Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Nu lăsa sezonul fructelor de pădure fără a le conserva pentru a te bucura de gustul și aroma lor mai târziu. Îți oferim în acest scop o rețetă de gem de coacăze cu mure ce combină două fructe de pădure cu personalități diferite, dar complementare.

Coacăzele roșii sunt ușor astringente, luminoase, cu aciditate ridicată, iar murele, suculente, întunecate, cu o dulceață profundă și o aromă de pădure intensă. Împreună, cele două tipuri de fructe creează un gem echilibrat, aromat, cu o culoare intens rubinie-violacee și o textură moale, plină de gust. Nu este nici prea lichidă, dar nici prea închegată. Are mici urme de pulpă care îi păstrează autenticitatea și personalitatea fructului.
Nu este doar un gem simplu cu gust dulce, este vibrant și cuceritor printr-o eleganță rustică. E genul de gem care nu are nevoie de mult pentru a străluci. Funcționează excelent atât ca întindere pe pâine sau clătite, cât și în deserturi.
Desc operă și o rețetă de gem de prune la cuptor. Iar mai jos poți urmări lista completă de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu rețeta de gem de coacăze cu mure.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea gemului constă în pregătirea fructelor. Curăță fructele bine de codițe și impurități, spală-le în apă rece și lasă-le la scurs într-o sită.
Cum prepari gem de coacăze cu mure
După ce s-au scurs bine pune fructele într-o cratiță largă cu baza groasă. Adaugă zahărul și zeama de lămâie și amestecă ușor pentru a pătrunde bine zahărul printre fructe.
Lasă fructele la macerat timp de 30 de minute, pentru a se forma suficient suc.
Apoi așază cratița la foc mediu și fierbe fructele timp de 30–40 de minute. Amestecă ocazional și îndepărtează spuma formată. Gemul este gata când scade și capătă o consistență legată. Poți face testul picăturii pe o farfurie rece: dacă nu se prelinge, este legat.
Dacă vrei un gem mai fin (fără sâmburi), după 15–20 de minute de fierbere, pasează amestecul printr-o sită de inox sau cu ajutorul unui pasator, apoi continuă fierberea până se leagă.
Descoperă și o rețetă de gem de zmeură fără semințe sau jeleu de zmeură.
Toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate, închide-le imediat cu capacele aferente și întoarce-le cu capacul în jos. Lasă-le așa timp de 5 minute pentru a crea vacuum. Apoi întoarce-le normal și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă borcanele cu gem de coacăze cu mure sub pătură până când sunt bine răcite. Etichetează-le și transferă-le în cămară.
Întrebuințări ale gemului de coacăze cu mure
Este un gem ideal pentru a fi folosit ca umplutură pentru prăjituri cu foi sau fursecuri linzer.
Poate fi folosit și ca glazură pentru cheesecake sau torturi cu cremă de vanilie.
Merge foarte bine adăugat în iaurt sau granola.
Este ideal ca umplutură pentru clătite sau gogoși.
Cel mai frecvent va fi servit pe pâine cu unt, alături de brânză proaspătă sau chiar de brânzeturi maturate.
Tot din categoria conservelor de fructe îți mai recomandăm să prepari pentru iarnă și rețeta de gem de caise cu scorțișoară.