Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Ce substanță trebuie să folosești
Manipularea în siguranță a puiului crud este esențială pentru evitarea contaminării bacteriene. Microbii nu se răspândesc doar prin consum, ci și atunci când speli sau pregătești carnea de pui pentru a o găti. Iată cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor. Vezi ce substanță trebuie să folosești.
Atunci când speli sau tranșezi carnea de pui, bacteriile se împrăștie în chiuvetă sau pe blatul din bucătărie. De aici, pot ajunge pe alte ingrediente care nu vor fi supuse tratamentului termic. De aceea, este mai ușor și mai sigur să clătești puiul cu suc de lămâie. De asemenea, îl poți înmuia într-o baie cu suc de lămâie înainte de a-l pregăti pentru gătit.
Cum speli carnea de pui pentru a împiedica răspândirea bacteriilor
Nu este nimic nepotrivit în a spăla carnea de pui cu zeamă de lămâie. Este o metodă folosită des în Indiile de Vest, în Caraibe, Indonezia și Etiopia. Există o mulțime de rețete de preparate cu carne de pui pe bază de lămâie care sunt delicioase în întreaga lume.
Zeama de lămâie nu numai că igienizează. Va reduce și mirosul pe care carnea de pui îl poate căpăta în urma depozitării.
Ce efecte are zeama de lămâie asupra cărnii de pui
Valoarea scăzută a pH-ului acidului citric din sucul de lămâie are proprietăți antibacteriene. Acest lucru se întâmplă datorită capacității sale de a contracara mediile cu pH mai ridicat de care sunt de obicei atrase bacteriile.
Lămâia modifică, de asemenea, proteinele de la suprafața puiului. Acest lucru conferă frăgezime, făcând puiul mai moale și mai suculent. Zeama de lămâie poate fi înlocuită cu oțetul, care are aceleași efecte.
Totuși, ține cont de faptul că nici spălarea puiului în chiuvetă, nici înmuierea în lămâie nu va ucide nimic, potrivit Food Republic. Mai degrabă, lămâia acționează ca un agent activ de suprafață, făcând mai ușoară clătirea germenilor în loc să-i omoare.
Cu alte cuvinte, contribui doar la spălarea oricărei bacterii care ar putea fi responsabilă pentru mirosul puiului, precum și a oricăror alți contaminanți mai periculoși. Uneori, puiul poate avea chiar un miros asemănător clorului. Acest lucru înseamnă că, de fapt, a fost deja spălat de producător într-o soluție de înălbitor. Avantajul clătirii cărnii de pui cu zeamă de lămâie este că împiedici răspândirea bacteriilor în bucătărie.
Nu te încrede 100% în lămâie
Acizii precum sucul de lămâie și oțetul nu sunt o metodă fără greșeală de curățare a puiului. Un raport din 2018 al revistei Food Control care analizează siguranța alimentelor a constatat că o „soluție diluată de lămâie sau oțet de 10% a fost o metodă ineficientă pentru îndepărtarea agenților patogeni”.
Înmuierea puiului în suc de lămâie poate fi o modalitate eficientă de a neutraliza mirosurile și de a clăti unele bacterii, dar nu va acționa ca un dezinfectant complet.
Mai degrabă, este o alternativă mai sigură la spălarea puiului în chiuvetă, iar mediul cu pH scăzut va ajuta la prevenirea dezvoltării noilor bacterii. Cu toate acestea este mult mai sigur decât să speli carnea sub jet de apă, care este calea sigură de a împrăștia bacterii periculoasă prin toată bucătăria.