Cum să faci porumb fiert ca în copilărie
Porumbul fiert este o gustare pe cât de simplă, pe atât de complexă. Nu ai nevoie decât de porumb și apă pentru a-l găti, dar vei aduce la tine în bucătărie o parte din copilărie. Mirosul ce va cuprinde toată casa te va duce cu gândul la zilele de vară din vacanța de la bunici. Ai aici pașii necesari pentru cum să faci porumb fiert ca în copilărie.
Este extrem de simplu să fierbi porumb. Cea mai complicată parte începe înainte de a pune oala pe foc, atunci când trebuie să găsești porumbul potrivit pentru fiert. Piețele sunt pline de comercianți care îți spun că boabele porumbului lor sunt moi și că nu vor trebui fierte mai mult de jumătate de oră. De multe ori nu este adevărat. Iată cum să alegi cel mai bun știulete de porumb pentru fiert.
Cum alegi porumbul pentru fiert
Alege porumbul cu foi verzi care stau bine înfășurate în jurul știuletelui. Verifică și dacă tulpinile și mătasea sunt încă umede. Acesta este un semn că porumbul este încă proaspăt. Un alt lucru la care trebuie să fii atentă este să nu aibă viermi, mucegai sau alte urme de alterare. Dacă vânzătorul te lasă, poți să dai la o parte o parte din foi și să verifici boabele.
Odată ce ai ales știuleții potriviți și ai ajuns cu ei acasă curăță mătasea și foile. Pe cele din urmă nu le arunca. Pune câteva pe fundul vasului în care vei fierbe porumbul. Apoi, rupe în jumătate știuleții dacă sunt prea mari și pune-i peste foi. La final mai pune câteva foi deasupra, adaugă apă rece și pune oala pe foc mediu.
În funcție de soiul de porumb și de cât de proaspăt este, fierberea poate dura între 10-15 minute și o oră. Porumbul dulce se va fierbe mai repede, cel comun mai greu. Din când în când, înțeapă boabele cu o furculiță pentru a vedea cât de moi sunt.
Nu trebuie să adaugi sare în apa în care fierbe porumbul pentru că aceasta îl poate întări. Dacă vrei totuși să faci acest lucru pentru a-i potența aroma, pune sarea spre final, când este aproape gata. Ai aici o listă cu mai multe metode de gătire a porumbului.
Cum se consumă porumbul fiert
Porumbul fiert se poate mânca doar cu sare sau cu unt. În România, în mod tradițional, este preferată prima variantă. În ultimii ani, a început să câștige teren și porumbul fiert cu unt. Ideea este venită din gastronomia americană.
Cel mai bine este să mănânci porumbul fiert atunci când este fierbinte, dar dacă îți mai rămân câțiva știuleți, îi poți păstra la frigider. Nu îi lăsa la temperatura camerei pentru că vor căpăta un gust acru foarte repede. La rece îi poți pune într-un vas închis ermetic, eventual punând și o parte din apa în care au fiert, cât să îi acopere.
Preparate în care poți pune porumb
Dacă ai fiert mai mult porumb decât poți mânca îl poți folosi și pentru alte preparate. În primul rând este excelent în salate, fie ele de legume, pește sau carne. Salata de ton este unul dintre preparatele clasice în care se folosește porumbul fiert. De asemenea, poate fi folosit pentru pizza, paste, plăcinte, chiar și pentru tocănițe.
Boabele de porumb fiert pot fi congelate pentru a fi folosite mai târziu. Pune-le în pungi speciale pentru congelator, în porții potrivite pentru o salată sau alt preparat. Pot fi păstrate așa câteva luni.