Dulceață de caise întregi. Rețetă veche de la bunica
Dacă adori gustul și aroma caiselor și dorești să te bucuri de acestea și mai târziu, îți propunem să încerci rețeta de dulceață de caise întregi. Este o rețetă veche din caietul bunicii, îngălbenit de trecerea anilor.
Galerie foto
Caisele întregi din dulceață vor avea un aspect mai plăcut, dar și un gust mai delicios. Miezul acestora rămâne în interior, păstrând cu el aroma caiselor. Ulterior, caisele pot fi folosite și pentru decorarea prăjiturilor sau a torturilor. Iar siropul din dulceață poate fi transformat într-un delicios jeleu sau topping, tot pentru decorul deserturilor.
Caisele sunt printre cele mai des folosite fructe în rețetele de dulciuri. Oferă acestora și aromă și culoare, dar și gust ușor acrișor. Le poți folosi la rețetele de tarte, tăiate în jumătăți, dar și la rețetele de checuri, tăiate în cuburi.
Descoperă aici și o rețetă de chec cu caise cuburi, simplu și ușor de preparat. Mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu dulceață de caise întregi.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru prepararea dulceții de caise întregi sunt necesare 2 etape. În prima etapă se pregătesc fructele pentru a rămâne ferme, iar în a doua etapă se fierbe dulceața propriu-zisă.
Etapa de pregătire a caiselor
Ia o cratiță mai mare și toarnă 3 litri de apă rece în ea. Adaugă cele trei linguri de bicarbonat de sodiu în apă. Apoi amestecă intens cu un tel sau cu o spatulă până când bicarbonatul este complet diluat și soluția devine albă.
Alege caise coapte, dar mai ferme, spală-le bine și scufundă-le în apa cu bicarbonat. Agită cratița ușor pentru a se așeza mai bine caisele și pentru a fi complet acoperite cu apă. Lasă caisele în apa cu bicarbonat pentru cel puțin 3 ore. Apa cu bicarbonat de sodiu va ajuta caisele să-și păstreze fermitatea chiar și în timpul fierberii.
După scurgerea celor trei ore, scoate caisele din apa cu bicarbonat și clătește-le bine cu apă rece. Apoi lasă-le să se scurgă bine într-o sită.
După scurgere, folosind o țepușă pentru frigărui, scoate sâmburii din interiorul caiselor. Pune câte o caisă în pumnul strâns și împinge sâmburele cu țepușa din partea în care a fost prinsă codița. Chiar dacă se sparg caisele la celălalt capăt, nu se vor străpunge pe toate marginile.
Cum prepari dulceață de caise întregi
După ce ai îndepărtat toți sâmburii pune zahărul și apa într-o cratiță cu pereți dubli. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Amestecă apa cu zahărul din cratiță și fierbe siropul timp de aproximativ 15 minute. Adaugă caisele și lasă-le să fiarbă în sirop, reducând intensitatea focului la minim. Fierbe dulceața pentru 20-30 de minute, înlăturând spuma care se formează la suprafață.
Spre finalul etapei de fierbere a dulceții poți adăuga și sucul de lămâie.
Cât timp fierbe dulceața te poți ocupa și de sterilizarea borcanelor și a capacelor. Poți folosi una dintre metodele de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Pune dulceața fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le sub pătură până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta și transfera în cămară pentru a te răsfăța cu delicioasa dulceață de caise întregi mai târziu.
Ulterior poți folosi dulceața de caise și la rețeta de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă.
Galerie foto