Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Înghețata de casă pe care o pregăteau mamele noastre în urmă cu 30-40 de ani era cremoasă, fină și avea o aromă aparte. Dacă vrei să faci și tu înghețată ca pe vremuri poți încerca rețeta următoare care are un grad mediu de dificultate, dar un gust care te va întoarce în vremurile fără griji ale copilăriei. Încearcă și tu rețeta de înghețată ca pe vremuri.

Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Rețeta înghețatei ca pe vremuri are la bază 3 ingrediente / Shutterstock

Înghețata are o istorie bogată, cu origini pe care istoricii încă le dispută. Una dintre variante spune că primele înghețate au fost preparate în China antică, din gheață și fructe. De-a lungul secolelor, rețeta s-a tot schimbat și a fost transformată într-un desert rafinat în Italia, unde a primit numele de „gelato".

Mai târziu, a ajuns în Franța, unde a fost cunoscută sub numele de „sorbet”, și în cele din urmă a pătruns în Statele Unite și în restul lumii, sub numele de înghețată.

Descoperă care este diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Cu ce poți să te răcorești vara aceasta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Un aspect crucial în prepararea înghețatei de casă este textura sa. Pentru a obține o înghețată catifelată și lipsită de cristale de gheață, este important să respecți câteva principii.

Asigură-te că baza de înghețată este amestecată și încorporată uniform, pentru a evita formarea de bule sau cristale de gheață.

Dacă folosești o mașină de înghețată, asigură-te că este suficient de rece înainte de a începe procesul. Cu toate acestea, nu lăsa înghețata prea mult timp în mașină, deoarece acest lucru poate duce la supraînghețarea și la o textură granuloasă.

Înghețata trebuie păstrată într-un recipient ermetic în congelator pentru a preveni formarea de cristale mari de gheață.

Ingrediente

Mod de preparare

Secretul unei înghețate de casă perfecte este folosirea de ingrediente simple, dar de calitate. Baza clasică include smântână sau lapte, gălbenușuri de ou, zahăr și extract de vanilie.

Cum prepari rețeta de înghețată ca pe vremuri

Se amestecă smântâna sau laptele cu zahărul într-o cratiță la foc mic, amestecând constant. Se lasă până când se dizolvă zahărul complet, dar să nu se aduce amestecul la punctul de fierbere.

După dizolvarea zahărului, se lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei.

Într-un bol separat, se bat gălbenușurile de ou până când devin deschise la culoare și pufoase. Apoi se adaugă gălbenușurile de ou în amestecul de smântână și zahăr, amestecând bine pentru a combina toate ingredientele. Se adaugă extractul de vanilie și se amestecă până se încorporează.

Se pune din nou compoziția în cratiță și se încălzește la foc mic sau mediu, amestecând constant până se îngroașă.

Cum se formează înghețată ca pe vremuri

Apoi se ia cratița de pe foc și lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei. Se acoperă și se pune în frigider pentru a se răci complet, de preferință timp de câteva ore sau peste noapte.

Când amestecul este complet răcit, se pune în forme de înghețată și se dă la congelator. Cât este încă posibil, se amestecă din când în când pentru a evita formarea cristalelor mari de gheață.

Ce trucuri foloseau mamele noastre pentru a da gust înghețatei

Dacă vrei să încerci acasă această înghețată ca pe vremuri poți ține cont de câteva sfaturi pentru ca ea să fie cremoasă și fină așa cum ți-o amintești.

Înghețata de casă va fi cu atât mai gustoasă cu cât folosești ingrediente de cea mai bună calitate. Optează pentru smântână proaspătă, lapte integral și ouă dintr-o sursă ecologică.

Poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de preferințele tale. Dacă dorești o înghețată mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr sau poți încerca îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali cu conținut scăzut de calorii.

Gălbenușurile de ou și smântâna formează baza înghețatei. Asigură-te că amesteci aceste ingrediente în mod corespunzător pentru a evita formarea de cocoloașe. 

Pentru a obține o textură mai aerată, poți bate bine baza de înghețată înainte de a o congela sau să adaugi puțină aerare în timpul procesului de înghețare.

După ce ai amestecat baza, asigură-te că o răcești bine înainte de a o congela. Cu cât este mai rece baza, cu atât va fi mai bine înghețat. După ce dai vasul la congelator, asigură-te că amesteci în el la intervale regulate pentru a preveni formarea de cristale mari de gheață.

Poți încerca arome naturale pentru a prepara o varietate mai mare de înghețată. Poți adăuga nuci măcinate, ciocolată rasă, bucăți de fructe, bucăți de biscuiți sau chiar mirodenii precum scorțișoara sau cardamon.

Înghețata se va menține mai bine dacă o depozitezi într-un recipient închis ermetic pentru a preveni formarea cristalelor de gheață și absorbția mirosurilor din congelator.

Lasă înghețata să se înmoaie ușor la temperatura camerei timp de câteva minute înainte de a o servi pentru a-i permite să-și recâștige consistența cremoasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de zmeură cu banane și lapte de cocos în două boluri și pe băț, alături de zmeură și banane proaspete
Galerie foto
Înghețată de zmeură cu banane și lapte de cocos
Înghețată de zmeură cu banane și lapte de cocos
Trei cupe de înghețată de mango pe o jumătate de fruct, alături de o linguriță
Galerie foto
Înghețată de mango. Rețetă simplă și rapidă
Înghețată de mango. Rețetă simplă și rapidă
Cornet cu înghețată de mentă ținut în mână
Galerie foto
Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată
Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Bucăți de ciocolată albă de casă, cu cereale
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
O sticlă plină cu oțet de mere
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Paste cu ciuperci de post în farfurie neagră, alături de două furculițe, ciuperci, pătrunjel verde și două felii de pâine
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
închide