De ce crapă pâinea în cuptor. Sfaturi și trucuri utile

Pâinea făcută în casă este unul dintre cele mai satisfăcătoare preparate. Aproape nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, cu coaja crocantă și miezul aburind pe care poți unge cu unt galben și aromat. Mirosul pe care îl degajă în bucătărie este unul fantastic. Dacă pâinea este gustoasă, nu prea contează dacă are un aspect perfect. Totuși, dacă nu vrei să ai o pâine cu coaja crăpată trebuie să respecți câteva reguli. Iată de ce crapă pâinea în cuptor.

De ce crapă pâinea în cuptor ilustrată cu ajutorul a două mâini care pun o pâine în cuptor
Făina, perioada de dospire și temperatura sunt foarte importante pentru o pâine bună / Shutterstock

Prepararea pâinii necesită respectarea unor reguli stricte în ceea ce privește ingredientele, modul de a frământa aluatul, dospirea, temperatura de coacere. Toate sunt importante și influențează gustul, aroma, textura și consistența pâinii

De ce crapă pâinea de casă în cuptor

Există mai multe motive posibile pentru care pâinea poate să se crape în cuptor. Iată câteva dintre ele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Temperatura incorectă

Dacă cuptorul este prea fierbinte sau prea rece, pâinea poate să se crape. Un cuptor prea fierbinte poate face ca pâinea să crească prea repede, ceea ce poate duce la crăparea crustei.

În același timp, un cuptor prea rece poate încetini procesul de coacere, permițând aburului să iasă în timp ce pâinea se coace, ceea ce poate duce, de asemenea, la o coajă crăpată.

Umiditate insuficientă

Pentru a obține o coacere uniformă și o coajă apetisantă este important să existe suficientă umiditate în cuptor.

Umiditatea face coaja crocantă. În plus, mediul va fi potrivit pentru dospirea pâinii în prima parte a procesului de coacere. Dacă cuptorul nu are suficientă umiditate, coaja poate să se usuce prea repede și să se crape.

Citește și

Procesul de dospire

Dacă pâinea nu este dospită suficient timp înainte de a fi introdusă în cuptor poate crăpa în timpul coacerii. Dospire corectă permite gazelor eliberate de drojdie să se distribuie uniform în aluat și să creeze o structură fermă și uniformă.

Descoperă și ce să pui în aluatul de pâine pentru a o face mai pufoasă și gustoasă.

Compoziția aluatului

Unele rețete de pâine pot necesita ajustări ale cantității de apă sau de alte ingrediente pentru a obține o textură adecvată a aluatului. Dacă aluatul este prea uscat coaja poate crăpa în timpul coacerii.

Pentru a evita crăparea pâinii în cuptor este important să urmezi corect rețeta. De asemenea, trebuie să acorzi atenție factorilor precum temperatura cuptorului, umiditatea și timpul de dospire al pâinii. Experiența și practica în coacerea pâinii te vor ajuta să obții rezultate mai bune și să eviți crăparea crustei.

La ce temperatura se coace pâinea

Temperatura la care se coace pâinea poate varia în funcție de rețeta și de tipul de pâine pe care îl prepari. În general, temperatura obișnuită pentru coacerea pâinii este în jurul valorii de 190-220°C.

Cu toate acestea, este important să urmezi instrucțiunile specifice din rețeta pe care o utilizezi, deoarece diferite tipuri de pâine și rețete pot avea cerințe specifice în ceea ce privește temperatura de coacere.

Pentru pâinea albă sau pâinea cu drojdie activă, temperatura de coacere obișnuită este în jurul valorii de 200°C. Este recomandat să încălzești cuptorul în prealabil la această temperatură și să menții temperatura constantă pe tot parcursul coacerii.

Pentru pâinea integrală sau pâinea cu adaosuri precum semințe sau fulgi de ovăz, temperatura de coacere poate fi puțin mai scăzută, în jurul valorii de 180-200°C. Aceasta permite pâinii să se coacă mai încet și să obțină o textură mai moale în interior.

În plus, durata de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și grosimea pâinii. Este recomandat să urmărești pâinea pe parcursul procesului de coacere și să verifici dacă a atins o culoare aurie sau maro și dacă are coaja cu textura crocantă.

Cum și cât se frământă pâinea

Frământarea pâinii este un proces esențial în prepararea acesteia, deoarece ajută la dezvoltarea rețelei de gluten din aluat și la obținerea unei texturi elastice și pufoase. Orice rețetă de pâine începe prin combinarea ingredientelor pentru aluat într-un castron. Trebuie amestecate până când se formează un aluat gros și se leagă de marginile castronului.

Dacă dorești să framânți manual, transferă aluatul pe o suprafață curată, presărată cu făină. Folosește mâinile pentru a apăsa și a rula aluatul înainte și înapoi. Împinge partea de jos a aluatului cu palma mâinii și apoi răsucește-l cu o rotație de 90 de grade.

Repetă aceste mișcări timp de aproximativ 10-15 minute. Frământarea corectă se realizează prin exercitarea presiunii și întinderii aluatului pentru a dezvolta rețelei de gluten.

Dacă folosești un mixer echipat cu un accesoriu de frământare se recomandă o viteză scăzută sau medie. Frământarea va dura aproximativ 8-10 minute.

Indiferent de metoda aleasă, poți verifica elasticitatea aluatului prin efectuarea testului de extindere a aluatului. Ia o bucată mică de aluat și întinde-o cu mâinile. Dacă aluatul se întinde fără să se rupă și formează o membrană subțire prin care poți vedea lumina, atunci este gata de dospire. Dacă aluatul se rupe ușor, continuă frământarea pentru câteva minute suplimentare.

După ce ai terminat de framântat, formează aluatul într-o bilă și pune-l înapoi în castron. Acoperă castronul cu un prosop curat și lasă aluatul să se odihnească pentru o perioadă de dospire adecvată.

Cât despre durata de frământare, acesta poate varia în funcție de tipul de pâine și de metoda de frământare. În general, timpul de frământare manuală poate fi de 10-15 minute, iar pentru frământarea cu mixerul poate fi de 8-10 minute. Este important să observi textura aluatului și să te asiguri că a devenit elastic și puțin lipicios înainte de a continua cu etapele ulterioare.

Alte trucuri și sfaturi pentru o pâine perfectă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când prepari pâine este să măsori corect ingredientele. Utilizează un cântar pentru a măsura făina și alte ingrediente solide, iar pentru lichide, folosește o cană gradată.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să alegi făina potrivită pentru tipul de pâine pe care dorești să-l prepari. Făina cu conținut ridicat de gluten este ideală pentru pâini pufoase. Făina integrală poate fi utilizată pentru pâini cu textură mai densă.

Acordă timp pentru frământarea adecvată a aluatului pentru a dezvolta legătura de gluten. Frământă aluatul până când devine elastic și se întinde ușor. Verifică elasticitatea aluatului prin testul de extindere menționat anterior. Apoi trebuie să respecți timpul de dospire. Permite aluatului să crească într-un mediu călduros și fără curent de aer pentru ca pâinea să fie aromată, cu o textură perfectă.

Descoperă și o rețetă utilă de maia naturală. Iată la ce poți să o folosești.

Pentru a obține o coajă crocantă și o textură pufoasă în interior, este important să ai suficientă umiditate în cuptor în timpul coacerii. Poți pune o tavă cu apă în cuptor sau poți pulveriza apă în cuptor înainte de a introduce pâinea.

Asigură-te că ai preîncălzit cuptorul corect înainte de a introduce pâinea. O temperatură prea scăzută poate duce la o pâine densă, în timp ce o temperatură prea înaltă poate arde coaja.

Chiar dacă tentația de a tăia pâinea imediat este mare, este recomandat să o lași să se răcească complet înainte de a o tăia. Aceasta permite aluatului să se stabilizeze și să se fixeze aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
de ce strică ciupercile
22 octombrie, 07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
22 octombrie, 06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
22 octombrie, 05:54
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
21 octombrie, 07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
21 octombrie, 06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
21 octombrie, 05:30
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
închide