Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Tot ce trebuie să știi despre aceste ingrediente
Vanilia este unul dintre cele mai des folosite arome pentru deserturi, iar unul dintre cele mai la îndemână moduri de a o folosi este utilizând zahărul vanilat. Doar că pe raftul magazinului vei găsi atât zahăr vanilat, cât și zahăr vanilinat. Denumirea lor asemănătoare te poate induce în eroare. Iată care este diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat.
Zahărul vanilat și zahărul vanilinat sunt două ingrediente de bază utilizate în bucătărie pentru a adăuga arome de vanilie în diverse rețete.
Deși ambele conțin vanilie, există diferențe semnificative între ele. Iată ce trebuie să știi înainte de a alege unul dintre cele două produse.
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat
Diferența dintre aceste două ingrediente este una subtilă. Totuși, gospodinele își vor da seama rapid la ce anume se folosește fiecare.
Pentru a putea înțelege mai bine când anume este indicat să folosești zahăr vanilar și când ar trbui să folosești zahăr vanilinat, atunci te invităm să citești mai jos care sunt pincipalele porprietăți ale acestor ingrediente.
Ce este zahărul vanilat
Zahărul vanilat este, în esență, zahăr granulat obișnuit care a fost aromatizat cu extract natural de vanilie. Acesta este obținut din boabe de vanilie sau alte surse naturale de vanilie. De aceea, atunci când îl vei folosi vei observa că deserturile tale au un gust puternic de vanilie.
Pentru a produce zahărul vanilat, zahărul granulat este amestecat cu extractul de vanilie, iar aromele sunt lăsate să se amestece timp de câteva zile sau săptămâni, permițând zahărului să absoarbă aromele. Zahărul vanilat are o culoare deschisă, similară cu cea a zahărului granulat obișnuit. Acest lucru se datorează faptului că nu conține coloranți artificiali.
Datorită faptului că se folosesc arome naturale, zahărul vanilat poate fi mai scump decât cel vanilinat.
Zahărul vanilat este adesea folosit în rețete care necesită atât dulceață ,cât și aroma de vanilie. Este o alegere populară pentru prăjituri, fursecuri, clătite, pandișpan, cheesecake-uri, glazuri și alte deserturi unde aroma subtilă de vanilie este un element binevenit.
De obicei, zahărul vanilat are o textură similară cu zahărul granulat obișnuit, astfel încât poate fi folosit în orice rețetă care cere zahăr granulat, oferind în plus aroma de vanilie.
Ce este zahărul vanilinat
Zahărul vanilinat este zahăr granulat care a fost aromatizat cu vanilină, un compus aromatic sintetic care imită aroma naturală a vaniliei. Vanilina este produsă în principal din lignină, un compus prezent în lemn, dar poate fi și produsă sintetic, spun cei de la EatThis.com.
Zahărul vanilinat este obținut prin amestecarea zahărului granulat cu vanilină. Aceasta este fie sub formă de pulbere sau lichid. De asemenea, nu necesită un proces de macerare sau învechire ca în cazul zahărului vanilat.
Zahărul vanilinat, fiind bazat pe vanilină sintetică, poate avea o aromă și o culoare mai stabile în timp. Acest lucru se dovedește a fi avantajos pentru deserturi care necesită o conservare îndelungată sau o expunere la temperaturi ridicate.
Datorită proprietăților sale, zahărul vanilinat este mai potrivit pentru rețete care se concentrează mai mult pe aroma decât pe dulceața vaniliei. Este adesea utilizat în prăjituri, creme, glazuri, budinci și alte deserturi unde aroma puternică de vanilie este dorită. În plus, poate fi găsit atât sub formă granulată, cât și pudră.
Zahărul vanilinat poate avea o culoare mai închisă decât zahărul vanilat, din cauza utilizării vanilinei, care poate să aibă o nuanță mai închisă.