Casu marzu, brânza interzisă care este mândria Sardiniei

Casu marzu este o specialitate de brânză din Sardinia, Italia, despre care se spune că o mănâncă doar cei curajoși. Alții spun că este cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este de mirare având în vedere că pentru a fi produsă este infestată cu larve de insectă. În dialectul vorbit în Sardinia, casu marzu înseamnă ”brânză putrezită”.

Publicat: 22 octombrie 2022, 08:00
Mai multe bucăți de casu marzu, brânza care este interzisă în lume
Casu marzu este produsă de sute de ani și ciobanii se străduiesc să păstreze tradiția / ShutterStock

În 2009, reprezentanții Cărții Recordurilor i-au acordat brânzei cazu marzu titlul de cea mai periculoasă brânză din lume. Nu este doar maturată, ci este aproape de descompune din cauza infestării voite cu larvele muștelor Pilophila casei. Acestea se așează în crăpăturile care apar natural pe suprafața brânzei și îi dau textura cremoasă.

Larvele, surpriza din casu marzu

Casu Marzu este la origine un soriment de Pecorino Sardo, iar larvele au rolul de a descopune grăsimile. Larvele au aproximativ 8 mm și sunt albe, transparente. Bucata de brânză îi este adusă clientului, îi este tăiat capacul. De îndată ce sunt deranjate larvele încep să se agite și pot sări chiar și 15 cm. Din această cauză este recomandată purtarea de ochelari în momentul consumului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Clientul are două variante: poate mânca brânza cu larve sau poate cere îndepărtarea lor. Mulți nu reușesc să treacă de gândul că acolo au viețuit niște insecte, alții, mai curajoși, se bucură de aroma intensă a casu marzu, cu note picate, care rămâne pe papilele gustative multe ore bune.

Unii susțin că brânza aceasta atât de controversată ar funcționa ca un afrodisiac. Alții nici nu se gândesc să pună gura pe ea susținând că larvele supraviețuiesc în corpul uman și fac mici perforații în intestine. Până acum nu a apărut niciun caz care să susțină această teorie.

Casu marzu nu se găsește oficial în magazine

Nu vei găsi casu marzu la vânzare în niciun magazin. Locuitorii din Sardinia continuă să o mănânce, cu tot cu larve, așa cum fac de secole. ”Toată savoarea sta în larve. Acolo este magia casu marzu”, spune Paolo Solinas, un bucătar din insula italiană, pentru CNN.

Nu poți merge în Sardinia fără să mănânci porceddu sardo (purcel de lapte gătit lent), pane carasau (pâine tradițională foarte subțire) sau fiore sardo (varietate de brânză pecorino specifică Sardiniei). Dacă ești suficient de curajos poți găsi și casu marzu la anumiți oieri. Nici nu trebuie privit ca un produs ciudat, ci mai degrabă ca perpeturarea unei tradiții arhaice.

Citește și

Giovanni Fancello, de 77 de ani, jurnalist și gastronom din Sardinia, și-a petrecut întreaga viață cercetând istoria culinară a insulei. A descoperit că rețete locale nu există într-o formă oficială decât de la 1909, când au apărut 6 rețete în cartea de bucate ”Noua bucătărie a specialităților regionale”. ”Noi am mâncat mereu viermi în Sardinia. Plinius cel Bătrân și Aristotel au scris despre asta”, spune Fancello.

Casu marzu face parte din istoria Sardiniei

Brânză infestată intenționat cu larve este produsă în alte 10 regiuni din Italia, dar casu marzu este legată intrinsec de cultura culinară a Sardiniei. Se mai găsește și sub alte denumiri: casu becciu, casu fattittu, hasu muhidu, formaggio marcio. Fiecare subregiune a insulei are modul ei de a o produce folosind tipuri diferite de lapte.

Procesul de pregătire al bânzei Casu marzu
Larvele fac deliciul brânzei casu marzu / Shutterstock

Fancello povestește pentru CNN că istoria locului se confundă cu casu marzu, fiind undeva la limita dintre șansă, magie și evenimente aproape supranaturale.

Casu Marzu este produsă în general la finalul lunii iunie când laptele începe să își schimbe gustul pe măsură ce animalele încep să se reproductă, iar iarba începe să se usuce. Dacă oierii au noroc să bată vântul sirocco atunci magia se întâmplă și mai repede pentru că brânza are o structură destul de fragilă, iar larvele pot pătrunde mult mai ușor. Te invităm să descoperi și cele mai bune restaurante din lume în 2022. Află ce locație din Italia a fost inclusă pe listă.

Durează trei luni ca larvele să își facă treaba. Ciobanii își dau seama când o bucată de brânză urmează să devină casu marzu pentru că are o textură poroasă.

Tradiția este dusă mai departe

Pentru oierii din Sardinia este o chestiune de onoare să ducă mai departe tradiția casu marzo. Mario Murrocu are 66 de ani și la stâna lui cu 300 de oi are și un mic restaurant unde le servește oaspeților controversata brânză.

Totuși, ciobanii se folosesc de tehnici mai noi pentru a se bucura de casu marzu cât mai mult timp. Păstrează bucățile în borcane de sticlă închise ermetic. Dacă în mod natural ar fi rezistat doar până în septembrie, astfel poate fi consumată chiar și după câțiva ani.

Două bucăți mari de brânză casu marzu pe un blat de lemn
Turiștii vin special în Sardinia ca să mănânce brânză cu larve / Shutterstock

Din punct de vedere legal, casu marzu are un statut special. Este înregistrată ca produs tradițional specific Sardiniei și de aceea este protejată la nivel local. Pe de altă parte, Guvernul Italiei a declarat consumul de alimente infestate cu orice fel de paraziți ilegal încă din 1962. Cei care vând astfel de produse pot primi o amendă de până la 50.000 de euro. Pe sardinieni astfel de legi îi fac să râdă.

Ignorarea regulilor de către locuitorii din Sardinia pare a fi în asentimentul noilor strategii alimentare ale Uniunii Europene. La nivel înalt se studiază conceptul de novel food, care include consumul de larve și insecte. Un prim pas este declararea greierilor ca alimente. Probabil că și larvele din casu marzu vor ajunge pe lista UE.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rețete cu cottage cheese ilustrate cu ajutorul unui bol de lemn în care se află această brânză
3 rețete cu cottage cheese. Preparate potrivite pentru orice masă a zilei
3 rețete cu cottage cheese. Preparate potrivite pentru orice masă a zilei
Cum se servesc corect brânzeturile ilustrat cu ajutorul unui platou plin cu diferite feluri de brânzeturi
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Bârnză gorgonzola pe un platou alb alături de felii de pere
Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă
Totul despre gorgonzola. Ce poți găti cu această brânză delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Marmeladă de gutui feliată
08:00
Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți
Extractul de vanilie pus într-un borcănaș și în două sticluțe
07:00
Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă Extractul de vanilie se poate face și acasă. Descoperă metoda simplă și rapidă
Două porții de prăjitură cu mere și cocos
06:00
Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry, secționate pe un platou
26 septembrie, 08:00
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
alimente potrivite pentru reducerea colesterolului așezate pe o masă albă
26 septembrie, 07:00
9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor 9 alimente potrivite pentru reducerea colesterolului. Care sunt sfaturile specialiștilor
Sandvici cu pastramă de vită pentru a ilustra diferența dintre aceasta și carnea sărată de vită
26 septembrie, 06:00
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
25 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Mai multe brânzeturi vegane puse pe o masă
25 septembrie, 07:00
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
1
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
Data viitoare când mergi la cumpărături pune în coșul tău și o cutie cu ouă de prepeliță. Sunt gustoase și mai ales foarte bogate în nutrienți, așa că ar fi bine...
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
2
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Mămăliga este, în aparență, foarte simplu de preparat. Apă, sare, mălai și atât. Totuși, proporția între aceste ingrediente, timpul de fierbere și momentul în care adaugi mălaiul sunt foarte importante. Iată...
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
3
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Rețeta de chec marmorat cu cafea este rețeta de care ai nevoie atunci când vrei să faci o prăjitură simplă, cu o aromă care să îl facă deosebit. Este o combinație...
Trei porții de plăcintă cu prune ca la bunica pe un platou alb, rotund, alături de un bol cu prune
4
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Plăcintă cu prune ca la bunica. Rețetă din copilărie
Dacă te-a cuprins nostalgia după deserturile mult adorate în copilărie, avem pentru tine o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica. Este simplă și ușor de preparat, iar gustul ei...
Plăcinta cu brânză servită de o doamnă după ce au fost aduse de pe tigaie
5
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Plăcintă cu brânză, preparată la tigaie. Rețeta care este gata în 30 de minute
Rețeta de plăcintă cu brânză, preparată la tigaie, este o rețetă tradițională românească care îți va readuce în memorie gustul copilăriei și al meselor de acasă. Această plăcintă este ușor de...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2023. Vărsătorii adoptă o atitudine pozitivă în relații
O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut grijă să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani

O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut "grijă" să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani

O zi din viaţa localnicilor din Vaslui, judeţul pe care baronul Dumitru Buzatu a avut "grijă" să îl menţină cel mai sărac de 30 de ani
„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român

„Pensia de 700.000 de euro” a lui Ion Ţiriac. Cum a ajuns magnatul să primească suma uriaşă de la statul român
Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: I-am dezamăgit!

Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: „I-am dezamăgit!”

Cine este primul concurent eliminat din competiția sezonului 12. Anii de experiență nu au fost în favoarea sa: „I-am dezamăgit!”
Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată

Hilal Ildiz din Moștenirea a îmbrăcat un top scurt și s-a lăsat fotografiată în mai multe ipostaze. Vezi cum arată
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala

Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala

Cum să-ți ajuți copilul să-i placă mai mult școala
Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă

Miley Cyrus și-a schimbat culoarea părului. A renunță la blond și a optat pentru o nuanță închisă
Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale

Proteine animale vs. vegetale: de ce nu au aceleași beneficii nutriționale
fresh
Ulei de porumb turnat dintr-o cană într-un bol mai mic
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Cât de sănătos este uleiul de porumb. Iată ce spun medicii specialiști
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Chec cu lămâie. Cel mai pufos și mai răcoritor desert
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Clătite din piure de cartofi, umplute cu brânzeturi și roșii cherry
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Ce sunt brânzeturile vegane și din ce se prepară. Iată ce poți să pregătești cu ele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
închide