Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Dulceața de ardei iute este o delicatesă pe care o poți întinde în strat subțire pe niște biscuiți sărați, pe un sandviș cu pastramă de vită, o poți pune într-un burger sau pe orice preparat pe care vrei să-l duci la un nivel culinar înalt. Avantajul este că poți face dulceață de ardei iute la tine acasă și să te bucuri de acest răsfăț fără să cheltui prea mult.

Publicat: 28 septembrie 2022, 07:44
Dulceața de ardei iute aduce o notă picantă sandviciurilor și burgerilor / Shutterstock

Poți face dulceață de ardei iute atât pentru iarnă, cât și în cantități mai mici pentru consum imediat. În primul caz borcanele trebuie să fie sterilizate și apoi fierte. Dacă vrei să mănânci dulceața în maximum o lună, atunci poți folosi recipiente nesterilizate, dar curate. Dulceața o vei ține la frigider.

Dulceața de ardei iute este un sortiment pe care este bine să îl pui în recipiente de mici dimensiuni pentru că se consumă în cantități destul de mici la o masă fiind picantă. Dacă știi că o vei folosi doar pentru a da o notă iute preparatelor tale, cu atât mai mult trebuie să alegi borcane de 100-200 grame maximum.

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă 1/4 cană de zahăr cu pectina și se lasă deoparte.

Ardeiul gras roșu se spală, se curăță și se toacă. Ardeii iuți se taie în felii mari cu tot cu semințe. Ambele tipuri de ardei se pun într-un robot de bucătărie și se procesează până sunt tocați mărunt. Apoi se transferă într-o oală mare. Se adaugă fulgii de ardei roșu, untul, sarea, oțetul și restul de zahăr în oala cu ardei. Se amestecă pentru a se combina.

Cum se face dulceața de ardei iute

Se aduce compoziția din oală la punctul de fierbere la foc mare, amestecând des. Se lasă să fiarbă 5 minute. Apoi se pune încet amestecul de pectină și zahăr în timp ce se amestecă. Se lasă să revină din nou la punctul de fierbere și se mai gătește 4 minute. Compoziția va deveni mai închisă la culoare și mai lucioasă. Va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește.

Se stinge focul și se umplu borcanele sterilizate cu dulceață, se pun capacele. Se pun într-o oală cu apă având grijă ca apa să acopere borcanele. Se aduce la punctul de fierbere și din acel moment se mai lasă 5 minute.

Pentru dulceața de ardei iute ai nevoie de ardei gras roșu sau kapia și de ardei iute. Aceștia trebuie să fie cărnoși, fără pete sau porțiuni moi. Cele două tipuri de ardei, atât dulci, cât și picanți, vor crea un mix perfect de gusturi, iar dulceața va fi mult mai aromată.

Un alt ingredient este pectina, care este pur și simplu o substanță naturală extrasă din fructe ce ajută la îngroșare. Dacă vrei să o folosești trebuie să fierbi compoziția până când se îngroașă.

Cum se servește dulceața de ardei iute

Dulceața de ardei iute se combină foarte bine cu brânzeturile franțuzești, în special Brie și Camembert, dar și cu sortimente tartinabile. Se potrivește și cu orice fel de crackers, iar trioul brânză, dulceață de ardei iute biscuiți sărați este un deliciu de care nu te vei mai sătura.

Poți aduce un plus de savoare sandvișurilor cu carne, burgerilor, fripturilor la cuptor sau la grătar sau salatelor cu carne punând o linguriță de dulceață de ardei iute.

O poți folosi și pentru a consuma chifteluțe thailandeze cu sos de ardei iute și orez.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Dulceață de vișine cu gust dulce-acrișor și aromă de anason
Dulceață de vișine cu gust dulce-acrișor și aromă de anason
Dulceață din flori de soc, parfumată și delicioasă
Dulceață din flori de soc, parfumată și delicioasă
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
2 mai, 07:24
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
2 mai, 06:57
Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște Ciorbă de miel cu lobodă. Rețetă delicioasă pentru masa de Paște
2 mai, 06:50
Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște Pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi. Rețetă pentru masa de Paște
2 mai, 06:15
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
2 mai, 06:00
Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă Meniu de Paște fără miel. Alternative pentru o masă festivă
1 mai, 07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
1 mai, 06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
1 mai, 06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
Filmul tragediei din Suceava: Crimă cu premeditare ascunsă în spatele unui accident fatal? Ce au descoperit poliţiştii în casa lui Sebastian
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cât de frumoasă este şi cine este iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul soţiei fratelui său
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice. Poze cu ea din trecut
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Pot copia hackerii amprentele din selfie-uri, așa cum susține un mesaj pe WhatsApp? Experții au dezvăluit adevărul
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Sfaturi pentru a preveni înecul la copiii mici
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore înainte de a-și închide contul
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
Fructe bogate în magneziu. Cum îți pot completa alimentația
fresh

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao