Începe cu pregătirea dovleacului, a cărui coajă o speli bine și o ștergi. Este necesar acest pas pentru a îndepărta eventualele pesticide de pe coajă, chiar dacă ulterior o cureți. Apoi pregătește un vas sau o tavă de cuptor, în care așezi folie de aluminiu sau hârtie de copt.
Dovleac copt după rețeta turcească. De ce este special
Printre rețetele de dovleac copt pe care ți-ai propus să le încerci, trece pe listă și dovleac copt după rețeta turcească. Nu este o rețetă complexă, dar te abați puțin de la lista clasică de ingrediente, pentru a obține un gust delicios cu arome orientale.
Rețeta este inspirată din bucătăria turcească unde dovleacul este considerat un simbol al ospitalității, fiind vedetă printre preparatele tradiționale. Diferența dintre rețeta clasică și cea turcească este textura suculentă a acestuia, dar și aroma deosebită. Preparat în acest mod este mai special, dovleacul se însiropează înainte de coacere, iar în timpul tratamentului termic siropul își va degaja aromele în miezul dovleacului.
Rețeta o poți adapta după gustul personal, adăugând aromele preferate. Cele mai potrivite arome sunt scorțișoară, vanilia, nucșoara, dar și portocala.
Descoperă aici de ce e recomandat să consumi dovleac plăcintar toamna, dar și care sunt beneficiile principale ale acestei legume. Iar mai jos vei descoperi cum poți prepara dovleac copt după rețeta turcească.
Ingrediente
Mod de preparare
După ce ai spălat bine dovleacul și ai pregătit tava, secționează dovleacul în sferturi și îndepărtează semințele și nervurile acestuia. Apoi taie fiecare sfert de dovleac în felii mai mari. Așază feliile în tavă și înțeapă miezul dovleacului cu vârful unui cuțit din loc în loc.
Deasupra feliilor de dovleac presară zahăr din belșug și acoperă tava cu folie de aluminiu. Lasă tava pe masa din bucătărie pentru 2-3 ore, până când se formează sirop deasupra miezului de dovleac.
Înainte de a introduce tava în cuptor, încălzește-l la 180 grade Celsius. Dă deoparte folia de deasupra feliilor de dovleac și presară printre acestea batoane de scorțișoară rupte în bucăți mai mici și cuișoarele.
Apoi pune tava în cuptorul încălzit și coace feliile de dovleac pentru aproximativ 75 până la 90 de minute. Pe parcursul coacerii mai întoarce feliile de dovleac de pe o parte pe cealaltă și unge-le cu sosul dulce care se formează în tavă.
Descoperă și o rețetă de hummus cu dovleac copt, inspirată tot din bucătăria orientală.
Pentru a servi feliile de dovleac copt după rețeta turcească, după ce le scoți din cuptor glazurează-le cu puțină miere. Presară imediat nuci mărunțite, semințe de dovleac coapte și fructe uscate. Acestea vor adera spectaculos peste miezul dovleacului glazurat cu miere. Savurează dovleacul copt cât este cald. Va fi delicios și foarte aromat.
Care sunt beneficiile consumului de dovleac copt
Pe lângă gustul delicios și aroma inconfundabilă, dovleacul copt are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este foarte bogat în vitamine, minerale și fibre, esențiale pentru îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. Are acțiune diuretică și favorizează eliminarea apei în exces din organism. În același timp stimulează și activitatea rinichilor. Dovleacul este sărac în calorii și poate fi inclus cu succes în dietele de slăbire.
Mai are și un conținut bogat în antioxidanți, benefici împotriva radicalilor liberi.
Iar consumul regula, dar moderat, de dovleac copt poate regla nivelul glicemiei și al colesterolului, prevenind diabetul și afecțiunile inimii.
Așadar, ai toate motivele să introduci dovleacul în alimentația ta și poți încerca cu succes dovleac copt după rețeta turcească.
Iar printre rețetele cu dovleac pe care dorești să le mai prepari, îți mai recomandăm și rețeta de tartă sărată cu dovleac și alte ingrediente.