Diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Cu ce poți să te răcorești vara aceasta

Înghețată, gelato și sorbet sunt trei deserturi cu care ne răcorim vara. Toate sunt congelate, însă modul de producție este diferit. Acest lucru se traduce prin texturi diferite și aport caloric diferit. Descoperă care este diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Iată cu ce poți să te răcorești vara aceasta.

O masă roz pe care se află boluri cu înghețată, gelato și sorbet
Între înghețată, gelato și sorbet diferă modul în care sunt produse / Shutterstock

Înghețată găsim peste tot, despre gelato știm că este specific italian, iar sorbetul are reputația de a fi bun chiar și când ții dietă. Toate trei ne răcoresc când simțim că nu mai facem față temperaturilor verii. Acesta este singurul lucru pe care îl au în comun.

Mai jos îți explicăm care sunt diferențele dintre înghețată, gelato și sorbet ca data viitoare să alegi în cunoștință de cauză.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este înghețata și cum se obține

Înghețata este un desert congelat făcut din lapte, smântână, îndulcitor și adesea gălbenușuri de ou. Încearcă și rețeta de înghețată proteică cu căpșuni.

Mai multe cupe de înghețată servite pe un platou negru
Înghețata are cea mai mare diversitate de arome / Shutterstock

Conținut de grăsime

Înghețata are cel mai mare conținut de grăsime provenită din lapte dintre toate deserturile congelate, de obicei variind între 14 și 25% .

Textura

Textura pufoasă și cremoasă a înghețatei este unică printre deserturile congelate. Înghețata este mixată energic, de preferat într-un aparat de preparat înghețata, la viteze mari. În felul acesta i se adăuga bule de aer, rezultând textura sa unică. 

Savoare 

Înghețata este incredibil de versatilă în arome, practic se poate crea din orice, dulce sau sărat. Adăugarea de toppinguri precum sos de ciocolată sau nuci la înghețata de vanilie, creează o variantă de desert cu înghețată numită sundae.

Temperatura 

Înghețata se servește la cea mai rece temperatură (intre -14 si -12°). Acest lucru afectează modul în care consumatorul percepe aroma. Temperatura foarte rece amorțește papilele gustative și nu permite aromelor puternice să treacă prin înghețată, așa cum o fac în gelato, șerbet sau sorbet.

Ce este Gelato și cum se obține

Gelato este un desert congelat realizat dintr-un amestec de lapte, smântână și îndulcitor. Este originar din Italia și este vândut pe scară largă în magazinele italiene numite „gelaterie”. Descoperă câteva deserturi celebre în lume.

Mai multe sortimente de gelato aranjate într-o vitrină
Gelato este mai cremos decât înghețata / Shutterstock

Conținut de grăsime 

Gelato-ul este făcut cu mai puțină smântână decât înghețata, ceea ce înseamnă că are mai puțină grăsime. Gelato are de obicei un conținut de grăsime de aproximativ 4-9%, considerabil mai mic decât înghețata, dar considerabil mai mare decât sorbetul.

Textura 

Spre deosebire de înghețată, textura cremoasă a gelato-ului este groasă și densă, deoarece se amestecă încet pentru a lăsa mai puțin aer în amestec.

Savoare 

Gelato este la fel de versatil în arome ca și înghețata și poate fi făcut cu arome de la smântână dulce la zmeură la stracciatella.

Temperatura  

Gelato-ul este servit la temperaturi mai mari decât înghețata (între -12- -5°C), pentru a preveni textura densă să devină prea solidă și greu de mâncat. Temperatura de servire este mai mare, ceea ce înseamnă că aroma sa este simțită mult mai puternic decât la înghețată.

Ce este sorbetul și cum se obține

Sorbetul este un desert congelat, format doar din piure de fructe sau suc de fructe, cum ar fi sucul de lămâie și îndulcitor. 

În timp ce înghețata și gelato sunt produse lactate, sorbetul nu conține lactate și, prin urmare, este vegan. Sorbetul a avut inițial rolul de a curăța papilele gustative între felurile de mâncare, iar prima sa utilizare ca desert a apărut în cafenelele franceze în secolul al XVII-lea.

Sorbet de lămâie servit într-un bol alb
Sorbetul se face doar din fructe / Shutterstock

Conținut de grăsime 

Sorbetul este cel mai scăzut de grăsimi în comparație cu majoritatea celorlalte deserturi congelate, deoarece nu include smântână.

Textura 

Din cauza lipsei de smântână, sorbetul are cea mai ușoară textură. O variantă a sorbetului, numită granită (gheață italiană sau gheață de apă) are cristalele de gheață deosebit de fine, ca niște ace.

Savoare 

Sorbetul este limitat în arome pentru că este preparat doar din fructe. Rețetele de sorbet includ adesea fructe proaspete, iar aromele populare de sorbet includ sorbetul de pepene verde și căpșuni.

Temperatura 

Sorbetul este servit la temperaturi similare cu gelato (între -12- -5°C) pentru a-l menține suficient de moale pentru a fi mâncat. Temperaturile mai ridicate de producție înseamnă că aroma lui este percepută mult mai pregnantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cu ce se poate înlocui praful de copt
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Cârnați de casă moldovenești
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Înghețată cu biscuiți în bol, decorată cu frunze de mentă și biscuiți, alături de o linguriță
Galerie foto
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
popsicle pe o farfurie albastră
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Prințul Louis, în centrul atenției după slujba tradițională de Crăciun. Mezinul familiei s-a bucurat de darurile primite de la admiratorii regali
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Hotelierii atacă taxa turistică pentru Capitală. Turist: "Am venit pentru că este mai ieftin ca în Italia"
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Momentul în care milionarul a venit cu un răspuns devastator după ce a fost umilit doar pentru că este român
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 46, 47 și 48 din 26 decembrie 2025. Andei i se face rău. Ce pățește Ioana
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 46, 47 și 48 din 26 decembrie 2025. Andei i se face rău. Ce pățește Ioana
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 46, 47 și 48 din 26 decembrie 2025. Andei i se face rău. Ce pățește Ioana
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Scarlet Ortiz și Yul Bürkle s-au logodit după 26 de ani de relație. Cei doi actori au o fiică împreună
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Mașina electrică în care te poți juca pe PS5 în timp ce ești pe drum. Cum arată autoturismul creat de Sony și Honda
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici

Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
închide