Edamamele, sursă de proteine vegetale. Ce beneficii au asupra sănătății

Edamamele sunt nelipsite din bucătăria asiatică și au început să fie integrate și preparate din gastronomia vestică. Beneficiile lor nutriționale le-au adus în atenția tuturor în ultimii ani.

Publicat: 31 iulie 2022, 07:34
bol cu edamame beneficii pentru sănătate
Păstăile și boabele de edamame au beneficii pentru sănătatea inimii / Shutterstock

Edamamele sunt un soi de păstăi de soia care se pot consuma chiar și fără să fie tratate termic. De fapt, traducerea denumirii lor este ”păstăi pe creangă”, pentru că le poți culege și mânca fără să le mai gătești într-un fel sau altul.

Pot fi consumate la gustare crude, dar pot fi și garnituri savuroase alături de preparate din carne, orez sau alte legume. Oricum ai alege să le consumi, vei avea o sursă de proteine vegetale de foarte bună calitate și un aport semnificativ de vitamine și minerale.

Consumul de edamame este nou doar pentru Europa și America, pentru că în Asia sunt cultivate de mai bine de 2000 de ani. Primii consumatori au fost chinezii, care le-au introdus și în Japonia. După aceea au început să fie consumate în întreaga Asie. Află și care sunt secretele restaurantelor de sushi și ce nu vor să știi despre preparatele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Edamamele, sursă de proteine vegetale

Edamamele și-au câștigat popularitatea în afara Asiei datorită cantității mari de proteine conținute. Au în compoziția lor toți aminoacizii importanți pentru menținerea musculaturii, echilibrarea hormonală, sănătatea circulației sanguine și nu numai.

Departamentul American pentru Agricultură (USDA) a recomandat consumul de edamame pentru a asigura o varietate de surse de proteine. Scopul final fiind accesul organismului la cât mai multe surse de nutrienți. Potrivit ghidului emis de aceștia, 75 g de edamame conțin:

  • Calorii: 100
  • Proteine: 10 g (20% din necesarul zilnic)
  • Grăsimi: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24% din necesarul zilnic)
  • Zaharuri naturale: 1 g
  • Calciu: 60 mg (6% doza zilnică recomandată)
  • Fier: 8 mg (10% doza zilnică recomandată)
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g (10% doza zilnică recomandată).
Citește și

Beneficiile nutriționale ale edamamelor

Edamamele sunt o sursă bună de proteine de origine vegetală, fiind mult mai recomandate pentru că nu conțin grăsimi saturate care sunt considerate nesănătoase. De asemenea, profilul nutritiv este semnificativ mai bun pentru că au un aport mai mare de vitamine, minerale și fibre, comparativ cu produsele de origine naturală. Potrivit EveryDayHealth.com, 25 de grame de proteine din soia pe zi reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

La fel ca toate tipurile de soia, și edamamele conțin cantități mari de fitoestrogeni sau estrogeni de origine naturală, numiți isoflavonoide. Aceștia ameliorează simptomele perimenopauzei, incluzând bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, pot diminua riscul de apariție a cancerelor care au cauze hormonale la femei. Conținutul ridicat de proteine duce la reducerea nivelului total de colesterol

Boabele de soia, cum sunt și edamamele, sunt surse de acizi grași omega 3 care ajută la reducerea de apariție a bolilor cardiovasculare. Descoperă aici și moduri în care poți să consumi tofu.

Edamamele și dietele pentru slăbit

Conținutul ridicat de fibre și de proteine al edamamelor pot fi de ajutor în dietele de slăbit. Un studiu publicat în aprilie 2017 în revista Nutrients a arătat că aceste legume au un rol important în sănătatea sistemului cardiovasculator, inclusiv prin scăderea inflamațiilor la nivelul organismului. Acestea sunt factori de risc în apariția obezității.

Un alt aspect important este că nu conțin grăsimi saturate care sunt periculoase pentru sănătate în general și pentru nivelul de colesterol în special. Un studiu publicat în decembrie 2017 în publicația Journal of the American Heart Association a conchis că prin consumul de proteine de natură vegetală se reduce semnificativ cantitatea de colesterol LDL (”colesterol rău”). Acesta este responsabil și pentru creșterea în greutate.

Edamamele îmbunătățesc sănătatea pielii

Soia este unul dintre ingredientele de bază ale dietei vegetariene. Oricare dintre soiurile de soia aduc fier și proteine în organism, la fel ca produsele din carne pe care le poate înlocui cu succes.

În plus, conțin și isoflavonoide care au efecte antiinflamatorii despre care oamenii de știință spun că pot crește producția de colagen reducând riscul de apariție a ridurile. Totuși, nu este recomandat să iei suplimente cu colagen fără să discuți cu medicul tău curant. Indicat să introduci în dieta ta alimente care accelerează producția de colagen pentru ca efectele să se vadă din interior, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2016 în revista Nutrients.

Ce efecte adverse are consumul de edamame

Dacă nu ai alergie la soia, poți mânca edamame fără nicio problemă. Unele persoane se confruntă cu mici probleme gastrointenstinale, chiar și în lipsa alergiei. De cele mai multe ori aceste simptome apar în cazul în care nu ești obișnuită să consumi alimente bogate în fibre care accelerează tranzitul intestinal.

Edamamele conțin mai mulți isoflavonoizi decât alte tipuri de soia, iar un studiu publicat în ianuarie 2018 în revista de specialitate Nutrients arată că pot provoca anumite dezechilibre hormonale. Totuși, majoritatea studiilor sunt făcute pe cobai și nu există date suficiente pentru a dovedi efectele asupra oamenilor, mai ales în cazul cancerelor.

Cum alegi edamamele

Edamamele se găsesc în magazin proaspete sau congelate. Dacă alegi să le cumperi congelate urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru a le găti și ține cont de termenul de valabilitate. De asemenea, verifică lista de ingrediente și caută-le pe cele care nu au sare sau sosuri adăugate.

Când cumperi edamame gândește-te și cum urmează să le consumi. Dacă vrei să fie gustare sau garnitură pentru alte feluri de mâncare cumpără-le în păstăi. În cazul în care vrei să le adaugi în supe sau în alte preparate, alege-le pe cele boabe.

Edamamele proaspete se găsesc și ele atât în păstăi, cât și boabe. Păstăile trebuie să fie de culoare verde, fără pete, tari. Le poți păstra în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se consumă edamamele

Dacă gătești edamamele pentru gustare cel mai simplu este să le pui la cuptor. Înainte de a te apuca de gătit trebuie să le speli foarte bine pentru a elimina orice reziduri apărute în timpul procesului de creștere sau de culegere. Ca să le mănânci nu trebuie decât să apeși ușor pe păstaie și boabele vor ieși singure. Nu mai trebuie decât să le adaugi un pic de sare și le poți consuma.

Edamamele sunt extrem de versatile. Le poți fierbe, găti la aburi, ba chiar poți să le gătești la microunde cu un pic de apă. Nu trebuie să le gătești foarte mult timp. Dacă vrei să le fierbi sunt suficiente 4-7 minute, în funcție de cantitatea pe care o prepari.

De asemenea, poți congela păstăile de edamame pentru a le folosi mai târziu. Vor rezista până la 8 luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
alimente care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
mai multe tipuri de paste
19 aprilie, 06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
19 aprilie, 05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Silviu a trecut la limită probele de recrutare şi a ajuns militar. Ce salariu va primi la început
Silviu a trecut la limită probele de recrutare şi a ajuns militar. Ce salariu va primi la început
Silviu a trecut la limită probele de recrutare şi a ajuns militar. Ce salariu va primi la început
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Soţia lui Constantin Budescu a întors toate privirile în „raiul milionarilor”. Cât de frumoasă este Mădălina Budescu
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Lista completă a numelor care își serbează onomastica
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Cum au fost ultimii ani de viață ai actriței Christian Bach. S-a retras și a ținut să-și ascundă boala care i-a luat viața
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Luna Roz 2024. Când apare și ce fenomen inedit va avea loc pe cer în același timp
Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă
Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă
Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
Efectele alcoolului în sarcină. Studii recente au arătat cum poate influența dezvoltarea copilului
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
De la o fetiță timidă la vedetă. 12 pași importanți din cariera lui Taylor Swift
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
Băuturi bogate în calciu. De ce pot asigura aportul zilnic
fresh
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
închide