Edamamele, sursă de proteine vegetale. Ce beneficii au asupra sănătății
Edamamele sunt nelipsite din bucătăria asiatică și au început să fie integrate și preparate din gastronomia vestică. Beneficiile lor nutriționale le-au adus în atenția tuturor în ultimii ani.
Edamamele sunt un soi de păstăi de soia care se pot consuma chiar și fără să fie tratate termic. De fapt, traducerea denumirii lor este ”păstăi pe creangă”, pentru că le poți culege și mânca fără să le mai gătești într-un fel sau altul.
Pot fi consumate la gustare crude, dar pot fi și garnituri savuroase alături de preparate din carne, orez sau alte legume. Oricum ai alege să le consumi, vei avea o sursă de proteine vegetale de foarte bună calitate și un aport semnificativ de vitamine și minerale.
Consumul de edamame este nou doar pentru Europa și America, pentru că în Asia sunt cultivate de mai bine de 2000 de ani. Primii consumatori au fost chinezii, care le-au introdus și în Japonia. După aceea au început să fie consumate în întreaga Asie. Află și care sunt secretele restaurantelor de sushi și ce nu vor să știi despre preparatele lor.
Edamamele, sursă de proteine vegetale
Edamamele și-au câștigat popularitatea în afara Asiei datorită cantității mari de proteine conținute. Au în compoziția lor toți aminoacizii importanți pentru menținerea musculaturii, echilibrarea hormonală, sănătatea circulației sanguine și nu numai.
Departamentul American pentru Agricultură (USDA) a recomandat consumul de edamame pentru a asigura o varietate de surse de proteine. Scopul final fiind accesul organismului la cât mai multe surse de nutrienți. Potrivit ghidului emis de aceștia, 75 g de edamame conțin:
- Calorii: 100
- Proteine: 10 g (20% din necesarul zilnic)
- Grăsimi: 5 g
- Carbohidrați: 8 g
- Fibre: 6 g (24% din necesarul zilnic)
- Zaharuri naturale: 1 g
- Calciu: 60 mg (6% doza zilnică recomandată)
- Fier: 8 mg (10% doza zilnică recomandată)
- Sodiu: 15 mg
- Vitamina C: 6 g (10% doza zilnică recomandată).
Beneficiile nutriționale ale edamamelor
Edamamele sunt o sursă bună de proteine de origine vegetală, fiind mult mai recomandate pentru că nu conțin grăsimi saturate care sunt considerate nesănătoase. De asemenea, profilul nutritiv este semnificativ mai bun pentru că au un aport mai mare de vitamine, minerale și fibre, comparativ cu produsele de origine naturală. Potrivit EveryDayHealth.com, 25 de grame de proteine din soia pe zi reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
La fel ca toate tipurile de soia, și edamamele conțin cantități mari de fitoestrogeni sau estrogeni de origine naturală, numiți isoflavonoide. Aceștia ameliorează simptomele perimenopauzei, incluzând bufeurile și transpirațiile nocturne. De asemenea, pot diminua riscul de apariție a cancerelor care au cauze hormonale la femei. Conținutul ridicat de proteine duce la reducerea nivelului total de colesterol
Boabele de soia, cum sunt și edamamele, sunt surse de acizi grași omega 3 care ajută la reducerea de apariție a bolilor cardiovasculare. Descoperă aici și moduri în care poți să consumi tofu.
Edamamele și dietele pentru slăbit
Conținutul ridicat de fibre și de proteine al edamamelor pot fi de ajutor în dietele de slăbit. Un studiu publicat în aprilie 2017 în revista Nutrients a arătat că aceste legume au un rol important în sănătatea sistemului cardiovasculator, inclusiv prin scăderea inflamațiilor la nivelul organismului. Acestea sunt factori de risc în apariția obezității.
Un alt aspect important este că nu conțin grăsimi saturate care sunt periculoase pentru sănătate în general și pentru nivelul de colesterol în special. Un studiu publicat în decembrie 2017 în publicația Journal of the American Heart Association a conchis că prin consumul de proteine de natură vegetală se reduce semnificativ cantitatea de colesterol LDL (”colesterol rău”). Acesta este responsabil și pentru creșterea în greutate.
Edamamele îmbunătățesc sănătatea pielii
Soia este unul dintre ingredientele de bază ale dietei vegetariene. Oricare dintre soiurile de soia aduc fier și proteine în organism, la fel ca produsele din carne pe care le poate înlocui cu succes.
În plus, conțin și isoflavonoide care au efecte antiinflamatorii despre care oamenii de știință spun că pot crește producția de colagen reducând riscul de apariție a ridurile. Totuși, nu este recomandat să iei suplimente cu colagen fără să discuți cu medicul tău curant. Indicat să introduci în dieta ta alimente care accelerează producția de colagen pentru ca efectele să se vadă din interior, potrivit unui studiu publicat în decembrie 2016 în revista Nutrients.
Ce efecte adverse are consumul de edamame
Dacă nu ai alergie la soia, poți mânca edamame fără nicio problemă. Unele persoane se confruntă cu mici probleme gastrointenstinale, chiar și în lipsa alergiei. De cele mai multe ori aceste simptome apar în cazul în care nu ești obișnuită să consumi alimente bogate în fibre care accelerează tranzitul intestinal.
Edamamele conțin mai mulți isoflavonoizi decât alte tipuri de soia, iar un studiu publicat în ianuarie 2018 în revista de specialitate Nutrients arată că pot provoca anumite dezechilibre hormonale. Totuși, majoritatea studiilor sunt făcute pe cobai și nu există date suficiente pentru a dovedi efectele asupra oamenilor, mai ales în cazul cancerelor.
Cum alegi edamamele
Edamamele se găsesc în magazin proaspete sau congelate. Dacă alegi să le cumperi congelate urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru a le găti și ține cont de termenul de valabilitate. De asemenea, verifică lista de ingrediente și caută-le pe cele care nu au sare sau sosuri adăugate.
Când cumperi edamame gândește-te și cum urmează să le consumi. Dacă vrei să fie gustare sau garnitură pentru alte feluri de mâncare cumpără-le în păstăi. În cazul în care vrei să le adaugi în supe sau în alte preparate, alege-le pe cele boabe.
Edamamele proaspete se găsesc și ele atât în păstăi, cât și boabe. Păstăile trebuie să fie de culoare verde, fără pete, tari. Le poți păstra în frigider între 7 și 10 zile.
Cum se consumă edamamele
Dacă gătești edamamele pentru gustare cel mai simplu este să le pui la cuptor. Înainte de a te apuca de gătit trebuie să le speli foarte bine pentru a elimina orice reziduri apărute în timpul procesului de creștere sau de culegere. Ca să le mănânci nu trebuie decât să apeși ușor pe păstaie și boabele vor ieși singure. Nu mai trebuie decât să le adaugi un pic de sare și le poți consuma.
Edamamele sunt extrem de versatile. Le poți fierbe, găti la aburi, ba chiar poți să le gătești la microunde cu un pic de apă. Nu trebuie să le gătești foarte mult timp. Dacă vrei să le fierbi sunt suficiente 4-7 minute, în funcție de cantitatea pe care o prepari.
De asemenea, poți congela păstăile de edamame pentru a le folosi mai târziu. Vor rezista până la 8 luni.