În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume. Clasamentul întocmit de specialiști
Brânza este printre cele mai populare, hrănitoare și mai vechi alimente disponibile pentru omenire. Este consumată intens datorită conținutului său ridicat de proteine, minerale, calciu și grăsimi. Nu există date istorice exacte cu privire la momentul în care oamenii au început să producă brânză, însă istoricii au aproximat că în jurul anilor 8.000 î.Hr. Hai să aflăm în ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume.
Brânza este un element de bază în aproape orice bucătărie, indiferent dacă este folosită ca topping pentru pizza, pusă pe grătar, într-un sandviș, fiartă cu mirodenii într-un curry pe bază de paneer sau consumată singură ca final perfect pentru o masă cu mai multe feluri de mâncare.
Lumea culinară ar fi mai săracă fără brânză. Multe sortimente au ajuns atât de cunoscute în întreaga lume încât sunt exportate în cantități mari.
În ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume
Poți găsi brânză sub o mulțime de forme moale sau tare, afumată sau nu, învechită sau proaspătă sau chiar acoperită cu mucegai. Însă fiecare dintre aceste sortimente are un stil aparte în funcție de țara sau chiar regiunea în care este produsă.
Iată o listă cu țările care produc cea mai multă brânză și care, în cele mai multe cazuri, este sinonimă cu cea mai bună brânză.
Un raport al Fortune Business Insights afirmă că industria brânzei a atins valorea de 120 de miliarde de dolari în 2020, iar până în 2028 va crește cu o rată anuală de 3,84%, pentru a ajunge la o valoare estimată de 161 de miliarde de dolari.
Analiza împarte industria brânzeturilor în cinci categorii principale: cheddar, parmezan, mozzarella, feta și altele.
Dintre acestea, cheddarul este considerat a fi sortimentul cu cea mai puternică creștere, datorită utilizării pe scară largă și în restaurante.
Pe lista țărilor cu cele mai bune brânzeturi din lume se află SUA, Franța, Italia, Olanda și Germania, iar topul ține cont și de valoarea exporturilor.
Statele Unite ale Americii
SUA au exportat în 2021 brânzeturi în valoare de 1,8 miliarde de dolari în întreaga lume. Cele mai populare sortimente care pleacă de aici spre alte state sunt Colby Jack, Baby Jack și Monterey Jack.
Monterey Jack, care se mai găsește și sub denumirea de Jack, este o brânză albă, semi-tare, din lapte de vacă, cu o aromă blândă, ușor dulce.
Este considerată ”un vestigiu al stăpânirii spaniole la începutul secolului al XIX-lea și derivă dintr-un stil monahal franciscan”. Se folosește în quesadilla, burrito, cu paste sau pe grătar.
Colby Jack și Baby Jack sunt variante ale brânzei Monterey Jack. Prima este semi-tare și este un amestec de Colby și Monterey, în schimb ce Baby Jack este moale și proaspătă.
Franța
Producătorii francezi de brânzeturi au exportat în 2021 produse în valoare de 3,8 miliarde de dolari. Nu este de mirare, pentru că Franța este una dintre țările cu una dintre cele mai puternice agriculturi din lume.
Franța produce între 350 și 400 de soiuri de brânză. Fabricate în principal din lapte de vacă de către fermieri artizani sau industriași, are aproape 1.800 de brânzeturi, clasificate pe regiuni și pe familii. Vândute în întreaga lume, cele mai exportate brânzeturi franțuzești sunt Camembert, Roquefort, Brie și Emmental. Află ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde.
Italia
Italia a exportat în 2021 brânzeturi în valoare de 4,2 miliarde de dolari. În ceea ce privește categoriile, în 2021 a crescut cererea pentru toate sortimentele.
Vânzările externe de mozzarella au continuat să crească, iar piața pentru Grana Padano DOP și Parmigiano Reggiano DOP se consolidează. Împreună, aceste două tipuri de brânzeturi au avut vânzări în afara Italiei mai mari de un miliard de euro, mai mult de 30% din total.
Olanda
Exporturile olandeze de brânză au ajuns în 2021 la o valoare de 4,58 miliarde de dolari. Această sumă se traduce printr-o cantitate de aproape 1 milion de tone. Printre cele mai exportate sortimente de brânzeturi sunt Noord-Hollandse Gouda, Edam Holland și Boerenkaas. Află mai multe despre principalele brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi saturate.
Germania
Germania este țara care a exportat cea mai mare cantitate de brânză în 2021, în valoare de 5,4 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă peste 1,3 tone. Allgäuer Bergkäse, Cambozola și Butterkäse au fost cele mai cerute sortimente pe piețele externe.