Diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Cu ce poți să te răcorești vara aceasta
Înghețată, gelato și sorbet sunt trei deserturi cu care ne răcorim vara. Toate sunt congelate, însă modul de producție este diferit. Acest lucru se traduce prin texturi diferite și aport caloric diferit. Descoperă care este diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Iată cu ce poți să te răcorești vara aceasta.
Înghețată găsim peste tot, despre gelato știm că este specific italian, iar sorbetul are reputația de a fi bun chiar și când ții dietă. Toate trei ne răcoresc când simțim că nu mai facem față temperaturilor verii. Acesta este singurul lucru pe care îl au în comun.
Mai jos îți explicăm care sunt diferențele dintre înghețată, gelato și sorbet ca data viitoare să alegi în cunoștință de cauză.
Ce este înghețata și cum se obține
Înghețata este un desert congelat făcut din lapte, smântână, îndulcitor și adesea gălbenușuri de ou. Încearcă și rețeta de înghețată proteică cu căpșuni.
Conținut de grăsime
Înghețata are cel mai mare conținut de grăsime provenită din lapte dintre toate deserturile congelate, de obicei variind între 14 și 25% .
Textura
Textura pufoasă și cremoasă a înghețatei este unică printre deserturile congelate. Înghețata este mixată energic, de preferat într-un aparat de preparat înghețata, la viteze mari. În felul acesta i se adăuga bule de aer, rezultând textura sa unică.
Savoare
Înghețata este incredibil de versatilă în arome, practic se poate crea din orice, dulce sau sărat. Adăugarea de toppinguri precum sos de ciocolată sau nuci la înghețata de vanilie, creează o variantă de desert cu înghețată numită sundae.
Temperatura
Înghețata se servește la cea mai rece temperatură (intre -14 si -12°). Acest lucru afectează modul în care consumatorul percepe aroma. Temperatura foarte rece amorțește papilele gustative și nu permite aromelor puternice să treacă prin înghețată, așa cum o fac în gelato, șerbet sau sorbet.
Ce este Gelato și cum se obține
Gelato este un desert congelat realizat dintr-un amestec de lapte, smântână și îndulcitor. Este originar din Italia și este vândut pe scară largă în magazinele italiene numite „gelaterie”. Descoperă câteva deserturi celebre în lume.
Conținut de grăsime
Gelato-ul este făcut cu mai puțină smântână decât înghețata, ceea ce înseamnă că are mai puțină grăsime. Gelato are de obicei un conținut de grăsime de aproximativ 4-9%, considerabil mai mic decât înghețata, dar considerabil mai mare decât sorbetul.
Textura
Spre deosebire de înghețată, textura cremoasă a gelato-ului este groasă și densă, deoarece se amestecă încet pentru a lăsa mai puțin aer în amestec.
Savoare
Gelato este la fel de versatil în arome ca și înghețata și poate fi făcut cu arome de la smântână dulce la zmeură la stracciatella.
Temperatura
Gelato-ul este servit la temperaturi mai mari decât înghețata (între -12- -5°C), pentru a preveni textura densă să devină prea solidă și greu de mâncat. Temperatura de servire este mai mare, ceea ce înseamnă că aroma sa este simțită mult mai puternic decât la înghețată.
Ce este sorbetul și cum se obține
Sorbetul este un desert congelat, format doar din piure de fructe sau suc de fructe, cum ar fi sucul de lămâie și îndulcitor.
În timp ce înghețata și gelato sunt produse lactate, sorbetul nu conține lactate și, prin urmare, este vegan. Sorbetul a avut inițial rolul de a curăța papilele gustative între felurile de mâncare, iar prima sa utilizare ca desert a apărut în cafenelele franceze în secolul al XVII-lea.
Conținut de grăsime
Sorbetul este cel mai scăzut de grăsimi în comparație cu majoritatea celorlalte deserturi congelate, deoarece nu include smântână.
Textura
Din cauza lipsei de smântână, sorbetul are cea mai ușoară textură. O variantă a sorbetului, numită granită (gheață italiană sau gheață de apă) are cristalele de gheață deosebit de fine, ca niște ace.
Savoare
Sorbetul este limitat în arome pentru că este preparat doar din fructe. Rețetele de sorbet includ adesea fructe proaspete, iar aromele populare de sorbet includ sorbetul de pepene verde și căpșuni.
Temperatura
Sorbetul este servit la temperaturi similare cu gelato (între -12- -5°C) pentru a-l menține suficient de moale pentru a fi mâncat. Temperaturile mai ridicate de producție înseamnă că aroma lui este percepută mult mai pregnantă.