Înghețată ca pe vremuri. Rețeta anilor ‘90 preparată în varianta modernă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Înghețata de casă pe care o pregăteau mamele noastre în urmă cu 30-40 de ani era cremoasă, fină și avea o aromă aparte. Dacă vrei să faci și tu înghețată ca pe vremuri poți încerca rețeta următoare care are un grad mediu de dificultate, dar un gust care te va întoarce în vremurile fără griji ale copilăriei. Încearcă și tu rețeta de înghețată ca pe vremuri.

Înghețată ca pe vremuri pusă într-un bol albastru
Rețeta înghețatei ca pe vremuri are la bază 3 ingrediente / Shutterstock

Înghețata are o istorie bogată, cu origini pe care istoricii încă le dispută. Una dintre variante spune că primele înghețate au fost preparate în China antică, din gheață și fructe. De-a lungul secolelor, rețeta s-a tot schimbat și a fost transformată într-un desert rafinat în Italia, unde a primit numele de „gelato".

Mai târziu, a ajuns în Franța, unde a fost cunoscută sub numele de „sorbet”, și în cele din urmă a pătruns în Statele Unite și în restul lumii, sub numele de înghețată.

Descoperă care este diferența dintre înghețată, gelato și sorbet. Cu ce poți să te răcorești vara aceasta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Un aspect crucial în prepararea înghețatei de casă este textura sa. Pentru a obține o înghețată catifelată și lipsită de cristale de gheață, este important să respecți câteva principii.

Asigură-te că baza de înghețată este amestecată și încorporată uniform, pentru a evita formarea de bule sau cristale de gheață.

Dacă folosești o mașină de înghețată, asigură-te că este suficient de rece înainte de a începe procesul. Cu toate acestea, nu lăsa înghețata prea mult timp în mașină, deoarece acest lucru poate duce la supraînghețarea și la o textură granuloasă.

Înghețata trebuie păstrată într-un recipient ermetic în congelator pentru a preveni formarea de cristale mari de gheață.

Ingrediente

Mod de preparare

Secretul unei înghețate de casă perfecte este folosirea de ingrediente simple, dar de calitate. Baza clasică include smântână sau lapte, gălbenușuri de ou, zahăr și extract de vanilie.

Cum prepari rețeta de înghețată ca pe vremuri

Se amestecă smântâna sau laptele cu zahărul într-o cratiță la foc mic, amestecând constant. Se lasă până când se dizolvă zahărul complet, dar să nu se aduce amestecul la punctul de fierbere.

După dizolvarea zahărului, se lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei.

Într-un bol separat, se bat gălbenușurile de ou până când devin deschise la culoare și pufoase. Apoi se adaugă gălbenușurile de ou în amestecul de smântână și zahăr, amestecând bine pentru a combina toate ingredientele. Se adaugă extractul de vanilie și se amestecă până se încorporează.

Se pune din nou compoziția în cratiță și se încălzește la foc mic sau mediu, amestecând constant până se îngroașă.

Cum se formează înghețată ca pe vremuri

Apoi se ia cratița de pe foc și lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei. Se acoperă și se pune în frigider pentru a se răci complet, de preferință timp de câteva ore sau peste noapte.

Când amestecul este complet răcit, se pune în forme de înghețată și se dă la congelator. Cât este încă posibil, se amestecă din când în când pentru a evita formarea cristalelor mari de gheață.

Ce trucuri foloseau mamele noastre pentru a da gust înghețatei

Dacă vrei să încerci acasă această înghețată ca pe vremuri poți ține cont de câteva sfaturi pentru ca ea să fie cremoasă și fină așa cum ți-o amintești.

Înghețata de casă va fi cu atât mai gustoasă cu cât folosești ingrediente de cea mai bună calitate. Optează pentru smântână proaspătă, lapte integral și ouă dintr-o sursă ecologică.

Poți ajusta cantitatea de zahăr în funcție de preferințele tale. Dacă dorești o înghețată mai puțin dulce, poți reduce cantitatea de zahăr sau poți încerca îndulcitori naturali sau îndulcitori artificiali cu conținut scăzut de calorii.

Gălbenușurile de ou și smântâna formează baza înghețatei. Asigură-te că amesteci aceste ingrediente în mod corespunzător pentru a evita formarea de cocoloașe. 

Pentru a obține o textură mai aerată, poți bate bine baza de înghețată înainte de a o congela sau să adaugi puțină aerare în timpul procesului de înghețare.

După ce ai amestecat baza, asigură-te că o răcești bine înainte de a o congela. Cu cât este mai rece baza, cu atât va fi mai bine înghețat. După ce dai vasul la congelator, asigură-te că amesteci în el la intervale regulate pentru a preveni formarea de cristale mari de gheață.

Poți încerca arome naturale pentru a prepara o varietate mai mare de înghețată. Poți adăuga nuci măcinate, ciocolată rasă, bucăți de fructe, bucăți de biscuiți sau chiar mirodenii precum scorțișoara sau cardamon.

Înghețata se va menține mai bine dacă o depozitezi într-un recipient închis ermetic pentru a preveni formarea cristalelor de gheață și absorbția mirosurilor din congelator.

Lasă înghețata să se înmoaie ușor la temperatura camerei timp de câteva minute înainte de a o servi pentru a-i permite să-și recâștige consistența cremoasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de mure cu zmeură în bol alb și în cupă de înghețată
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
un cornet cu două cupe de înghețata turcească
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă
Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă
Înghețată de vanilie în bol alb cu linguriță
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide