De unde provine înghețata. Care este istoria sa

Te-ai întrebat vreodată de unde provine înghețata? Avem pentru tine o istorie plină de detalii interesante despre modul în care a fost preparată pentru prima dată.

Trei cupe cu înghețată de căpșuni
Avem pentru tine o istorie plină de detalii interesante / Shutterstock

Sezonul cald a început și este momentul perfect să te răsfeți cu o înghețată. Mai jos o să găsești o istorie interesantă a unui dintre cele mai îndrăgite deserturi din lume.

Potrivit celei mai populare legende, înghețata a fost inventată de vechii chinezi, adusă în Italia de Marco Polo, în Franța de Catherine de Medici și de acolo în America de Thomas Jefferson.

Adevărul, totuși, despre tratarea produselor lactate răcite este puțin mai dificil de stabilit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

De unde provine înghețata

Băuturile cu gheață și deserturile există cel puțin din anul 4000 î.Hr., când nobilii de-a lungul râului Eufrat au construit case de gheață pentru a suporta căldura verii din Mesopotamia.

Zăpada, folosită probabil pentru răcirea vinului, a fost vândută pe străzile Atenei în secolul al V-lea î.Hr., în timp ce împăratul roman, Nero Claudius Caesar (54-68 d.Hr.) trimitea frecvent alergători în munți pentru zăpadă, care apoi era aromată cu fructe, miere și sucuri.

Cea mai timpurie dovadă a existenței unui produs care se apropie de înghețată provine din China, perioada Tang (618-907 d.Hr.). Laptele de bivoliță, de vacă și de capră a fost încălzit și lăsat să fermenteze. Acest „iaurt” a fost apoi amestecat cu făină pentru îngroșare, camfor  pentru aromă și „refrigerat în gheață” înainte de a fi servit.

Istoricii estimează că această rețetă a evoluat în înghețata de astăzi cândva în secolul al XVI-lea. Anglia pare să fi descoperit înghețata în același timp, sau poate chiar mai devreme decât italienii. „Cream Ice”, așa cum era numită, apărea în mod regulat la masa lui Carol I în timpul secolului al XVII-lea.

În Franța deserturi congelate similare au fost introduse în 1553 de către Catherine de Medici, când a devenit soția lui Henric al II-lea al Franței. Abia în 1660, înghețata a fost pusă la dispoziția publicului larg. Sicilianul Procopio a introdus o rețetă care amestecă lapte, smântână, unt și ouă la Café Procope, prima cafenea din Paris.

Care sunt cele mai populare arome de înghețată

Un top precis este greu de stabilit, deoarece sondajele efectuate de-a lungul anilor se mai schimbă, iar popularitatea aromelor diferă și de la o țară la alta. Ce a rămas constant în ultimii ani sunt preferințele pentru primele două arome.

Descoperă și 5 rețete de înghețată de casă cu care să te răcorești vara aceasta. Sunt simple și ușor de preparat.

Deci, putem spune că în topul preferințelor aromelor de înghețată se află vanilia și ciocolata, uneori în ordine inversă. Apoi, deseori printre cele mai populare arome de înghețată avem: Strawberry, Butter Pecan, Mint Chocolate Chip, Cookie Dough, Neapolitan, Banana, Chocolate chip / Stracciatella, Toffee, Caramel, Dark Chocolate.

Producția industrială de înghețată în SUA a început în 1851, iar majoritatea americanilor – aproximativ 90% au înghețată în congelator acasă, spun studiile.

Unele dintre cele mai ciudate arome de înghețată sunt: ​​avocado, usturoi, chili, lemn dulce, brânză Stilton și bacon.

Durerile de cap datorate consumului de înghețată sau senzațiile de „înghețare a creierului” sunt rezultatul terminațiilor nervoase din cerul gurii. Acestea trimit un mesaj către creier despre pierderea căldurii.

În 1984, ca recunoaștere a popularității pe care înghețata o are în rândul americanilor, președintele american Ronald Reagan a declarat luna iulie ca luna națională a înghețatei, urmând ca Ziua Națională a Înghețatei să fie sărbătorită în a treia duminică a lunii. Interesant este că duminica este și ziua săptămânii în care oamenii consumă cea mai multă înghețată.

100 grame înghețată (simplă) de vanilie conține aproximativ 207 calorii. Aceasta mai conține și 11 gr grăsimi, 3,5 gr proteine și 24 gr carbohidrați (din care 21 gr zahăr).

10 informații amuzante despre înghețată

Inventarea cornetul de înghețată a fost un accident, o întâmplare. La Târgul Mondial din St Louis din 1904, un vânzător de înghețată a rămas fără boluri, așa că un producător de vafe și-a rulat produsele de patiserie în formă de con pentru a-l ajuta să vândă înghețata!

Este nevoie să lingi de aproximativ 50 de ori pentru a termina o cupă de înghețată. Crezi că poți face asta mai rapid? Desigur, există mai mulți factori care pot afecta acest lucru, inclusiv aroma, temperatura și cât de lungă este limba!

Unul din zece iubitori de înghețată recunoaște că își lasă animalul de companie să lingă cornetul/castronul după ce a terminat înghețata, potrivit Parade.com.

Cine mănâncă cel mai mult înghețată? Noua Zeelandă se află în fruntea listei consumatorilor de înghețată cu 28,40 litri de persoană pe an. Aroma preferată a neozeelandezilor este vanilia, urmată de ceva numit hokey pokey. Oamenii din Statele Unite consumă aproximativ 20,80 litri de înghețată pe an. Australia ocupă locul trei cu o medie de 18 litri de înghețată de persoană.

Pe locurile imediat următoare avem Finlanda, cu 14,30 litri per cetățean finlandez, Suedia, cu 12 litri de înghețată / persoană, Canada cu circa 10,60 litri de înghețată / persoană anual, în timp ce cei din Danemarca consumă aproximativ 9,80 litri de persoană.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Tartă trandafir cu mere și miere pe un tocător cu cuțit și mere proaspete
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Tartă trandafir cu mere și miere. Rețeta unui desert spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
Galerie foto
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
Galerie foto
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide