Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Gözleme este o specialitate turcească delicioasă, care a cucerit inimile iubitorilor de mâncare din întreaga lume datorită gustului său simplu, dar deosebit. Sunt plăcinte subțiri, umplute cu diverse ingrediente și coapte într-o tigaie specială. Gözleme poate fi savurat ca o gustare rapidă, prânz sau cină, fiind un preparat care poate fi adaptat în funcție de preferințe.

Gözleme
Plăcintele gözleme pot fi atât dulci, cât și sărate/ Shutterstock

Gözleme își are originile în bucătăria turcească tradițională, dar rădăcinile sale pot fi urmărite și în alte culturi din Orientul Mijlociu și Asia Centrală. Se crede că acest preparat a fost adus de turcii nomazi în Anatolia și a fost influențat de diverse tehnici de gătit din regiunile prin care au călătorit.

Pe măsură ce imperiul Otoman s-a extins, gözleme a devenit o mâncare populară în rândul oamenilor, fiind servită adesea pe străzile din Istanbul și în târguri, fiind o opțiune de street food accesibilă și gustoasă. De-a lungul decadelor, au apărut mai multe variante ale acestui preparat, adaptate gusturilor și ingredientelor disponibile în diverse regiuni.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce variante de gözleme există

Gözleme poate fi umplut cu o gamă variată de ingrediente, iar fiecare variantă are propriul său farmec. Cele mai comune umpluturi includ brânza (adesea brânză feta sau brânză de vaci), spanac, carne tocată de vită sau pui, ciuperci sau cartofi.

În unele variante mai moderne, se adaugă și condimente precum chimen, coriandru sau paprika pentru a da un gust mai intens. De asemenea, există și variante dulci de gözleme, cu umpluturi de zahăr și nuci sau ciocolată. Acestea sunt foarte populare la desert.

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă făina și sarea într-un bol mare. Se adaugă apa treptat și uleiul de măsline, amestecând constant până când aluatul începe să se adune. Apoi, se frământă aluatul pe o suprafață plană, timp de aproximativ 5-10 minute, până devine elastic și neted. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă puțină făină. Dacă este prea tare, se mai pun câteva linguri de apă. Se împachetează aluatul într-un prosop umed și se lasă să se odihnească timp de 30 de minute.

Cum se prepară rețeta de Gözleme

În timp ce aluatul se odihnește, se spală spanacul și se toacă mărunt. Dacă se folosește spanac congelat, se lasă să se decongeleze și se stoarce excesul de apă. Într-o tigaie, se călește ceapa tocată în puțin ulei de măsline până devine transparentă. Se adaugă spanacul și se lasă pe foc câteva minute pentru a se înmuia. Se ia tigaia de pe foc și se lasă amestecul să se răcească puțin. După ce s-a răcit, se amestecă spanacul cu brânza feta sfărâmată și se condimentează cu piper negru.

Apoi se împarte aluatul în 4-6 bile mici. Pe o suprafață presărată cu făină, se întinde fiecare bilă de aluat într-o foaie subțire, de aproximativ 20 cm în diametru. Se pun câteva linguri de umplutură în mijlocul fiecărei foi de aluat. Se pliază marginile astfel încât să se obțină o formă de semilună sau un pachet.

Se încălzește o tigaie mare antiaderentă sau o plită la foc mediu și se adaugă puțin ulei de măsline. Se pune fiecare gözleme în tigaie. Se prăjește câte 3-4 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și crocante. Se pot apăsa ușor cu o spatulă pentru a ajuta la prăjire uniformă.

Se servesc calde, direct din tigaie, eventual cu o feliuță de lămâie sau iaurt alături.

Cum se consumă

Gözleme este adesea consumat ca un snack sau un prânz ușor, fiind delicios atunci când este servit cald. Poate fi mâncat pe loc, în timpul unei pauze de la muncă sau într-o excursie.

De asemenea, este o alegere populară la petreceri sau reuniuni de familie, fiind ușor de preparat și de servit. În multe locuri din Turcia, gözleme este vândut de vânzători ambulanți pe stradă, fiind o opțiune convenabilă pentru o gustare rapidă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă cu brânză și praz, porționată pe un platou de lemn
Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Plăcintă cu brânză și praz, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Chec cu ciocolată și alune porțuinat pe platou și un cuțit
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi
Chec cu ciocolată și alune, pentru răsfățul de zi cu zi
ouă umplute cu pate de ficat
Ouă umplute cu pate de ficat. Sfaturi și rețete pentru cel mai bun aperitiv
Ouă umplute cu pate de ficat. Sfaturi și rețete pentru cel mai bun aperitiv
Supă turcească de linte în bol, alături de lingură, boabe de linte și foi de dafin
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Supă turcească de linte - Mercimek Çorbası
Pizza cu ciuperci și măsline porționată și decorată cu frunze de busuioc
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Pizza cu ciuperci și măsline. Rețetă simplă și ușoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gözleme
06:00
Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
prosoape de bucătărie
05:09
Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare Tu cât de des speli prosoapele de bucătărie? Semnele care arată că au nevoie de o igienizare
Porție de patatas bravas în farfurie neagră, alături de boluri cu sosuri și furculițe
2 februarie, 16:12
Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă
Tort Sacher pe platou
2 februarie, 05:29
Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez
Pad Thai cu creveți în bol cu bețe chinezești de servit
1 februarie, 05:31
Pad Thai cu creveți. Echilibrul perfect între dulce, acru, sărat și picant Pad Thai cu creveți. Echilibrul perfect între dulce, acru, sărat și picant
Croque Monsieur pe un platou negru cu salată proaspătă
1 februarie, 05:12
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză
Salată de ton cu rucola și fasole roșie în bol alb
31 ianuarie, 06:30
Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare Salată de ton cu rucola și fasole roșie, savuroasă și hrănitoare
Friptură din pulpă de porc cu cartofi și roșii
31 ianuarie, 05:26
Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie Pulpă de porc cu cartofi și roșii la cuptor. Rețetă pentru o masă de duminică în familie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Salată marocană de morcovi. Un deliciu exotic, ușor de făcut și plin de culoare
Salată marocană de morcovi. Un deliciu exotic, ușor de făcut și plin de culoare
Salată marocană de morcovi. Un deliciu exotic, ușor de făcut și plin de culoare
Grammy 2025. Câștigătorii celor mai importante premii din industria muzicală
Grammy 2025. Câștigătorii celor mai importante premii din industria muzicală
Grammy 2025. Câștigătorii celor mai importante premii din industria muzicală
Ce studii are, de fapt, Cristi Borcea! Se ducea la şcoală cu alţi 6 colegi, îngrămădiţi într-o Dacie
Ce studii are, de fapt, Cristi Borcea! Se ducea la şcoală cu alţi 6 colegi, îngrămădiţi într-o Dacie
Ce studii are, de fapt, Cristi Borcea! Se ducea la şcoală cu alţi 6 colegi, îngrămădiţi într-o Dacie
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai înalte cote: bărbații vor trebui să spună Îmi pare rău
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai înalte cote: bărbații vor trebui să spună „Îmi pare rău”
Diseară, la Power Couple, într-o probă istorică, emoțiile ating cele mai înalte cote: bărbații vor trebui să spună „Îmi pare rău”
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au sărbătorit cei doi
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au sărbătorit cei doi
Nurgül Yeşilçay, gest romantic pentru iubitul ei de ziua lui. Cum au sărbătorit cei doi
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Țara cu cea mai mare diversitate lingvistică. Aici se vorbesc 840 de limbi
Trufe de ciocolată cu rom
Trufe de ciocolată cu rom
Trufe de ciocolată cu rom
Cum să recunoști semnele travaliului prematur: când să contactezi medicul
Cum să recunoști semnele travaliului prematur: când să contactezi medicul
Cum să recunoști semnele travaliului prematur: când să contactezi medicul
Katy Perry a evitat la limită un accident după ce un transformator a explodat lângă ea, în fața studioului Jimmy Kimmel Live!
Katy Perry a evitat la limită un accident după ce un transformator a explodat lângă ea, în fața studioului „Jimmy Kimmel Live!”
Katy Perry a evitat la limită un accident după ce un transformator a explodat lângă ea, în fața studioului „Jimmy Kimmel Live!”
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cocos. Cum îți poate completa dieta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cocos. Cum îți poate completa dieta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de cocos. Cum îți poate completa dieta această băutură
fresh
Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză

Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză

Croque Monsieur. Rețetă de sandviș cald, din bucătăria franceză

Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă

Patatas bravas. Rețetă de cartofi, din bucătăria spaniolă

Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez

Tort Sacher. Rețeta celui mai îndrăgit tort vienez

Pad Thai cu creveți. Echilibrul perfect între dulce, acru, sărat și picant

Pad Thai cu creveți. Echilibrul perfect între dulce, acru, sărat și picant

Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă

Gözleme, plăcintele turcești de care te vei îndrăgosti. Cum să le faci acasă
închide