Flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea. Ce să folosești, în funcție de rețetă

Fără coacere

Florile comestibile sunt o soluție elegantă și gustoasă pentru decorarea preparatelor tale, fie că sunt sărate sau dulci. Pentru fiecare dintre ele există o floare potrivită atât ca aspect, cât și ca aromă. Află din acest articol lista de flori comestibile cu care să îți decorezi mâncarea, în funcție de rețetă.

Publicat: 19 septembrie 2022, 08:27

Galerie foto

Când alegi florile comestibile, ai grijă să nu fie stropite cu insecticide / Shutterstock

Mâncăm și cu ochii. Ne place să vedem preparate frumos aranjate. De aceea, nu te teme să folosești florile comestibile. Le poți găsi atât la magazine specializate, cât și în supermarketurile care au raioane pentru ierburi aromatice sau alte plante comestibile în ghiveci. Florile comestibile nu sunt foarte scumpe, iar efectul asupra preparatelor este unul impresionant.

Cum folosești flori comestibile în bucătărie

Multe dintre florile comestibile pot fi crescute chiar de tine acasă, fără prea mari bătăi de cap. Îți decorezi bucătăria, dar ai la îndemână și elemente cu care să îți înfrumusețezi preparatele. Florile vor fi proaspete tot timpul, iar tu nu va trebui decât să le treci printr-un jet de apă rece, să le ștergi foarte ușor cu un prosop de hârtie și apoi să le folosești la gătit.

Dacă alegi să cumperi flori comestibile de la magazin, ai grijă ca acestea să nu fie tratate cu insecticide sau fungicide. Cel mai bine este să le cumperi din locuri unde se comercializează flori speciale pentru consum, nu de la florării sau sere.

Iată care sunt florile comestibile și cum le poți integra în meniul tău.

Panseluțe și violete

Panseluțele sunt un decor perfect pentru deserturi / Shutterstock

Poți să crești panseluțe și violete la tine acasă într-un ghiveci. Nu au nevoie de condiții speciale: doar de apă și de lumină. Le poți folosi pentru prăjituri, brioșe, salate. Vara le poți pune în formele de gheață pentru a le folosi apoi la băuturi. Ai aici o listă cu 5 prăjituri fără zahăr și făină, mai gustoase decât deserturile clasice pe care le poți decora cu flori comestibile.

Petale de crăițe

Crăițele sunt potrivite și în salate / Shutterstock

Crăițele au un colorit frumos și o aromă cu note de citrice. În Grecia Antică erau folosite uneori și pentru a colora mâncarea, fiind numite și ”șofranul săracilor”. Se pot folosi la salate, supe, tocănițe, ceaiuri.

Limba mielului

Limba mielului este o floare folosită des pentru băuturi / Shutterstock

Poți să pui semințe de limba mielului la tine în grădină și vor continua să apară în fiecare an, iar tu vei avea niște flori frumos colorate cu care să îți decorezi preparatele. Au o aromă care seamănă cu cea de castravete. Acesta este motivul pentru care sunt folosite în cocktail-uri.

Flori de dovlecel

Florile de dovlecel se consumă des umplute cu diverse tipuri de brânză / Shutterstock

Florile de dovlecel sunt considerate delicatese în multe țări. Italienii îl servesc umplut cu diverse brânzeturi și apoi prăjite. În alte zone ale lumii sunt coapte, sunt tocate mărunt și presărate deasupra pastelor, salatelor sau preparatelor din orez. Pot fi folosite și în supe.

Petale de trandafiri

Petalele de trandafiri sunt cele mai versatile flori comestibile / Shutterstock

În funcție de soiul de trandafiri folosit, poți adăuga o notă dulce sau ușor picantă preparatelor tale punând câteva petale peste mâncare. Le poți folosi în salate, deserturi, cocktail-uri. Din petale de trandafiri se poate face și dulceață. Ai aici rețeta și beneficiile dulceții de trandafiri.

Levănțica

Levănțica este folosită pentru aroma sa deosebită / Shutterstock

Florile de levănțică pot fi folosite pentru limonade, biscuiți, înghețată, cocktailuri, salate. Vor aduce o aromă ușor dulceagă. Pot fi utilizate atât proaspete, dar și uscate.

Condurul doamnei

Condurul doamnei sunt flori care pot fi utilizate și ca decor pentru prăjituri / Shutterstock

Condurul doamnei este una dintre florile comestibile pe care le poți crește chiar tu. Au o aromă ușor picantă, asemănătoare piperului. Pot fi adăugate în salate, iar semințele se pot mura pentru a înlocui caperele în rețete.

Flori de rucola

Florile de rucola apar după ce planta se maturizează complet / Shutterstock

Florile de rucola sunt mici și albe. Le poți folosi în salate pentru a aduce o notă ușor picantă, asemănătoare cu cea a piperului.  

Flori de arpagic

Florile de arpagic au un gust puternic de ceapă / Shutterstock

Nu doar arpagicul se mănâncă, ci și florile acestuia. Se pot pune în salate pentru a aduce un plus de culoare. Ține cont de faptul că gustul lor este mai puternic decât cel al frunzelor.

Flori de mușețel

Florile de mușețel pot fi și decor pentru prăjituri / Shutterstock

Florile de mușețel sunt folosite în mod tradițional pentru ceai. Le mai poți utiliza pentru a decora prăjiturile. Înainte de te decide să le consumi, asigură-te că nu ești alergică la mușețel.

Flori de cimbru

Florile de cimbru se combină bine cu gustul de cremă de brânză / Shutterstock

Probabil că folosești frunze de cimbru de mult timp pentru o mulțime de preparate. Ceea ce nu știai este că și florile de cimbru sunt comestibile. Se pot pune în salate, supe sau peste sandvișuri cu brânză.

Flori de coriandru

Florile de coriandru au o aromă ușor picantă / Shutterstock

În momentul în care coriandrul înflorește și nu îi mai poți folosi frunzele, culege florile mici și albe. Pune-le în supe sau salate.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Te-ar mai putea interesa și
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
18 noiembrie, 06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
18 noiembrie, 06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Cu ce se ocupă noua iubită a lui Bănel Nicoliţă! Tânără este o frumuseţe uimitoare
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Tiago Oțil, primul interviu alături de tatăl lui. Ce a spus la microfon fiul lui Dani și al Gabrielei Oțil
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii