Cum se folosește presa franceză. Sfaturi pentru a obține cea mai aromată cafea

Presa franceză este un vas cilindric cu piston și sită de filtru încorporat care presează apa fierbinte prin cafeaua măcinată. A fost inventată la sfârșitul anilor 1800, însă istoria ei este una destul de întortocheată. Singurul lucru cert este că este un aparat perfect pentru a obține o cafea tare și aromată. Iată cum se folosește presa franceză.

O mână care folosește o presă franceză pentru a prepara cafea
Pentru presa franceză ai nevoie de cafea prăjită mai intens / Shutterstock

Deși se numește presă franceză, originea acestui sistem de fabricare a cafelei este încă un mister. Atât francezii, cât și italienii și-au arogat originile ei. 

Potrivit unei legende care datează din anii 1850, un francez din rutina lui zilnică, care pregătea cafea într-un vas deasupra unei flăcări deschise, a fost primul care și-a preparat cafeaua în acest fel. A fost mai degrabă o întâmplare, decât o invenție.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește presa franceză

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când vrei să îți prepari cafeaua la presa franceză este să o pui pe o suprafață uscată și plană. 

Ține mânerul dispozitivului ferm, apoi trageți pistonul. După aceea, pune o lingură grămadă—aproximativ 7-8 grame—de cafea măcinată mediu spre grunjoasă în vasul presei franceze la 200 ml de apă. Ai nevoie de un raport de cafea măcinată/apă de 1:12.

Apoi, toarnă apă fierbinte, nu clocotită. Trebuie să aibă aproximativ 90°C. Amestecă ușor și reintrodu cu grijă pistonul în cilindru, oprindu-te chiar deasupra apei și a cafelei măcinate.

Lasă-l să stea 3-4 minute. În cele din urmă, apăsă pistonul încet, exercitând o presiune constantă. După fiecare utilizare, spală presa franceză cu apă și detergent și usc-o bine.

Care este raportul perfect de cafea și apă

Pentru presa franceză raportul perfect de cafea și apă este de 1:12, adică o parte de cafea la 12 părți de apă. Cu toate acestea, acest raport poate fi ajustat pentru a se potrivi preferințelor personale, deoarece unii oameni preferă cafeaua mai tare, alții mai slabă.

Dacă vrei să prepari două căni de cafea ai nevoie de aproximativ 14-16 grame de cafea. Acest lucru înseamnă 3 -4 linguri de cafea. Deci raportul dintre cafea și apă este de aproximativ 1:15.

Ce fel de cafea este cea mai bună pentru presa franceză

Pentru a face cafea la presa franceză ai nevoie de cafea prăjită mediu până la intensă. Dacă îți place să adaugi și lapte și zahăr atunci este de preferat să folosești o cafea prăjită mai intens care are arome de pământ și de ciocolată.

În ceea ce privește măcinarea, ai nevoie de o cafea măcinată mediu. Măcinarea foarte grosieră poate înfunda filtrul, în timp ce măcinarea foarte fină va trece prin filtru, rezultând o cafea tulbure.

Presa franceză, inventată din greșeală

Potrivit legendei, francezul, al cărui nume rămâne necunoscut, își fierbea apa când și-a dat seama că a uitat să pună cafeaua. Dar, odată ce a adăugat-o, a observat că a rămas la suprafața vasului.

Pentru a economisi singura porție de cafea pe care o avea, a cumpărat o bucată de metal de la un comerciant italian care trecea. L-a pus peste vas și a folosit un băț pentru a-l apăsa în jos. 

În mod surprinzător, rezultatul s-a dovedit incredibil, ceea ce a dus la descoperirea unui nou mod de preparare a cafelei, potrivit The Cooking World.

Primul design pentru acest stil de preparare a cafelei a fost brevetat în 1852 de francezii Mayer și Delforge. Totuși, Primul brevet al unei prese franceze care seamănă cu ceea ce folosim astăzi a fost brevetat de italienii Attilio Calimani și Giulio Moneta în 1929.

Invenția lor, similară cu primele modele ale lui Mayer și Delforge, a fost caracterizată ca un vas adaptat pentru a conține un lichid. Astăzi, presa franceză se găsește în aproape orice colț de lume. Are avantajul de a nu necesita foc direct pentru preparare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Mai multe cești pline cu cafea puternică
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Galerie foto
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: România e uimitoare
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Ce a ales să facă fiica lui Leonard Doroftei, după ce s-a întors în ţară. Fratele ei a dat-o de gol: „Culmea. Şi-a dorit mult”
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Proprietățile medicinale ale rădăcinii de gențiană. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei plante
Proprietățile medicinale ale rădăcinii de gențiană. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei plante
Proprietățile medicinale ale rădăcinii de gențiană. Beneficiile și potențialele riscuri ale acestei plante
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Degețele din piept de pui în crustă de porumb
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
Studiu: Neglijarea în copilărie afectează dezvoltarea memoriei de lucru
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
fresh
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
închide