Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Rețeta de dulceață de prune cu nuci este ideală pentru deliciul din sezonul rece, aducând o notă de toamnă în fiecare linguriță. Preparată în acest mod, dulceața poate fi savurată pe pâine prăjită, în clătite sau chiar ca umplutură pentru prăjituri.
Galerie foto
Această rețetă combină dulceața naturală a prunelor cu textura crocantă a nucilor, rezultând un desert sofisticat și delicios. Miezul de nuci se poate adăuga întreg, secționat în jumătăți, sferturi sau tocat în bucăți mai mici. De asemeni, prunele se pot folosi întregi, dacă se reușește scoaterea sâmburelui. Însă merg folosite și secționate în jumătăți sau tocate în cuburi. În varianta cu prune întregi, în locul sâmburilor se adaugă miez de nucă.
Rețeta nu este complexă, însă necesită mai mult timp pentru pregătirea prunelor și nucilor. Poți folosi prunele preferate, cu condiția să nu fie foarte coapte. cele mai recomandate prune pentru dulceață sunt cele cu forma lunguiață și culoare mai închisă. Sunt mai aromate și au textura mai fermă.
Tot din prune mai poți prepara pentru sezonul rece și rețeta de marmeladă de prune. Este tot un fel de gem, dar mai rafinat și mai dens. Dar până atunci prepară și tu rețeta de dulceață de prune cu nuci, pe care o vei descoperi detaliată pas cu pas mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea prunelor, urmate de pregătirea nucilor.
Spală bine prunele și șterge-le, apoi îndepărtează sâmburii fie folosind o agrafă, fie secționând prunele în jumătăți. Poți tăia prunele și în sferturi, în funcție de mărimea lor.
Pune prunele într-o cratiță mare și adăugăm zahărul peste ele. Amestecă-le și lasă-le la rece timp de 2-3 ore sau peste noapte la rece, pentru a se forma sirop. Între timp, sparge nucile și curăță-le.
Cum prepari dulceață de prune cu nuci
După ce s-a dizolvat tot zahărul și s-a format sirop, așază cratița pe foc mic și lasă prunele să fiarbă. Amestecă din când în când cu o spatulă pentru a nu se lipi dulceața de pereții cratiței.
Când prunele încep să se înmoaie adaugă sucul de lămâie. Poți adăuga și coaja rasă de lămâie dacă dorești dulceața mai aromată. Sucul de lămâie va ajuta la intensificarea culorii dulceții și va echilibra gustul dulce al acesteia. Tot pentru un plus de aromă, mai poți adăuga și un baton de scorțișoară sau câteva cuișoare, în timpul fierberii dulceții. Le vei îndepărta după fierbere, înainte de turna dulceața în borcane.
În momentul când dulceața începe să devină consistentă adaugă miezul de nucă tocat mai grosier.
Mai fierbe dulceața la foc de intensitate mică pentru 10-12 minute sau până când ajunge la consistența dorită. Verifică consistența turnând câteva picături din sirop pe o farfurie rece. Dacă acestea nu se împrăștie și rămân ca niște perle, dulceața este gata.
Între timp, sterilizează borcanele împreună cu capacele din dotare.
Pune delicioasa dulceață de prune cu nuci fierbinte în borcanele, de asemeni fierbinți. Umple-le până la filetul acestora, apoi închide bine borcanele cu capace sterilizate. Etichetează-le frumos și transferă-le pe raftul din cămară.
Tot acum este momentul să încerci și rețeta de magiun de prune, tradițională din bucătăria românească.
Galerie foto