Ce este untul de migdale și ce beneficii are asupra organismului
Untul de migdale nu este un ingredient foarte des întâlnit în magazinele din România, însă câștigă din cel în ce mai mult teren în ultimul timp. Migdalele au fost asociate cu îmbunătățirea memoriei și a metabolismului. De asemenea, sunt bogate în proteine și fibre care sunt necesare pentru funcționarea corectă a intestinului. De aceea, poți înlocui cu succes untul clasic cu unt de migdale.
Untul de migdale este de fapt o pastă de migdale pe care o poți face chiar acasă la tine, mărunțind foarte bine migdalele într-un robot de bucătărie. Poți adăuga câteva picături de migdale pentru ca untul să fie cât mai cremos. Pentru intensificarea gustului poți pune și un praf de sare. După ce este gata îl poți mânca cu biscuiți, pâine sau îl poți folosi ca ingredient în diverse preparate culinare.
Ce beneficii are untul de migdale
Untul de migdale este o alternativă delicioasă și sănătoasă la untul clasic din lapte de vacă. Este bogat în nutrienți și furnizează o mulțime de carbohidrați și de acizi grași mononesaturați. Descoperă și rețeta laptelui de migdale. Vezi cum îl poți prepara acasă.
O porție de 10 g de unt de arahide conțin potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA:
- Calorii: 61,4 kcal
- Grăsimi totale: 5,6 g
- Grăsimi saturare: 4,2 g
- Carbohidrați: 1,9 g
- Fibre: 1 g
- Proteine 2,1 g
- Colesterol: 0 g
- Sodiu: 0,7 mg
- Potasiu: 7,84 mg
De asemenea, untul de migdal este bogat în minerale — fier, magneziu, calciu, vitaminele B3, B6, B9, E și unele forme de vitamina A. Este, de asemenea, o sursă bogată de acizi grași omega-3, care sunt antioxidanți excelenți.
Beneficiile untului de migdale asupra sănătății
Cu un profil nutrițional atât de bogat, untul de migdale nu poate să nu aibă beneficii asupra sănătății. Iată cele mai importante 5 dintre ele:
Poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare
Este dovedit științific că introducerea migdalelor în meniul zilnic reduce colesterolul rău (LDL) și crește colesterolul bun (HDL). Acizii grași mononesaturați din migdale stimulează producția de HDL.
În plus, vitamina E din migdale previne înfundarea vaselor de sânge. Aceasta acționează ca un vasodilatator, ceea ce ajută la reducerea hipertensiunii arteriale.
Poate ajuta la pierderea în greutate
Carbohidrații și fibrele din untul de migdale te ajută să simți senzația de sațietate pentru mai mult timp. Untul de migdale ajută la reducerea nevoii de a ronțăi. Acest lucru duce la pierderea în greutate.
Este bogat în acizi grași omega-3
Acizii grași omega-3 sunt antioxidanți care ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) sunt doi acizi grași omega-3 importanți care reduc nivelul trigliceridelor din organism care influențează direct sănătatea inimii.
Acizii grași omega-3 îmbunătățesc, de asemenea, vederea și reduc riscul de degenerescență maculară legată de vârstă. De asemenea, reduc durerea cauzată de artrita reumatoidă, datorită proprietăților lor antireumatoide.
Poate ajuta la o mai bună funcționare a creierului
Migdalele sunt o sursă excelentă de vitamina E, acizi fenolici și acid folic, care sunt esențiale pentru buna funcționare a creierului. Un studiu pe cobai a arătat că administrarea repetată de migdale timp de 28 de zile a arătat o îmbunătățire substanțială a comportamentului lor cognitiv.
Migdalele ar putea ajuta, de asemenea, la prevenirea deteriorării funcțiilor creierului legate de vârstă. Într-un alt studiu uman efectuat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani, consumul de 85 g de migdale în fiecare zi timp de șase luni a arătat o îmbunătățire a funcției cognitive.
Poate ajuta la o sarcină sănătoasă
Aportul optim de calci poate preveni nașterea prematură, poate reduce riscul de preeclampsie și poate crește greutatea la naștere a fătului. Untul de migdale are acid folic, calciu și fier, care sunt necesare atât pentru sănătatea mamei, cât și pentru dezvoltarea fătului.
Poate ajuta la sănătatea digestivă
Fibrele din untul de migdale sunt bune pentru intestin. Acesta conține fibre insolubile care acționează ca o căptușeală în tractul digestiv, netezind procesul de digestie.
Poate ajuta la promovarea sănătății oaselor
Untul de migdale are magneziu și calciu, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor. Despre calciu numeroase studii au demonstrat că ajută la menținerea unui sistem osos sănătos și puternic, iar magneziul ajută la absorbția lui.
Poate reduce riscul de diabet
Magneziul din untul de migdale reduce rezistența la insulină din organism, ceea ce duce la o absorbție mai bună a glucozei în organism. În acest fel, poate ajuta la reducerea riscului de diabet.
Poate ajuta la reducerea inflamației pielii
Untul de migdale are, într-o oarecare măsură, și acizi grași omega-6. Alături de omega-3, aceștia ajută la producerea de eicosanoide, care sunt compuși antiinflamatori esențiali. S-au dovedit că ajută la gestionarea bolilor de piele precum psoriazisul, dermatita atopică și eczemele.