Edamamele, sursă de proteine vegetale. Ce beneficii au asupra sănătății

Edamamele sunt nelipsite din bucătăria asiatică și au început să fie integrate și preparate din gastronomia vestică. Beneficiile lor nutriționale le-au adus în atenția tuturor în ultimii ani.

Publicat: 31 iulie 2022, 07:34
bol cu edamame beneficii pentru sănătate
Păstăile și boabele de edamame au beneficii pentru sănătatea inimii / Shutterstock

Edamamele sunt un soi de păstăi de soia care se pot consuma chiar și fără să fie tratate termic. De fapt, traducerea denumirii lor este ”păstăi pe creangă”, pentru că le poți culege și mânca fără să le mai gătești într-un fel sau altul.

Pot fi consumate la gustare crude, dar pot fi și garnituri savuroase alături de preparate din carne, orez sau alte legume. Oricum ai alege să le consumi, vei avea o sursă de proteine vegetale de foarte bună calitate și un aport semnificativ de vitamine și minerale.

Consumul de edamame este nou doar pentru Europa și America, pentru că în Asia sunt cultivate de mai bine de 2000 de ani. Primii consumatori au fost chinezii, care le-au introdus și în Japonia. După aceea au început să fie consumate în întreaga Asie. Află și care sunt secretele restaurantelor de sushi și ce nu vor să știi despre preparatele lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Edamamele, sursă de proteine vegetale

Edamamele și-au câștigat popularitatea în afara Asiei datorită cantității mari de proteine conținute. Au în compoziția lor toți aminoacizii importanți pentru menținerea musculaturii, echilibrarea hormonală, sănătatea circulației sanguine și nu numai.

Departamentul American pentru Agricultură (USDA) a recomandat consumul de edamame pentru a asigura o varietate de surse de proteine. Scopul final fiind accesul organismului la cât mai multe surse de nutrienți. Potrivit ghidului emis de aceștia, 75 g de edamame conțin:

  • Calorii: 100
  • Proteine: 10 g (20% din necesarul zilnic)
  • Grăsimi: 5 g
  • Carbohidrați: 8 g
  • Fibre: 6 g (24% din necesarul zilnic)
  • Zaharuri naturale: 1 g
  • Calciu: 60 mg (6% doza zilnică recomandată)
  • Fier: 8 mg (10% doza zilnică recomandată)
  • Sodiu: 15 mg
  • Vitamina C: 6 g (10% doza zilnică recomandată).
Citește și

Beneficiile nutriționale ale edamamelor

Edamamele sunt o sursă bună de proteine de origine vegetală, fiind mult mai recomandate pentru că nu conțin grăsimi saturate care sunt considerate nesănătoase. De asemenea, profilul nutritiv este semnificativ mai bun pentru că au un aport mai mare de vitamine, minerale și fibre, comparativ cu produsele de origine naturală. Potrivit EveryDayHealth.com, 25 de grame de proteine din soia pe zi reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

La fel ca toate tipurile de soia, și edamamele conțin cantități mari de fitoestrogeni sau estrogeni de origine naturală, numiți isoflavonoide. Aceștia ameliorează simptomele perimenopauzei, incluzând bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, pot diminua riscul de apariție a cancerelor care au cauze hormonale la femei. Conținutul ridicat de proteine duce la reducerea nivelului total de colesterol

Boabele de soia, cum sunt și edamamele, sunt surse de acizi grași omega 3 care ajută la reducerea de apariție a bolilor cardiovasculare. Descoperă aici și moduri în care poți să consumi tofu.

Edamamele și dietele pentru slăbit

Conținutul ridicat de fibre și de proteine al edamamelor pot fi de ajutor în dietele de slăbit. Un studiu publicat în aprilie 2017 în revista Nutrients a arătat că aceste legume au un rol important în sănătatea sistemului cardiovasculator, inclusiv prin scăderea inflamațiilor la nivelul organismului. Acestea sunt factori de risc în apariția obezității.

Un alt aspect important este că nu conțin grăsimi saturate care sunt periculoase pentru sănătate în general și pentru nivelul de colesterol în special. Un studiu publicat în decembrie 2017 în publicația Journal of the American Heart Association a conchis că prin consumul de proteine de natură vegetală se reduce semnificativ cantitatea de colesterol LDL (”colesterol rău”). Acesta este responsabil și pentru creșterea în greutate.

Edamamele îmbunătățesc sănătatea pielii

Soia este unul dintre ingredientele de bază ale dietei vegetariene. Oricare dintre soiurile de soia aduc fier și proteine în organism, la fel ca produsele din carne pe care le poate înlocui cu succes.

În plus, conțin și isoflavonoide care au efecte antiinflamatorii despre care oamenii de știință spun că pot crește producția de colagen reducând riscul de apariție a ridurile. Totuși, nu este recomandat să iei suplimente cu colagen fără să discuți cu medicul tău curant. Indicat să introduci în dieta ta alimente care accelerează producția de colagen pentru ca efectele să se vadă din interior, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2016 în revista Nutrients.

Ce efecte adverse are consumul de edamame

Dacă nu ai alergie la soia, poți mânca edamame fără nicio problemă. Unele persoane se confruntă cu mici probleme gastrointenstinale, chiar și în lipsa alergiei. De cele mai multe ori aceste simptome apar în cazul în care nu ești obișnuită să consumi alimente bogate în fibre care accelerează tranzitul intestinal.

Edamamele conțin mai mulți isoflavonoizi decât alte tipuri de soia, iar un studiu publicat în ianuarie 2018 în revista de specialitate Nutrients arată că pot provoca anumite dezechilibre hormonale. Totuși, majoritatea studiilor sunt făcute pe cobai și nu există date suficiente pentru a dovedi efectele asupra oamenilor, mai ales în cazul cancerelor.

Cum alegi edamamele

Edamamele se găsesc în magazin proaspete sau congelate. Dacă alegi să le cumperi congelate urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru a le găti și ține cont de termenul de valabilitate. De asemenea, verifică lista de ingrediente și caută-le pe cele care nu au sare sau sosuri adăugate.

Când cumperi edamame gândește-te și cum urmează să le consumi. Dacă vrei să fie gustare sau garnitură pentru alte feluri de mâncare cumpără-le în păstăi. În cazul în care vrei să le adaugi în supe sau în alte preparate, alege-le pe cele boabe.

Edamamele proaspete se găsesc și ele atât în păstăi, cât și boabe. Păstăile trebuie să fie de culoare verde, fără pete, tari. Le poți păstra în frigider între 7 și 10 zile.

Cum se consumă edamamele

Dacă gătești edamamele pentru gustare cel mai simplu este să le pui la cuptor. Înainte de a te apuca de gătit trebuie să le speli foarte bine pentru a elimina orice reziduri apărute în timpul procesului de creștere sau de culegere. Ca să le mănânci nu trebuie decât să apeși ușor pe păstaie și boabele vor ieși singure. Nu mai trebuie decât să le adaugi un pic de sare și le poți consuma.

Edamamele sunt extrem de versatile. Le poți fierbe, găti la aburi, ba chiar poți să le gătești la microunde cu un pic de apă. Nu trebuie să le gătești foarte mult timp. Dacă vrei să le fierbi sunt suficiente 4-7 minute, în funcție de cantitatea pe care o prepari.

De asemenea, poți congela păstăile de edamame pentru a le folosi mai târziu. Vor rezista până la 8 luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Pepene galben calorii
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide