De unde provine înghețata. Care este istoria sa

Te-ai întrebat vreodată de unde provine înghețata? Avem pentru tine o istorie plină de detalii interesante despre modul în care a fost preparată pentru prima dată.

Trei cupe cu înghețată de căpșuni
Avem pentru tine o istorie plină de detalii interesante / Shutterstock

Sezonul cald a început și este momentul perfect să te răsfeți cu o înghețată. Mai jos o să găsești o istorie interesantă a unui dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume.

Potrivit celei mai populare legende, înghețata a fost inventată de vechii chinezi, adusă în Italia de Marco Polo, în Franța de Catherine de Medici și de acolo în America de Thomas Jefferson.

Adevărul, totuși, despre tratarea produselor lactate răcite este puțin mai dificil de stabilit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

De unde provine înghețata

Băuturile cu gheață și deserturile există cel puțin din anul 4000 î.Hr., când nobilii de-a lungul râului Eufrat au construit case de gheață pentru a suporta căldura verii din Mesopotamia.

Zăpada, folosită probabil pentru răcirea vinului, a fost vândută pe străzile Atenei în secolul al V-lea î.Hr., în timp ce împăratul roman, Nero Claudius Caesar (54-68 d.Hr.) trimitea frecvent alergători în munți pentru zăpadă, care apoi era aromată cu fructe, miere și sucuri.

Cea mai timpurie dovadă a existenței unui produs care se apropie de înghețată provine din China, perioada Tang (618-907 d.Hr.). Laptele de bivoliță, de vacă și de capră a fost încălzit și lăsat să fermenteze. Acest „iaurt” a fost apoi amestecat cu făină pentru îngroșare, camfor  pentru aromă și „refrigerat în gheață” înainte de a fi servit.

Istoricii estimează că această rețetă a evoluat în înghețata de astăzi cândva în secolul al XVI-lea. Anglia pare să fi descoperit înghețata în același timp, sau poate chiar mai devreme decât italienii. „Cream Ice”, așa cum era numită, apărea în mod regulat la masa lui Carol I în timpul secolului al XVII-lea.

În Franța deserturi congelate similare au fost introduse în 1553 de către Catherine de Medici, când a devenit soția lui Henric al II-lea al Franței. Abia în 1660, înghețata a fost pusă la dispoziția publicului larg. Sicilianul Procopio a introdus o rețetă care amestecă lapte, smântână, unt și ouă la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Care sunt cele mai populare arome de înghețată

Un top precis este greu de stabilit, deoarece sondajele efectuate de-a lungul anilor se mai schimbă, iar popularitatea aromelor diferă și de la o țară la alta. Ce a rămas constant în ultimii ani sunt preferințele pentru primele două arome.

Descoperă și 5 rețete de înghețată de casă cu care să te răcorești vara aceasta. Sunt simple și ușor de preparat.

Deci, putem spune că în topul preferințelor aromelor de înghețată se află vanilia și ciocolata, uneori în ordine inversă. Apoi, deseori printre cele mai populare arome de înghețată avem: Strawberry, Butter Pecan, Mint Chocolate Chip, Cookie Dough, Neapolitan, Banana, Chocolate chip / Stracciatella, Toffee, Caramel, Dark Chocolate.

Producția industrială de înghețată în SUA a început în 1851, iar majoritatea americanilor – aproximativ 90% au înghețată în congelator acasă, spun studiile.

Unele dintre cele mai ciudate arome de înghețată sunt: ​​avocado, usturoi, chili, lemn dulce, brânză Stilton și bacon.

Durerile de cap datorate consumului de înghețată sau senzațiile de „înghețare a creierului” sunt rezultatul terminațiilor nervoase din cerul gurii. Acestea trimit un mesaj către creier despre pierderea căldurii.

În 1984, ca recunoaștere a popularității pe care înghețata o are în rândul americanilor, președintele american Ronald Reagan a declarat luna iulie ca luna națională a înghețatei, urmând ca Ziua Națională a Înghețatei să fie sărbătorită în a treia duminică a lunii. Interesant este că duminica este și ziua săptămânii în care oamenii consumă cea mai multă înghețată.

100 grame înghețată (simplă) de vanilie conține aproximativ 207 calorii. Aceasta mai conține și 11 gr grăsimi, 3,5 gr proteine și 24 gr carbohidrați (din care 21 gr zahăr).

10 informații amuzante despre înghețată

Inventarea cornetul de înghețată a fost un accident, o întâmplare. La Târgul Mondial din St Louis din 1904, un vânzător de înghețată a rămas fără boluri, așa că un producător de vafe și-a rulat produsele de patiserie în formă de con pentru a-l ajuta să vândă înghețata!

Este nevoie să lingi de aproximativ 50 de ori pentru a termina o cupă de înghețată. Crezi că poți face asta mai rapid? Desigur, există mai mulți factori care pot afecta acest lucru, inclusiv aroma, temperatura și cât de lungă este limba!

Unul din zece iubitori de înghețată recunoaște că își lasă animalul de companie să lingă cornetul/castronul după ce a terminat înghețata, potrivit Parade.com.

Cine mănâncă cel mai mult înghețată? Noua Zeelandă se află în fruntea listei consumatorilor de înghețată cu 28,40 litri de persoană pe an. Aroma preferată a neozeelandezilor este vanilia, urmată de ceva numit hokey pokey. Oamenii din Statele Unite consumă aproximativ 20,80 litri de înghețată pe an. Australia ocupă locul trei cu o medie de 18 litri de înghețată de persoană.

Pe locurile imediat următoare avem Finlanda, cu 14,30 litri per cetățean finlandez, Suedia, cu 12 litri de înghețată / persoană, Canada cu circa 10,60 litri de înghețată / persoană anual, în timp ce cei din Danemarca consumă aproximativ 9,80 litri de persoană.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui tandoori
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Thalía readuce magia anilor 90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide