Ingredientul surpriză care îți va face compoziția pentru chiftele suculentă și foarte gustoasă
Chiftelele, acele mici bucăți de carne sau legume mărunțite și modelate în formă de biluțe sau discuri, se găsesc în aproape toate bucătăriile lumii de secole. Au evoluat și s-au adaptat în diferite moduri, astfel că au rămas un preparat delicios și versatil, îndrăgit de milioane de oameni din toate colțurile globului. Descoperă și tu ingredientul surpriză care îți va face compoziția pentru chiftele suculentă și foarte gustoasă.
Indiferent dacă le servești ca atare sau cu spaghete și sos de roșii, servite în stil suedez sau aruncate într-o supă mexicană, chiftelele sunt un preparat pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când gândești meniul familiei.
Pentru chiftele există o mulțime de rețete și fiecare dintre ele conține ingrediente prin care se încearcă amplificarea aromelor, dar și obținerea unei texturi cât mai apetisante. În unele zone se încorporează legume proaspete tocate, condimente chiar și brânză pentru a lega mai bine compoziția.
Indiferent cum urmează să consumi chiftelele, cel mai important este să te asiguri că sunt suculente la interior. Nu este nimic mai rău decât să muști dintr-o chiftea care să fie uscată.
Dincolo de calitatea cărnii folosite și de condimente, pentru chiftele suculente este nevoie de ceva mai mult. Specialiștii de la Tasting Table spun că există un ingredient salvator care le va da chiftelelor textura potrivită indiferent de situație. Acesta este sosul de mere.
Ingredientul care păstrează compoziția pentru chiftele suculentă
Sosul de mere nu este un ingredient pe care l-ai asocia în mod normal cu o rețetă de chiftele. Este cât se poate de neobișnuit, dar în aceeași măsură extrem de util. În primul rând, piureul de fructe aduce o notă dulce care aduce un echilibru între condimente, sare și grăsimea din carne.
Cel mai important aspect este că oferă un plus de umiditate cărnii ambalate. Acest lucru se traduce prin faptul că după procesul de gătire vei acea o chifteluță bogată, pe cât de suculentă, pe atât de delicioasă.
Cum se încorporează sosul de mere în compoziția de chiftele
Sosul de mere se încorporează ușor în compoziția de chitfele. Începeți cu 150 ml sos de mere neîndulcit pentru fiecare 1½ kg de carne tocată folosită. Dacă folosești, ouă și pesmet, poți să pui chiar și o cană întreagă. În felul acesta, sosul de mere să nu se pierde printre celelalte ingrediente.
Adăugarea de sos de mere în rețeta de chiftele se potrivește cu carnea de curcan, cu cea de vită și de porc. Indiferent dacă le prăjești într-o tigaie, sau le pui pe grătar sau la cuptor vor fi foarte suculente.
Cum faci sos de mere acasă
Dacă nu găsești sos de mere în magazin, îl poți face acasă. Ai nevoie de 4 mere mari (de preferat, soiuri dulci și suculente), 120 g zahăr granulat (sau mai puțin în funcție de preferințe), sucul de la o jumătate de lămâie, 1/2 linguriță de scorțișoară (opțional), jumătate de linguriță de esență de vanilie (opțional), 70 ml apă (pentru a subția sosul, dacă este necesar).
Trebuie să speli merele și să le cureți de semințe și de coajă. Dacă preferi un sos de mere mai fin, poți să le pasezi sau să le dai prin blender după ce le-ai tăiat. Apoi le pui într-o cratiță mare, împreună cu restul ingredientelor, în afară de apă.
Amesteci totul bine și lași pe foc 10-15 minute sau până când merele devin moi și încep să se dezintegreze. Amesteci ocazional pentru a evita lipirea de vas.
Poți să faci un sos foarte fin folosind un blender. Dacă sosul este prea gros, poți să-l subțiezi adăugând treptat apă și amestecând până când obții consistența dorită.
Lasă sosul să se răcească înainte de a-l servi. Poți să-l pui într-un recipient ermetic și să-l păstrezi în frigider timp de câteva zile.