Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi
Dulceața de ardei iute este o delicatesă pe care o poți întinde în strat subțire pe niște biscuiți sărați, pe un sandviș cu pastramă de vită, o poți pune într-un burger sau pe orice preparat pe care vrei să-l duci la un nivel culinar înalt. Avantajul este că poți face dulceață de ardei iute la tine acasă și să te bucuri de acest răsfăț fără să cheltui prea mult.
Poți face dulceață de ardei iute atât pentru iarnă, cât și în cantități mai mici pentru consum imediat. În primul caz borcanele trebuie să fie sterilizate și apoi fierte. Dacă vrei să mănânci dulceața în maximum o lună, atunci poți folosi recipiente nesterilizate, dar curate. Dulceața o vei ține la frigider.
Dulceața de ardei iute este un sortiment pe care este bine să îl pui în recipiente de mici dimensiuni pentru că se consumă în cantități destul de mici la o masă fiind picantă. Dacă știi că o vei folosi doar pentru a da o notă iute preparatelor tale, cu atât mai mult trebuie să alegi borcane de 100-200 grame maximum.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă 1/4 cană de zahăr cu pectina și se lasă deoparte.
Ardeiul gras roșu se spală, se curăță și se toacă. Ardeii iuți se taie în felii mari cu tot cu semințe. Ambele tipuri de ardei se pun într-un robot de bucătărie și se procesează până sunt tocați mărunt. Apoi se transferă într-o oală mare. Se adaugă fulgii de ardei roșu, untul, sarea, oțetul și restul de zahăr în oala cu ardei. Se amestecă pentru a se combina.
Cum se face dulceața de ardei iute
Se aduce compoziția din oală la punctul de fierbere la foc mare, amestecând des. Se lasă să fiarbă 5 minute. Apoi se pune încet amestecul de pectină și zahăr în timp ce se amestecă. Se lasă să revină din nou la punctul de fierbere și se mai gătește 4 minute. Compoziția va deveni mai închisă la culoare și mai lucioasă. Va continua să se îngroașe pe măsură ce se răcește.
Se stinge focul și se umplu borcanele sterilizate cu dulceață, se pun capacele. Se pun într-o oală cu apă având grijă ca apa să acopere borcanele. Se aduce la punctul de fierbere și din acel moment se mai lasă 5 minute.
Pentru dulceața de ardei iute ai nevoie de ardei gras roșu sau kapia și de ardei iute. Aceștia trebuie să fie cărnoși, fără pete sau porțiuni moi. Cele două tipuri de ardei, atât dulci, cât și picanți, vor crea un mix perfect de gusturi, iar dulceața va fi mult mai aromată.
Un alt ingredient este pectina, care este pur și simplu o substanță naturală extrasă din fructe ce ajută la îngroșare. Dacă vrei să o folosești trebuie să fierbi compoziția până când se îngroașă.
Cum se servește dulceața de ardei iute
Dulceața de ardei iute se combină foarte bine cu brânzeturile franțuzești, în special Brie și Camembert, dar și cu sortimente tartinabile. Se potrivește și cu orice fel de crackers, iar trioul brânză, dulceață de ardei iute biscuiți sărați este un deliciu de care nu te vei mai sătura.
Poți aduce un plus de savoare sandvișurilor cu carne, burgerilor, fripturilor la cuptor sau la grătar sau salatelor cu carne punând o linguriță de dulceață de ardei iute.
O poți folosi și pentru a consuma chifteluțe thailandeze cu sos de ardei iute și orez.