Gogoși de post simple și ușor de preparat. Desertul care se mănâncă în familie
Rețeta de gogoși de post este ușoară și se face rapid. Este potrivită și pentru perioada în care este post și nu poți consuma lapte sau ouă, pentru că nu conține aceste ingrediente. Dacă nu ții post, poți să încerci o rețetă de gogoși cu iaurt, turnate cu lingura.
Gogoșile sunt pufoase și pot fi mâncate fie cu zahăr fie cu dulceața ta preferată, iar lângă ele poți să pui un milkshake. Iată rețete pe care să le încerci în zilele caniculare.
Îți prezentăm mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru gogoșile de post.
Ingrediente
Mod de preparare
Cerne făina înainte de a o folosi la rețeta de gogoși de post. Încălzește cei 200 de mililitri de apă. Apoi pune într-un vas drojdia cu 50 ml de apă caldă și las-o să crească. În restul de apă caldă pune zahărul și sarea și amestecă până se topesc de tot. Adaugă uleiul și aromele și mai amestecă ca să se omogenizeze.
Într-un bol pune făina cernută, adaugă drojdia și amestecul obținut mai sus. Frământă timp de 10 minute până când aluatul devine potrivit ca și consistență. Aluatul este gata dacă nu se mai lipește ușor de mână și devine elastic.
Cum să faci gogoși de post pufoase
Dacă este foarte moale aluatul pentru gogoși de post, poți să mai adaugi puțină făină, dar ai grijă să nu fie prea multă ca să nu ți se facă aluatul prea tare. Nu-ți dorești gogoși tari, ci moi și pufoase.
Unge aluatul cu puțin ulei și lasă-l la crescut în bol. Acoperă-l cu folie alimentară sau cu un prosop și lasă-l așa într-un loc călduț și ferit de curent.
După ce aluatul a crescut pune-l pe blatul de lucru. Întinde o foaie groasă de aproximativ 1,5 cm și decuperază gogoșile cu o formă rotundă. Dimensiunile formei le alegi după cum îți plac gogoșile: mai mici sau mai mari. Procedează așa până când epuizezi tot aluatul.
După ce ai format toate gogoșile de post, pune-le pe un tocător de lemn sau chiar pe blatul de lucru și lasă-le la crescut încă 30 de minute. Este de preferat să le acoperi cu un prosop de bucătărie.
Cum se prăjesc corect gogoșile
Când au crescut suficient, pune pe aragaz un ceaun în care încinge uleiul. Lasă-le la prăjit, la foc mic, ca să nu ai surpriza că se ard la suprafață și rămân crude pe interior.
Când sunt prăjite gogoșile de post, scoate-le pe un prosop de hârtie ca să se scurgă uleiul. Apoi pune-le pe un platou și pudrează-le cu zahăr. Dacă vrei, le poți servi alături de dulceața ta preferată.