Cum se coc corect vinetele și cum se descojesc mai ușor
A sosit vremea să faci provizii pentru cămară sau congelator, dar te sperie coacerea și curățarea legumelor? Avem pentru tine mai jos câteva sfaturi despre cum se coc corect vinetele și cum se decojesc mai ușor.
Dintre legumele de vară și de toamnă, vinetele sunt cele mai populare pentru a le conserva pentru iarnă. Le poți conserva la congelator sau la borcane, pentru salate sau pentru mâncăruri scăzute. Le mai poți conserva sub formă de zacuscă sau de sosuri. În majoritatea cazurilor, înainte de a le conserva, vinetele necesită coacere și curățare.
Există și rețete în care vinetele pot fi folosite cu coajă sau curățate, dar fără a fi coapte. Un exemplu îl poți descoperi la rețeta de vinete marinate în sos de roșii. Conservate în acest mod vinetele pot fi servite simple, pe post de salată, dar și incluse în diferite rețete de mâncăruri.
Descoperă mai jos cum se coc corect vinetele
Există mai multe metode de coacere a vinetelor, mai simple sau mai complexe. Printre acestea se numără metoda grătarului cu jar, metoda flăcării de aragaz sau a plitei și metoda coacerii în cuptor.
Metoda coacerii pe grătar
Chiar dacă nu este cea mai sănătoasă, metoda grătarului este cea mai populară și cea mai apreciată. Vinetele coapte pe grătar vor avea un gust mai deosebit datorită carbonizării cojilor, a căror aromă pătrunde și în miezul vinetelor. Această metodă este perfectă pentru atunci când vrei să coci o cantitate mai mare de vinete și dispui de un grătar în curte.
Tot ce trebuie să faci este să speli bine vinetele și să le ștergi cu prosoape de hârtie. Apoi le pui una lângă alta pe grătarul bine încins și le coci întorcându-le de pe o parte pe cealaltă. Poți folosi pentru focul grătarului lemne de brad sau cărbuni, care se vor transforma mai rapid în jar.
Descoperă și cum să gătești legume la grătar, precum și metodele prin care rămân suculente și crocante.
Pasul curățării vinetelor devine mai ușor dacă presari sare peste ele imediat după coacere și le acoperi cu o folie de prospețime. Lași vinetele să se înăbușe sub folie timp de 20-30 de minute, apoi te vor surprinde cât de ușor se vor descoji.
Cum se coc corect vinetele pe flacăra aragazului
Dacă te întrebi cum se coc vinetele folosind flacăra aragazului, aici vei avea nevoie fie de un grilaj metalic fie de o tavă metalică mai veche.
Pentru a nu face mizerie în timpul coacerii protejează aragazul cu o folie de aluminiu înainte de a aprinde flacăra.
Metoda este ușor asemănătoare cu cea a grătarului, însă vinetele se coc sub influența flăcării, nu a jarului. Așezi vinetele pe tavă sau pe grilaj, aprinzi flacăra aragazului și le lași să se carbonizeze întorcându-le constant de pe o parte pe cealaltă.
După coacere, folosești aceeași metodă ca și la pasul anterior, pentru a descoji vinetele mai ușor.
Cum coci vinetele folosind metoda cuptorului
Metoda cuptorului este cea mai simplă, însă gustul vinetelor nu va fi la fel de delicios ca în cazul primelor două metode.
Tot ce ai de făcut este să pui hârtie de copt în tavă și să așezi vinetele peste ea. cu o furculiță înțepi vinetele din loc, pe toate părțile. Apoi introduci tava în cuptor și coci vinetele la 22o de grade Celsius pentru 40 de minute.
Această metodă este mai simplă pentru că nu necesită întoarcerea vinetelor în timpul coacerii. În plus, nu se face nici mizerie pentru că nu se va carboniza coaja vinetelor așa încât să producă fum.
Dacă ți-au fost utile sfaturile despre cum se coc corect vinetele și cum se descojesc mai ușor, poate te interesează și cum se curăță perfect ardeii copți.
Galerie foto