Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dintre toate gemurile de fructe de pădure, acest gem de coacăze roșii are o personalitate aparte. Este un gem vibrant, cu un gust clar și pătrunzător, care reține aciditatea caracteristică fructelor, dar o îmblânzește prin dulceața concentrată a zahărului. Spre deosebire de dulceață, care păstrează fructele întregi într-un sirop limpede, gemul de coacăze este dens, omogen, catifelat și ușor acrișor. Are o culoare roșu-purpuriu care amintește de miezul unei rodii coapte.

Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
Gemul are o consistență densă, dar mătăsoasă, ușor gelatinoasă datorită pectinei / Shutterstock

Este un gem care, odată întins pe o felie de pâine cu unt, îți dă impresia că ții între dinți raze de soare filtrate printr-un ciorchine de rubine. Este perfect pentru dimineți cu miros de cafea, clătite pufoase sau orez cu lapte, dar și ca umplutură în prăjituri cu foi sau tarte.

Citește și

Gemul are o consistență densă, dar mătăsoasă, ușor gelatinoasă datorită pectinei. Gustul este clar, fructat, cu un echilibru plăcut între acid și dulce. Este acel tip de gem care îți trezește papilele, nu le îmbată cu zahăr. Culoarea este superbă de un roșu aprins, aproape strălucitor, cu reflexe de vin rubiniu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din coacăze roșii îți mai recomandăm să încerci și rețeta de sirop. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de gem de coacăze roșii.

Ingrediente

Mod de preparare

Prima dată te vei ocupa de curățarea fructelor. Desprinde coacăzele de pe codițe cu o furculiță sau cu degetele și spală-le bine în mai multe ape. Lasă-le să se scurgă într-o sită. E bine să alegi doar fructe coapte, ferme, fără pete sau urme de fermentație.

Cum prepari gem de coacăze roșii

Pune fructele într-o oală largă, cu fund gros. Dacă sunt foarte suculente, nu mai adăuga apă. Altfel, pune 50–100 ml apă doar pentru ca să nu se lipească la început.

Fierbe gemul la foc mic, timp de 10–15 minute, amestecând din când în când. Fructele vor începe să se spargă și să elibereze zeama lor intens colorată.

Dacă dorești un gem fin, fără semințe și pielițe, acum este momentul să treci fructele fierte printr-o sită de inox sau printr-un storcător de fructe fierte. Obții o pastă de fruct, intens colorată și omogenă. Dacă preferi gemul cu textură, poți sări peste acest pas.

Descoperă și o rețetă de jeleu de zmeură. Este tot un gem de zmeură, dar fără semințe, perfect pentru prăjituri.

Adaugă zahărul peste pasta de fruct sau direct în fructele întregi. Pune și zeama de lămâie, care va păstra culoarea vie a gemului și va ajuta la gelificare.

Fierbe la foc potrivit spre mic timp de 25–35 minute, spumând din când în când. Gemul este gata când devine lucios, ușor gros, și cade de pe lingură în valuri grele, nu în picături.

Poți face testul picăturii. Pune o picătură de gem pe o farfurie rece (din frigider). Dacă își păstrează forma și nu curge, este gata.

Toarnă deliciosul gem de coacăze roșii fierbinte în borcane sterilizate. Închide-le cu capace metalice și întoarce-le 5 minute cu capacul în jos. Lasă-le apoi să se răcească complet, învelite într-un prosop gros.

Cum întrebuințezi gemul de coacăze

Poți servi gemul pe pâine cu unt, pentru un mic dejun simplu, dar rafinat sau ca umplutură pentru fursecuri sau rulade. Mai poate fi folosit pe cheesecake-uri, panna cotta sau tartine cu brânză, în aluat de brioșe, clătite sau prăjituri.

Este delicios lângă carne de rață sau brânzeturi maturate (în stil franțuzesc).

Se păstrează în cămară răcoroasă, ferită de lumină, până la 2-3 ani. După deschidere, se ține la frigider și se consumă în 2–3 săptămâni.

Mai târziu, când se coc strugurii, mai poți prepara și rețeta de dulceață de struguri negri.

Citește și
CELE MAI CITITE
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de struguri negri în borcan și în linguriță
Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent
Gem de struguri negri, foarte aromat și consistent
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
17 octombrie, 09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
închide