte probleme respiratorii. Datorită conținutului ridicat de proteine și grăsimi sănătoase, pot ajuta scăderea inflamației la nivelul organismului.

Un studiu efectuat în China pe șoareci a constatat că ouăle de prepeliță pot ajuta la calmarea simptomelor alergiilor alimentare. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări pe subiecți umani pentru a demonstra acest beneficiu.

Pot ajuta la gestionarea simptomelor diabetului

Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a arătat că ouăle de prepeliță reduc nivelul de glucoză din sânge și creatinina. 

De asemenea, au fost arătate efecte pozitive asupra funcțiilor rinichilor. Ouăle de prepeliță au un indice glicemic scăzut. Astfel, eliberează zahăr lent în sânge, ceea ce ajută la reglarea nivelului de glucoză din sânge.

Pot reduce riscul de anemie

Fierul este o componentă structurală importantă a globulelor roșii din sânge, care transportă oxigen către toate celulele corpului. Ouăle de prepeliță sunt o sursă bogată de fier. Deficitul de fier poate provoca anemie. 

Prin urmare, includerea ouălor de prepeliță în dietă poate crește nivelul de fier din sânge și poate îmbunătăți funcționarea sistemului circulator.

Ouăle de prepeliță au de 5 ori mai mult potasiu decât ouăle de găină. Potasiul este un mineral esențial implicat în mai multe funcții importante ale organismului, pentru că este un vasodilatator natural. Acest lucru ajută la menținerea tensiunii arteriale sub control și reglează hipertensiunea.

Pot avea rol detoxifiant

Ouăle de prepeliță au un conținut ridicat de antioxidanți: beta-caroten și vitaminele A, C și E. Aceștia au rolul de a lupta împotriva radicalilor liberi, dar și la eliminarea lor din organism.

Studiile efectuate pe șobolani au descoperit că ouăle de prepeliță pot proteja celulele hepatice împotriva daunelor apărute de agenți chimici. Compușii din ouăle de prepeliță stabilizează enzimele precum alanina aminotransferaza și fosfataza alcalină din ficat.

Ameliorează durerile de stomac

Ouăle de prepeliță au fost folosite încă din Evul Mediu ca remediu pentru dureri de stomac asociate gastritei. Antioxidanții și aminoacizii refac celulele mucoasei stomacului. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare care să susțină această afirmație.

Pot îmbunătăți vederea

Ouăle de prepeliță sunt bogate în vitamina A care are efecte dovedite asupra protejării ochii de degenerare. De asemenea, reduce riscul de cataractă și glaucom.

Îmbunătățesc imunitatea și stimulează metabolismul

Ouăle de prepeliță sunt bogate în antioxidanți și vitamina B. Acești nutrienți pot îmbunătăți metabolismul. De asemenea, conțin leucină, un aminoacid esențial în menținerea unui sistem imunitar robust.

Pot ajuta la reducerea colesterolului

Ouăle de prepeliță au în compoziție 60% grăsimi esențiale, adică lipoproteine ​​de înaltă densitate (HDL) sau colesterol bun. Acestea ajută la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din organism.

Excesul de LDL poate înfunda arterele și poate provoca ateroscleroză, ceea ce duce pe termen lung la apariția bolilor cardiovasculare.

Pot ajuta la prevenirea cancerului

Datorită concentrației mari de antioxidanți din ouăle de prepeliță, toxinele se vor elimina mai ușor din organism prin reducerea stresului oxidativ. Gălbenușurile de ou de prepeliță conțin lecitină, care are rolul de a repara celulele și de a combate daunele celulare.

Albușul conține și ovomucoid, un agent anticancerigen care inhibă creșterea tumorilor.

Pot îmbunătăți sănătatea pielii

Tot antioxidanții sunt cei care ajută la protejarea pielii de daunele solare și la combaterea semnelor îmbătrânirii.

Ouăle de prepeliță conțin lizină, un aminoacid, care stimulează producerea de colagen. Acesta este esențial pentru pielea sănătoasă, căreia îi redă elasticitatea.

Ajută la menținerea unui păr sănătos

Ouăle de prepeliță conțin zinc, fier, seleniu, aminoacizi și vitaminele A, B, C și E, care sunt benefice pentru sănătatea părului și a scalpului. De asemenea, pot reduce căderea părului și albirea prematură.

Sunt benefice în timpul sarcinii

Nu ezita să consumi ouă de prepeliță în timpul sarcinii pentru că au cantități mari de colină și vitamina B12. Colina este importantă pentru dezvoltarea creierului fătului. De asemenea, benefice sunt și zincul, seleniul și fierul.

La fel de bune sunt ouăle de prepeliță și după ce ai dat naștere. Cercetările privind efectul ouălor de prepeliță asupra șoarecilor care alăptează au arătat că, în ciuda conținutului lor ridicat de colesterol, acestea nu au afectat profilul lipidic sau greutatea corporală a șoarecilor.

Pot ajuta la tratarea tulburărilor sexuale

Chinezii au folosit în medicina tradițională ouăle de prepeliță pentru a trata tulburările sexuale și pentru a îmbunătăți virilitatea.

Un studiu efectuat pe șoareci care sufereau de diabet a arătat că gălbenușurile de ou de prepeliță pot ajuta la repararea leziunilor testiculare, dar este nevoie de mai multe studii în acest sens.

Pot trata afecțiuni ale rinichilor

Ouăle de prepeliță sunt bogate în antioxidanți care înlătură metalele grele toxice și radicalii liberi din organism. De asemenea, pot preveni formarea de pietre la rinichi.

Pot întări oasele, dinții și unghiile

Ouăle de prepeliță conțin nutrienți esențiali pentru dezvoltarea oaselor: vitamina D și lizina. Studiile arată că acești nutrienți ajută și la menținerea sănătății dinților și a unghiilor puternice. Aportul de proteine ajută și el la păstrarea unor unghii frumoase, care nu devin casante. 

Nu doar ouăle de prepeliță sun benefice, ci și cel al cojilor lor. Acestea sunt bogate în calciu, mineral care ajută la menținerea sistemului osos puternic.

Pot ajuta la ameliorarea depresiei

Ouăle de prepeliță conțin substanțe nutritive precum colina și vitamina D, care sunt esențiale pentru sănătatea creierului. Colina este importantă pentru sinteza neurotransmițătorilor, iar vitamina D poate fi eficientă în reducerea simptomelor depresiei.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a aduce dovezi solide în sprijinul acestui lucru.

Cum se pot consuma ouăle de prepeliță

Ouăle de pot fi consumate în mai multe moduri, în funcție de preferințele tale. Cel mai simplu mod este să le fierbi aproximativ 2-3 minute pentru un ou fiert moale sau 4-5 minute pentru un ou fiert tare. Poți să le servești ca atare sau să le asezonezi cu sare și piper.

Poți să faci o omletă din ouăle de prepeliță la fel ca din ouăle de găină. Sparge-le într-un bol, bate-le bine, adaugă sare, piper, legume, brânză sau alte ingrediente preferate, și prepară o omletă delicioasă.

De asemenea, ouăle de prepeliță pot fi adăugate în salate pentru a le îmbogăți din punct de vedere nutritiv. Fie le fierbi și le tai în jumătăți, fie le pui întregi în salată.

Ouăle de prepeliță pot fi conservate în saramură, ceea ce le va conferi o savoare unică. Pentru asta, fierbe ouăle, curăță-le de coajă și pune-le într-un amestec de apă, sare și oțet sau zeamă de lămâie. Poți adăuga, de asemenea, diverse condimente pentru a le da un gust special.

Datorită dimensiunii lor mici, ouăle de prepeliță sunt perfecte pentru a fi folosite în sushi sau sashimi. Ele adaugă o notă delicată și un aspect atractiv.

Câte ouă de prepeliță poți mânca într-o zi

Un singur ou de prepeliță cântărește aproximativ 10 g. Se recomandă consumul a 3 până la 5 ouă de prepeliță pentru a înlocui un ou de găină, care cântărește aproximativ 50 g. 

Pentru că au un aport destul de mare de colesterol este bine să nu depășești limita de 10 ouă în fiecare zi. Totuși, ține cont de starea ta de sănătate și de vârstă pentru a decide câte incluzi în meniul tău.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
alimente care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
închide