Dulceață de caise întregi. Rețetă veche de la bunica

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă adori gustul și aroma caiselor și dorești să te bucuri de acestea și mai târziu, îți propunem să încerci rețeta de dulceață de caise întregi. Este o rețetă veche din caietul bunicii, îngălbenit de trecerea anilor.

Dulceață de caise întregi în borcan și în bol cu linguriță, alături de caise proaspete
Galerie foto

Galerie foto

Dulceața de caise întregi poate fi folosită și la deserturi / Shutterstock

Caisele întregi din dulceață vor avea un aspect mai plăcut, dar și un gust mai delicios. Miezul acestora rămâne în interior, păstrând cu el aroma caiselor. Ulterior, caisele pot fi folosite și pentru decorarea prăjiturilor sau a torturilor. Iar siropul din dulceață poate fi transformat într-un delicios jeleu sau topping, tot pentru decorul deserturilor.

Citește și

Caisele sunt printre cele mai des folosite fructe în rețetele de dulciuri. Oferă acestora și aromă și culoare, dar și gust ușor acrișor. Le poți folosi la rețetele de tarte, tăiate în jumătăți, dar și la rețetele de checuri, tăiate în cuburi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de chec cu caise cuburi, simplu și ușor de preparat. Mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu dulceață de caise întregi.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru prepararea dulceții de caise întregi sunt necesare 2 etape. În prima etapă se pregătesc fructele pentru a rămâne ferme, iar în a doua etapă se fierbe dulceața propriu-zisă.

Etapa de pregătire a caiselor

Ia o cratiță mai mare și toarnă 3 litri de apă rece în ea. Adaugă cele trei linguri de bicarbonat de sodiu în apă. Apoi amestecă intens cu un tel sau cu o spatulă până când bicarbonatul este complet diluat și soluția devine albă.

Alege caise coapte, dar mai ferme, spală-le bine și scufundă-le în apa cu bicarbonat. Agită cratița ușor pentru a se așeza mai bine caisele și pentru a fi complet acoperite cu apă. Lasă caisele în apa cu bicarbonat pentru cel puțin 3 ore. Apa cu bicarbonat de sodiu va ajuta caisele să-și păstreze fermitatea chiar și în timpul fierberii.

După scurgerea celor trei ore, scoate caisele din apa cu bicarbonat și clătește-le bine cu apă rece. Apoi lasă-le să se scurgă bine într-o sită.

După scurgere, folosind o țepușă pentru frigărui, scoate sâmburii din interiorul caiselor. Pune câte o caisă în pumnul strâns și împinge sâmburele cu țepușa din partea în care a fost prinsă codița. Chiar dacă se sparg caisele la celălalt capăt, nu se vor străpunge pe toate marginile.

Cum prepari dulceață de caise întregi

După ce ai îndepărtat toți sâmburii pune zahărul și apa într-o cratiță cu pereți dubli. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Amestecă apa cu zahărul din cratiță și fierbe siropul timp de aproximativ 15 minute. Adaugă caisele și lasă-le să fiarbă în sirop, reducând intensitatea focului la minim. Fierbe dulceața pentru 20-30 de minute, înlăturând spuma care se formează la suprafață.

Spre finalul etapei de fierbere a dulceții poți adăuga și sucul de lămâie.

Cât timp fierbe dulceața te poți ocupa și de sterilizarea borcanelor și a capacelor. Poți folosi una dintre metodele de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Pune dulceața fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta și transfera în cămară pentru a te răsfăța cu delicioasa dulceață de caise întregi mai târziu.

Ulterior poți folosi dulceața de caise și la rețeta de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă.

Citește și
Borcan cu dulceață de caise întregi
Galerie foto

Galerie foto

Cratiță cu caise întregi în sirop pentru dulceață
Dulceață de caise întregi în borcan și în bol cu linguriță, alături de caise proaspete
+0
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Andrei Niculae și iubita lui, Claudia, declarații sincere despre relația lor, înainte de lansarea noului sezon Power Couple
Andrei Niculae și iubita lui, Claudia, declarații sincere despre relația lor, înainte de lansarea noului sezon Power Couple
Andrei Niculae și iubita lui, Claudia, declarații sincere despre relația lor, înainte de lansarea noului sezon Power Couple
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide