Ghebe la borcan pentru iarnă. 3 rețete utile

Ghebele mai sunt numite și ”pâinea pădurii”, ”carne vegetală” sau ”optinci”. Pot fi consumate proaspete, dar sunt foarte bune și conservate. Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante, după gustul tău.

Publicat: 10 octombrie 2022, 06:21
Ghebe la borcan pentru iarnă, într-o farfurie rotundă
Galerie foto

Galerie foto

Ghebele sunt ciuperci cu un conținut mare de antioxidanți / Shutterstock

Ghebele sunt delicioase, însă trebuie să ai mare grijă pentru că există și o variantă a lor care este otrăvitoare. Aceste ghebe ”false” nu au inel la pălărie, însă le mai poți testa și prin alte metode. Una dintre ele este să le pui la fiert cu pătrunjel verde. Dacă acesta se îngălbenește, atunci trebuie să arunci ghebele pentru că sunt otrăvitoare. Cel mai bine este să le cumperi de la magazin pentru a te asigura că nu îți pui sănătatea în pericol.

Poți pune ghebe la borcan pentru iarnă în mai multe variante. Îți prezentăm 3 variante de care să te bucuri ori de câte ori vrei să mănânci ceva delicios. Le poți transforma în tocănițe, salate sau le poți pune la sandvișuri.

Rețeta clasică de ghebe la borcan pentru iarnă

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Din ghebele puse la borcan poți face o tocăniță delicioasă dacă adaugi niște ceapă, usturoi și sos de roșii. O poți servi cu mămăligă.

Ghebele la borcan sunt perfecte într-o salată simplă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1,5 g ghebe;
  • 250 ml oțet;
  • 1 lingură de sare grunjoasă;
  • 1 l apă;
  • boabe de piper;
  • 2 foi de dafin;
  • 6 căței de usturoi.

Mod de preparare

Ghebele se curăță, se spală, apoi îi se scufundă într-un castron cu apă rece, cu puțină sare. Se lasă aproximativ jumătate de oră. Le scurgi de aceasta apa si le mai treci pe sub un jet de apă.
Se pune apă la fiert cu puțină sare grunjoasă. Când începe să clocotească, se pun ghebele și se lasă 20 de minute. Apoi se scurg și se lasă să se răcească.

În altă oală se pune la fiert 1 l de apă cu oțetul, sarea, boabele de piper și, foile de dafin rupte bucatele. Când dă în clocot, se ia de pe foc.

Se curăță usturoiul și se spală. În fiecare borcan se pune câte un cățel de usturoi, ghebe și saramura. Se sigilează borcanele și se fierb la bain marie într-o oală în care au fost puse prosoape textile pe fund. Se lasă să se răcească acoperite cu pături.

Ghebe la borcan în ulei

Ghebele la borcan în ulei sunt excelente în salate, în sosuri pentru paste, în sandvișuri sau servite ca atare lângă preparate din orez sau carne.

Ghebele în ulei se potrivesc în sosuri pentru paste/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 1 l apă
  • 250 ml ulei;
  • 1 lingură de sare;
  • 250 ml oțet;
  • boabe de piper.

Mod de preparare

Ghebele se spală bine cu apă rece. Se pun într-o oală la fiert. Se lasă 10 minute după care se aruncă apa și se spală iar cu apă rece. În altă oală se fierb apa și oțetul până compoziția dă o dată în clocot. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Ghebele se pun într-un borcan de sticlă curat, peste ele se toarnă compoziția de oțet, apoi se pune uleiul, boabele de piper și foaie de dafin. Se pun capacele și se fierb la bain marie într-o cratiță pe fundul căreia au fost puse prosoape textile. După primul clocot se ia de pe foc, se acoperă cu o pătură și se lasă să se răcească treptat.

Ghebe la borcan cu usturoi

Ghebele la borcan cu usturoi sunt perfecte dacă îți plac murăturile picante. Poți să nu pui ardei iute, însă acesta aduce o aromă aparte.

Ghebele cu usturoi sunt garnitura perfectă pentru preparate din carne/ Shutterstock

Ingrediente

  • 3 kg ghebe;
  • 5-6 căpățâni usturoi;
  • 300 ml oțet de mere;
  • 400 ml apă;
  • 1 lingură rasă de sare grunjoasă;
  • 100 g zahăr brun;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 30 g muștar boabe;
  • 5-6 lingurițe miere de albine;
  • 100 g morcov;
  • 1 vârf arde iute.

Mod de preparare

Se taie partea lemnoasă din capătul codiței de la fiecare ciupercă, apoi se spală bine în mai multe ape. Se pune o oală mare cu apă la foc cu o lingură de sare. Când dă în clocot se pun ghebele și se lasă 5 minute. Apoi se aruncă apa, iar ghebele se pun într-o strecurătoare.

Se pun pe foc oțetul, sarea, apa, zahărul, foile de dafin și boabele de muștar. Când apa începe să fiarbă, se oprește focul. Ghebele se pun în borcane curate și sterilizate. Apoi se pun câte 10 căței de usturoi în fiecare borcan, câte o rondea de morcov, și saramura. La final se adaugă o lingură de miere și ardei iute, după gust. Se pun capacele și se fierb la bain marie timp de 15 minute. Se oprește focul, se acoperă cu o pătură până când se răcesc complet borcanele.

Ce conțin ghebele și ce beneficii au

Ghebele sunt ciuperci pe care le poți culege din pădurile din România. Cresc pe trunchiuri de copaci, în păduri de foioase și în cele de conifere pe molizi. Se pot culege din septembrie până în noiembrie.

Ghebele conțin o mulțime de antioxidanți, substanțe care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi responsabili cu apariția mai multor boli. Studiile in vitro au demonstrat că mai mulți compuși specifici din ghebe pot fi eficienți în eliminarea radicalilor liberi și prevenirea deteriorării oxidative a celulelor.

Alte cercetări au arătat că nutrienții din ghebe au capacitatea de a îmbunătăți activitatea cerebrală și de a proteja creierului împotriva tulburărilor neurodegenerative. De asemenea, un studiu realizat în 2015, a scos la iveală faptul că persoanele care consumă ghebe au nivelul de glucide din sânge echilibrat.

Pe lângă antioxidanți ghebele mai conțin și vitaminele B1, B2, B3, B6, B12, vitamina D, vitamina A, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, calciu, seleniu.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ghebe murate puse în două borcane diferite
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Sfeclă roșie la borcan cu oțet
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Sfeclă roșie cu oțet, la borcan, pentru iarnă. Pașii de urmat ca să obții o rețetă delicioasă
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Galerie foto
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Numerele de înger, în funcție de luna nașterii. Ce spun acestea despre destinul tău
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Criminalii care au îngrozit România, închisoare pe viaţă. Un bărbat din Oradea şi două femei au torturat două surori, iar pe una dintre ele au ucis-o
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Marea iubire a lui Ion Ţiriac nu s-a mai ascuns! Cuvintele adresate celui mai bogat român
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Poveste femeii care a fost mamă surogat de 13 ori. Ce spune despre copiii pe care i-a născut
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant

Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
închide