Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

Casu marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, Italia, despre care se spune că o mănâncă doar cei curajoși. Alții spun că este cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este de mirare având în vedere că pentru a fi produsă este infestată cu larve de insectă. În dialectul vorbit în Sardinia, casu marzu înseamnă ”brânză putrezită”.

Publicat: 22 octombrie 2022, 08:00
Mai multe bucăți de casu marzu, brânza care este interzisă în lume
Casu marzu este produsă de sute de ani și ciobanii se străduiesc să păstreze tradiția / ShutterStock

În 2009, reprezentanții Cărții Recordurilor i-au acordat brânzei cazu marzu titlul de cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este doar maturată, ci este aproape de descompune din cauza infestării voite cu larvele muștelor Pilophila casei. Acestea se așează în crăpăturile care apar natural pe suprafața brânzei și îi dau textura cremoasă.

Larvele, surpriza din casu marzu

Casu Marzu este la origine un soriment de Pecorino Sardo, iar larvele au rolul de a descopune grăsimile. Larvele au aproximativ 8 mm și sunt albe, transparente. Bucata de brânză îi este adusă clientului, îi este tăiat capacul. De îndată ce sunt deranjate larvele încep să se agite și pot sări chiar și 15 cm. Din această cauză este recomandată purtarea de ochelari în momentul consumului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clientul are două variante: poate mânca brânza cu larve sau poate cere îndepărtarea lor. Mulți nu reușesc să treacă de gândul că acolo au viețuit niște insecte, alții, mai curajoși, se bucură de aroma intensă a casu marzu, cu note picate, care rămâne pe papilele gustative multe ore bune.

Unii susțin că brânza aceasta atât de controversată ar funcționa ca un afrodisiac. Alții nici nu se gândesc să pună gura pe ea susținând că larvele supraviețuiesc în corpul uman și fac mici perforații în intestine. Până acum nu a apărut niciun caz care să susțină această teorie.

Casu marzu nu se găsește oficial în magazine

Nu vei găsi casu marzu la vânzare în niciun magazin. Locuitorii din Sardinia continuă să o mănânce, cu tot cu larve, așa cum fac de secole. ”Toată savoarea sta în larve. Acolo este magia casu marzu”, spune Paolo Solinas, un bucătar din insula italiană, pentru CNN.

Nu poți merge în Sardinia fără să mănânci porceddu sardo (purcel de lapte gătit lent), pane carasau (pâine tradițională foarte subțire) sau fiore sardo (varietate de brânză pecorino specifică Sardiniei). Dacă ești suficient de curajos poți găsi și casu marzu la anumiți oieri. Nici nu trebuie privit ca un produs ciudat, ci mai degrabă ca perpeturarea unei tradiții arhaice.

Citește și

Giovanni Fancello, de 77 de ani, jurnalist și gastronom din Sardinia, și-a petrecut întreaga viață cercetând istoria culinară a insulei. A descoperit că rețete locale nu există într-o formă oficială decât de la 1909, când au apărut 6 rețete în cartea de bucate ”Noua bucătărie a specialităților regionale”. ”Noi am mâncat mereu viermi în Sardinia. Plinius cel Bătrân și Aristotel au scris despre asta”, spune Fancello.

Casu marzu face parte din istoria Sardiniei

Brânză infestată intenționat cu larve este produsă în alte 10 regiuni din Italia, dar casu marzu este legată intrinsec de cultura culinară a Sardiniei. Se mai găsește și sub alte denumiri: casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are modul ei de a o produce folosind tipuri diferite de lapte.

Procesul de pregătire al bânzei Casu marzu
Larvele fac deliciul brânzei casu marzu / Shutterstock

Fancello povestește pentru CNN că istoria locului se confundă cu casu marzu, fiind undeva la limita dintre șansă, magie și evenimente aproape supranaturale.

Casu Marzu este produsă în general la finalul lunii iunie când laptele începe să își schimbe gustul pe măsură ce animalele încep să se reproductă, iar iarba începe să se usuce. Dacă oierii au noroc să bată vântul sirocco atunci magia se întâmplă și mai repede pentru că brânza are o structură destul de fragilă, iar larvele pot pătrunde mult mai ușor. Te invităm să descoperi și cele mai bune restaurante din lume în 2022. Află ce locație din Italia a fost inclusă pe listă.

Durează trei luni ca larvele să își facă treaba. Ciobanii își dau seama când o bucată de brânză urmează să devină casu marzu pentru că are o textură poroasă.

Tradiția este dusă mai departe

Pentru oierii din Sardinia este o chestiune de onoare să ducă mai departe tradiția casu marzo. Mario Murrocu are 66 de ani și la stâna lui cu 300 de oi are și un mic restaurant unde le servește oaspeților controversata brânză.

Totuși, ciobanii se folosesc de tehnici mai noi pentru a se bucura de casu marzu cât mai mult timp. Păstrează bucățile în borcane de sticlă închise ermetic. Dacă în mod natural ar fi rezistat doar până în septembrie, astfel poate fi consumată chiar și după câțiva ani.

Două bucăți mari de brânză casu marzu pe un blat de lemn
Turiștii vin special în Sardinia ca să mănânce brânză cu larve / Shutterstock

Din punct de vedere legal, casu marzu are un statut special. Este înregistrată ca produs tradițional specific Sardiniei și de aceea este protejată la nivel local. Pe de altă parte, Guvernul Italiei a declarat consumul de alimente infestate cu orice fel de paraziți ilegal încă din 1962. Cei care vând astfel de produse pot primi o amendă de până la 50.000 de euro. Pe sardinieni astfel de legi îi fac să râdă.

Ignorarea regulilor de către locuitorii din Sardinia pare a fi în asentimentul noilor strategii alimentare ale Uniunii Europene. La nivel înalt se studiază conceptul de novel food, care include consumul de larve și insecte. Un prim pas este declararea greierilor ca alimente. Probabil că și larvele din casu marzu vor ajunge pe lista UE.

Citește și
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chec cu mere
06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rosalía a anunțat turneul internațional Lux după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
De ce Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru nu au votat la aceeași secție. Răspunsul bizar dat de Președintele României
De ce Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru nu au votat la aceeași secție. Răspunsul bizar dat de Președintele României
De ce Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru nu au votat la aceeași secție. Răspunsul bizar dat de Președintele României
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
închide