Diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Cu ce poți să te răcorești vara aceasta

Înghețată, gelato și sorbet sunt trei deserturi cu care ne răcorim vara. Toate sunt congelate, însă modul de producție este diferit. Acest lucru se traduce prin texturi diferite și aport caloric diferit. Descoperă care este diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Iată cu ce poți să te răcorești vara aceasta.

O masă roz pe care se află boluri cu înghețată, gelato și sorbet
Între înghețată, gelato și sorbet diferă modul în care sunt produse / Shutterstock

Înghețată găsim peste tot, despre gelato știm că este specific italian, iar sorbetul are reputația de a fi bun chiar și când ții dietă. Toate trei ne răcoresc când simțim că nu mai facem față temperaturilor verii. Acesta este singurul lucru pe care îl au în comun.

Mai jos îți explicăm care sunt diferențele dintre înghețată, gelato și sorbet ca data viitoare să alegi în cunoștință de cauză.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este înghețata și cum se obține

Înghețata este un desert congelat făcut din lapte, smântână, îndulcitor și adesea gălbenușuri de ou. Încearcă și rețeta de înghețată proteică cu căpșuni.

Mai multe cupe de înghețată servite pe un platou negru
Înghețata are cea mai mare diversitate de arome / Shutterstock

Conținut de grăsime

Înghețata are cel mai mare conținut de grăsime provenită din lapte dintre toate deserturile congelate, de obicei variind între 14 și 25% .

Textura

Textura pufoasă și cremoasă a înghețatei este unică printre deserturile congelate. Înghețata este mixată energic, de preferat într-un aparat de preparat înghețata, la viteze mari. În felul acesta i se adăuga bule de aer, rezultând textura sa unică. 

Savoare 

Înghețata este incredibil de versatilă în arome, practic se poate crea din orice, dulce sau sărat. Adăugarea de toppinguri precum sos de ciocolată sau nuci la înghețata de vanilie, creează o variantă de desert cu înghețată numită sundae.

Temperatura 

Înghețata se servește la cea mai rece temperatură (intre -14 si -12°). Acest lucru afectează modul în care consumatorul percepe aroma. Temperatura foarte rece amorțește papilele gustative și nu permite aromelor puternice să treacă prin înghețată, așa cum o fac în gelato, șerbet sau sorbet.

Ce este Gelato și cum se obține

Gelato este un desert congelat realizat dintr-un amestec de lapte, smântână și îndulcitor. Este originar din Italia și este vândut pe scară largă în magazinele italiene numite „gelaterie”. Descoperă câteva deserturi celebre în lume.

Mai multe sortimente de gelato aranjate într-o vitrină
Gelato este mai cremos decât înghețata / Shutterstock

Conținut de grăsime 

Gelato-ul este făcut cu mai puțină smântână decât înghețata, ceea ce înseamnă că are mai puțină grăsime. Gelato are de obicei un conținut de grăsime de aproximativ 4-9%, considerabil mai mic decât înghețata, dar considerabil mai mare decât sorbetul.

Textura 

Spre deosebire de înghețată, textura cremoasă a gelato-ului este groasă și densă, deoarece se amestecă încet pentru a lăsa mai puțin aer în amestec.

Savoare 

Gelato este la fel de versatil în arome ca și înghețata și poate fi făcut cu arome de la smântână dulce la zmeură la stracciatella.

Temperatura  

Gelato-ul este servit la temperaturi mai mari decât înghețata (între -12- -5°C), pentru a preveni textura densă să devină prea solidă și greu de mâncat. Temperatura de servire este mai mare, ceea ce înseamnă că aroma sa este simțită mult mai puternic decât la înghețată.

Ce este sorbetul și cum se obține

Sorbetul este un desert congelat, format doar din piure de fructe sau suc de fructe, cum ar fi sucul de lămâie și îndulcitor. 

În timp ce înghețata și gelato sunt produse lactate, sorbetul nu conține lactate și, prin urmare, este vegan. Sorbetul a avut inițial rolul de a curăța papilele gustative între felurile de mâncare, iar prima sa utilizare ca desert a apărut în cafenelele franceze în secolul al XVII-lea.

Sorbet de lămâie servit într-un bol alb
Sorbetul se face doar din fructe / Shutterstock

Conținut de grăsime 

Sorbetul este cel mai scăzut de grăsimi în comparație cu majoritatea celorlalte deserturi congelate, deoarece nu include smântână.

Textura 

Din cauza lipsei de smântână, sorbetul are cea mai ușoară textură. O variantă a sorbetului, numită granită (gheață italiană sau gheață de apă) are cristalele de gheață deosebit de fine, ca niște ace.

Savoare 

Sorbetul este limitat în arome pentru că este preparat doar din fructe. Rețetele de sorbet includ adesea fructe proaspete, iar aromele populare de sorbet includ sorbetul de pepene verde și căpșuni.

Temperatura 

Sorbetul este servit la temperaturi similare cu gelato (între -12- -5°C) pentru a-l menține suficient de moale pentru a fi mâncat. Temperaturile mai ridicate de producție înseamnă că aroma lui este percepută mult mai pregnantă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
persoană care gătește somon
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de Înghețată cu biscuiți în bol, decorată cu frunze de mentă și biscuiți, alături de o linguriță
Galerie foto
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
Înghețată cu biscuiți, din doar trei ingrediente
popsicle pe o farfurie albastră
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Popsicle, înghețata inventată din greșeală de un băiețel din San Francisco
Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
18 decembrie, 05:35
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Piftie de pește pe o farfurie albă, decorată cu felii de lămâie
17 decembrie, 10:06
Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
17 decembrie, 06:36
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
ANAF scoate la vânzare un teren și o casă de 331 mp. Cât cere pe proprietatea din Galați
ANAF scoate la vânzare un teren și o casă de 331 mp. Cât cere pe proprietatea din Galați
ANAF scoate la vânzare un teren și o casă de 331 mp. Cât cere pe proprietatea din Galați
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Când începe sezonul 13 Mireasa: Meciul Iubirii. Simona Gherghe a anunțat data premierei
Când începe sezonul 13 Mireasa: Meciul Iubirii. Simona Gherghe a anunțat data premierei
Când începe sezonul 13 Mireasa: Meciul Iubirii. Simona Gherghe a anunțat data premierei
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Piftie de pește, limpede și aromată. Rețetă tradițională dobrogeană

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
închide