Condimente recomandate pentru cafea. Ce să pui în ceașca ta de dimineață

Adăugarea condimentelor în cafea poate aduce o varietate de arome și note de gust, dându-i o nouă dimensiune. Condimentele precum scorțișoara, cardamomul, vanilia, nucșoara sau cacaoa pot oferi un gust delicios și un miros plăcut cafelei. Iată care sunt cele mai potrivite condimente recomandate pentru cafea.

Condimente pentru cafea alături de o cană plină cu cafea
Unele condimente pentru cafea trebuie folosite în cantități foarte mici pentru a nu copleși băutura / Shutterstock

Dacă ești iubitoare de cafea cu siguranță ai încercat și variantele aromate. În anumite țări sau culturi, există tradiții legate de consumul de cafea cu anumite condimente. De exemplu, în țările arabe, cafeaua este adesea aromatizată cu cardamom, iar în Mexic, se folosește scorțișoara pentru a-i adăuga savoare.

Condimente pentru cafea

Unele condimente pentru cafea pot avea proprietăți medicinale, așa că vei primi nu doar energie, ci și vitamine și nutrienți importanți pentru organismul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De exemplu, ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante, iar turmericul este asociat cu beneficii pentru sănătatea sistemului imunitar.

Iată care sunt cele mai populare condimente pentru cafea

Scorțișoara

Nu trebuie să fii barista pentru a-și da seama că scorțișoara și cafeaua merg bine împreună. Poate chiar ai presărat scorțișoară deasupra unei cești de cappuccino.

O opțiune simplă este să adaugi scorțișoară măcinată direct în cafea. Poți face acest lucru înainte sau după prepararea cafelei, depinde de gusturile tale.

De cele mai multe ori, aceasta este modalitatea prin care te poți bucura de o cafea aromată cu scorțișoară. O altă variantă este să pui un baton de scorțișoară în ceașca de cafea. Lăsându-l să se înmoaie în cafea timp de câteva minute, își va elibera treptat.

De asemenea, poți amesteca scorțișoară măcinată cu cafeaua înainte de a o prepara. Adaugă o cantitate mică de scorțișoară în cafeaua măcinată și prepară cafeaua normal, folosind filtru, espressor sau metoda preferată. Descoperă și care sunt beneficiile consumului de scorțișoară. Vezi de ce este recomandată în dieta zilnică.

Citește și

Cardamonul

Acest condiment piperat, citric și ușor floral se potrivește perfect cu cafeaua. Este un ingredient comun în cafeaua arabească și turcească datorită notei picante delicate pe care o aduce.

Este recomandat să folosești păstăi verzi sau cardamon pudră. Dacă alegi varianta păstăilor, amestecă câteva în râșniță împreună cu boabele de cafea. După aceea, prepară cafeaua după metoda preferată.

Ghimbir

Ghimbirul este folosit de cele mai multe ori în anotimpul rece, mai ales pentru turtă dulce sau alte deserturi. La fel de bine se potrivește și într-o ceașcă de cafea, fie proaspăt, fie pudră. Dacă vei utiliza ghimbir proaspăt, pune câteva felii deasupra cafelei măcinate înainte de preparare.

În cazul ghimbirului pudră, pune o linguriță pentru fiecare șase linguri de cafea. Ghimbirul nu doar că aduce o aromă puternică, dar oferă și tot felul de beneficii pentru sănătate.

Potrivit Healthline, ghimbirul poate ajuta la ameliorarea stărilor de greață, a indigestiei și a crampelor menstruale. De asemenea, ajută la menținerea echilibrului nivelului de zahăr din sânge.

Nucșoara

Nucșoara este ușor picantă și este potrivită mai ales pentru o ceașcă de cafea în zilele reci și întunecate de toamnă. Pentru că are o aromă foarte puternică, nucșoara trebuie folosită în cantități mici, alături de alte condimente mai blânde.

Pe lângă gust și mirosul delicios, nucșoara poate oferi beneficii pentru sănătate. Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori despre care studiile arată că reglează nivelul zahărului din sânge și îmbunătățesc starea de spirit.

Boabe de cacao

Boabele de cacao sunt amare, crocante, ciocolată în forma sa cea mai pură. Deși le lipsește dulceața, au un profil de aromă complex, care include note de pământ, nuci și fructe.

Atunci când sunt combinate cu alte ingrediente, niburile de cacao dau note puternice de ciocolată neagră, făcându-le condimentul perfect pentru cafea pentru iubitorii de moka.

Trebuie să combini ¼ de linguriță de boabe de cacao cu 10 g de cafea în râșnița de cafea. Amestecă-le, apoi prepară cafeaua cum o faci de obicei.  

Cuișoare

Folosirea cuișoarelor poate fi provocatoare, dar merită să încerci. Sunt un ingredient esențial în Café Touba, o băutură populară cu cofeină din Senegal sau în Qahwa Ma’atra, o băutură marocană care mai conține și scorțișoară, ghimbir și piper negru.

Atunci când sunt combinate cu cafeaua, cuișoarele emană note lemnoase și de nuci. Se potrivesc cel mai bine cu cafeaua din Columbia. Cel mai bun mod de a aroma cafeaua cu cuișoare este să le macini împreună și să faci apoi cafeaua într-o presă franceză.

Descoperă cum poți depozita condimentele pentru a le avea proaspete mai mult timp. Află ce spun specialiștii în bucătărie.

Vanilie

Combinarea cafelei cu vaniliei nu este o noutate. Aproape toate cafenelele au în meniul lor diverse sortimentele de cafea cu aromă de vanilie. Ideal este să folosești boabele de vanilie sau extractul de vanilie care aduc cafelei o aromă dulce și cremoasă, fără caloriile suplimentare.

Dacă folosești vanilie întreagă, ai nevoie de o singură boabă. Macin-o împreună cu boabele de cafea și apoi prepară băutura cum o faci de obicei. Dacă pui extract de vanilie, pune-le direct în ceașcă înainte de a bea.

Anason stelat

Pentru că are o aromă foarte puternică, nu folosi mai mult de jumătate de stea pentru o ceașcă de cafea. Înainte de preparare, va trebui să macini anasonul stelat folosind un mojar și un pistil sau o râșniță de condimente.

Apoi amestecă-l cu boabele de cafea măcinate și prepară băutura. Anasonul stelat este plin de flavonoide, care, conform Healthline, au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimicrobiene.

Șofran

Șofranul este cel mai scump condiment din lume, fiind denumit chiar „aur roșu”. Acest lucru nu trebuie să te sperie pentru că nu ai nevoie decât de un firicel pentru o ceașcă de cafea. Nu doar că are un preț exorbitant, dar are și arome foarte complexe.

Pe de o parte, are un gust dulce, pământesc, care amintește de flori și miere. Pe de altă parte, este ușor amar. Pentru a pregăti o cafea simplă cu șofran, prepară o ceașcă de espresso. Adăugă lapte cald și puțină miere. Apoi, zdrobește câteva fire de șofran în ceașcă și amestecă. La final pune pune deasupra spumă de lapte.

Menta

Vei găsi cafea cu mentă în cafenele mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă. Extractul de ulei de mentă este tot ceea ce ai nevoie pentru a face și acasă această băutură.

Pe măsură ce cafeaua se prepara, adăugați câteva picături ibric/ceașcă. Nu exagera, pentru că nu vei mai simți gustul cafelei. La final pune și un strop de lapte și vei avea o băutură delicioasă cu care să te răsfeți.

Ienibahar

Cu arome asemănătoare cu cele ale scorțișoarei, cuișoarelor, piperului negru și nucșoarei, ienibaharul este un condiment foarte complex. Are note calde, de pământ, este ușor amar și provine din fructele de pădure uscate și necoapte ale arborilor Pimenta dioica.

În cafea se potrivește cel mai bine în latte cu ienibahar. Combină ienibaharul, zahărul brun și apa, apoi fierbe compoziția până se formează un sirop. Combină siropul cu un espresso fierbinte și te vei bucura de o delicatesă.

Piper Cayenne

În unele dimineți nici măcar un espresso dublu nu este suficient pentru a te trezi. Când oboseala este reală și ai nevoie de ceva în plus pentru a scăpa de somnolență, ia în considerare să adăugi niște piper Cayenne în cafea.

Este de preferat să îl combini cu amestecuri de cafea care au note de ciocolată. Piperul va scoate în evidență notele de nuci, citrice și fructe din amestecurile de ciocolată, făcându-le să aibă un gust și mai bun.

Primul mod de a folosi piperul Cayenne în cafea este să îl combini cu cafeaua măcinată și să urmezi procesul normal de preparare. Al doilea mod este să pui praful de piper direct în ceașca de cafea.

Lavandă

Lavanda se potrivește bine cu amestecurile de cafea cu note florale, în special cele din Kenya și Etiopia. O modalitate de a încorpora lavandă în cafea este să faci sirop din levănțică proaspătă, zahăr și apă.

Lasă amestecul să fiarbă timp de 10 minute, apoi strecoară-l și adu-l la temperatura camerei. După aceea, pune-l în ceașca de cafea. Dacă vrei o băutură mai sofisticată prepară un latte cu lavandă în care pui miere, lapte și smântână.

Turmeric

Datorită aromei sale pământești, ușor amare, turmericul este un adaos excelent pentru cafea. Este recomandat să îl pui într-o cafea mai tare, astfel încât turmericul să nu copleșească băutura.

Amestecă ¼ de linguriță de turmeric măcinat în fiecare ceașcă de cafea și ¼ dintr-o linguriță de scorțișoară pentru a adăuga puțină dulceață. În loc de scorțișoară mai poți pune și cuișoare sau ghimbir în cafeaua cu turmeric.

Rozmarin

Aroma delicată a rozmarinului îți va îmbunătăți într-un mod subtil cafeaua. Se potrivește bine cu sortimentele care au note pământești sau picante, cum ar fi cele găsite în cele din Indonezia.

Când faci cafea cu rozmarin, nu ezitați să folosești o cafetieră. Pune o crenguță de rozmarin proaspăt deasupra cafelei măcinate, pornește mașina ca de obicei și prepară cafeaua. Băutura ar trebui să conțină numai ulei de rozmarin. Acesta se eliberează atunci când condimentul intră în contact cu apa fierbinte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
baharat
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 43, 44 și 45 din 19 decembrie 2025. Albert o amenință iar pe Anda. Ce decide Filip
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
închide