De ce se taie maioneza și cum poți să o repari. Sfaturi utile în bucătărie
Maioneza de casă este o emulsie din doar 6 ingrediente proaspete: ulei, ou, suc de lămâie, muștar Dijon și sare. Se face relativ simplu, dar cu toate acestea nu de puține ori te-ai întrebat de ce se taie maioneza. Află ce duce la acest lucru și cum poți să o repari.
Maioneza este ușor de făcut și durează doar un minut dacă ai un mixer sau un blender. Dacă nu ai niciunul dintre acestea poți folosi chiar și un tel de mână. Vei avea ceva mai mult de lucru dar maioneza ta va ieși la fel de bună.
Indiferent de instrumentul cu care alegi să faci maioneza important este să ai răbdare.
De ce se taie maioneza
Cel mai adesea maioneza se taie penru că pui prea mult ulei în același timp. Acesta trebuie pus în fir subțire, pe măsură ce se încorporează în emulsie. Se mai poate întâmpla să se taie maioneza și dacă schimbi direcția în care amesteci.
În ceea ce privește cantitatea de ulei folosită, în general, raportul este de un gălbenuș de ou pentru 1/2 până la o cană de ulei, plus o lingură de zeamă de lămâie.
Dacă folosești oțet în loc de zeamă de lămâie, asigură-te că este un unul de bună calitate, de preferință oțet de vin alb. Acest lucru va da o aromă mai delicată maionezei.
Ține cont și de faptul că toate ingredientele ar trebui să fie la temperatura camerei. Scoate ouăle din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de a avea nevoie de ele.
Cum se repară maioneza tăiată
Dacă maioneza se taie o poți repara adăugând un gălbenuș de ou. Bate-l înainte și apoi adaugă puțin câte puțin în timp ce mixezi constant maioneza până când este din nou o emulsie netedă.
O altă soluție este să adaugi o lingură de apă fierbinte și să amesteci până când situația se îmbunătățește.
De asemenea, mai poți încerca să aștepți până când apa și uleiul se separă. Cu o lingură culegi tot uleiul și îl pui din nou mixând până când se încorporează total.
Adăugarea de muștar este o soluție eficientă pentru a repara o maioneză tăiată. Pune o linguriță de muștar și una de zeamă de lămâie pentru fiecare 3 gălbenușuri de ouă folosite. Amestecă cu o lingură de lemn până când maioneza își recapătă consistența.
Pentru că e perioada postului, îți recomandăm și rețeta de maioneză vegetală.
În cazul în care niciuna dintre variante nu funcționează fă o altă maioneză în care mai apoi încorporează încet maioneza tăiată. Amestecă cu putere până când ai o emulsie cu textura fină.
Dacă maioneza ta este prea groasă o poți subția adăugând o lingură de smântână pentru frișcă în timp ce se mixează în continuu.
Trucuri ca să nu se mai taie maioneza
Un aspect de care trebuie să ții cont este tipul de ulei folosit. Dacă vrei să folosești ulei de măsline, ai grijă că cel extravirgin are un gust prea puternic și nu are capacitatea de a se emulsiona la fel de bine.
Ideal este să alegi varianta de ulei de măsline virgin sau sau să îl amesteci într-un raport de 1:1 cu ulei de floarea-soarelui sau alt tip de ulei vegetal. Uleiurile de arahide, canola sau porumb sunt alegeri bune.
Dacă vrei să adaugi condimente—usturoi, piper, ardei iute în orice formă—fă-o după ce ai adăugat tot uleiul și ai terminat de preparat maioneza.