Condimente recomandate pentru cafea. Ce să pui în ceașca ta de dimineață

Adăugarea condimentelor în cafea poate aduce o varietate de arome și note de gust, dându-i o nouă dimensiune. Condimentele precum scorțișoara, cardamomul, vanilia, nucșoara sau cacaoa pot oferi un gust delicios și un miros plăcut cafelei. Iată care sunt cele mai potrivite condimente recomandate pentru cafea.

Condimente pentru cafea alături de o cană plină cu cafea
Unele condimente pentru cafea trebuie folosite în cantități foarte mici pentru a nu copleși băutura / Shutterstock

Dacă ești iubitoare de cafea cu siguranță ai încercat și variantele aromate. În anumite țări sau culturi, există tradiții legate de consumul de cafea cu anumite condimente. De exemplu, în țările arabe, cafeaua este adesea aromatizată cu cardamom, iar în Mexic, se folosește scorțișoara pentru a-i adăuga savoare.

Condimente pentru cafea

Unele condimente pentru cafea pot avea proprietăți medicinale, așa că vei primi nu doar energie, ci și vitamine și nutrienți importanți pentru organismul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De exemplu, ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, iar turmericul este asociat cu beneficii pentru sănătatea sistemului imunitar.

Iată care sunt cele mai populare condimente pentru cafea

Scorțișoara

Nu trebuie să fii barista pentru a-și da seama că scorțișoara și cafeaua merg bine împreună. Poate chiar ai presărat scorțișoară deasupra unei cești de cappuccino.

O opțiune simplă este să adaugi scorțișoară măcinată direct în cafea. Poți face acest lucru înainte sau după prepararea cafelei, depinde de gusturile tale.

De cele mai multe ori, aceasta este modalitatea prin care te poți bucura de o cafea aromată cu scorțișoară. O altă variantă este să pui un baton de scorțișoară în ceașca de cafea. Lăsându-l să se înmoaie în cafea timp de câteva minute, își va elibera treptat.

De asemenea, poți amesteca scorțișoară măcinată cu cafeaua înainte de a o prepara. Adaugă o cantitate mică de scorțișoară în cafeaua măcinată și prepară cafeaua normal, folosind filtru, espressor sau metoda preferată. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de scorțișoară. Vezi de ce este recomandată în dieta zilnică.

Citește și

Cardamonul

Acest condiment piperat, citric și ușor floral se potrivește perfect cu cafeaua. Este un ingredient comun în cafeaua arabească și turcească datorită notei picante delicate pe care o aduce.

Este recomandat să folosești păstăi verzi sau cardamon pudră. Dacă alegi varianta păstăilor, amestecă câteva în râșniță împreună cu boabele de cafea. După aceea, prepară cafeaua după metoda preferată.

Ghimbir

Ghimbirul este folosit de cele mai multe ori în anotimpul rece, mai ales pentru turtă dulce sau alte deserturi. La fel de bine se potrivește și într-o ceașcă de cafea, fie proaspăt, fie pudră. Dacă vei utiliza ghimbir proaspăt, pune câteva felii deasupra cafelei măcinate înainte de preparare.

În cazul ghimbirului pudră, pune o linguriță pentru fiecare șase linguri de cafea. Ghimbirul nu doar că aduce o aromă puternică, dar oferă și tot felul de beneficii pentru sănătate.

Potrivit Healthline, ghimbirul poate ajuta la ameliorarea stărilor de greață, a indigestiei și a crampelor menstruale. De asemenea, ajută la menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge.

Nucșoara

Nucșoara este ușor picantă și este potrivită mai ales pentru o ceașcă de cafea în zilele reci și întunecate de toamnă. Pentru că are o aromă foarte puternică, nucșoara trebuie folosită în cantități mici, alături de alte condimente mai blânde.

Pe lângă gust și mirosul delicios, nucșoara poate oferi beneficii pentru sănătate. Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori despre care studiile arată că reglează nivelul zahărului din sânge și îmbunătățesc starea de spirit.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt amare, crocante, ciocolată în forma sa cea mai pură. Deși le lipsește dulceața, au un profil de aromă complex, care include note de pământ, nuci și fructe.

Atunci când sunt combinate cu alte ingrediente, niburile de cacao dau note puternice de ciocolată neagră, făcându-le condimentul perfect pentru cafea pentru iubitorii de moka.

Trebuie să combini ¼ de linguriță de boabe de cacao cu 10 g de cafea în râșnița de cafea. Amestecă-le, apoi prepară cafeaua cum o faci de obicei.  

Cuișoare

Folosirea cuișoarelor poate fi provocatoare, dar merită să încerci. Sunt un ingredient esențial în Café Touba, o băutură populară cu cofeină din Senegal sau în Qahwa Ma’atra, o băutură marocană care mai conține și scorțișoară, ghimbir și piper negru.

Atunci când sunt combinate cu cafeaua, cuișoarele emană note lemnoase și de nuci. Se potrivesc cel mai bine cu cafeaua din Columbia. Cel mai bun mod de a aroma cafeaua cu cuișoare este să le macini împreună și să faci apoi cafeaua într-o presă franceză.

Descoperă cum poți depozita condimentele pentru a le avea proaspete mai mult timp. Află ce spun specialiștii în bucătărie.

Vanilie

Combinarea cafelei cu vaniliei nu este o noutate. Aproape toate cafenelele au în meniul lor diverse sortimentele de cafea cu aromă de vanilie. Ideal este să folosești boabele de vanilie sau extractul de vanilie care aduc cafelei o aromă dulce și cremoasă, fără caloriile suplimentare.

Dacă folosești vanilie întreagă, ai nevoie de o singură boabă. Macin-o împreună cu boabele de cafea și apoi prepară băutura cum o faci de obicei. Dacă pui extract de vanilie, pune-le direct în ceașcă înainte de a bea.

Anason stelat

Pentru că are o aromă foarte puternică, nu folosi mai mult de jumătate de stea pentru o ceașcă de cafea. Înainte de preparare, va trebui să macini anasonul stelat folosind un mojar și un pistil sau o râșniță de condimente.

Apoi amestecă-l cu boabele de cafea măcinate și prepară băutura. Anasonul stelat este plin de flavonoide, care, conform Healthline, au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.

Șofran

Șofranul este cel mai scump condiment din lume, fiind denumit chiar „aur roșu”. Acest lucru nu trebuie să te sperie pentru că nu ai nevoie decât de un firicel pentru o ceașcă de cafea. Nu doar că are un preț exorbitant, dar are și arome foarte complexe.

Pe de o parte, are un gust dulce, pământesc, care amintește de flori și miere. Pe de altă parte, este ușor amar. Pentru a pregăti o cafea simplă cu șofran, prepară o ceașcă de espresso. Adăugă lapte cald și puțină miere. Apoi, zdrobește câteva fire de șofran în ceașcă și amestecă. La final pune pune deasupra spumă de lapte.

Menta

Vei găsi cafea cu mentă în cafenele mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Extractul de ulei de mentă este tot ceea ce ai nevoie pentru a face și acasă această băutură.

Pe măsură ce cafeaua se prepara, adăugați câteva picături ibric/ceașcă. Nu exagera, pentru că nu vei mai simți gustul cafelei. La final pune și un strop de lapte și vei avea o băutură delicioasă cu care să te răsfeți.

Ienibahar

Cu arome asemănătoare cu cele ale scorțișoarei, cuișoarelor, piperului negru și nucșoarei, ienibaharul este un condiment foarte complex. Are note calde, de pământ, este ușor amar și provine din fructele de pădure uscate și necoapte ale arborilor Pimenta dioica.

În cafea se potrivește cel mai bine în latte cu ienibahar. Combină ienibaharul, zahărul brun și apa, apoi fierbe compoziția până se formează un sirop. Combină siropul cu un espresso fierbinte și te vei bucura de o delicatesă.

Piper Cayenne

În unele dimineți nici măcar un espresso dublu nu este suficient pentru a te trezi. Când oboseala este reală și ai nevoie de ceva în plus pentru a scăpa de somnolență, ia în considerare să adăugi niște piper Cayenne în cafea.

Este de preferat să îl combini cu amestecuri de cafea care au note de ciocolată. Piperul va scoate în evidență notele de nuci, citrice și fructe din amestecurile de ciocolată, făcându-le să aibă un gust și mai bun.

Primul mod de a folosi piperul Cayenne în cafea este să îl combini cu cafeaua măcinată și să urmezi procesul normal de preparare. Al doilea mod este să pui praful de piper direct în ceașca de cafea.

Lavandă

Lavanda se potrivește bine cu amestecurile de cafea cu note florale, în special cele din Kenya și Etiopia. O modalitate de a încorpora lavandă în cafea este să faci sirop din levănțică proaspătă, zahăr și apă.

Lasă amestecul să fiarbă timp de 10 minute, apoi strecoară-l și adu-l la temperatura camerei. După aceea, pune-l în ceașca de cafea. Dacă vrei o băutură mai sofisticată prepară un latte cu lavandă în care pui miere, lapte și smântână.

Turmeric

Datorită aromei sale pământești, ușor amare, turmericul este un adaos excelent pentru cafea. Este recomandat să îl pui într-o cafea mai tare, astfel încât turmericul să nu copleșească băutura.

Amestecă ¼ de linguriță de turmeric măcinat în fiecare ceașcă de cafea și ¼ dintr-o linguriță de scorțișoară pentru a adăuga puțină dulceață. În loc de scorțișoară mai poți pune și cuișoare sau ghimbir în cafeaua cu turmeric.

Rozmarin

Aroma delicată a rozmarinului îți va îmbunătăți într-un mod subtil cafeaua. Se potrivește bine cu sortimentele care au note pământești sau picante, cum ar fi cele găsite în cele din Indonezia.

Când faci cafea cu rozmarin, nu ezitați să folosești o cafetieră. Pune o crenguță de rozmarin proaspăt deasupra cafelei măcinate, pornește mașina ca de obicei și prepară cafeaua. Băutura ar trebui să conțină numai ulei de rozmarin. Acesta se eliberează atunci când condimentul intră în contact cu apa fierbinte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Mai multe cești pline cu cafea puternică
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Pistolarul care a ameninţat un interlop cu pistolul în Bucureşti a fost gardă de corp pentru Robert de Niro şi Jason Statham
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Kira Hagi a început pregătirile pentru nuntă. Cine este şi cu ce se ocupă viitorul ginere al lui Gică Hagi
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Sanda Ladoși, dezvăluiri despre carierele pe care le-au ales copii ei. De ce nu vor să facă muzică
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Ce poate să apară pe Soare în timpul eclipsei de pe 29 martie. Detaliul surpriză care va fi vizibil
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Vafe cu leurdă și spanac. Un deliciu sărat, aromat și hrănitor
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: Sunt atât de mândru de voi
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
fresh
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
închide