De ce crapă pâinea în cuptor. Sfaturi și trucuri utile

Pâinea făcută în casă este unul dintre cele mai satisfăcătoare preparate. Aproape nimic nu se compară cu o bucată de pâine caldă, cu coaja crocantă și miezul aburind pe care poți unge cu unt galben și aromat. Mirosul pe care îl degajă în bucătărie este unul fantastic. Dacă pâinea este gustoasă, nu prea contează dacă are un aspect perfect. Totuși, dacă nu vrei să ai o pâine cu coaja crăpată trebuie să respecți câteva reguli. Iată de ce crapă pâinea în cuptor.

De ce crapă pâinea în cuptor ilustrată cu ajutorul a două mâini care pun o pâine în cuptor
Făina, perioada de dospire și temperatura sunt foarte importante pentru o pâine bună / Shutterstock

Prepararea pâinii necesită respectarea unor reguli stricte în ceea ce privește ingredientele, modul de a frământa aluatul, dospirea, temperatura de coacere. Toate sunt importante și influențează gustul, aroma, textura și consistența pâinii

De ce crapă pâinea de casă în cuptor

Există mai multe motive posibile pentru care pâinea poate să se crape în cuptor. Iată câteva dintre ele:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Temperatura incorectă

Dacă cuptorul este prea fierbinte sau prea rece, pâinea poate să se crape. Un cuptor prea fierbinte poate face ca pâinea să crească prea repede, ceea ce poate duce la crăparea crustei.

În același timp, un cuptor prea rece poate încetini procesul de coacere, permițând aburului să iasă în timp ce pâinea se coace, ceea ce poate duce, de asemenea, la o coajă crăpată.

Umiditate insuficientă

Pentru a obține o coacere uniformă și o coajă apetisantă este important să existe suficientă umiditate în cuptor.

Umiditatea face coaja crocantă. În plus, mediul va fi potrivit pentru dospirea pâinii în prima parte a procesului de coacere. Dacă cuptorul nu are suficientă umiditate, coaja poate să se usuce prea repede și să se crape.

Citește și

Procesul de dospire

Dacă pâinea nu este dospită suficient timp înainte de a fi introdusă în cuptor poate crăpa în timpul coacerii. Dospire corectă permite gazelor eliberate de drojdie să se distribuie uniform în aluat și să creeze o structură fermă și uniformă.

Descoperă și ce să pui în aluatul de pâine pentru a o face mai pufoasă și gustoasă.

Compoziția aluatului

Unele rețete de pâine pot necesita ajustări ale cantității de apă sau de alte ingrediente pentru a obține o textură adecvată a aluatului. Dacă aluatul este prea uscat coaja poate crăpa în timpul coacerii.

Pentru a evita crăparea pâinii în cuptor este important să urmezi corect rețeta. De asemenea, trebuie să acorzi atenție factorilor precum temperatura cuptorului, umiditatea și timpul de dospire al pâinii. Experiența și practica în coacerea pâinii te vor ajuta să obții rezultate mai bune și să eviți crăparea crustei.

La ce temperatura se coace pâinea

Temperatura la care se coace pâinea poate varia în funcție de rețeta și de tipul de pâine pe care îl prepari. În general, temperatura obișnuită pentru coacerea pâinii este în jurul valorii de 190-220°C.

Cu toate acestea, este important să urmezi instrucțiunile specifice din rețeta pe care o utilizezi, deoarece diferite tipuri de pâine și rețete pot avea cerințe specifice în ceea ce privește temperatura de coacere.

Pentru pâinea albă sau pâinea cu drojdie activă, temperatura de coacere obișnuită este în jurul valorii de 200°C. Este recomandat să încălzești cuptorul în prealabil la această temperatură și să menții temperatura constantă pe tot parcursul coacerii.

Pentru pâinea integrală sau pâinea cu adaosuri precum semințe sau fulgi de ovăz, temperatura de coacere poate fi puțin mai scăzută, în jurul valorii de 180-200°C. Aceasta permite pâinii să se coacă mai încet și să obțină o textură mai moale în interior.

În plus, durata de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și grosimea pâinii. Este recomandat să urmărești pâinea pe parcursul procesului de coacere și să verifici dacă a atins o culoare aurie sau maro și dacă are coaja cu textura crocantă.

Cum și cât se frământă pâinea

Frământarea pâinii este un proces esențial în prepararea acesteia, deoarece ajută la dezvoltarea rețelei de gluten din aluat și la obținerea unei texturi elastice și pufoase. Orice rețetă de pâine începe prin combinarea ingredientelor pentru aluat într-un castron. Trebuie amestecate până când se formează un aluat gros și se leagă de marginile castronului.

Dacă dorești să framânți manual, transferă aluatul pe o suprafață curată, presărată cu făină. Folosește mâinile pentru a apăsa și a rula aluatul înainte și înapoi. Împinge partea de jos a aluatului cu palma mâinii și apoi răsucește-l cu o rotație de 90 de grade.

Repetă aceste mișcări timp de aproximativ 10-15 minute. Frământarea corectă se realizează prin exercitarea presiunii și întinderii aluatului pentru a dezvolta rețelei de gluten.

Dacă folosești un mixer echipat cu un accesoriu de frământare se recomandă o viteză scăzută sau medie. Frământarea va dura aproximativ 8-10 minute.

Indiferent de metoda aleasă, poți verifica elasticitatea aluatului prin efectuarea testului de extindere a aluatului. Ia o bucată mică de aluat și întinde-o cu mâinile. Dacă aluatul se întinde fără să se rupă și formează o membrană subțire prin care poți vedea lumina, atunci este gata de dospire. Dacă aluatul se rupe ușor, continuă frământarea pentru câteva minute suplimentare.

După ce ai terminat de framântat, formează aluatul într-o bilă și pune-l înapoi în castron. Acoperă castronul cu un prosop curat și lasă aluatul să se odihnească pentru o perioadă de dospire adecvată.

Cât despre durata de frământare, acesta poate varia în funcție de tipul de pâine și de metoda de frământare. În general, timpul de frământare manuală poate fi de 10-15 minute, iar pentru frământarea cu mixerul poate fi de 8-10 minute. Este important să observi textura aluatului și să te asiguri că a devenit elastic și puțin lipicios înainte de a continua cu etapele ulterioare.

Alte trucuri și sfaturi pentru o pâine perfectă

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când prepari pâine este să măsori corect ingredientele. Utilizează un cântar pentru a măsura făina și alte ingrediente solide, iar pentru lichide, folosește o cană gradată.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont este că trebuie să alegi făina potrivită pentru tipul de pâine pe care dorești să-l prepari. Făina cu conținut ridicat de gluten este ideală pentru pâini pufoase. Făina integrală poate fi utilizată pentru pâini cu textură mai densă.

Acordă timp pentru frământarea adecvată a aluatului pentru a dezvolta legătura de gluten. Frământă aluatul până când devine elastic și se întinde ușor. Verifică elasticitatea aluatului prin testul de extindere menționat anterior. Apoi trebuie să respecți timpul de dospire. Permite aluatului să crească într-un mediu călduros și fără curent de aer pentru ca pâinea să fie aromată, cu o textură perfectă.

Descoperă și o rețetă utilă de maia naturală. Iată la ce poți să o folosești.

Pentru a obține o coajă crocantă și o textură pufoasă în interior, este important să ai suficientă umiditate în cuptor în timpul coacerii. Poți pune o tavă cu apă în cuptor sau poți pulveriza apă în cuptor înainte de a introduce pâinea.

Asigură-te că ai preîncălzit cuptorul corect înainte de a introduce pâinea. O temperatură prea scăzută poate duce la o pâine densă, în timp ce o temperatură prea înaltă poate arde coaja.

Chiar dacă tentația de a tăia pâinea imediat este mare, este recomandat să o lași să se răcească complet înainte de a o tăia. Aceasta permite aluatului să se stabilizeze și să se fixeze aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
TRei borcane pline cu rețete cu linte
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
Porție de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Trei sarmale servite pe o farfurie albă
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Cât timp se pot păstra sarmalele la congelator. Termenul pe care e indicat să nu-l depășești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pâine pita puse într-un coșuleț
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec în trei culori pe un grătar negru și trei felii pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
06:47
Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos Chec în trei culori. Rețeta unui chec pufos, delicios și spectaculos
Porție de tartă cu banane și căpșuni pe o farfurie albă
06:24
Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor Tartă cu banane și căpșuni. Un desert pe gustul tuturor
Colaj cu șef Sorin Gonțea și quiche cu praz și brânză.
28 mai, 09:24
Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată
Cinci coșulețe aperitiv cu brânză și avocado
28 mai, 06:51
Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase
ruladă de bezea și fructe de pădure servită pe un platou negru
28 mai, 06:39
Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
Două porții de plăcintă cu cartofi și șuncă pe o farfurie, alături de un bol cu mazăre
27 mai, 07:02
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Batoane pufoase cu gem pe un suport de lemn, un baton secționat la un capăt
27 mai, 06:07
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
pâine pita puse într-un coșuleț
26 mai, 06:34
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
1
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor
Dacă nu mai știi ce să mai pui în pachețelul pentru școală al copilului, rețeta de batoane pufoase cu gem te poate scoate din impas. Este o rețetă simplă și cu...
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
2
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Ai folosit doar gălbenușurile? Iată 5 rețete cu albușurile rămase
Multe rețete cer doar gălbenușuri, așa că se poate întâmpla să rămâi cu o mulțime de albușuri cu care nu știi ce să faci. Nu trebuie să le arunci. Există o...
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
3
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice
Pentru una dintre gustările zilei, mai ales pentru pauza de masă de la birou, îți propunem să încerci rețeta de plăcintă cu cartofi și șuncă. Este gustoasă și foarte consistentă, îți...
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
4
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Pâine pita. Rețeta celor mai moi pâinici care formează buzunar pentru a fi umplute
Tot ce ai nevoie pentru un mic dejun perfect sunt aceste pita cu textură moale și cu un exterior ușor crocant. Unse cu puțin unt simplu sau aromatizat cu usturoi sau...
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
5
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie
Pentru momentele dulci ale zilei, poți prepara o rețetă de plăcintă cu iaurt și urdă, îmbogățită cu stafide și aromată cu lămâie. Este o rețetă de desert simplu și ușor de...
Parteneri
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
20 de lucruri fascinante despre femeia Leu. Este cea mai loială într-o relație de iubire
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
„Mă răsfaţă!” Iubita cu 24 de ani mai tânără a lui Arpad Paszkany, viaţă de lux! Destinaţia de vis în care îşi va petrece vara
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Panică acasă la Andreea Tonciu, după ce s-a găsit o grenadă legată de clanța porții. Polițiștii au blocat strada - VIDEO
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Irina Baeva și Emmanuel Palomares urmează să lucreze din nou împreună. Cei doi au format un cuplu în trecut
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Aurora boreală ar putea să apară în România din nou. În ce zi ar fi vizibilă
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Vafe cu parmezan și ouă ochiuri în cuib de bacon
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
Întoarcerea la muncă după concediul de creștere copil: ce trebui să știi
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
10 drame coreene subapreciate care merită vizionate. Iată de ce ar trebui să le dai o șansă
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
Legume pentru hidratare. De ce te pot ajuta să atingi aportul zilnic de lichide
fresh
Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Plăcintă cu cartofi și șuncă. Rețetă de plăcintă sărată, pentru gustări zilnice

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Batoane pufoase cu gem. Rețetă simplă pentru deliciul copiilor

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Coșulețe aperitiv cu brânză și avocado. Rețetă de gustări delicioase

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Quiche franțuzesc cu praz și brânză, o rețetă clasică de tartă sărată

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios

Ruladă cu bezea și fructe de pădure. Pașii simpli pentru a obține un desert delicios
închide