Ouă fierte la air fryer. Cum poți să faci rapid un mic dejun sănătos
Ouăle fierte sunt una dintre cele mai simple, versatil, nutritive și economice alimente. Pot fi consumate într-o varietate de moduri, care pot satisface gusturile fiecăruia, de la cele care preferă ouăle fierte moi până la cei care le preferă tari. Dacă nu știai, află că poți face ouă fierte la air fryer. Descoperă cum poți prepara un mic dejun gustos.
Fiecare persoană are o preferință legată de modul în care consumă ouăle fierte. Unii le preferă moi, să curgă gălbenușul cremos din ele, alții le vor tari, iar pentru unele persoane sunt perfecte nici prea moi, nici prea tari.
Ca să obții ouă fierte moi, fierbe-le timp de aproximativ 4-6 minute, în funcție de mărimea oului și de temperatura apei. Pentru rezultate optime, adăugă ouăle în apă clocotită și fierbeți-le la foc mediu. Cele medii au nevoie să fiarbă aproximativ 7-9 minute. Acestea vor avea gălbenușul puțin mai întărit decât la cele moi, dar încă cremos în interior.
Dacă preferați ouăle fierte tari, lasă-le în apă clocotită timp de aproximativ 10-12 minute. Acestea vor fi complet întărite în interior, fără nicio urmă de consistență moale.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește friteuza cu aer la 130°C. Se adaugă ouăle în coșul de friteuză și se gătesc 15 minute pentru ouă fierte tari. Se scot și scufundă într-o baie de gheață. Se curăță de coajă.
Pentru ouăle fierte moi, se gătesc 10 minute. Pentru ouăle fierte medii se lasă 12 minute.
Cum se pot consuma ouăle fierte
Oul fiert este o gustare excelentă și sănătoasă care poate fi luată cu tine oriunde. Este bogat în proteine și nutrienți esențiali. Dacă vrei o mâncare mai sățioasă îl poți tăia în bucăți și adăugate în salate pentru a aduce o sursă suplimentară de proteine și textură.
De asemenea, îl poți pune în sandviciuri pentru a le face mai hrănitoare și mai gustoase. Din ouă fierte poți face ouă umplute cu diverse ingrediente, creme și sosuri.
Cum îți dai seama dacă ouăle sunt proaspete
Prospețimea ouălelor este un aspect crucial, deoarece nu numai că sunt mai sigure din punct de vedere alimentar, dar oferă și o calitate superioară a preparatelor în care sunt folosite. Pentru ouăle comercializate în supermarket este simplu să îți dai seama dacă sunt nu proaspete pentru că sunt ștanțate cu data de expirare.
Dacă ai ouă de țară poți să faci un test simplu pentru a vedea cât de proaspete sunt. Umple un bol cu apă și adaugă ouăle. Ouăle proaspete vor sta la fund, în timp ce ouăle vechi sau mai puțin proaspete vor pluti sau se vor ridica la suprafață din cauza aerului acumulat în interiorul cojii.
Descoperă și câteva sfaturi ușor de urmat pentru a avea ouă proaspete cât mai mult timp.
O altă metodă simplă este să agiți oul și să asculți sunetul pe care îl face. Ouăle proaspete vor face un sunet mai slab și mai puțin distinct, în timp ce ouăle mai vechi sau alterate vor produce un sunet mai puternic și mai zgomotos din cauza conținutului lichid mai mare.
Deși nu este întotdeauna o metodă fiabilă, mirosul poate fi un indicator al prospețimii ouălor. Cele proaspete au un miros neutru sau ușor, în timp ce ouăle alterate sau vechi pot emana un miros neplăcut sau puternic.